szarpanko
Moderator: Jerry
szarpanko
No więc drodzy koledzy mam pytanie z cyklu "a co to może być"
disco 2 automat td5
jadąc na 4 biegu i dając ostro po gazie gdy obroty osiągną przedział 2500 do 2800 samochód szarpie
tz. efekt taki kam bym szybko odpuszczał gaz a potem naciskał do oporu ale z częstotliwością nie możliwą do osiągnięcia dla zwykłego człowieka
po minięciu 2800 obrotów uspokaja się
jeśli mijam ten zakres z pedałem wciśniętym poniżej połowy zakresu to efekt ten nie występuje
wydaje mi się że to pojawiło się po uszczelnieniu kolektora wydechowego
informacje dodatkowe
na postoju raz udało mi się osiągnąć taki efekt że obroty pulsowały pomiędzy 2500 a 2800
na postoju wciskając pedał do oporu przy 2500 obrotów wypusza mały kłąb czarnego dymu
przed i po bez dymienia
w sumie nie wiem czy to ma coś ze sobą wspólnego ale podejrzewam że ma.
disco 2 automat td5
jadąc na 4 biegu i dając ostro po gazie gdy obroty osiągną przedział 2500 do 2800 samochód szarpie
tz. efekt taki kam bym szybko odpuszczał gaz a potem naciskał do oporu ale z częstotliwością nie możliwą do osiągnięcia dla zwykłego człowieka
po minięciu 2800 obrotów uspokaja się
jeśli mijam ten zakres z pedałem wciśniętym poniżej połowy zakresu to efekt ten nie występuje
wydaje mi się że to pojawiło się po uszczelnieniu kolektora wydechowego
informacje dodatkowe
na postoju raz udało mi się osiągnąć taki efekt że obroty pulsowały pomiędzy 2500 a 2800
na postoju wciskając pedał do oporu przy 2500 obrotów wypusza mały kłąb czarnego dymu
przed i po bez dymienia
w sumie nie wiem czy to ma coś ze sobą wspólnego ale podejrzewam że ma.
Ignorancji, nieróbstwu i niechlujstwu stanowcze nie KARWA nie
Re: szarpanko
Mam podobnie z tym że szarpie zawsze po przekroczeniu 2500 obrotów, jak sie chce przyspieszyć szybciej i w zasadzie prędkość max kończy się na 120.
Stało się tak po zmianie regulatora ciśnienia paliwa i jednej gumowej rurki w drodze od intercoolera do turbo. Nie wiem czy można wiazać to z wymianą tych części, rurka nie jest oryginalna a od D1, ale to przecież nie powinno mieć znaczenia. Jakieś wskazówki?
Stało się tak po zmianie regulatora ciśnienia paliwa i jednej gumowej rurki w drodze od intercoolera do turbo. Nie wiem czy można wiazać to z wymianą tych części, rurka nie jest oryginalna a od D1, ale to przecież nie powinno mieć znaczenia. Jakieś wskazówki?
jak chcesz jezdzic szybciej to sprzedaj disco i kup sobie np audi jakies albo subaru. szybciej autem o aerodynamice kiosku nie pojedzieszpoczekaj pisze: i w zasadzie prędkość max kończy się na 120.
Jakieś wskazówki?
Wiem jak mam jeździć, mówię tylko jakie są okoliczności dysfunkcji samochodu.
wydaje mi się ze jak by pompa to po przekroczeniu 2800 obrotów było by gorzejzaloguj pisze:Moze Pompa Paliwa
nie wiem mnie wydaje się ze to coś związanego z turbo
czujnik ciśnienia?
ehhh help

a wlacza ci sie turbina czy nie napisz cos wiecej bo niestety wrozki to wymarly zawod i inaczej ci nie pomozemy
turbina działa po 2500 obrotów wyraźnie czućgruszkin pisze:a wlacza ci sie turbina czy nie napisz cos wiecej bo niestety wrozki to wymarly zawod i inaczej ci nie pomozemy

przyszpieszenie ok
wycieraczki dzialaja i spryskiwacz tez

gostcomp pisze:turbina działa po 2500 obrotów wyraźnie czućgruszkin pisze:a wlacza ci sie turbina czy nie napisz cos wiecej bo niestety wrozki to wymarly zawod i inaczej ci nie pomozemy![]()
przyszpieszenie ok
wycieraczki dzialaja i spryskiwacz tez
wlasnie mi sie cos spryskiwacze pieprza ostatnio

możesz to delikatnie rozwinąć ?gruszkin pisze: ale na jakis czas problem zostal rozwiazany sznurkiem
miałeś wycieraczki z napędem mi2sniowym ala jas fasola ?
tak do rynienki zaczepilem sobie taki haczyk z drutu ktory byl prwadnica do piora sznurek i sie czasem ciagalo 

Moze to byc objaw wielu dysfunkcji. Zaczal bym od sprawdzenia regulatora turbiny. Pozostale awarie KOSZOWNE. Np pompowtryski...
a wcześniej nie działagostcomp pisze: turbina działa po 2500 obrotów wyraźnie czuć![]()

pozdrawiam
p.
Defender`98
działa na wronyLR_Olek pisze:działa nawarony

‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August
czy mozesz opowiedziec o tym cos szerzejgruszkin pisze:a wlacza ci sie turbina czy nie napisz cos wiecej bo niestety wrozki to wymarly zawod i inaczej ci nie pomozemy

Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..
bla bla bla , podpinales pod komputer ?gostcomp pisze:No więc drodzy koledzy ...
Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..
no ok po działa powinien być przecinekczolg pisze:a wcześniej nie działagostcomp pisze: turbina działa po 2500 obrotów wyraźnie czuć![]()
pozdrawiam
p.
bo oczywiście kręci się wcześniej ale czuć od 2500
bla bla bla takgosc pisze:bla bla bla , podpinales pod komputer ?gostcomp pisze:No więc drodzy koledzy ...

brak błędów
przy czym tylko pomiary statyczne
bla bla bla takgosc pisze:bla bla bla , podpinales pod komputer ?gostcomp pisze:No więc drodzy koledzy ...

brak błędów
niestety dynamicznych nie było bo może by coś wyszło

Dla większości turbina 'działa, włącza się' dopiero jak dyma maksymalnym ciśnieniem..

'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'

brak błędów

brak błędów