Jaki olej do 300Tdi ?
Moderator: Jerry
Jaki olej do 300Tdi ?
Hej,
od niedawna jestem posiadaczen LR Disco 1996 silnik 300Tdi.
Auto wczesniej jezdzilo na oleju 15W40. Czy macie jakies sugestie odnosnie oleju ?
Chce zalac ten sam. Producent ? Jeszcze nie wiem - mozecie doradzic ?
Czy zakup tych filtrow jest korzystny ? http://tiny.pl/hq7qq
Dzieki za pomoc.
Pozdrawiam
od niedawna jestem posiadaczen LR Disco 1996 silnik 300Tdi.
Auto wczesniej jezdzilo na oleju 15W40. Czy macie jakies sugestie odnosnie oleju ?
Chce zalac ten sam. Producent ? Jeszcze nie wiem - mozecie doradzic ?
Czy zakup tych filtrow jest korzystny ? http://tiny.pl/hq7qq
Dzieki za pomoc.
Pozdrawiam
Re: Jaki olej do 300Tdi ?
Chyba vice versa poprzez takie wpisy ?
W czym moj post przypomina spam ?
Twój post świadczy o lenistwie.
Na resztę sam sobie odpowiedz
r
Na resztę sam sobie odpowiedz
r
ex RRC '94 300tdi
sramu spamu
zanim będą kasztany to:
było 15w40 to lać taki sam, a jaki??
taki jaki się koledze podoba w zależności od zasobności portfela, orlen castrol, wszystko przyjmie, byle wymieniac raz do roku czy po jakimś tam przebiegu
zanim będą kasztany to:
było 15w40 to lać taki sam, a jaki??
taki jaki się koledze podoba w zależności od zasobności portfela, orlen castrol, wszystko przyjmie, byle wymieniac raz do roku czy po jakimś tam przebiegu
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
- Damian
-
- Kontaktowanie:
a tak z ciekawości? jeździ ktoś oprócz mnie na półsyntetyku w 300tdi? 

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
Ja jeździłem przez pół roku, a poprzedni właściciele od zawsze. Rozważam teraz zakup do niego, grubego, szklanego blatu.

łoś też człowiek
nieDamian pisze:a tak z ciekawości? jeździ ktoś oprócz mnie na półsyntetyku w 300tdi?
a wiesz dlaczego jest 50 stron w tym dziale?spameros pisze:Chyba vice versa poprzez takie wpisy ?
bo większość zamiast przejrzeć to zakłada nowy wątek
a o olejach w 300 było z milion razy
za chwilę pewnie zapytasz się jakie opony wejdą do disco
a jak się zimniej zrobi to jaki akumulator kupić
i po co jest termostat

skoro piszesz, że masz disco jakiś czas
to może warto byłoby w tym czasie przejrzeć forum
pod kątem podstawowych zagadnień?
nikt normalnyDamian pisze:a tak z ciekawości? jeździ ktoś oprócz mnie na półsyntetyku w 300tdi?

LR Rendzi stajla 

- Damian
-
- Kontaktowanie:
słodko 
skoro silnik świeży, nieprzelatany, nie bierze oleju, nie kopci, to ja nie widzę przeciwskazań. Taki był lany od niepamiętnych czasów w ten motor.

skoro silnik świeży, nieprzelatany, nie bierze oleju, nie kopci, to ja nie widzę przeciwskazań. Taki był lany od niepamiętnych czasów w ten motor.
LR
LR
taaa...Damian pisze: skoro silnik świeży, nieprzelatany, nie bierze oleju, nie kopci, to ja nie widzę przeciwskazań.

Ten, co leży teraz w szczątkach w garażu, miał 256tyś z książką. Nie brał grama oleju, kopcił mniej niż producent przewidział.
Jeździł też normalnie.
...tylko chodzić jakoś tak dziwnie zaczął

Twój jest dużo świeższy ?

łoś też człowiek
- Damian
-
- Kontaktowanie:
niewiele 
aktualnie niecałe 220 tys. z książką
generalizując - półsyntetyk czyści z nagaru, mineral uszczelnia i wypełnia ubytki
skoro silnik jest w dobrej kondycji to warto się trzymać półsyntetyka, wraz ze wzrostm wieku należy przejść na minerala z ww powodów
nieprawdaż?
i chyba warto też zapoznać się z rekomendowaną specyfikacją olejową producenta dla 300tdi

aktualnie niecałe 220 tys. z książką
generalizując - półsyntetyk czyści z nagaru, mineral uszczelnia i wypełnia ubytki
skoro silnik jest w dobrej kondycji to warto się trzymać półsyntetyka, wraz ze wzrostm wieku należy przejść na minerala z ww powodów
nieprawdaż?
i chyba warto też zapoznać się z rekomendowaną specyfikacją olejową producenta dla 300tdi

LR
LR
myślisz, że 220tys to nie jest jeszcze wzrost wieku ?
Każdy leje co lubi.
Faktem natomiast jest, że półsyntetyk potrafi źle wpłynąć na niektóre elementy tego silnika, natomiast polepszyć jego pracę, czy przedłużyć jego trwałość raczej nie.

Każdy leje co lubi.
Faktem natomiast jest, że półsyntetyk potrafi źle wpłynąć na niektóre elementy tego silnika, natomiast polepszyć jego pracę, czy przedłużyć jego trwałość raczej nie.

łoś też człowiek
- Damian
-
- Kontaktowanie:
konkretnie...konkretnie pisz
które elementy i w jaki sposób?
złe jest przechodzenie z minerala na półsyntetyk czy syntetyk, gdyż ich właściwości płukające oczyszczą silnik z nagromadzonych nagarów, pojawią się rozszczelnienia i poważne luzy, co w skrajnym przypadku doprowadza do W
natomiast jeśli silnik nie bierze grama oleju, nie kopci i nie stuka, to warto się trzymać półsyntetyka - nagromadzenie się nagarów podczas przepracowywania oleju mineralnego wewnątrz silnika też nie jest dobre
ergo - syntetyczne dzięki właściwościom oczyszczającym przedłużają żywotność w pełni zdrowego motoru
natomiast po przejściu na minerala, silnik objawiający pierwsze symptomy zużycia (np. spalanie oleju przez pierścionki czy nierówna kompresja), może tych symptomów się pozbyć
a BTW, to czy ty nie miałeś obróconej panewki w tym silniku? o ile mi wiadomo, to zwykle wynik złego smarowania, lub np. pałowania zimnego silnika na wysokiech obrotach (czyli złego smarowania
)

złe jest przechodzenie z minerala na półsyntetyk czy syntetyk, gdyż ich właściwości płukające oczyszczą silnik z nagromadzonych nagarów, pojawią się rozszczelnienia i poważne luzy, co w skrajnym przypadku doprowadza do W
natomiast jeśli silnik nie bierze grama oleju, nie kopci i nie stuka, to warto się trzymać półsyntetyka - nagromadzenie się nagarów podczas przepracowywania oleju mineralnego wewnątrz silnika też nie jest dobre
ergo - syntetyczne dzięki właściwościom oczyszczającym przedłużają żywotność w pełni zdrowego motoru
natomiast po przejściu na minerala, silnik objawiający pierwsze symptomy zużycia (np. spalanie oleju przez pierścionki czy nierówna kompresja), może tych symptomów się pozbyć

a BTW, to czy ty nie miałeś obróconej panewki w tym silniku? o ile mi wiadomo, to zwykle wynik złego smarowania, lub np. pałowania zimnego silnika na wysokiech obrotach (czyli złego smarowania

LR
LR
Tak.LR_Olek pisze:nieDamian pisze:a tak z ciekawości? jeździ ktoś oprócz mnie na półsyntetyku w 300tdi?
Kapec, disco 300TDi '97,
Damian pisze:konkretnie...konkretnie piszktóre elementy i w jaki sposób?
![]()
a BTW, to czy ty nie miałeś obróconej panewki w tym silniku? o ile mi wiadomo, to zwykle wynik złego smarowania, lub np. pałowania zimnego silnika na wysokiech obrotach (czyli złego smarowania)
Szklanki zaczynają wygrywać swoje melodie, minimalna utrata mocy.
Te silniki, muszą już być naprawdę strasznymi śmietnikami, żeby brały olej. Podstarzały przeciętniak nie bierze. W ogóle. Może trochę zgubić, ale nie wychlać. Taki jego urok.

Przypomnij sobie, z jakiej epoki pochodzi ten motor i jakie były wtedy oleje na rynku.

Żadna obrócona panewka. Wszystko było ok, poza wk.wiającym dźwiękiem. I nie był to głuchy stukot.
Pałować na zimnym to wiesz...
...20 lat temu malucha co najwyżej mogłem

łoś też człowiek
- Damian
-
- Kontaktowanie:
no przeca nie Ty, tylko poprzedni właścicieleWiechu pisze:
Pałować na zimnym to wiesz...
...20 lat temu malucha co najwyżej mogłem
![]()

LR
LR
No w każdym razie,
teraz taki z nieco mniejszym przebiegiem, zalewam minerałem co 7tyś ( jak to czynił poprzedni użytkownik ) i jestem bardzo zadowolony.
O.

teraz taki z nieco mniejszym przebiegiem, zalewam minerałem co 7tyś ( jak to czynił poprzedni użytkownik ) i jestem bardzo zadowolony.
O.

łoś też człowiek
silnik jest skonstruowany zylion lat temu, wtedy nei bylo polsyntetykow...a moze byly przedprototypy...
trzeba lac olej odpowiadajacy procesem technologicznym do wieku wytworzenia silnika
to tak jakbys w stara obudowe od telewizora wlozyl ekran plazmowy i zostawil podzespoly rubina
trzeba lac olej odpowiadajacy procesem technologicznym do wieku wytworzenia silnika
to tak jakbys w stara obudowe od telewizora wlozyl ekran plazmowy i zostawil podzespoly rubina

- Damian
-
- Kontaktowanie:
a jakim olejem zalewał producent nowe 300tdi w 97 roku, he? 
i jakim zalewa nowe defy 300tdi?

LR
LR
Nagar, to był na starych Castrolach z "G" i na Turdusach
Jak coś ma turbine ,to leje syntetyk
niech się ktoś zastanowi jaka jest różnica na rozgrzanym oleju -pomiedzy olejem
mineralnym,półsyntetykiem a syntetykiem ?

gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
- Damian
-
- Kontaktowanie:
kolosalnaselim pisze: niech się ktoś zastanowi jaka jest różnica na rozgrzanym oleju -pomiedzy olejem

LR
LR
ty nie madruj bo masz td5selim pisze:Nagar, to był na starych Castrolach z "G" i na Turdusach![]()
przeczytaj w instrukcji obslugi...Damian pisze:a jakim olejem zalewał producent nowe 300tdi w 97 roku, he?