skrzynia manual - robić zy wymieniać?
Moderator: Jerry
skrzynia manual - robić zy wymieniać?
witam serdecznie!
na wstępie się przedstawię gdyż jestem tu "nowy". migruję bezpośrednio z saab-forum bo właśnie nabyłem wymarzone disco. nazywam się Szymon pochodzę z Krakowa:) pozdrawiam zate wszystkich użytkowników i mam nadzieję na miłą na tym forum kooperację!
nabyty pojazd (jak to zapewne bywa) nie do końca okazał się "ideałem"...
poza licznymi mikromankamentami do usunięcia w sobotę "przy browcu" mam jeden zasadniczy problem rangi poważnego
skrzynia biegów ;
a) posiada lewarek którym ciężko wszczelić się w bieg - lata gdzie chce (na mój gust padła sprężyna)
b) zauważalnie wyje na 5-tym biegu! zwłaszcza podczas jazdy bez gazu kiedy to odciąża się napęd....
mam zatem pytanie - co mam robić? jakie są koszty ewentualnej rewitalizacji skrzyni? gdzie można to robić? czy może lepiej kupić nową (używaną)?
dziękuję ! bardzo będę wdzięczny za wsparcie!
pozdrawiam!
acha! - disco 1998 2.5 TDI 113 PS manual
na wstępie się przedstawię gdyż jestem tu "nowy". migruję bezpośrednio z saab-forum bo właśnie nabyłem wymarzone disco. nazywam się Szymon pochodzę z Krakowa:) pozdrawiam zate wszystkich użytkowników i mam nadzieję na miłą na tym forum kooperację!
nabyty pojazd (jak to zapewne bywa) nie do końca okazał się "ideałem"...
poza licznymi mikromankamentami do usunięcia w sobotę "przy browcu" mam jeden zasadniczy problem rangi poważnego
skrzynia biegów ;
a) posiada lewarek którym ciężko wszczelić się w bieg - lata gdzie chce (na mój gust padła sprężyna)
b) zauważalnie wyje na 5-tym biegu! zwłaszcza podczas jazdy bez gazu kiedy to odciąża się napęd....
mam zatem pytanie - co mam robić? jakie są koszty ewentualnej rewitalizacji skrzyni? gdzie można to robić? czy może lepiej kupić nową (używaną)?
dziękuję ! bardzo będę wdzięczny za wsparcie!
pozdrawiam!
acha! - disco 1998 2.5 TDI 113 PS manual
Re: skrzynia manual - robić zy wymieniać?
o karwa...
to napiszanam jeszcze wiecej co wiesz o land roverze,a bedzie nam latwiej dostosowac wypowiedzi do poziomu twojej wiedzy lub skomplikowania niewiedzy.
to napiszanam jeszcze wiecej co wiesz o land roverze,a bedzie nam latwiej dostosowac wypowiedzi do poziomu twojej wiedzy lub skomplikowania niewiedzy.

- nowicjusz127
jako,że pięknie się przywitałeś myślę że uzyskasz sporo porad.zdania będą podzielone ale ja optowałbym za remontem wykonanym przez szpenia otrzaskanego w temacie.auto dopiero zanabyłes więc planujesz troszkę pojeździć zapewne.nigdy nie wiesz co kupisz trafisz na zgliszcza i będzie podwójny ból 

W walce z głupotą nie ma wygranych,są tylko cudem ocaleni
już Polska
już Polska
osobiście zgadzam się z nowicjuszem , 

LR 109 S III 2,25>2.5>300tdi
LR Disco 3 2,7 TDI
LR Disco 3 2,7 TDI
- nowicjusz127
oczywiście najpierw oględziny przez fachmana od LRów bo ten dzwięk to nie skrzynia raczej..... 

już Polska
już Polska
ja tez,ale ostrzegam...
remont skrzyni bardzo uszczupli budżet rodzinny
remont skrzyni bardzo uszczupli budżet rodzinny

kurcze coś bym napisał ale co? wiem że mała dźwignia przed lewarkiem zmiany biegów NIE służy do przełączania napędu 2x4 4x4LR_Olek pisze:o karwa...

a poważnie - mój poziom świadomości technicznej nie jest na miernym poziomie, nie mam natomiast rozeznania w sprawach postępowania strategicznego (nie znam cen części / usług w zakresie napraw etc.)
Wymień sprężynki koszt niewielki razem z blaszką poniżej 50 zł. Rzadko, która nie wyje i nie zgrzyta wiec niech fachmani ocenią. Jak znam życie to jeszcze polata. Jak nie wyje jak wiertarka i nie budzi śpiącego dzieciaka to nie przejmuj się
no właśnie - to też chodziło mi po głowie ale... na luzie przy 120 km/h - cisza! na każdym innym biegu - cisza! w okolicach 90-110 (zwłaszcza) wyraźne "pojękiwanie" najbardziej słyszalne przy puszczaniu nogi z gazu.nowicjusz127 pisze:oczywiście najpierw oględziny przez fachmana od LRów bo ten dzwięk to nie skrzynia raczej.....
czy wymiana sprężyny i "blaszki" jest możliwa z poziomu kabiny czy też trzeba "zrzucać" skrzynię?kondziu pisze:Wymień sprężynki koszt niewielki razem z blaszką poniżej 50 zł. Rzadko, która nie wyje i nie zgrzyta wiec niech fachmani ocenią. Jak znam życie to jeszcze polata. Jak nie wyje jak wiertarka i nie budzi śpiącego dzieciaka to nie przejmuj się
a wiesz jaką lub czego masz blokadę?simone pisze:kurcze coś bym napisał ale co? wiem że mała dźwignia przed lewarkiem zmiany biegów NIE służy do przełączania napędu 2x4 4x4LR_Olek pisze:o karwa...
kabinysimone pisze:czy wymiana sprężyny i "blaszki" jest możliwa z poziomu kabiny czy też trzeba "zrzucać" skrzynię?kondziu pisze:Wymień sprężynki koszt niewielki razem z blaszką poniżej 50 zł. Rzadko, która nie wyje i nie zgrzyta wiec niech fachmani ocenią. Jak znam życie to jeszcze polata. Jak nie wyje jak wiertarka i nie budzi śpiącego dzieciaka to nie przejmuj się
- nowicjusz127
Oluś prośba mała....gość nad wyraz grzeczny...może doceńmy jego szarmanckość i zastosujmy taryfę ulgową hę?przedstawił się,nie kozakuje wgryza się w temat i chyba chce tak jakos na dłużej zagościć tutaj.... 

już Polska
już Polska
może i racja
a cośty taki potulny jakbyś na wczasy do bolandy jechał zaraz

a cośty taki potulny jakbyś na wczasy do bolandy jechał zaraz

- nowicjusz127
bo ja wiem?grzeczny chłopak niespotykanie,rzucił się na głęboką wode czy jak kto woli z deszczu pod rynne(czytaj z Saaba na LRa) teraz mu trzeba wsparcia żeby się nie zamknął w sobie
a ja odliczam godziny do polskich tropików! a jak!

a ja odliczam godziny do polskich tropików! a jak!

już Polska
już Polska
bardzo śmieszne! to pytanie było właściwie retoryczne... ale może zdradzisz swój patent na tę wymianę?LR_Olek pisze:kabinysimone pisze:czy wymiana sprężyny i "blaszki" jest możliwa z poziomu kabiny czy też trzeba "zrzucać" skrzynię?kondziu pisze:Wymień sprężynki koszt niewielki razem z blaszką poniżej 50 zł. Rzadko, która nie wyje i nie zgrzyta wiec niech fachmani ocenią. Jak znam życie to jeszcze polata. Jak nie wyje jak wiertarka i nie budzi śpiącego dzieciaka to nie przejmuj się
generalnie BARDZO Ciebie zwłaszcza przepraszam że śmiałem poprosić o poradę z zakresu który TU zapewne nie jeden przerabiał.
BARDZO jest mi również przykro że (wyraźnie) z własnej emocjonalnej ułomności masz tak wielką przyjemność z (dość nieudolnego) "dogryzania" innym (zwłaszcza anonimowo online) ale na to nic nie poradzę - forum może tak - to zapewne taka forma terapii. nie będę pytał czy koledzy lali cię w szkole w szatni..
uuuuuuuu będzie krwawo 

Ignorancji, nieróbstwu i niechlujstwu stanowcze nie KARWA nie
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
łeee...
pięć postów i foch
a tak go zachwalaliście
dupaście a nie kadrowcy

pięć postów i foch
a tak go zachwalaliście
dupaście a nie kadrowcy

#noichuj
uhu
zaczyna sie
wisisz mi browara nowicjusz.... nie miałeś racji
jest tak jak zwykle, nowy nie trzyma ciśnienia
zaczyna sie

wisisz mi browara nowicjusz.... nie miałeś racji

jest tak jak zwykle, nowy nie trzyma ciśnienia

jedz do warsztatusimone pisze: ale może zdradzisz swój patent na tę wymianę?

Olka biją.....

...... znowu
A kolega simone udaje się do działu "Classical foch"

mnie? eeeeeeeeeee
on mnie tylko tak połechtał
on mnie tylko tak połechtał

- nowicjusz127
Karwa na dwie minuty zostawić samych....
Cisza mnie tu bo nie wiem co! Nowy trzymaj fason bo mi psujesz statystyki i karwa w długi wpędzasz!zalegam przez Ciebie Olowi piwo,chyba Ciebie nowy się obciąży bo karwa stawiałem na Ciebie.miałeś byc czarny koń a wychodzi zdechła szkapa!

Cisza mnie tu bo nie wiem co! Nowy trzymaj fason bo mi psujesz statystyki i karwa w długi wpędzasz!zalegam przez Ciebie Olowi piwo,chyba Ciebie nowy się obciąży bo karwa stawiałem na Ciebie.miałeś byc czarny koń a wychodzi zdechła szkapa!

już Polska
już Polska
no dobra - przepraszam. chetnie postawię też jak okazja się nadaży.
ale czemu już na wstępie muszę za debila robić? tego chyba w statusie forum nie ma..? albo nie doczytałem...
ale czemu już na wstępie muszę za debila robić? tego chyba w statusie forum nie ma..? albo nie doczytałem...
miękka faja sie mówi u nas a nie zdechła szkapa...nowicjusz127 pisze:miałeś byc czarny koń a wychodzi zdechła szkapa!