TD5 automat dziwne zachowanie wskaźników biegów
Moderator: Jerry
TD5 automat dziwne zachowanie wskaźników biegów
Witam wszystkich wyjadaczy i proszę o pomoc. Trudno było mi zatytułować ten wątek, ale mam dziwne objawy. Na poczatku zapaliły się kontrolki od problemu elektronicznego skrzyni biegów na desce rozdzielczej. Obecnie zgasły, ale po przekręceniu stacyjki diody przy lewarku i wyświetlacz aktualnego biegu przy licznmiku przebiegu działają jakby z opóźnieniem i wskazują położenie dźwigni oprócz położeń 1;2;3, które nie za każdym razem się zapalają. Po uruchomieniu silnika ( daje się to wykonać tylko przy pozycjacgh N i P ) po zmianie pozycji lewarka na wyświetlaczu pozostaje N lub P (w zależności na jakiej pozycji odpaliłem motor) i diody palą się też w danej pozycji, mimo ruchów lewarka oznaczenia nie podążają za nim. Skrzynia działa prawidłowo (przynajmniej tak mi się wydaje). Jako ciekawostkę podam jeszcze że szyby elektryczne działają jedynie przy wyłączonym silniku jak odpalę to zamierają w bezruchu.
Co to może być?
Bezpiecznik??
Błąd w el. skrzyni? ale skąd te zachowanie szyb???
Próbowałem zresetować przez zdjęcie klemy ale nic nie dało.
Co to może być?
Bezpiecznik??
Błąd w el. skrzyni? ale skąd te zachowanie szyb???
Próbowałem zresetować przez zdjęcie klemy ale nic nie dało.
- nowicjusz127
Re: TD5 automat dziwne zachowanie wskaźników biegów
po pierwsze zmień se podpis.
co do Twojego problemu znajdź mechanika od LRów i ogarnie Ci temat bez bólu.
każdy automat daje sie uruchomić tylko w tych dwóch pozycjachbodziu pisze: Po uruchomieniu silnika ( daje się to wykonać tylko przy pozycjacgh N i P )
co do Twojego problemu znajdź mechanika od LRów i ogarnie Ci temat bez bólu.
W walce z głupotą nie ma wygranych,są tylko cudem ocaleni
już Polska
już Polska
podpis usunąłem.
Chciałem zaznaczyć, że pomimo bardzo dziwnego zachowania odpala tylko w prawidłowych pozycjach.
Z mechanikiem się już umówiłem ale myślałem że ktoś ma jakiś pomysł, bo sytuacja dość dziwna (przynajmniej dla mnie laika).
Parę razy uzyskałem już tu przydatne wskazówki i rady.
Ale może nie tym razem.
Chciałem zaznaczyć, że pomimo bardzo dziwnego zachowania odpala tylko w prawidłowych pozycjach.
Z mechanikiem się już umówiłem ale myślałem że ktoś ma jakiś pomysł, bo sytuacja dość dziwna (przynajmniej dla mnie laika).
Parę razy uzyskałem już tu przydatne wskazówki i rady.
Ale może nie tym razem.
- nowicjusz127
a skąd jesteś?
sam nie zrobisz tego
sam nie zrobisz tego

już Polska
już Polska
po przespanej przez LR nocy w garażu wszystko wróciło do normy. Dziękuję wszystkim za pomoc, za fachowe i konkretne sugestie i uwagi . Liczę na pmoc w przyszłości. Dryeti
- nowicjusz127
przyszłośc odezwie się szybko
i w najmniej spodziewanym momencie 

już Polska
już Polska
ale ty sie przytulałes do niego czy on do ciebie ?bodziu pisze:po przespanej przez LR nocy w garażu wszystko wróciło do normy

Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

bo LR sie nie psuje , on tylko ostrzega , ze to nastąpi, więc jednak : " jedż do warsztatu ", jak mawiają uczeni w manualachnowicjusz127 pisze:przyszłośc odezwie się szybkoi w najmniej spodziewanym momencie
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony