LR Chiptuning? mit czy prawda
Moderator: Jerry
LR Chiptuning? mit czy prawda
Wczoraj znajomy poruszyl temat chiptuningu, ma defender td5 pochiptuningu, przejechane juz na nim 100 tys, osiagna moc 188 KM. Jakie sa wasze opinie lub doswiadczenie w tym temacie?
LR DEFENDER TD5 HT Gorbaczov
Re: LR Chiptuning? mit czy prawda
panowie spokojnie
nie rozpadnie się przez 10-15 tyś
wszystko jest dla ludzi
z wyjątkiem węża bo ten to by nawet oślice zajeździł jeżeli już nie zajechał
nie rozpadnie się przez 10-15 tyś
wszystko jest dla ludzi
z wyjątkiem węża bo ten to by nawet oślice zajeździł jeżeli już nie zajechał

landwarsztat
" i tak warto żyć"
" i tak warto żyć"
Przesadzacie...
Profesjonalnie zrobiony chiptuning, podnosi osiągi auta, bez dewastacji tegoż.
W nowym mondeo tdi założyłem, przejechałem 180 tysi - bez najmniejszej awarii, a spalanie nawet spadło.
Nie wiem tylko, czy znajdzie się fachowiec, który potrafi zrobić td5, nie mówiąc już o 3setce..
Silniki zawsze mają trochę (lub sporo) rezerwy.
Taki VW 1,9 tdi, może mieć 90, 100, 110, 130 lub 150KM - z tego samego silnika.
Poza drobnymi niuansami, różnią się przede wszystkim oprogramowaniem.
Profesjonalnie zrobiony chiptuning, podnosi osiągi auta, bez dewastacji tegoż.
W nowym mondeo tdi założyłem, przejechałem 180 tysi - bez najmniejszej awarii, a spalanie nawet spadło.
Nie wiem tylko, czy znajdzie się fachowiec, który potrafi zrobić td5, nie mówiąc już o 3setce..
Silniki zawsze mają trochę (lub sporo) rezerwy.
Poza drobnymi niuansami, różnią się przede wszystkim oprogramowaniem.
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
- Igor V8
-
Tak .... ale mają inne tłoki , panewki , korbowody i turbinypezet pisze: Taki VW 1,9 tdi, może mieć 90, 100, 110, 130 lub 150KM - z tego samego silnika.
Po za tym to te same motorki

Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 

A mogło być tak pięknie...Igor909 pisze:Tak .... ale mają inne tłoki , panewki , korbowody i turbinypezet pisze: Taki VW 1,9 tdi, może mieć 90, 100, 110, 130 lub 150KM - z tego samego silnika.
Już nie musiałeś sprowadzać do przyziemia

Tak czy śmak, zazwyczaj silnik fabryczny ma jeszcze sporo rezerwy, którą można wykorzystać.
Niekoniecznie do palenia gumy pod remizą.
Jak ktoś dużo jeździ po polskich drogach (wąskich i zapchanych tirami) i musi często wyprzedzać, mocniejszy silnik to po prostu większe bezpieczeństwo.
Poza tym - kluczowym parametrem nie jest moc, tylko moment obrotowy.
Dobry warsztat może znacząco podnieść ten parametr, 'przy okazji' podnosząc moc.
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
co do tych silników to,to nie są te same silnikipezet pisze: Tak czy śmak, zazwyczaj silnik fabryczny ma jeszcze sporo rezerwy, którą można wykorzystać.
Niekoniecznie do palenia gumy pod remizą.
Jak ktoś dużo jeździ po polskich drogach (wąskich i zapchanych tirami) i musi często wyprzedzać, mocniejszy silnik to po prostu większe bezpieczeństwo.
Poza tym - kluczowym parametrem nie jest moc, tylko moment obrotowy.
Dobry warsztat może znacząco podnieść ten parametr, 'przy okazji' podnosząc moc.Igor909 pisze:Tak .... ale mają inne tłoki , panewki , korbowody i turbinypezet pisze: tu się z kolegą zdadzam,to święta racja,

Rok temu firma zamówiła dla służbowego Outlandera z silnikiem VW 140 KM . Diler na fakturze za auto umieścił chip podnoszący moc do 170 KM, bez zmian w gwarancji samochodu. Na moje pytanie czy to nie zniszczy silnika, odpowiedział, że silniki słabszy różni się od mocniejszego tylko elektroniką. Auto przejechało ponad 70 kkm, i sprawuje się dobrze.
Zresztą widzę że w Anglii też chipują silniki LR-a.
http://www.jeremyjfearn.co.uk/intercooler.htm
Zresztą widzę że w Anglii też chipują silniki LR-a.
http://www.jeremyjfearn.co.uk/intercooler.htm