Wymiana płynów w Disco 300
Moderator: Jerry
Wymiana płynów w Disco 300
Jako nowy posiadacz Disco 300 po zakupie musze wymienić plyny i filtry i tu jest pytanie do użytkownikow tych samochodów, jakie oleje polecacie i jakich marek, czy półsyntetyki czy mineralne;
1.mosty
2.skrzynia rozdzielcza
3.skrzynia biegów automatyczna
4.silnik - olej
5.układ chłodzenia
przydatna była by informacja co ile jest zalecana wymiana (przebieg lub czas) każdego z w/w w praktyce.
1.mosty
2.skrzynia rozdzielcza
4.silnik - olej
5.układ chłodzenia
przydatna była by informacja co ile jest zalecana wymiana (przebieg lub czas) każdego z w/w w praktyce.
HDJ80 z 1992r.
Re: Wymiana płynów w Disco 300
Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..
Tylko nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie odnośnie wymiany płynów, co ile to robimy ?
każdy chyba ma inną trwałość ?
HDJ80 z 1992r.
co jakis czasadrianzwa pisze:Tylko nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie odnośnie wymiany płynów, co ile to robimy ?
1.mosty - wg instrukcji co 40 000 km, w starociach co 20 000 km
2.skrzynia rozdzielcza - wg instrukcji co 40 000 km, w starociach co 20 000 km
3.skrzynia biegów automatyczna - wg instrukcji co 40 000 km, w starociach co... nie wiem, nie używam (manual co 20 000 km)
4.silnik - co 10 000 km
5.układ chłodzenia - co 2 lata
2.skrzynia rozdzielcza - wg instrukcji co 40 000 km, w starociach co 20 000 km
3.skrzynia biegów automatyczna - wg instrukcji co 40 000 km, w starociach co... nie wiem, nie używam (manual co 20 000 km)
4.silnik - co 10 000 km
5.układ chłodzenia - co 2 lata
Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi
a jaki sie tam płyn daje?sbielak pisze:a o rozrządzie zapomienli

i co ile ?
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

w mostach polecam 2 razy do roku najmniej - zaglądać!!!!
zwłaszcza jak się sztruclem nurkuje - lepiej częściej na polskim niż długo na emulsji za 200 pln
zwłaszcza jak się sztruclem nurkuje - lepiej częściej na polskim niż długo na emulsji za 200 pln

jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
To inna inszość - mozna by na temat zaglądania (jak często i po czym) osobnego posta wysmażyć. Tylko zazwyczaj tak się nie chce tego robić... w sensie zaglądania, a nie pisania.jpi pisze:w mostach polecam 2 razy do roku najmniej - zaglądać!!!!
Ostatnio zmieniony wt sty 27, 2009 12:43 pm przez Dżek, łącznie zmieniany 1 raz.
Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi
sbielak pisze:a o rozrządzie zapomienli

czy też może to ja czegoś nie wiem i żyję w takiej błogiej nieświadomości...

przeciez to jest w instrukcji napisane...adrianzwa pisze:Jako nowy posiadacz Disco 300 po zakupie musze wymienić plyny i filtry i tu jest pytanie do użytkownikow tych samochodów, jakie oleje polecacie i jakich marek, czy półsyntetyki czy mineralne;
1.mosty
2.skrzynia rozdzielcza
4.silnik - olej
5.układ chłodzenia
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 6#p2239636LR_Olek pisze:przeciez to jest w instrukcji napisane...

mając instrukcję obsługi dotyczącą silnika trudno znaleźć informacje dotyczące co ile wymieniać płyny w mostach skrzyni itp ...Dżek pisze:http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 6#p2239636LR_Olek pisze:przeciez to jest w instrukcji napisane...
a w manualu w wersji ang przyznam się szczerze że sie nie dopatrzyłem takich informacji z powodu lichej znajomości owego języka i braku wystarczającej ilości czasu

HDJ80 z 1992r.
sbb pisze:a jaki sie tam płyn daje?sbielak pisze:a o rozrządzie zapomienli
i co ile ?
lał to bedzie ale łzy , jak pasek pierdutnie

kupując "nowy" samochód niektórzy zapominają o pasku bo poprzedni własciciel niedawno wymieniał .......
jak to co ile - no tak na oko czyli połowe tego co podaje fabryka

SALLDVAF8VA98:)
a dupa tam ....
a dupa tam ....
Ale... Tytuł: Wymiana płynów w Disco 300
sbb pisze:sbielak pisze:a o rozrządzie zapomienli
lał to bedzie ale łzy , jak pasek pierdutnie![]()
kupując "nowy" samochód niektórzy zapominają o pasku bo poprzedni własciciel niedawno wymieniał .......
spokojna Twoja rozczochrana, wszystko pod kontrolą, rozrząd także zostanie wymieniony, pamiętam, tylko to był wątek o płyny !
HDJ80 z 1992r.
jakie płynyadrianzwa pisze:sbb pisze:sbielak pisze:a o rozrządzie zapomienli
lał to bedzie ale łzy , jak pasek pierdutnie![]()
spokojna Twoja rozczochrana, wszystko pod kontrolą, rozrząd także zostanie wymieniony, pamiętam, tylko to był wątek o płyny !

adrianzwa pisze:mając instrukcję obsługi dotyczącą silnika trudno znaleźć informacje dotyczące co ile wymieniać płyny w mostach skrzyni itp ...Dżek pisze:http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 6#p2239636LR_Olek pisze:przeciez to jest w instrukcji napisane...

ciekawe ciekawe...
Uprzedzając dalsze ewentualne pytania...

przeciez mowilem ze to w kazdej instrukcji obslugi jest... 

adrianzwa pisze:Tylko nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie odnośnie wymiany płynów, co ile to robimy ?
jak co rok wjedziesz do rzeki i postoisz tam trochę to wtedy trzeba wymienić wszystkie i nie ma problemu z zastanawianiem sie który już się zużył

Off Road to choroba przenoszona przez błoto
HERBU BIEDRONKA
HERBU BIEDRONKA
Już mam po wymianie wszystkich płynów, oprócz ... oilu w automatycznej skrzyni biegów bo nie mogę znaleźć korka wlewu oleju, czyżby go nie było ? kto już wymianiał olej w takiej skrzyni, czy moze wlewa sie przez wskaźnik poziomu oleju ?
Coś mnie jeszcze słuchy doszły że w 300 w automacie jest takze filtr oleju, gdzie on sie znajduje ?
Coś mnie jeszcze słuchy doszły że w 300 w automacie jest takze filtr oleju, gdzie on sie znajduje ?
HDJ80 z 1992r.
- nowicjusz127
adrianzwa pisze:Już mam po wymianie wszystkich płynów, oprócz ... oilu w automatycznej skrzyni biegów bo nie mogę znaleźć korka wlewu oleju, czyżby go nie było ? kto już wymianiał olej w takiej skrzyni, czy moze wlewa sie przez wskaźnik poziomu oleju ?

W walce z głupotą nie ma wygranych,są tylko cudem ocaleni
już Polska
już Polska
olej wlewasz bagnetem a filtr jest w misceadrianzwa pisze:Już mam po wymianie wszystkich płynów, oprócz ... oilu w automatycznej skrzyni biegów bo nie mogę znaleźć korka wlewu oleju, czyżby go nie było ? kto już wymianiał olej w takiej skrzyni, czy moze wlewa sie przez wskaźnik poziomu oleju ?
Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..