Disco 200 tdi , łożyska (?)
Moderator: Jerry
Disco 200 tdi , łożyska (?)
Witam.
Mam pewien problem z huczeniem (chromoleniem) się czegoś w okolicy skrzyni- reduktora , gdy auto stoi a silnik pracuje słychać właśnie takie odgłosy przy wciśniętym sprzęgle przestaje się odzywać puszczam sprzęgło , znów zaczyna .
Co to może być , mniemam że któreś łożyska ale które ? Może ktoś mi poda jakieś symbole coby zdjąć, założyć i złożyć.
pozdrawiam
Mam pewien problem z huczeniem (chromoleniem) się czegoś w okolicy skrzyni- reduktora , gdy auto stoi a silnik pracuje słychać właśnie takie odgłosy przy wciśniętym sprzęgle przestaje się odzywać puszczam sprzęgło , znów zaczyna .
Co to może być , mniemam że któreś łożyska ale które ? Może ktoś mi poda jakieś symbole coby zdjąć, założyć i złożyć.
pozdrawiam
Disco 2,5 TDI 91 , Freelander FWD :]
Re: Disco 200 tdi , łożyska (?)
docisk, wysprzęglik
rozebrać, lub oddać do mechanika - +/- 200-400 pln
rozebrać, lub oddać do mechanika - +/- 200-400 pln
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
Dupa, dupa
Łożysko sprzęgłowe. Wymiaru nie ma bo to jest łożysko sprzęgłowe do 200tdi .Ale jak łożysko już ryra to naszykuj od razu kupkę kasy na kompletne sprzęgło. Może wydawać Ci się zbędne ale w całokształcie zaoszczędzisz w niedługim czasie na następnym zrzucie skrzyni. A i nie zapomnij o wzmocnieniu łapy sprzęgłowej 

Def 110 SW 300tka i to nie jest ostatnie moje słowo
Sprzęgło było robione rok temu , dawno co ile tys.km lubi sie sypnąć ? ? no nie wiem zobaczę jak rozbiorę . A co do łapy, to jak ją wzmocnić 

A wymieniałeś komplet czy tylko jakieś podzespoły? Łapę wzmacniasz naspawując blachę ok 2 mm grubości w miejscu gdzie pracuje sworzeń obrotu łapy. Taki kwadracik ok 5cm na 5cm. Oczywiście na zewnętrznej stronie. Sworzeń lubi się przebić przez łapę i w tedy jest totalna dupa. Chyba na Landklinice jest dobry opis jak to zrobić z foto galerią.
totalna to nie,Pepek pisze: Sworzeń lubi się przebić przez łapę i w tedy jest totalna dupa.
trzeba mieć tylko drugi samochód ze sznurkiem
albo umieć jeździć bez sprzęgła, też na Landklinice opisane

Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

obstawiam łożysko wałka sprzęgłowego
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
znaczy sie sama tarcze pewnie wymieniles,co by bylo tanio....kamuli9 pisze:Sprzęgło było robione rok temu ,

LR_Olek pisze:znaczy sie sama tarcze pewnie wymieniles,co by bylo tanio....kamuli9 pisze:Sprzęgło było robione rok temu ,
tak jak mówisz

szukaj fachmana od skrzyn bo ci sie lozyska posypaly na walku sprzeglowym i moze na choince tez
Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..
Ale wiesz Olo, zawsze lepiej brzmi, że było robione sprzęgło niż była wymieniona tarczaLR_Olek pisze:znaczy sie sama tarcze pewnie wymieniles,co by bylo tanio....kamuli9 pisze:Sprzęgło było robione rok temu ,

AMG M35A2C 2 1/2 TON
AMG M151A2 MUTT 1/4 Ton
M416
XJ 4.0
AMG M151A2 MUTT 1/4 Ton
M416
XJ 4.0
brzmi jak brzmi, efekt jest taki, że i tak go "ponieśli na tarczy"dudek pisze:Ale wiesz Olo, zawsze lepiej brzmi, że było robione sprzęgło niż była wymieniona tarcza

LR Rendzi stajla 

Łatwo powiedzieć szukaj fachmana od skrzyń siedząć w kraju w którym gdzie nie spluniesz tam LR lub warsztat LRgosc pisze:szukaj fachmana od skrzyn bo ci sie lozyska posypaly na walku sprzeglowym i moze na choince tez

gosc pisze:szukaj fachmana
przestan pierd...olic o fachowcach

czyli nie miales sprzegla robionego,tylko tarcze wiec mialo prawo ci sie rozsypackamuli9 pisze:LR_Olek pisze:znaczy sie sama tarcze pewnie wymieniles,co by bylo tanio....kamuli9 pisze:Sprzęgło było robione rok temu ,
tak jak mówisz