tylny most - korek
Moderator: Jerry
- Ryszard Giedrojć
-
tylny most - korek
Jeśli jest jakaś odmiana nagrody Darwina dla użytkowników LR to zgłaszam swoją kandydaturę. Po wymianie uszczelniacza w reduktorze wpadłem w taki amok, że dokreciłem kilka śrub, które powinien dawno sprawdzić. No i na koniec zabrałem się za korek wlewu oleju w tylnym moście. Po wymianie olejów w serwisie Mobila spod tego korka delikatnie podcieka. Pewnie koleżka serwisant za dużo nalał. Bez cienia refleksji bezmyślnie , acz delikatnie dokręciłem. Zauważyłem, że wszedł głębiej i widzę rowek gwintu. Rezolutnie odpuściłem. Przejechałem z kilometr i pod domem odkryłem brak korka. Sprawdziłem ślady na miejscu zbrodni i wygląda na to, że korek straciłem już przy ruszaniu. A to może znaczyć, że wpadł do gruchy. Żadnych odgłosów mielenia nie było. Tego gwintu to tam są ze 4 rowki, bo przecież grucha mostu jest z cienkiego gównolitu. Trzeba być gamoniem, żeby o tym nie pamiętać. Rano spuszczam olej i rozkrecam obudowę.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Re: tylny most - korek
oczywiście że wpadł do środka.
nie tobie pierwszemu i nie ostatniemu. salisbury tak ma.
tasiemiec od takich doświadczeń zaczynał...

dobra okazja, żeby zabezpieczyć dekiel antykorozyjnie.
nie tobie pierwszemu i nie ostatniemu. salisbury tak ma.
tasiemiec od takich doświadczeń zaczynał...

dobra okazja, żeby zabezpieczyć dekiel antykorozyjnie.
#noichuj

jeden tips, jak będziesz chciał założyć dekiel, to pod lewaruj tylny most jak wysoko się da, to minimalizuje prawdopodobieństwo ściekania oleum na świeżo odtłuszczoną powierzchnię

a korek wkręć na taśmę sylikonową i uważaj następnym razem

Land Rover made by craftsmen-driven by psychos 
always look on the bright side of life

Mowa o tym plastikowym korku ?
- chyba z 30 razy go odkręcałem , bo z simera cieknie ...jakoś nie widzę możliwości
żeby wpadł do środka
- chyba z 30 razy go odkręcałem , bo z simera cieknie ...jakoś nie widzę możliwości
żeby wpadł do środka

gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
- Ryszard Giedrojć
-
Plastikowy korek to ja mam w jeepie i tam nic nie cieknie. W tylnym moście defa masz dwa metalowe korki.selim pisze:Mowa o tym plastikowym korku ?
żeby wpadł do środka
Niestety. Po zdjęciu blachy okazało się, że gwint z jednej strony jest wygięty od środka i trzyma na jeden rowek. Korek da sie wkręcać, ale to pewnie przez to wgięcie olej podciekał. Na razie utknąłem z robotą, bo uszczelki korkowej w niedziele nie wyprodukuję, a brystolu tej wielkości też nie znalazłem. No i teraz zagwozdka. Kupić nową pokrywkę, ile to kosztuje ? Lub jeśli cena zaporowa dać to wioskowemu MacGyverowi, by cos wspawał.
selim pisze:Mowa o tym plastikowym korku ?
żeby wpadł do środka
od kiedy w D2 masz salisbury?

jak awaryjnie składałem na starą, obczyszczoną i z sylikonem na bogato... ciekło z korkaRyszard Giedrojć pisze:
Niestety. Po zdjęciu blachy okazało się, że gwint z jednej strony jest wygięty od środka i trzyma na jeden rowek. Korek da sie wkręcać, ale to pewnie przez to wgięcie olej podciekał. Na razie utknąłem z robotą, bo uszczelki korkowej w niedziele nie wyprodukuję, a brystolu tej wielkości też nie znalazłem. No i teraz zagwozdka. Kupić nową pokrywkę, ile to kosztuje ? Lub jeśli cena zaporowa dać to wioskowemu MacGyverowi, by cos wspawał.

też miałem się rzucić na nową pokrywę, ale ostatecznie przyżydziłem

tylko że u mnie gwint bardziej rokujący był, więc tobie tego nie polecam

- SzczesnyLR
awaryjnieWąż pisze:jak awaryjnie składałem na starą, obczyszczoną i z sylikonem na bogato... ciekło z korkaRyszard Giedrojć pisze:
Niestety. Po zdjęciu blachy okazało się, że gwint z jednej strony jest wygięty od środka i trzyma na jeden rowek. Korek da sie wkręcać, ale to pewnie przez to wgięcie olej podciekał. Na razie utknąłem z robotą, bo uszczelki korkowej w niedziele nie wyprodukuję, a brystolu tej wielkości też nie znalazłem. No i teraz zagwozdka. Kupić nową pokrywkę, ile to kosztuje ? Lub jeśli cena zaporowa dać to wioskowemu MacGyverowi, by cos wspawał.![]()
też miałem się rzucić na nową pokrywę, ale ostatecznie przyżydziłem![]()
tylko że u mnie gwint bardziej rokujący był, więc tobie tego nie polecam

czyli normalnie

alkohol , brawura , wypadek
D1,D3...
D1,D3...
awaryjnie
tydzień później dałem nową, dla świętego spokoju
aczkolwiek uszczelkę dekla reduktora starą porwaną z minimalną ilością sylikonu dałem ze dwa lata temu lekko się poci, ale plam nie robi

tydzień później dałem nową, dla świętego spokoju

aczkolwiek uszczelkę dekla reduktora starą porwaną z minimalną ilością sylikonu dałem ze dwa lata temu lekko się poci, ale plam nie robi

Wąż pisze:lekko się poci, ale plam nie robi

Wąż skromny jest - dlatego pisze że tylko 'plama'.

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
jeszcze jakiś 2tyg plamy były, ale odkąd wymieniłem korek spustowy w skrzyni problem zniknął 

brawoWąż pisze:jeszcze jakiś 2tyg plamy były, ale odkąd wymieniłem korek spustowy w skrzyni problem zniknął

Zuch!andrzej:) pisze:brawoWąż pisze:jeszcze jakiś 2tyg plamy były, ale odkąd wymieniłem korek spustowy w skrzyni problem zniknął
załatwił problem jak brudny harry 

brudny z oleju?

taki olejowy rambo commando
i kobra w jednym 

zuch to w 5 minut robi bak zastępczy i podłącza do niego przewody paliwowepezet pisze:
Zuch!

- Ryszard Giedrojć
-
Zuch![/quote]
zuch to w 5 minut robi bak zastępczy i podłącza do niego przewody paliwowe
[/quote]
i ściąga paliwo z samochodu stojacego obok. Czego ci harcerze uczą zuchowy narybek.[quote="Wąż"][quote="pezet"]
zuch to w 5 minut robi bak zastępczy i podłącza do niego przewody paliwowe

i ściąga paliwo z samochodu stojacego obok. Czego ci harcerze uczą zuchowy narybek.[quote="Wąż"][quote="pezet"]
zuchy potrafia tez wklejac cytaty 

bo tamten pan jeszcze jest za mały do zuchówandrzej:) pisze:nie wszystkie jak widać

Tak to się robi:Wąż pisze:zuch to w 5 minut robi bak zastępczy i podłącza do niego przewody paliwowepezet pisze:
Zuch!
http://picasaweb.google.pl/paweldabster ... 8934663202
http://picasaweb.google.pl/paweldabster ... 7066961762

amatorszczyzna
ja mam 20litrową bańkę po oleju zawsze na pace idealną do takich manewrów, do tego stopnia, że z lenistwa nie chce mi się do oryginału wrócić, choć od tygodnia jest to możliwe

ja mam 20litrową bańkę po oleju zawsze na pace idealną do takich manewrów, do tego stopnia, że z lenistwa nie chce mi się do oryginału wrócić, choć od tygodnia jest to możliwe

- Ryszard Giedrojć
-
LR_Olek pisze:zuchy potrafia tez wklejac cytaty
Zuch nie donosi tylko niewidzialną ręką wskazuje błądzącym drogę. Właśnie wróciłem od Zucha, który jest kowalem w stanie spoczynku. Wspawał mi do pokrywy nakrętkę z gwintem drobnozwojowym i na tokarce zrobił korek ze śruby. To jest rozwiązanie uwzględniające moje możliwości intelektualne. Tego korka nie da się wrzucić do środka. Zaraz odpalam motocykiel i jadę do Brzydgoszczy, gdzie jest sklepik w którym dorbiają uszczelki.