kontrolka
Moderator: Jerry
-
-
Re: kontrolka
Disco TD5 99r pozdrawiam
Żeby coś wynaleźć, wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu./
-
-
i pan co Ci autko sprzedawał instrukcji nie dał? Ale mam nadzieje, że drugi komplet kluczy dostałeś
Chamstwo należy zwalczać napalmem
http://www.free-clinic.org/
- nowicjusz127
ACE beda koszta.... 

W walce z głupotą nie ma wygranych,są tylko cudem ocaleni
już Polska
już Polska
a moglibyście powiedzieć za co odpowiedzialna jest ta kontrolka?
- nowicjusz127
no przeca ci napisałem wyżej 

już Polska
już Polska
- chiquito83
przeciez ACE kosztuje mniej niz przypuszczacie 

a co to takiego jest ten Ace?
- nowicjusz127
chłopie kupujesz samochód i dopiero po zakupie zaczynasz sie interesowac co kupiłeś?chyba powinno byc odwrotnie nie?może zdradzisz czym sie sugerowałeś decydując sie na D2 skoro nic o nim nie wiesz????
już Polska
już Polska
to taki wybielaczvip pisze:a co to takiego jest ten Ace?

Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

sugerowałem się w miarę sprawnym w terenie autem... został odkupiony od kolegi, który od lat jeździ landami... nie znam się zbytnio na terenówkach... dopiero wchodzę w tę kategorię motoryzacji... NIe dźiw się że nie wiem... Sam z pewnością wszystkiego od razu nie wiedziałeś a wszystko przyszło z czasem... a człowiek uczy się na własnych błędach
juz raz ja otrzymales
Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..
ale chodzi mi aby ktoś mi to wytłumaczył.... dla mnie ACE to wykrywacz metali który posiadam... Pomoże ktoś?
http://www.motorcarsltd.com/technician- ... cement.asp
http://www.landroverclub.net/Club/HTML/ace.htm
I na przyszłość więcej samodzielności - mogłeś nie wiedzieć, że to kontrolka ACE, ale jak się już dowiedziałeś... Znalezienie powyższych linków w Google zajmuje minutę.
http://www.landroverclub.net/Club/HTML/ace.htm
I na przyszłość więcej samodzielności - mogłeś nie wiedzieć, że to kontrolka ACE, ale jak się już dowiedziałeś... Znalezienie powyższych linków w Google zajmuje minutę.
Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi
active cornering enhancement w skrocie ACE
Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..
ACE to system aktywnego "przeciwdziałania" przechylom auta. Realizowany jest za pomoca silownikow w przedniej czesci pojazdu. W manualu (czyli instrukcji obslugi) napisane, ze jesli zapala sie ta kontrolka mozna ostroznie kontynuowac jazde ale nalezy skontaktowac sie z serwisem. Podpiecie pod kompa byc moze wyjasni problem ale zapytaj Nowicjusza bo z jego posta wynika , ze czesta awaria moze byc kosztowna. Jak naprawisz podziel sie doswiadczeniem. Mnie ta kontrolka wlaczyla sie kilkakrotnie ale jak wiele niesprawnosci Discovery problem ustapil sam bez interwencji serwisu.
No jeszcze ważne, na jaki kolor:
If illumination occurs while driving, a fault
with the system is indicated, as follows:
If the light shows RED (a flashing red light
which changes to constant illumination after
two minutes, and is accompanied by a
warning chime):
This indicates a system fault that may result in
serious damage to vehicle components and
reduced ACE performance. Stop the vehicle as
soon as safety permits and switch off the
engine. DO NOT CONTINUE DRIVING! Seek
qualified assistance immediately.
If the light shows AMBER (constant
illumination):
This indicates a system fault that will result in
reduced ACE performance but will not leave
the vehicle in a dangerous condition. You may
continue driving, but reduce speed, take
additional care, and consult a Land Rover
dealer at the earliest opportunity.
If illumination occurs while driving, a fault
with the system is indicated, as follows:
If the light shows RED (a flashing red light
which changes to constant illumination after
two minutes, and is accompanied by a
warning chime):
This indicates a system fault that may result in
serious damage to vehicle components and
reduced ACE performance. Stop the vehicle as
soon as safety permits and switch off the
engine. DO NOT CONTINUE DRIVING! Seek
qualified assistance immediately.
If the light shows AMBER (constant
illumination):
This indicates a system fault that will result in
reduced ACE performance but will not leave
the vehicle in a dangerous condition. You may
continue driving, but reduce speed, take
additional care, and consult a Land Rover
dealer at the earliest opportunity.
Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi
w miarę sprawnym w terenie, czy wogóle w miarę sprawnym ?vip pisze:sugerowałem się w miarę sprawnym w terenie autem... został odkupiony od kolegi, który od lat jeździ landami... <ciach>
a skoro został odkupiony od kolegim który się zna, to czemu nie zacząłeś od zadania pytania jemu co oznacza kontrolka w miarę sprawnym w terenie aucie ?
Proponuję tak jak sugerował @nowicjusz, żebyś zanim przekręcisz następnym razem kluczyk, zaczął od zapoznania sie z instrukcją obsługi, bo jeszcze wiele rzeczy może Cie zaskoczyć.
Choć z dugiej strony dzieki takim jak Ty żyją mechanicy - więc już sam nie wiem.
Szkoda tylko auta w tym wszystkim

pozdrawiam
p.
Defender`98
Poczytałem z uwagą o tym wybielaczu i po raz kolejny zadowolony jestem , ze mam Disco 1
Uff

Uff
Marcin (gucio1234)
- LR Tomaszek
-
System ACE jest fajny jak robi. Jak nie robi to już nie jest taki fajny.
Jak kontrolka jest w kolorze żółtym to spoko. Masz jeszcze czas na ewakuację
Jak juz świeci na czerwono - STOP. Może się tak stać gdy rozszczelni się układ.
Ciśnienie jest tam wysokie więc utrata płynu to kwestia kilku chwil. No a potem to już koszty...
Przyczyn oczywiście może być wiele.
Ja w moim DII wywaliłem ACE i jestem zadowolony. Chodziło mi głównie o wyeliminowanie kolejnego słabego punktu, który mógłby dac o sobie znać daleko od domu.
Jeżeli chodzi o komfort jazdy bez ACE: auto może sie bardziej przechyla choć ja jakos nie widzę dużej róznicy. I tak jest o niebo lepiej niz w mojej byłej 200tdi
Myślę, że częstym problemem w naszym klimacie może być korozja rurek przy valve block.
Jak kontrolka jest w kolorze żółtym to spoko. Masz jeszcze czas na ewakuację

Jak juz świeci na czerwono - STOP. Może się tak stać gdy rozszczelni się układ.
Ciśnienie jest tam wysokie więc utrata płynu to kwestia kilku chwil. No a potem to już koszty...
Przyczyn oczywiście może być wiele.
Ja w moim DII wywaliłem ACE i jestem zadowolony. Chodziło mi głównie o wyeliminowanie kolejnego słabego punktu, który mógłby dac o sobie znać daleko od domu.
Jeżeli chodzi o komfort jazdy bez ACE: auto może sie bardziej przechyla choć ja jakos nie widzę dużej róznicy. I tak jest o niebo lepiej niz w mojej byłej 200tdi

Myślę, że częstym problemem w naszym klimacie może być korozja rurek przy valve block.
DiscoII td5
www.landklinika.pl
www.landklinika.pl
ale ci sie herbata na wyjebach wylewa a tam, panie, nie ;]gucio1234 pisze:Poczytałem z uwagą o tym wybielaczu i po raz kolejny zadowolony jestem , ze mam Disco 1![]()
Uff
Landrąver Discovęry 200tdi
-
-
Kolega co mu sprzedał auto, znał się świetnie na landkach to instrukcje wyżucił w pierwszej kolejności a vip nie potrzebuje żadnej instrukcji, auto to auto. Jest kiera, jest wajcha do biegów, są pedały (bez urazy) no to co? Się jeździło różnymi autami, to co tu może być za mecyja.
Teraz powinieneś strzelić foha i powiedzieć, że na tym forum to niczego dowiedzieć się nie można a te (tu odpowiedni epitet sobie wybierz) to tylko bzdury piszą i czytać instrukcje każą.

Teraz powinieneś strzelić foha i powiedzieć, że na tym forum to niczego dowiedzieć się nie można a te (tu odpowiedni epitet sobie wybierz) to tylko bzdury piszą i czytać instrukcje każą.

Chamstwo należy zwalczać napalmem
Mozna oczywiscie porownac D1 do D2. Nikt nie zabroni porownania Fiata 126p do Citroena C5. Tak naprawde to zupelnie rozne pojazdy. D2 to komfortowa wyprawowka. Klimatronik, zawieszenie pneumatyczne, ACE, elektryka 3D podgrzewanych foteli, podgrzewana przednia szyba, system dogrzewania silnika i wnetrza, system audio HiEnd, kompas w lusterku, ktore sie przyciemnia przy olsnieniu etc... Pewnie, ze kazdy z tych elementow moze pasc ale przy nierabunkowej gospodarce i dostepie do serwisu z kompem nie ma problemow. Zastanawialem jaka by mogla byc alternatywa mojego D2. No moze zamienil bym na LandCruisera ale dostep czesci i ich koszty oslabiaja. D2 rulezzz