DII - airbag kierowcy

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
Piernik

DII - airbag kierowcy

Post autor: Piernik » wt maja 26, 2009 4:51 pm

jak w temacie, zastanawiam się czy da się toto odłączyć, przynajmniej na jakiś czas - bezboleśnie w miarę.. Na prawym fotelu zasuwać ma kilkumiesięczna offroaderka, a licho nie śpi..
Są bezpieczniki - przy których stoi, że w żadnym wypadku ich nie wyciągać...

tfu!! miało być pasażera..
zmęczonym chyba jakiś jestem... :oops:
Ja Wam mówię jest dobrze, jest dobrze, jest dobrze
ale nie najgorzej jest
13-13
OffPoje TEAM

Złośliwiec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: DII - airbag kierowcy

Post autor: Złośliwiec » śr maja 27, 2009 8:15 am

Ja bym nie kombinował...mój 2 letni offroadowiec od narodzin śmigał najpierw w nosidełku, a teraz w foteliku śmiga na tylnej kanapie pośrodku - jest przecież pas biodrowo - piersiowy i można fotelik czy nosidełko zamontowac pośrodku tylnych siedzeń...ponoć najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie... :)2

Awatar użytkownika
hpx4000

Kontaktowanie:

Post autor: hpx4000 » śr maja 27, 2009 8:39 am

Jeśli producent nie przewidział wyłącznika prawej poduszki to raczej bym nie grzebał w bezpiecznikach. Moim zdaniem system może uznać to za błąd, a błędy SRS trzeba kasować poprzez komputer serwisowy.
Jak przedmówca, uważam że dla dziecka (ile ma lat?) najlepsze miejsce będzie z tyłu na środkowym miejscu. Jest daleko od szyb więc nie uderzy głową, ma dobrą widoczność do przodu.
Range Rover V8 Outsourcing IT

Awatar użytkownika
Piernik

Post autor: Piernik » śr maja 27, 2009 9:28 am

Rzecz jest taka, że codziennie DII ujeżdżana jest przez moją żonę. Mała offroaderka ma dziś dokładnie 2 miesiące, musi (chce) mieć z nią bezpośredni kontakt. W momencie gdy jedziemy w większym gronie - nie ma problemu. Jak jadą we dwie - okupują przednie fotele (Mała tyłem do kierunku jazdy ofkors)
Ja Wam mówię jest dobrze, jest dobrze, jest dobrze
ale nie najgorzej jest
13-13
OffPoje TEAM

Awatar użytkownika
hpx4000

Kontaktowanie:

Post autor: hpx4000 » śr maja 27, 2009 9:37 am

Jeśli pojazd jest wyposażony w poduszkę powietrzną to dziecko może być przewożone na przednim fotelu (oczywiście w odpowiednim foteliku) ale tylko przodem do kierunku jazdy.
Range Rover V8 Outsourcing IT

Złośliwiec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Złośliwiec » śr maja 27, 2009 9:55 am

Jak mój synek był niemowlakiem to prawie zawsze zasypiał w czasie jazdy samochodem (większość dzieci tak ma) i ten bezpośredni kontak nie był tak często potrzebny....po mieście na każdym czerwonym świetle można się odwrócić (jak jest w nosidełku czy foteliku pośrodku to o wiele łatwiej skontrolowac czy wszystko jest ok), a na trasie można od czasu do czasu zerkać w lusterko wsteczne....
Z poduchami bym nie kombinował, bo mozna przekombinować....

Awatar użytkownika
brodafidela

Post autor: brodafidela » śr maja 27, 2009 9:57 am

hpx4000 pisze:Jeśli pojazd jest wyposażony w poduszkę powietrzną to dziecko może być przewożone na przednim fotelu (oczywiście w odpowiednim foteliku) ale tylko przodem do kierunku jazdy.
Dodajmy, że ten fotelik to nie moze być zwykłe siedzisko, tylko właśnie Szpecjalny Fotelik.

A co do odpinania erbegów - poza grzebaniem w bezpiecznikach - można to chyba jakoś odpiąć przy samej poduszce co ?
W końcu może lepiej odpiąć - niż gdzieś przy orce syfem dostać w pysk poduchą....
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”