Ad Kolego VFRED
Ja użytkuję właśnie zderzak Scorpion Racing w D2 i powiem Ci dlaczego jestem zadowolony:
1. Zderzak solidnie wykonany - zweryfikowany wielokrotnie, blisko dwa lata eksploatacji w terenie oraz na wyprawach. Nadaje się zarówno do przedzierania przez krzaki jak i zweryfikowania tyłu hamującego przed
Tobą plaskacza (fiat albea) - efekt we fiacie zwinięty bagażnik i podłoga na jakieś 25 cm u mnie nawet rysy, zero wpływu na ramę - fiat przejął energię uderzenia. Rzeczywiście przy większym strzale ponieważ jest bezpośrednio montowany do ramy mogłoby to mieć na nią wpływ.
2. W zderzaku mam zamontowane scorpionowskie punkty do ciągania - takie "szekle" zamontowane na stałe. Bardzo dobre. Wielokrotnie podpinałem kinetyka lub pasy i nic się im nie dzieje - beton.
3. W zderzaku ładnie chowa się wyciągarka co chroni ją w pewien sposób przed błotem i innym syfem na nią padającym.
4. Zderzak ma zajefajny kąt natarcia bo jest krótki i nie wystaje - jedyny minus to przedzierając się przez większe krzaczory trzeba uważać na grubsze krzaki pochylone w Twoją stronę bo ze względu na niewystający zderzak i brak bull bara opierają się bezpośrednio na masce i potrafią ją wygiąć - "przykre" doświadczenie z rajdu gór sowich przy dopychaniu drzewka przy podbijaniu pieczątki.
5. Rzeczywiście zbiornik leciutko wystaje - ale na tyle nie dużo, że musiałbyś cuda wyprawiać żeby mu krzywdę zrobić - przeszkadza jedynie estetycznie, ale można się przyzwyczaić. W razie czego masz dwa rozwiązania - dospawać np. lekką odpowiednio wygiętą płytę stalową by go osłonić (bo w cholerę błota się na nim zatrzymuje, ale jeszcze pompki ani elektryki to nie zabiło) - zbieram się do tego od roku, ale już się na tyle przyzwyczaiłem, że mi się nie chce. Drugie rozwiązanie to możliwość zakupu mniejszego zbiorniczka do DII - znajdziesz taki na
http://www.devon4x4.com robiony przez nich do ich jeszcze płytszego zderzaka - lub można podejrzeć jak to wygląda i np. samemu coś wyspawać.
6. Dodatkowo zderzak jest bardzo estetycznie wykonany a nie wyciosany i ładnie komponuje się z autem.
7. Minus, że nie ma na nim miejsca na dodatkowe oświetlenie - halogeny.
POLECAM
p.s. jak masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało
Karolek