Disco II - objawy focha?

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
Moosehead

Disco II - objawy focha?

Post autor: Moosehead » pt wrz 11, 2009 10:19 am

Bry.

Tak się zastanawiam, czy moja kamienica nie przygotowuje się do strzelenia jakiegoś elektronicznego focha i wolę spytać mądrzejszych, czy się przejąć, czy nie.
Ja sobie te objawy tłumaczę magicznie, ale może mają jakąś inną przyczynę.

1. Kiedyś, w upalny dzionek, podjechawszy do domu i zgasiwszy silnik. Kluczyk wyjąwszy. A tu klima dalej napiernicza.
pokluczykowawszy ponownie - bez reakcji. Odpaliwszy silnik ponownie i zgasiwszy - klima wyłączyła się jak bozia przykazała razem z innymi systemami pokładowymi.
Tłumaczenie magiczne: bo było bardzo gorąco i się bidula Krówka kochana zgrzała...
Tłumaczenie fachowe: ??

2. Kiedyś, z rańca, próbuję ja sobie otworzyć kamienicę z pilota. Ni chu.. Nie otworzy się. Myślę - bateryjka w pilocie. Drugi pilot - to samo. Otworzyłem z kluczyka - poszło. Foch więcej się nie powtórzył.
Tłumaczenie magiczne: bo stał dwoma kółkami na krawężniku i taki przechylony był przez całą noc...

3. Co do samego centralnego zamka mam pytania wynikające z obserwacji ogólnych:
a) czy "ten typ tak ma", że zasięg pilota w kluczyku nie przekracza 1,5 m i trzeba sobie odcisk na kciuku zrobić, żeby kamienica raczyła mnie wpuścić? Trochę ta gra wstępna uciążliwa na codzień.
b) czy "ten typ tak ma", że jak już wreszcie raczy się otworzyć, to podnosi bolce jakoś tak nierównomiernie, niemrawo, w każdych drzwiach trochę inaczej?
Dla jasności: centralny jest firmowy, kluczyk oryginalny, bateryjka zmieniana. Tak, nie podnosi bolca w prawych tylnych, ale mnie to nie rusza, bo otwieram te drzwi tylko od wielkiego dzwona.

Ale się opisałem... :)
Any clues?

Łoś
(ten od "pęg-ffff-cyk")
Predylekcja do specyficznych pojazdów... LR Disco II td5, Alfa Romeo 145...

Awatar użytkownika
selim

Re: Disco II - objawy focha?

Post autor: selim » pt wrz 11, 2009 10:33 am

ten typ tak ma ! też myslałem ,ze mi to już zdycha
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania

Awatar użytkownika
sla66

Post autor: sla66 » pt wrz 11, 2009 11:03 am

Moosehead pisze:Bry.
[...]
2. Kiedyś, z rańca, próbuję ja sobie otworzyć kamienicę z pilota. Ni chu.. Nie otworzy się. Myślę - bateryjka w pilocie. Drugi pilot - to samo. Otworzyłem z kluczyka - poszło. Foch więcej się nie powtórzył.
Tłumaczenie magiczne: bo stał dwoma kółkami na krawężniku i taki przechylony był przez całą noc...
Dwa miejsca gdzie nie działa pilot:
1.Działka kumpla w okolicy Kołbieli
2.parking pod sklepem w Laskach (obok kościoła)
W jednym i drugim przypadku pilot zamknął samochód ale nie otworzył. Rozwiązanie okazało się jedno. Otwarcie z kluczyka. odholowanie 150-200 metrów i otwarcie z pilota. Samochód odzyskał komunikację z pilotem.
Pierwszego przypadku nie rozgryzłem. Drugi ma wytłumaczenie. Na wieży kościoła są przekaźniki telefonów i zagłuszają piloty w samochodach. Mój DII nie jest jedynym , który odmówił posługi w tym miejscu.
‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August

Awatar użytkownika
Moosehead

Post autor: Moosehead » pt wrz 11, 2009 11:37 am

będę zatem omijał parking pod sklepem w Laskach. koordynaty działki kumpla musisz jeszcze uściślić :)21

na zakłócenia z kręgów kościelnych bym nie wpadł... czyli jednak LR to jest dzieło Rogatego? :)9

Awatar użytkownika
brodafidela

Post autor: brodafidela » pt wrz 11, 2009 11:49 am

mam taki sam problem, chciałem bateryjkę wymienić ale widze że może nie pomóc. Inna sprawa jak ty odpaliłeś auto otwierajac go z kluczyka ?
Ja jak tak zrobiłem ni choooja nie dał rady - dopiero jak odbezpieczyłem guzikiem na kluczyku to odpaliłem kredensa. Wyszo mi że to immo "nie pozwoliło" - ale teraz nie wiem..

Moosehead pisze: 3. Co do samego centralnego zamka mam pytania wynikające z obserwacji ogólnych:
a) czy "ten typ tak ma", że zasięg pilota w kluczyku nie przekracza 1,5 m i trzeba sobie odcisk na kciuku zrobić, żeby kamienica raczyła mnie wpuścić? Trochę ta gra wstępna uciążliwa na codzień.
b) czy "ten typ tak ma", że jak już wreszcie raczy się otworzyć, to podnosi bolce jakoś tak nierównomiernie, niemrawo, w każdych drzwiach trochę inaczej?
Dla jasności: centralny jest firmowy, kluczyk oryginalny, bateryjka zmieniana. Tak, nie podnosi bolca w prawych tylnych, ale mnie to nie rusza, bo otwieram te drzwi tylko od wielkiego dzwona.
(ten od "pęg-ffff-cyk")
tyże mnie kciuk boli

jak u mnie niemrawo podnosi i nierówno - to znak że padł aku - trzy razy tak miałem - i trza było ładować sukinsyna. Jak kupiłem nówke aku - to sie ciul uspokoił i już nigdy nie wyłożył. Więc mam nówkę w garażu.
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.

Awatar użytkownika
standerus

Kontaktowanie:

Post autor: standerus » pt wrz 11, 2009 11:50 am

Ten typ tak ma - z otwieraniem
Od kiedy biorę prozac świat jest piękny
'94 Defender 90SW 300tdi, dużo do zrobienia

Awatar użytkownika
sla66

Post autor: sla66 » pt wrz 11, 2009 11:53 am

brodafidela pisze: mam taki sam problem, chciałem bateryjkę wymienić ale widze że może nie pomóc. Inna sprawa jak ty odpaliłeś auto otwierajac go z kluczyka ?
Ja jak tak zrobiłem ni choooja nie dał rady - dopiero jak odbezpieczyłem guzikiem na kluczyku to odpaliłem kredensa. Wyszo mi że to immo "nie pozwoliło" - ale teraz nie wiem..
U mnie otwarcie z kluczyka umożliwia li tylko otwarcie drzwi przy akompaniamencie autoalarmu. Aby odpalić muszę wcisnąć pilota.

Awatar użytkownika
Moosehead

Post autor: Moosehead » pt wrz 11, 2009 11:55 am

brodafidela pisze:Jak kupiłem nówke aku - to sie ciul uspokoił i już nigdy nie wyłożył. Więc mam nówkę w garażu.
to twojemu wystarczyło, że kupiłeś nowy aku i trzymasz go w garażu? wystraszył się, że mu zmienisz i postanowił poprawić? :lol:
ja mam nowy aku od zimy, jak to se, panie, postanowiłem zagrzać ze dwa razy auto webastem i potem, owszem, wsiadłem do ciepłego, ale odpalić nie szło 8)

Co do immo - na moje magiczne rozumowanie wychodzi mi tak, że duszenie guziczka zwolniło immo, a tylko nie rozbroiło zamków - o ile możliwe jest taki zjawisko.

Awatar użytkownika
TRAWOLT

Post autor: TRAWOLT » pt wrz 11, 2009 12:09 pm

Moosehead pisze:ja mam nowy aku od zimy...ale odpalić nie szło 8)
:roll: :D
LR Rendzi stajla :)

Awatar użytkownika
brodafidela

Post autor: brodafidela » pt wrz 11, 2009 1:11 pm

Moosehead pisze:
brodafidela pisze:Jak kupiłem nówke aku - to sie ciul uspokoił i już nigdy nie wyłożył. Więc mam nówkę w garażu.
to twojemu wystarczyło, że kupiłeś nowy aku i trzymasz go w garażu? wystraszył się, że mu zmienisz i postanowił poprawić? :lol:
ja mam nowy aku od zimy, jak to se, panie, postanowiłem zagrzać ze dwa razy auto webastem i potem, owszem, wsiadłem do ciepłego, ale odpalić nie szło 8)
Generalnie tak jest, że jak go pochwale przed kimś, że fajny jest, to za tydzień coś się w nim spierdaczy, ale jak tylko narzekam, albo wyrażę chęć sprzedaży - od razu lepiej. zatem moje autko jest permanenteni do zbycia. jakby ktoś chciał ....
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.

Awatar użytkownika
VFRED

Post autor: VFRED » pt wrz 11, 2009 1:57 pm

3. Co do samego centralnego zamka mam pytania wynikające z obserwacji ogólnych:
Zaobserwowałem to samo, zasięg pilota jest porażający.
Mi w jednym kluczyku zrobiła się dziura w obudowie od wciskania guziczka.
Kiedyś miałem w Oplu Asteroidzie alarm Silicon z wysuwaną antenką. Zasięg jakieś 300m spokojnie pozwalał odnaleźć auto po ciemaku na parkingu sklepowym. Dobrze, że Disco wystaje zawsze z tłumu innych, chociaż Navary trochę już zasłaniają.
LR Discovery TD5 - ma już nowego właściciela :)

Awatar użytkownika
VFRED

Post autor: VFRED » pt wrz 11, 2009 1:59 pm

sla66 pisze: 2.parking pod sklepem w Laskach (obok kościoła)
Chodzi o sklep Pana Marka?? Ileż ja tam czasu spędziłem swego czasu :)
LR Discovery TD5 - ma już nowego właściciela :)

Awatar użytkownika
sla66

Post autor: sla66 » pt wrz 11, 2009 2:43 pm

VFRED pisze:
sla66 pisze: 2.parking pod sklepem w Laskach (obok kościoła)
Chodzi o sklep Pana Marka?? Ileż ja tam czasu spędziłem swego czasu :)
Nie wiem czy Pana Marka, ale na rogu Wieczorka i Południowej taki nowy samoobsługowy.
Szykuj się na 03.10.2009 :wink:

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » pt wrz 11, 2009 7:23 pm

Ja tam w P38 jakoś nie miałem jeszcze problemu z niedziałaniem pilota(a te samochody są dość słynne z niedziałania pilota w miejscach zakłóceń radiowych) a w Laskach niedaleko kościoła też czasem parkuję. Przy sprawnych bateriach w pilocie na otwartej przestrzeni da się otworzyć samochód z około 50m.
:)21
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

marek74
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marek74 » pt wrz 11, 2009 9:24 pm

Trzeba kluczem (GROTEM) do glowy dotknac i wtedy wciskac -zwieksza zasieg - bylo w telewizji kiedys :roll:
nissan primastar 2.o DCI---discovery TD5---LRP s8bx

Awatar użytkownika
devnull
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: devnull » pt wrz 11, 2009 9:38 pm

Trzeba kluczem (GROTEM) do glowy dotknac i wtedy wciskac -zwieksza zasieg - bylo w telewizji kiedys
Trywialne Watsonie: ”To jest sprzężenie pojemnościowe”

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » pt wrz 11, 2009 9:45 pm

I to naprawdę działa. :)21
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Awatar użytkownika
gostcomp

Post autor: gostcomp » pt wrz 11, 2009 10:11 pm

eeeee yyyyyyy jak by to powiedzieć żeby nie dostać wpierdol jak to ostatnio jest modne
moje disko (tfu tfu) otwiera i zamyka sie znakomicie
z 50 metrów bez żadnych czarów, bez duszenia na chama
w miejscach dużych zakłóceń zo z 10 metrów dopiero zadziałowywuje :)21
Ostatnio zmieniony sob wrz 12, 2009 8:05 am przez gostcomp, łącznie zmieniany 2 razy.
Ignorancji, nieróbstwu i niechlujstwu stanowcze nie KARWA nie

Awatar użytkownika
andrzej:)

Post autor: andrzej:) » pt wrz 11, 2009 11:36 pm

VFRED pisze:
Moosehead pisze:a) czy "ten typ tak ma", że zasięg pilota w kluczyku nie przekracza 1,5 m i trzeba sobie odcisk na kciuku zrobić, żeby kamienica raczyła mnie wpuścić? Trochę ta gra wstępna uciążliwa na codzień.
Zaobserwowałem to samo, zasięg pilota jest porażający.
to prawie jak w jeepie :o :)21

Awatar użytkownika
maruda

Post autor: maruda » pt wrz 11, 2009 11:40 pm

1. Kiedyś, w upalny dzionek, podjechawszy do domu i zgasiwszy silnik. Kluczyk wyjąwszy. A tu klima dalej napiernicza.
pokluczykowawszy ponownie - bez reakcji. Odpaliwszy silnik ponownie i zgasiwszy - klima wyłączyła się jak bozia przykazała razem z innymi systemami pokładowymi.
Tłumaczenie magiczne: bo było bardzo gorąco i się bidula Krówka kochana zgrzała...
to chyba raczej wentylator chłodnicy, bez związku z klimatyzacją

Awatar użytkownika
SzczesnyLR

Post autor: SzczesnyLR » pt wrz 11, 2009 11:57 pm

nie duście tego pilota zbyt często , nie duście
bo auto zamknie się w sobie :wink:
i nie będzie chciało wyjść :)21
alkohol , brawura , wypadek

D1,D3...

Awatar użytkownika
Moosehead

Post autor: Moosehead » wt wrz 15, 2009 1:00 pm

maruda pisze:

to chyba raczej wentylator chłodnicy, bez związku z klimatyzacją
Przy całej swojej łosiowatości potrafię rozróżnić wentylator chłodnicy od niewyłączającego się układu klimy - więc to nie to...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”