zawieszenie w rangu.
Moderator: Jerry
zawieszenie w rangu.
witam wszystkich... kilka dni temu stałem sie posiadaczem ranga z 98roku 2,5d
miało być pieknie ale okazało sie, ze kupiłem złom.
po naciśnieciu guzika od reduktora silniczek pracuje za krótko i zebatka staje w połowie i biegi wogole nie wchodzą. trzeba było podac prąd z innego zródła zeby to zazębiło.
zawieszenie nie pracowało. teraz w prawdzie sie podnosi (cos mu sie odwidziało) ale nie reaguje na zadne przyciski sterowania i dodatkowo lampki tez gasną i nie chce pokazac co on robi.
reszta to pierdółki które zaczynamy juz naprawiac... ale zawieszenie mnie martwi. czy jest jakiś sposób zeby go ręcznie ustawiać? do czego jest przycisk po prawej stronie od lampek pokazujących wysokość samochodu?
domyslam sie, że dla wielu te pytania są tendencyjne i bez ładu i składu.
ale miałęm wcześniej dwie g-klasy i tam nie miało prawa cokolwiek sie popsuć a jak sie popsuło to młotkiem mozna było to naprawić. pozdro. nowy nieszczęśliwy z powodu awari ale zadowolony z auta(bo mu nie popuszcze, zrobie go i pojade nim do mongoli) właściciel.
miało być pieknie ale okazało sie, ze kupiłem złom.
po naciśnieciu guzika od reduktora silniczek pracuje za krótko i zebatka staje w połowie i biegi wogole nie wchodzą. trzeba było podac prąd z innego zródła zeby to zazębiło.
zawieszenie nie pracowało. teraz w prawdzie sie podnosi (cos mu sie odwidziało) ale nie reaguje na zadne przyciski sterowania i dodatkowo lampki tez gasną i nie chce pokazac co on robi.
reszta to pierdółki które zaczynamy juz naprawiac... ale zawieszenie mnie martwi. czy jest jakiś sposób zeby go ręcznie ustawiać? do czego jest przycisk po prawej stronie od lampek pokazujących wysokość samochodu?
domyslam sie, że dla wielu te pytania są tendencyjne i bez ładu i składu.
ale miałęm wcześniej dwie g-klasy i tam nie miało prawa cokolwiek sie popsuć a jak sie popsuło to młotkiem mozna było to naprawić. pozdro. nowy nieszczęśliwy z powodu awari ale zadowolony z auta(bo mu nie popuszcze, zrobie go i pojade nim do mongoli) właściciel.
Asus 4X4 team
Re: zawieszenie w rangu.
gdzie to pojedziesz 

gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
sprawną zawiechę w p38 można osiągnąć na 2 sposoby:
Mechanik kochający swoją pracę + mega gruby portfel właściciela posiadający inne zastępcze auto lub zamiana miechów na sprężyny.
Mechanik kochający swoją pracę + mega gruby portfel właściciela posiadający inne zastępcze auto lub zamiana miechów na sprężyny.
Też bym chciał do Mongolii i myśałem, że mam najgorsze do tego auto - myliłem się. Z drugiej strony P38 mi się podoba
Kiedy jedziesz?
Z lektur przeróżnych czytałem, że opcja - mega gruby portfel albo sprężyny to szczera prawda.

Kiedy jedziesz?
Z lektur przeróżnych czytałem, że opcja - mega gruby portfel albo sprężyny to szczera prawda.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
pojade na lato jak mi sie uda wszystko ponaprawiać i znajdę chętnych na taka eskapadę, bo jednym autem to troszke niebezpiecznie.
co z tym guzikiem?:D
na razie auto sie podnosi i trzyma się ładnie.
tylko nie moge go recznie obniżyć ani podnieść.
steruje tylko automat.
albo poprostu jeszcze nie potrafie
co z tym guzikiem?:D
na razie auto sie podnosi i trzyma się ładnie.
tylko nie moge go recznie obniżyć ani podnieść.
steruje tylko automat.
albo poprostu jeszcze nie potrafie
Asus 4X4 team
Tylko jak będziesz jechał to weź ze sobą silnika na zapas.

a z jakiego roku były te G-klasy?panxyz pisze:ale miałęm wcześniej dwie g-klasy i tam nie miało prawa cokolwiek sie popsuć
porównanie limuzyny z pneumatycznym zawieszeniem do G-klasy to wiesz z lekka chybione jest
prędzej RR można by do ML porównywać - pod względem nawsadzanych bajerów, m.in. poziomowania auta (w ML jak się nie mylę jest)
co do mongolii to ja bym raczej w sprężyny celował, niż się z pneumatyką bawił
ale ja to się ...

LR Rendzi stajla 

silnik jak na razie działa... pracuje na syntetyku i wszystko jest ok. sprężyny jak zakładac to od czego? patrol?
po kilku dniach posiadania ranga wiem następujące rzeczy:
range nie lubi felg 19"... właśnie dziś w nocy jedna na trasie zgubiłem bo sie połamała.
ma dobre nagłośnienie
wiem ze nie należy starać się zrozumieć pneumatyki w tym aucie bo ona żyje własnym życiem.
wiem że pali niewiele
wiem że coraz bardziej mi sie podoba i za chwilke podczepiam przyczepkę i jadę po choinkę
przyszło mi wymieniać szczotki w nawiewie... i okazało się że ktoś mądry wsadził tam dwa wentylatoty.
po kilku dniach posiadania ranga wiem następujące rzeczy:
range nie lubi felg 19"... właśnie dziś w nocy jedna na trasie zgubiłem bo sie połamała.
ma dobre nagłośnienie
wiem ze nie należy starać się zrozumieć pneumatyki w tym aucie bo ona żyje własnym życiem.
wiem że pali niewiele
wiem że coraz bardziej mi sie podoba i za chwilke podczepiam przyczepkę i jadę po choinkę

przyszło mi wymieniać szczotki w nawiewie... i okazało się że ktoś mądry wsadził tam dwa wentylatoty.
Asus 4X4 team
[quote="panxyz"]sprężyny jak zakładac to od czego? patrol?
[quote]
jak chcesz niekoszernie robic to nawet od poloneza będa oki
ale ten problem został już rozkminiony np. tu:
http://www.serwislandrover4x4.pl/index. ... t&Itemid=1
albo tu:
http://www.free4x4.pl/sklep/wiecej/130.html
i w kazdym warsztacie LR
szukaj waść
[quote]
jak chcesz niekoszernie robic to nawet od poloneza będa oki

ale ten problem został już rozkminiony np. tu:
http://www.serwislandrover4x4.pl/index. ... t&Itemid=1
albo tu:
http://www.free4x4.pl/sklep/wiecej/130.html
i w kazdym warsztacie LR

szukaj waść
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

-
-
- Kontaktowanie:
piękne zdaniepanxyz pisze: wiem ze nie należy starać się zrozumieć pneumatyki w tym aucie bo ona żyje własnym życiem.
.

Stajnia: RR 99 RRC i GAZ 69 

ryzykowne porównanieTRAWOLT pisze:a z jakiego roku były te G-klasy?panxyz pisze:ale miałęm wcześniej dwie g-klasy i tam nie miało prawa cokolwiek sie popsuć
porównanie limuzyny z pneumatycznym zawieszeniem do G-klasy to wiesz z lekka chybione jest
prędzej RR można by do ML porównywać - pod względem nawsadzanych bajerów, m.in. poziomowania auta (w ML jak się nie mylę jest)
co do mongolii to ja bym raczej w sprężyny celował, niż się z pneumatyką bawił
ale ja to się ...![]()
oj tam czepiasz się szczegółówZięba pisze:ryzykowne porównanie

bardziej chodziło, że starą poczciwą G to prędzej można porównywać do prostego defa z analogicznego okresu
a jak napiszesz, że gwiazda się nie psuje, to Cię wyśmieję, bo właśnie znajomy kupił wolfa pickupa 300D i o ile fajne autko do upalania, to też pięknie przegub terkocze

RR w tym przypadku to zupełnie inna bajka, inny target, inne przeznaczenie, inna technologia (jej ogrom) komputery cuda wianki ...

LR Rendzi stajla 

jak sie do g wsadzi za wielkie koła i za szybkie sa mosty to bedzie rozrywac, ja miałem u siebie fedimy 37" i nigdy nie urwałem. ale racja, porównanie nie celne bo miałem g460. ale auto super
Asus 4X4 team
- hpx4000
-
- Kontaktowanie:
Przycisk wyłącza automatyczne sterowanie wysokością. Czyli np. blokujesz ustawienie standardowe/normalne w czasie jazdy i nie przejdzie w tryb autostradowy powyżej 80km/h
ps. Konstrukcja zawieszenie (no i rama) bardziej przypomina G, ale standardy wyposażenia zdecydowanie ML’a.
ps. Konstrukcja zawieszenie (no i rama) bardziej przypomina G, ale standardy wyposażenia zdecydowanie ML’a.
Range Rover V8 Outsourcing IT
Przesadzacie Panowie, nie ma tak źleZięba pisze:sprawną zawiechę w p38 można osiągnąć na 2 sposoby:

Ja tam, jadąc do Mongoli wolałbym wymienić szczotki w alternatorze, bo pewnie zajeżdżone sąprzyszło mi wymieniać szczotki w nawiewie...

szczotki juz wymienione ale w nawiewie.
no własnie auto mi sie podnosi ale nie reaguje na przyciski i sam nie moge przełaczyc na tryb terenowy autostrady itd. cały czas lampeczka sie pali koło lini ciągłej.
no własnie auto mi sie podnosi ale nie reaguje na przyciski i sam nie moge przełaczyc na tryb terenowy autostrady itd. cały czas lampeczka sie pali koło lini ciągłej.
Asus 4X4 team
panxyz pisze:silnik jak na razie działa... pracuje na syntetyku i wszystko jest ok. sprężyny jak zakładac to od czego? patrol?.
to jest cos ...
kupil zloma
chce do mongolii
nie wie ze silnik mu sie rozdupcy
nie ma pojecia o rendzu
nie ma pojecia co do czego i w ogole
sprezyny od patrola...,masakra...
nie ma pojecia o marce
nie ma pojecia co jak dziala
chce do mongolii
wymienia wentylatory od naweiwu
ma felgi 19cali
do mongoli...
ma zdupcona zawieche i reduktor
ma rendza z 98
nie ma pojecia o rendzu
sprezyny od patrolaa
do mongli...
paranoja
wariat albo multimilioner fantasta

dobre Olo, dobre....
a tak juz na serio, to jak popatrzec na dzisiejsze samochody i pomyslec, ze ktos 20 czy 30 lat temu wpadl na pomysl wsadzenia limuzyny na rame ze sztywnymi mostami, to wydaje sie to az nieprawodopodobne, niosiagalne, idealne... nieprawadz?

a tak juz na serio, to jak popatrzec na dzisiejsze samochody i pomyslec, ze ktos 20 czy 30 lat temu wpadl na pomysl wsadzenia limuzyny na rame ze sztywnymi mostami, to wydaje sie to az nieprawodopodobne, niosiagalne, idealne... nieprawadz?

Mistrzow uprasza sie o spokoj
mam jeszcze 8 miesiecy na poskładanie auta do kupy. reduktor dobry, tylko ze sterowaniem silniczkiem cos nie tak.
ile jezdzi rangów 2,5td w tym kraju i ile stoi bez silników?
słyszałem ze silniki 2500bmw sa do dupy ale znam ludzi co maja po 400,000 i lataja dalej.
felgi 19 leza juz z boku i załozone sa 16 i opony at
zawiecha nie syczy, zaworki dobre, sprezarka ok. sterowanie albo przelaczniki do dupy.
kazdy kiedys mial pierwsze auto jakiejs marki.
ja swoja pierwsza g pojechałem po miesiacu na rajd, po trzech miesiącach juz była to zmota.
a sprezyny od patrola... jak kolega lubi sie czepiac to był strzał w ciemno, krótki patrol na niewiele mniejszą mase.
Olek jesli chcesz mnie osmieszyc to ci sie nie uda bo juz na początku zadałem debilne pytanie "do czego ten guzik" i nie ukrywam ze jestem w LR zielony.
ale wszystko mozna naprawic, wymienic i sie nauczyc.
to jest auto do wycieczek a nie na rajd jak g wiec wszystko bedzie naprawione i błota o masie 400kg na masce nie bedzie miało i nie bedzie tez bagna na wyciagarce przestawiało.
ile jezdzi rangów 2,5td w tym kraju i ile stoi bez silników?
słyszałem ze silniki 2500bmw sa do dupy ale znam ludzi co maja po 400,000 i lataja dalej.
felgi 19 leza juz z boku i załozone sa 16 i opony at
zawiecha nie syczy, zaworki dobre, sprezarka ok. sterowanie albo przelaczniki do dupy.
kazdy kiedys mial pierwsze auto jakiejs marki.
ja swoja pierwsza g pojechałem po miesiacu na rajd, po trzech miesiącach juz była to zmota.
a sprezyny od patrola... jak kolega lubi sie czepiac to był strzał w ciemno, krótki patrol na niewiele mniejszą mase.
Olek jesli chcesz mnie osmieszyc to ci sie nie uda bo juz na początku zadałem debilne pytanie "do czego ten guzik" i nie ukrywam ze jestem w LR zielony.
to jest auto do wycieczek a nie na rajd jak g wiec wszystko bedzie naprawione i błota o masie 400kg na masce nie bedzie miało i nie bedzie tez bagna na wyciagarce przestawiało.
Asus 4X4 team
panxyz pisze: Olek jesli chcesz mnie osmieszyc to ci sie nie uda bo juz na początku zadałem debilne pytanie "do czego ten guzik" i nie ukrywam ze jestem w LR zielony.
aha,to znaczy jestes multimilionerem
albo juz bankrutem ale jeszcze o tym nie wiesz

szacun
odstawic rendza do naprawy to jak oddac obcemu karte kredytowa z pinem zapisanym na karteczce

Problemem tego silnika jest raczej pompa, niż sam silnik. Sam w sobie nie jest taki zły.
Flytier pisze:Problemem tego silnika jest raczej pompa, niż sam silnik. Sam w sobie nie jest taki zły.
pompy sie wymienia...
nawet w plenerze

Tyle, że tanie nie są
.

Polecam rozebranie i wyczyszczenie kompresora, dopóki jeszcze chodzi. Możesz być w szoku, co w środku znajdziesz.zawiecha nie syczy, zaworki dobre, sprezarka ok. sterowanie albo przelaczniki do dupy.
Głowice też.LR_Olek pisze:Flytier pisze:Problemem tego silnika jest raczej pompa, niż sam silnik. Sam w sobie nie jest taki zły.
pompy sie wymienia...
nawet w plenerze