Zamienniki do Disco ?
Moderator: Jerry
Zamienniki do Disco ?
W niedalekiej przyszłości powinienem wymienic tarcze hamulcowe i klocki w moim Disco Td5 z 2003 roku (po liftingu). Mam do Kolegów pytanie czy trzeba przyoszczedzić i kupić oryginały - Britparts - czy raczej polować na zamienniki. Jeżeli zamienniki to jakie i gdzie je mozna zdobyć ? Druga sprawa to czy są jakies extra pułapki przy wymianie w/w części czy wymiana odbywa tak jak w innych autach ?
Re: Zamienniki do Disco ?
Nie ma pułapek przy tej naprawie. Kazdy rozsadny mechanik sobie poradzi. Ja tarcze i klocki kupilem w sklepie z czesciam a sprzedawca spytal czy chce klocki dobre czy bardzo dobre. Niektore warsztaty maja ogromne upusty przy zakupie czesci wiec masz z czego negocjowac cene naprawy.
Włąśnie to przerabiałem.markmaz pisze:W niedalekiej przyszłości powinienem wymienic tarcze hamulcowe i klocki w moim Disco Td5 z 2003 roku (po liftingu). Mam do Kolegów pytanie czy trzeba przyoszczedzić i kupić oryginały - Britparts - czy raczej polować na zamienniki. Jeżeli zamienniki to jakie i gdzie je mozna zdobyć ? Druga sprawa to czy są jakies extra pułapki przy wymianie w/w części czy wymiana odbywa tak jak w innych autach ?
Tarcze i klocki kupiłem na paddocku, mają do D2 zwykłe (komplet tarcze+klocki na oś) za ok 35funtów.
Jedyny myk jak dla mnie to kwestia odkręcenia śrubki którą są tarcze przymocowane, nie dałem rady - koledzy z forum polecili rozwiercić - ja to robiłem wiertłem 12. Działa i jest ok. Ponoć drugi myk to odkręcenie odpowietrzników przy ponownym wciskaniu tłoczków, ale w haynesie ani słowa o tym, tylko zwracają uwagę ze płyn moze sie trochę przelać ze zbiorniczka. Po wymianie hamulce trochę gumowate, niezbyt wiem co z tym zrobić- mam nadzieję żejakoś się ułoży

http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=8&t=63215
Od kiedy biorę prozac świat jest piękny
'94 Defender 90SW 300tdi, dużo do zrobienia
Wracając do tematu...
Osobiście nie uważam zamienników za coś złego, pod warunkiem, że są to części znanych i solidnych firm jak ATE , TRW czy Brembo...
Prawda jest taka, że producenci samochodów nie wytwarzją pewnych części sami tylko zlecają to innym firmom. Np Mercedes zamawia tarcze hamulcawe w ATE i różnią sie one tylko znaczkiem wybitym na części oraz tym, że sa sprzedawane w ASO.
Szczególnie do aut starszych gdzie np remont zawieszenia na oryginale może stanowić połowę wartości samochodu zamiennik to niezła alternatywa....

Osobiście nie uważam zamienników za coś złego, pod warunkiem, że są to części znanych i solidnych firm jak ATE , TRW czy Brembo...
Prawda jest taka, że producenci samochodów nie wytwarzją pewnych części sami tylko zlecają to innym firmom. Np Mercedes zamawia tarcze hamulcawe w ATE i różnią sie one tylko znaczkiem wybitym na części oraz tym, że sa sprzedawane w ASO.
Szczególnie do aut starszych gdzie np remont zawieszenia na oryginale może stanowić połowę wartości samochodu zamiennik to niezła alternatywa....
Czesci zamienne do samochodow bym podzielil na 4 grupy:
0. Czesci uzywane z demontazu - nie wiadoma jakosc, przebieg. Ceny czesto drozsze od nowych zamiennikow.
1. zamienniki - najtansze, roznie bywa z jakoscia, co nie znaczy ze na pewno nie beda sluzyly tak samo dobrze jak inne drozsze odpowiedniki
2. zgodne z oryginalem - robione przez kooperantow wytworcy samochodu, ale z wlasnym logo producenta czesci (np. tarcze do Mercedesa z logo ATE)
3. oryginalne - najdrozsze, zwykle rozprowadzane przez ASO, z logo marki samochodu. Bardzo często produkowane przez kooperantow wytworcy samochodu (np. tarcze do Mercedesa, robione przez ATE ale z wybitym logo Mercedesa)
0. Czesci uzywane z demontazu - nie wiadoma jakosc, przebieg. Ceny czesto drozsze od nowych zamiennikow.
1. zamienniki - najtansze, roznie bywa z jakoscia, co nie znaczy ze na pewno nie beda sluzyly tak samo dobrze jak inne drozsze odpowiedniki
2. zgodne z oryginalem - robione przez kooperantow wytworcy samochodu, ale z wlasnym logo producenta czesci (np. tarcze do Mercedesa z logo ATE)
3. oryginalne - najdrozsze, zwykle rozprowadzane przez ASO, z logo marki samochodu. Bardzo często produkowane przez kooperantow wytworcy samochodu (np. tarcze do Mercedesa, robione przez ATE ale z wybitym logo Mercedesa)
Marcin (gucio1234)
Mam jeszcze jedno, zwiazane z tym samym tematem, pytanie - czy tarcze hamulcowe do Disco z 2003 (po liftingu) są takie same jak do Disco z 2001 roku (czyli sprzed liftingu) ?
britpart nie jest oryginalem...markmaz pisze: kupić oryginały - Britparts -
Jeśli jest różnica to na ogół w sklepach (w paddocku) podają do 2a999999 i od tego nr w górę. Z tego co wiem różnicy w tarczach i klockach nie ma.markmaz pisze:Mam jeszcze jedno, zwiazane z tym samym tematem, pytanie - czy tarcze hamulcowe do Disco z 2003 (po liftingu) są takie same jak do Disco z 2001 roku (czyli sprzed liftingu) ?
Ostatnio zmieniony wt sty 20, 2009 1:05 pm przez standerus, łącznie zmieniany 1 raz.
sprawdzales co wkleiles

Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..
No nie, nie może być zbyt łatwo