Suwak nagrzewnicy w defie
Moderator: Jerry
- Ryszard Giedrojć
-
Suwak nagrzewnicy w defie
Suwak , którym włączam nagrzewnicę najpierw zaczął się zacinać na starcie. Psikanie WD 40 pomogło, ale nie mogę cofać do końca bo się zakleszczy. Można z tym żyć, jak i z tym, że nie ma regulacji grzania. Dmuchawa odzywa się dopiero przy pozycji max. Od kilku dni nowy foch. Odzywa się albo i nie. W trasie pstrykam sobie i za którymś razem zaskoczy. Dziś do miasta zrobiłem 25 km z zimną dupą, a w drodze powrotnej premia za cierpliwość, zaskoczył po 5 km. Gdybym miał garaż, to bym zaczął od demontażu, ale na mrozie, to taki raptus nie jestem. Czy doraźnie można ten suwak zastąpić przełącznikiem bez regulacji ? I tak muszę grzać na max.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70
Re: Suwak nagrzewnicy w defie
a może to nagrzewnica a nie suwakRyszard Giedrojć pisze:Suwak , którym włączam nagrzewnicę najpierw zaczął się zacinać na starcie. Psikanie WD 40 pomogło, ale nie mogę cofać do końca bo się zakleszczy. Można z tym żyć, jak i z tym, że nie ma regulacji grzania. Dmuchawa odzywa się dopiero przy pozycji max. Od kilku dni nowy foch. Odzywa się albo i nie. W trasie pstrykam sobie i za którymś razem zaskoczy. Dziś do miasta zrobiłem 25 km z zimną dupą, a w drodze powrotnej premia za cierpliwość, zaskoczył po 5 km. Gdybym miał garaż, to bym zaczął od demontażu, ale na mrozie, to taki raptus nie jestem. Czy doraźnie można ten suwak zastąpić przełącznikiem bez regulacji ? I tak muszę grzać na max.

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
genralnie to są dwa różne układy.
po prawej jest "potencjometr" od dmuchawy który lubi się zjarać.
po lewej układ cięgieł od sterowania nadmuchem.
sama nagrzewnica jest cały czas gorąca.
po lewej najczęściej zacierają się dzwigienki od nadmiaru wilgoci i syfu ogólnego. po prawej podobnie, ale czasem dochodzi do tego wytopienie ścieżek przełącznika.
w desperacji można rozebrać i próbować walczyć z tym na mrozie. poza zewnętrzymi panelami to generalnie metalowe jest.
po prawej jest "potencjometr" od dmuchawy który lubi się zjarać.
po lewej układ cięgieł od sterowania nadmuchem.
sama nagrzewnica jest cały czas gorąca.
po lewej najczęściej zacierają się dzwigienki od nadmiaru wilgoci i syfu ogólnego. po prawej podobnie, ale czasem dochodzi do tego wytopienie ścieżek przełącznika.
w desperacji można rozebrać i próbować walczyć z tym na mrozie. poza zewnętrzymi panelami to generalnie metalowe jest.
#noichuj
-
-
- Kontaktowanie:
Nie wiem jak w nowszym defie jest bo w mojej 110 pod prawy suwak ten co ma potencjometr podłączona jest też linka która steruje klapą w nagrzewnicy. Odcina ona dopływ powietrza do niej, w max położeniu do góry zamyka całkowicie dopływ powietrza do kabiny, wtedy można pycić przez wodę i nie ma fontanny z nawiewu a dodam że kiedyś taki przysznic sobie zafundowałem
lr sI80 sw 50r/ lr 107 sw 56r/ lr sII109 68r/ lr sII 109 pickup 66r/lr 110 300Tdi 87r monstertruck
- Ryszard Giedrojć
-
Na razie -6 , da się jechać bez grzania, gorzej jest z przednią szybą, bo syf na niej zastyga. Śnieg i wiatr tworzą wielkiej urody zaspy. Jak raz na 3 godziny nie przeleci traktor z pługiem, to do głównej szosy i tak nie dojadę. Na szczęście co jakiś czas utyka jakiś płaski i wzywa odsiecz traktorzystów. Na polach zasp nie ma. Można jeździć, ale u nas jak na polu minowym, bo sporo jest studzienek melioracyjnych.
Jak wymięknę, to poproszę któregoś z sąsiadów, by mnie wpuścił do garażu lub stodoły i wyciągnę ten suwak. Może da się go czasowo zastąpić zwykłym pstrykierem.
Jak wymięknę, to poproszę któregoś z sąsiadów, by mnie wpuścił do garażu lub stodoły i wyciągnę ten suwak. Może da się go czasowo zastąpić zwykłym pstrykierem.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
słuszna uwaga.montru pisze:Nie wiem jak w nowszym defie jest bo w mojej 110 pod prawy suwak ten co ma potencjometr podłączona jest też linka która steruje klapą w nagrzewnicy. Odcina ona dopływ powietrza do niej, w max położeniu do góry zamyka całkowicie dopływ powietrza do kabiny,
#noichuj