Sprzeglo szybkie pytanie.
Moderator: Jerry
Sprzeglo szybkie pytanie.
Jest takie disco czyseta, co mu nie idzie pedalu sprzegla wcisnac. Podobno jest jak zamurowany. Ma ktos pomysla co sie moglo zdupcyc? Opcja jedz do mechanika nie wchodzi w rachube bo auto za granica stoi, ciekawosc mnie zzera co sie zesralo?
Kapec, disco 300TDi '97,
Re: Sprzeglo szybkie pytanie.
To tam nie ma mechanikówkapec pisze: Opcja jedz do mechanika nie wchodzi w rachube bo auto za granica stoi,

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Mechanicy sa ale to auto jest do kupienia, pieniadz chyba nieglupi, kolega bedzie go bral.
A z lapa to nie jest tak, ze jak sie posypie to pedal lata luzem?
A z lapa to nie jest tak, ze jak sie posypie to pedal lata luzem?
Kapec, disco 300TDi '97,
nie.
stoi dęba
robota upierdliwa bo trzeba zrzucać reduktor ze skrzynią i inne przyległości ....
stoi dęba

robota upierdliwa bo trzeba zrzucać reduktor ze skrzynią i inne przyległości ....
Tak czy inaczej zrzut skrzyni byl w planach.
A przy okazji jak juz bedzie skrzynia zwalona to co warto powymieniac? Uszczelniacze na wale? Na walkach w skrzyni?
A przy okazji jak juz bedzie skrzynia zwalona to co warto powymieniac? Uszczelniacze na wale? Na walkach w skrzyni?
Kapec, disco 300TDi '97,
e tam zaraz upierdliwaTadeuszK pisze:nie.
stoi dęba![]()
zostawiasz autko, potem przychodzisz
tak cięzko wyciagnąc z porftela te klika złotych ?

Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

tarcze sprzęgłakapec pisze:
A przy okazji jak juz bedzie skrzynia zwalona to co warto powymieniac?
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

a czelendż? 

tulejkę w wale koniecznie też
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
w dzisiejszych czasach właśnie sięgnięcie do pormonetki to czelendżTadeuszK pisze:a czelendż?

#noichuj
ze sie spytam ....kapec pisze:Opcja jedz do mechanika nie wchodzi w rachube bo auto za granica stoi,
to za granica nie ma mechanikow?

No to jeszcze szybkie pytanie o lape.
Czy zamiast wzmacniac zastosowanie takiej:
http://moto.allegro.pl/item831756304_la ... range.html
wyeliminuje problem raz na zawsze?
A drugie pytanie kieruje do tych bardziej doswiadczonych (znaczy co wiecej km przejechali jednym LR) uzytkownikow : ile km mozna zrobic na zwyklej lapie? Swoja czyseta zrobilem ponad 20tys km, lapa jeszcze dziala, sprzeglo nie wykazuje objawow zmeczenia. Nie wiem kiedy i czy w ogole poprzednik lape czy sprzeglo zmienial, byc moze nalezaloby profilaktycznie cos z tym zrobic, bo za poltora miesiaca disco ma w miesiac huknac 20tys km, nie chcialbym ze wzgledu na taka pierdolke zakonczyc wycieczki pierwszego dnia
Czy zamiast wzmacniac zastosowanie takiej:
http://moto.allegro.pl/item831756304_la ... range.html
wyeliminuje problem raz na zawsze?
A drugie pytanie kieruje do tych bardziej doswiadczonych (znaczy co wiecej km przejechali jednym LR) uzytkownikow : ile km mozna zrobic na zwyklej lapie? Swoja czyseta zrobilem ponad 20tys km, lapa jeszcze dziala, sprzeglo nie wykazuje objawow zmeczenia. Nie wiem kiedy i czy w ogole poprzednik lape czy sprzeglo zmienial, byc moze nalezaloby profilaktycznie cos z tym zrobic, bo za poltora miesiaca disco ma w miesiac huknac 20tys km, nie chcialbym ze wzgledu na taka pierdolke zakonczyc wycieczki pierwszego dnia

Kapec, disco 300TDi '97,
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
v8, td5czesław&jarząbek pisze:to nie jest łapa do tdi.
Land Rover made by craftsmen-driven by psychos 
always look on the bright side of life

always look on the bright side of life

na pewno do V8 czy do tdi nie wiem 

nie pasuje też do passata, a czy do omegi to nie wiem...

łoś też człowiek
do omegi to łapki trza podszlifować

nie jestem ekspertem, ale niektóre źródła podają, że zwykła łapa wytrzymuje ca. 200 - 220tkm - oczywiście mówimy o "zwykłej" eksploatacji a nie 100% jazda miejska.kapec pisze: ile km mozna zrobic na zwyklej lapie?
w każdym razie ww. teoria w moim przypadku wydaję się działać z dokładnością do 5tkm

Tfu!, tfu!, tfu!TadeuszK pisze:nie jestem ekspertem, ale niektóre źródła podają, że zwykła łapa wytrzymuje ca. 200 - 220tkm - oczywiście mówimy o "zwykłej" eksploatacji a nie 100% jazda miejska.kapec pisze: ile km mozna zrobic na zwyklej lapie?
w każdym razie ww. teoria w moim przypadku wydaję się działać z dokładnością do 5tkm
(mam 215tk na liczniku)

Disco 300TDi MY98
jak padnie, to chociaż będziesz miał niezależny dowód prawdziwości wskazań licznika kilometrów
.... życzę powodzenia
.... życzę powodzenia

A ja 228. Tfu tfuArturM pisze: Tfu!, tfu!, tfu!
(mam 215tk na liczniku)
Chyba z nudow skrzynie zrzuce... Duzo to roboty? W samuraju wymiana sprzegla na spokojnie zajmowala mi 3,5 godziny z przerwa na papierosa.
Kapec, disco 300TDi '97,
aaaa.... zapomnialem
gdzies kiedys wisialy fotki jak obspawac lape sprzegla ale nie moge za cholere znalezc. Jakby moja zdechla to bym wiedzial gdzie i jak ja wzmocnic ale skoro jest ok to sie obawiam, ze jak zrzuce skrzynie to nie bede wiedzial gdzie jest newralgiczny punkt. Podpowiedzcie dobrzy ludzie !
gdzies kiedys wisialy fotki jak obspawac lape sprzegla ale nie moge za cholere znalezc. Jakby moja zdechla to bym wiedzial gdzie i jak ja wzmocnic ale skoro jest ok to sie obawiam, ze jak zrzuce skrzynie to nie bede wiedzial gdzie jest newralgiczny punkt. Podpowiedzcie dobrzy ludzie !
Kapec, disco 300TDi '97,
@kapec
co do roboty to sprawa względna - narzędzia, podnośniki, doświadczenie, mocne łapy ..... ale tak na oko dla kogoś kto demontował tą skrzynię z 300-ty to jakieś 8rbh - może się mylę, nie wiem. montaż podobnie.
ale
po zdemontowaniu należy przeprowadzić szereg zabiegów, o których m.in. było napisane powyżej, i to jest cały sekret bajki .... inaczej popełnisz tzw. grzech główny, który może zaowocować dość szybką powtórką z rozrywki ... w sensie zwalania skrzyni ....
w temacie wzmacniania łapy - jak zobaczysz popsutą to będziesz wiedział o co chodzi i na pewno sobie wymyślisz wzmocnienie ...
co do roboty to sprawa względna - narzędzia, podnośniki, doświadczenie, mocne łapy ..... ale tak na oko dla kogoś kto demontował tą skrzynię z 300-ty to jakieś 8rbh - może się mylę, nie wiem. montaż podobnie.
ale
po zdemontowaniu należy przeprowadzić szereg zabiegów, o których m.in. było napisane powyżej, i to jest cały sekret bajki .... inaczej popełnisz tzw. grzech główny, który może zaowocować dość szybką powtórką z rozrywki ... w sensie zwalania skrzyni ....
w temacie wzmacniania łapy - jak zobaczysz popsutą to będziesz wiedział o co chodzi i na pewno sobie wymyślisz wzmocnienie ...