Książki Haynes o LR i off-roadzie - która na prezent?

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
Dżek

Książki Haynes o LR i off-roadzie - która na prezent?

Post autor: Dżek » wt gru 23, 2008 1:38 am

Szanowni,

Potrzebuję pilnie kupić na prezent jedną z dwóch poniższych pozycji.

The Off-Road 4-Wheel-Drive Book
http://www.instrukcje-haynes.pl/instruk ... 05565.html

Land Rover Discovery : The Definitive Guide to Modifying
http://www.roverparts.com/Parts/2294.cfm

Najlepiej byłoby oczywiście samemu pomacać, przejrzeć i zdecydować, ale czasu mało, a znalezienie sklepu, w którym są obie od ręki nie jest wbrew pozorom łatwe. Prezent rzecz jasna nie jest dla mechanika ani rajdowca, ale dla samouka, co naprawia i mota swojego LR-a na parkingu pod blokiem, a póki co extrem to dla niego bieszczadzkie drogi zrywkowe. Czy miał ktoś do czynienia z obiema pozycjami? Tylko nie piszcie, że Haynes jest do dupy, bo to wiem :)21 Ale konkurencji w postaci innych zwartych kompendiów brak, więc nie ma co wybrzydzać. Sprawa naprawdę pilna, domyślacie się dlaczego :D
Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » wt gru 23, 2008 12:26 pm

ta druga pozycja zwykle jest na stanie w pelcie przy świętokrzyskiej koło dawnej księgarni technicznej, również sporo haynesów - to sobie podjedź.

parę pozycji lr1owy znajdziesz na
http://www.roadbook.pl/
np fajny prezentowy album camelowy, znacznie fajniejszy od obu ww pozycji.
zadzwoń sobie do Kamilki kylonowej to ci powie co jest od ręki na szczęsnej,
są też filmy camelowe i wyprawowe o ile pamiętam na składzie.
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

Awatar użytkownika
Dżek

Post autor: Dżek » wt gru 23, 2008 4:40 pm

Dzięki, darkman. Byłem w składziku Kylona i zakupiłem ostatecznie pozycję nr 2. Mimo Twych sugestii wydaje się to być nieco bardziej praktyczne od albumu, a filmikow camelowskich w komputerze sporo się nagromadziło. :D Pozdrawiam
Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » wt gru 23, 2008 5:02 pm

spoko, ja nie doradzam - piszę po prostu gdzie to można dostać, bo wiem czasem :P do wyboru się nie mieszam albowiem de gustibus non disputandum est.
też nie mam tego albumu z względu na posiadaną niemałą ilość podobnych, ale generalnie to wydawnictwo daje radę prezentowo na pewno, zależy czego się oczekuje.
bardziej się skłaniam w stronę rzeczy Hoddera czy Taylora, Ninety, One Ten & Defender itd..
co do filmów to szanowny kol @jpi jest biegły w zagadnieniu, sam mam coś dzięki niemu czego nie mogłem dostać jakoś.
generalnie to pozycji militarnych poszukuję i starych plakatów, filerów, plakietek itd.

p.s. jeszcze info dla allegrujących - najlepiej moim zdaniem z poznania, bo większość tytułow jest u gościa in stock, natomiast u sprzedawców w-wskich nie ma zwykle od ręki tylko trzeba czekać. osobiście jak mam czekać ileś tam, to sobie kupuję na e-abaju lub ciągnę z zagramanicznej księgarni i po sprawie.

tyż pozdro, :D
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

Awatar użytkownika
Dżek

Post autor: Dżek » śr gru 24, 2008 11:41 pm

Gość z Poznania ma faktycznie imponujący wybór Haynesa i jeśli większość na składzie... A w Warszawie jest tak jak pisałeś, zresztą ja wcześniej też o tym wspomniałem. Trudno znaleźć miejsce, w którym byłby pełny wybór tych bardziej niszowych Haynesów, bo ze standardowymi instrukcjami napraw nie ma większych problemów. Ja wprawdzie swoją kupiłem w UK (przez Allegro od prywatnego gościa), ale dlatego, że łącznie z wysyłką wyszło 50% ceny w Polsce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”