DISCO 300 EDC kręci i kręci

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
juur

DISCO 300 EDC kręci i kręci

Post autor: juur » wt cze 02, 2009 12:45 pm

Witam,
Ja wszystko rozumiem i wiem, land rovery tak mają,skoro jezdzi to jest ok, przecież w końcu odpala.... i powoli zaczynam w to wierzyć... ale:
Przestało być zimno a moja czyseta ciągle odpala po dobrych kilkunastu sekunadch całkiem żwawego kręcenia. Ba, czasem gdy zgasze silnik tylko na przejezdzie kolejowym to trzeba dobrych kilku sekund. Co rano najpierw wycie, a potem chmura białego dymu jak już z trudem zagada (gaz wciśnięty, bez gazu jeszcze gorzej).
Jak ma dobry dzień to smiga 145km/h jak ma zły 130. Często pod małą górke niechce się nawet podtoczyć poniżej 2000 obrotów-poprostu stoi a obroty powoli rosną.

I nie wiadomo co mu jest. Autem robię codziennie 100 km, więc o nie dbam. Komputer błedów nie wykrywa, świece ok, kompresja ok, napięcia ok, brak katalizatorac i wymontowane w całości egr. W Molim mówią, że te typy tak mają, Poznańska macka Land Serwisu mówi, że rozrząd się przestawił(a poza odpalaniem autko chodzi miło).... a na trzecią eksperytyze do Czesława trochę daleko...
Mam pomysł, żeby oddać do jakiegoś szpirtnego majstra spoza rodziny LR. tylko co sprawdzać?
1996, 300 tdi edc, automat
I nie mówcie, że do mechanika, bo już 1k zł na szukanie zgubiłem:/
Ostatnio zmieniony wt cze 02, 2009 2:40 pm przez juur, łącznie zmieniany 2 razy.
jest LR DISCO 1996 byl Swift 1.3 powered by 500W RMS - dorastam? ;-)

Awatar użytkownika
PIENIO

Re: DISCO 300 EDC

Post autor: PIENIO » wt cze 02, 2009 1:00 pm

No ja niewiem czy te typy tak mają u mnie na akumku od malucha co ledwo zarówki na nim świeciły po 3 miesiecznym staniu w zime odpalił na dotyk, wiec nie wydaje mi sie ze tak ma byc. Moim zdaniem powinienes wstawić spowrotem egr, albo problem z pompa jezeli spręzanie ok ale ja bym w to wątpił.
LAND ROVER DISCOVERY 200 alias "POKRAK"
LAND ROVER DISCOVERY 300 alias "ROBUR"

Awatar użytkownika
juur

Post autor: juur » wt cze 02, 2009 1:44 pm

EGR poszedł w trakcie poszukiwań.........

Awatar użytkownika
PIENIO

Post autor: PIENIO » wt cze 02, 2009 2:15 pm

u mnie w dieslu brak erg powodował problem z odpalaniem spory apetyt na wache i chmure dymu !!!! Co to wogóle za praktyki z wywalaniem erg toz to nie auto na gaz ! :)11

Awatar użytkownika
juur

Re: DISCO 300 EDC kręci i kręci

Post autor: juur » wt cze 02, 2009 2:25 pm

recyrkulacja splin nie pomaga silnikowi. Z egr też nie odpalał:) bez egr nie ma różnicy.

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » wt cze 02, 2009 3:02 pm

PIENIO pisze:u mnie w dieslu brak erg powodował problem z odpalaniem spory apetyt na wache i chmure dymu !!!! Co to wogóle za praktyki z wywalaniem erg toz to nie auto na gaz ! :)11
Ciekawe - w jaki sposób dodawanie spalin do mieszanki miałoby pomóc silnikowi w pracy?
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
yuni

Post autor: yuni » wt cze 02, 2009 4:33 pm

juur pisze:recyrkulacja splin nie pomaga silnikowi. Z egr też nie odpalał:) bez egr nie ma różnicy.
Ale przy EDC bezpieczniej zaślepić EGR niż go wyrzucać.
pezet pisze:
PIENIO pisze:u mnie w dieslu brak erg powodował problem z odpalaniem spory apetyt na wache i chmure dymu !!!! Co to wogóle za praktyki z wywalaniem erg toz to nie auto na gaz ! :)11
Ciekawe - w jaki sposób dodawanie spalin do mieszanki miałoby pomóc silnikowi w pracy?
Może nie pomóc, ale nie przeszkadzać - elektronika może głupieć bez EGR. Ale tutaj to raczej coś innego niestety... Jak zwykle :)
Disco Romulus :)

Awatar użytkownika
nowicjusz127

Post autor: nowicjusz127 » wt cze 02, 2009 5:50 pm

PIENIO pisze: Co to wogóle za praktyki z wywalaniem erg toz to nie auto na gaz ! :)11
:lol: :lol: :lol: dobre możesz jakoś rozwinąć tą myśl? :D :D
W walce z głupotą nie ma wygranych,są tylko cudem ocaleni

już Polska

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » wt cze 02, 2009 6:24 pm

OK - jak z EDC, to może lepiej nie mącić z egieerem :roll:
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
Michał...G

Post autor: Michał...G » śr cze 03, 2009 12:47 am

A wtryskiwacze to to były sprawdzane?
gg7764250
Honker 2,9Tdi
LR Discovery 300TDi

Awatar użytkownika
sbielak

Post autor: sbielak » śr cze 03, 2009 5:33 am

Miałem przestawiony rozrząd , objawiało się to kopceniem , spadkiem mocy ale palił na dotyk ...
SALLDVAF8VA98:)
a dupa tam ....

Awatar użytkownika
PIENIO

Post autor: PIENIO » śr cze 03, 2009 10:54 am

Wiec tak co do EGR (niestety nie widziałem silnika od 300 wiec tylko gdybam) jesli jest sterowany mechanicznie to można go wywalac i nie ma wpływu na prace podobno nawet lepjej ale jesli jest sterowany elektrycznie i ma czujnik połozenia EGR no to nie wiem czy wywalanie jego jest taakie zajobiste i czy komp nie bedzie wywalał błedow i nie bedzie przechodził w tryb awaryjny ?? Juz nie raz spotkałem sie z radami typu wywalaj nie ma znaczenia zaslepjaj a potem wychodzilo inaczej dla przykłady jak pisałem w starym tranzicie 1996r wywalenie EGR powoduje wywaleni błedów i problemy z odpalaniem i wiekszy apetyt na paliwo ostatnio robilem swoja bmw e32 z silnikiem m60 jako ze to v8 ida dwa kolektory i dwa katy w których siedzi sonda gniazda z prawego i lewego sa takie same i nie do odróżnienia pomyliłem strony i auto zaczeło pracowac na 6 garach czasem na 4 obroty falowac a przy przekraczaniu 3000 strzelac dymic po przełozeniu wtyczek jak rękoł odią a tez miało niemiec znaczenia ktora strona :). Ale jak pisałem wczesniej nie wiem jak jest w 300 mam 200 wiec ten problem mnie nie dotyczy :). A tak na marginesie nie lepjej było go wyczyscić i tak samo postąpić z kolektorem dolotowym tylko odrazu wywalać ??

Awatar użytkownika
yuni

Post autor: yuni » śr cze 03, 2009 10:57 am

PIENIO pisze:Wiec tak co do EGR (niestety nie widziałem silnika od 300 wiec tylko gdybam) jesli jest sterowany mechanicznie to można go wywalac i nie ma wpływu na prace podobno nawet lepjej ale jesli jest sterowany elektrycznie i ma czujnik połozenia EGR no to nie wiem czy wywalanie jego jest taakie zajobiste i czy komp nie bedzie wywalał błedow i nie bedzie przechodził w tryb awaryjny ?? Juz nie raz spotkałem sie z radami typu wywalaj nie ma znaczenia zaslepjaj a potem wychodzilo inaczej dla przykłady jak pisałem w starym tranzicie 1996r wywalenie EGR powoduje wywaleni błedów i problemy z odpalaniem i wiekszy apetyt na paliwo ostatnio robilem swoja bmw e32 z silnikiem m60 jako ze to v8 ida dwa kolektory i dwa katy w których siedzi sonda gniazda z prawego i lewego sa takie same i nie do odróżnienia pomyliłem strony i auto zaczeło pracowac na 6 garach czasem na 4 obroty falowac a przy przekraczaniu 3000 strzelac dymic po przełozeniu wtyczek jak rękoł odią a tez miało niemiec znaczenia ktora strona :). Ale jak pisałem wczesniej nie wiem jak jest w 300 mam 200 wiec ten problem mnie nie dotyczy :). A tak na marginesie nie lepjej było go wyczyscić i tak samo postąpić z kolektorem dolotowym tylko odrazu wywalać ??
I tutaj się z tobą wiekszość naszych drogich czytelników zgodzi, tylko kolega @juur wywalił EGR przy okazji szukania przyczyny dziwnego odpalania, zgadza się ?

Awatar użytkownika
PIENIO

Post autor: PIENIO » śr cze 03, 2009 11:22 am

chyba nie wszyscy przynajmniej tak to odbieram jest do dosyć prosta jednostka napedowa to zwykłe tdi :) jesli spręzanie jest, wtryski ok (nie mówimy tu o sprawdzeniu zatkania palcem dziurki po świecy zarowej i rzutu okiem na wtrysk i kopnieciem w koło a mam wrazenie ze to taki mechanior sprawdzał) jesli rozrząd nie jest przestawiony o 10 zębów pompa wtryskowa działa i podaje odpowiednie cisnienie intercooler nie jest zapchany jak i filtr a i swiece żarowe sprawne silnik musi palic i pracować elegancko chyba ze mazutu nalałeś lub oleju do smażenia z biedronki reszta to tylko elektronika komp padl (ale raczej wtedy wogule by ci nie palił) lub błedy i złe odczyty z czujnikow.
(ale ja sie nie znam jestem tylko domorosłym mechanikiem amatorem próbuje tylko pomuc koledze )

Awatar użytkownika
yuni

Post autor: yuni » śr cze 03, 2009 11:58 am

PIENIO pisze:chyba nie wszyscy przynajmniej tak to odbieram jest do dosyć prosta jednostka napedowa to zwykłe tdi :) jesli spręzanie jest, wtryski ok (nie mówimy tu o sprawdzeniu zatkania palcem dziurki po świecy zarowej i rzutu okiem na wtrysk i kopnieciem w koło a mam wrazenie ze to taki mechanior sprawdzał) jesli rozrząd nie jest przestawiony o 10 zębów pompa wtryskowa działa i podaje odpowiednie cisnienie intercooler nie jest zapchany jak i filtr a i swiece żarowe sprawne silnik musi palic i pracować elegancko chyba ze mazutu nalałeś lub oleju do smażenia z biedronki reszta to tylko elektronika komp padl (ale raczej wtedy wogule by ci nie palił) lub błedy i złe odczyty z czujnikow.
(ale ja sie nie znam jestem tylko domorosłym mechanikiem amatorem próbuje tylko pomuc koledze )
Nie jest tak :( Też mam 300tdi z EDC i też mam problem - mniej uciążliwy, ale ani Land Serwis ani inni mechanicy (co najmniej równie dobrzy) nie pomogli. Tzn wg mechaników wszystko co jest do sprawdzenia jest ok, ale Landek ma w tym temacie inne zdanie. Zdaje się, że Bosch przygotował to EDC pod dyktando fachowców z Lucasa :D

Awatar użytkownika
PIENIO

Post autor: PIENIO » śr cze 03, 2009 12:14 pm

EDC - elektroniczny czujnik kontroli sterowania silnikiem , czyli elektronika silnika sie psuje

Awatar użytkownika
juur

Post autor: juur » śr cze 03, 2009 2:16 pm

EGR poszedł przy okzaji szukania. Wtryski fachowcy odpuścili bo poza odpalanie nie dymi i moc ok............
problem się pogłębia.... i to mnie pcha do działania.

Awatar użytkownika
PIENIO

Post autor: PIENIO » śr cze 03, 2009 8:50 pm

kolego a te autko było pod komputerkiem podłaczone ??

Awatar użytkownika
Pepek

Post autor: Pepek » czw cze 04, 2009 6:49 am

A może nie szukać przyczyn w elektronice tylko zainwestować w pompę wtryskową? W dieslu sprawa jest prosta, muszą być spełnione trzy warunki żeby chodził: dobra kompresja, paliwo i powietrze. Jak kompresje sprawdziłeś to może zainwestować w sprawdzenie pompy wtryskowej albo podmiankę na inną dla testu. Rozrząd bym odpuścił. Jak jest przestawiony to auto normalnie zapala ale jest słaby i kopci. I nie wierz w bajki o przeskoku paska o jeden ząbek. Jak pasek przeskakuje to robi taki rozpiżdziaj w układzie zaworowo- popychaczowym ze hej. A poza tym masz regulację delikatną kąta wtrysku pod dekielkiem na obudowie rozrządu.
Def 110 SW 300tka i to nie jest ostatnie moje słowo

Awatar użytkownika
PIENIO

Post autor: PIENIO » czw cze 04, 2009 7:57 am

Ale jak by był problem z pąpą to obiawem było by dymienie i brak mocy a kolega pisze ze jedzie spoko. Ja bym stawial na brak spreżania moze gdzieś zawór podparty ?? Kolego jedz do dobrego warsztatu i niech ci spręzanie sprawdza na kazdym cylindrze.

Awatar użytkownika
Pepek

Post autor: Pepek » czw cze 04, 2009 6:28 pm

Nie koniecznie. Może być tak że pompa nie robi takiego ciśnienia żeby przebić wtryski.Dopiero po dłuższym kręceniu zaczyna być ok.
Def 110 SW 300tka i to nie jest ostatnie moje słowo

Awatar użytkownika
juur

Post autor: juur » pt cze 05, 2009 3:21 pm

Do komputer był łączony; pompa to najmniej fajna opcja więc pewnie pójdzie na końcu. Jade na podróż poślubną bez disco więc może ktoś przez te 12 dni do niej przysiądzie.

A co to jest dobry warsztat? bo narazie chyba takiego nie znalazłem.........

Awatar użytkownika
Baron

Post autor: Baron » śr wrz 16, 2009 3:21 pm

no i jak? jakies efekty? coś się udało ustalić?

czy podróż poślubna tak Cię wykończyła, że już porzuciłeś Disco? :)21
Sip - Dop
...jajco holenderskie blues...

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » śr wrz 16, 2009 7:09 pm

mi sie wydaje ze trzeba jechac do warsztatu... :)21

Awatar użytkownika
seniorsiara
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: seniorsiara » śr wrz 16, 2009 8:16 pm

Witam Szanownych Kolegów!
Po długim okresie tylko czytania foruma postanowiłem napisać gdyż dopiero co uporałem się z takim samym problemem w LRDI 300 1996 EDC / EGR.
Objawy były takie same jak u Kolegi Juura. 3 miesiące jazdy po serwisach, sprawdzane wszystko po kolei. Auto jeździło dobrze, ale tragedia z odpalaniem, kłąb dymu na start i wysokie spalanie w ogóle itp. W końcu znalazłem serwis, który doszedł co jest - potencjometr położenia pedału gazu. Nie wysiada gad całkowicie ino robi jakieś dziwne rzeczy z elektroniką. Koszt nowego prawie 2,5 kpln. W związku z tym wywalono całą elektronikę EDC, wymiana pompy wtryskowej na sterowaną mechanicznie (ale bez wtrysków - zostały i robią), wywalony cały układ tempomatu oraz EGR. Koszt 2,8 kpln z zakupem używanej pompy. Auto pali na dotyk, moc bez zastrzeżeń, pali sporo mniej niż wcześniej (skrzynia automat, trasa ok 9,2-9,5 l /100 km, wcześniej ok 11l - podejrzewam wpływ błędów tego czujnika). Przy okazji - ten czujnik u mnie nie dawał błędów w kompie EDC, które dało by się odczytać, więc wymieniali wszystkie czujniki po kolei aż doszli.
Land Lowel 2,5 Tdi 300 96r.
A kiedyś Gazik 69M co przejechał pół Europy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”