Pompa ciag dalszy klopotow
Moderator: Jerry
Pompa ciag dalszy klopotow
Kuzwa pany poratujcie, bo zalozylem nowke pompe i dalej kuzwa woz nie odpala, pompa robi cisze nie pracuje po przekreceniu kluczyka.
Gdzie szukac przekaznika, o ile takowy jest zeby go sprawdzic ?
P.S
Do 16-30 musze woz uruchomic
Gdzie szukac przekaznika, o ile takowy jest zeby go sprawdzic ?
P.S
Do 16-30 musze woz uruchomic
Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji
Re: Pompa ciag dalszy klopotow
żartujesz chyba, że najpierw kupiłeś nową a potem będziesz sprawdzał co jest przyczyną...
podaj jej 12 skąd chcesz i zobacz czy wóz odpali
Nie bardzo pomogę, bo nie mam u siebie rave’a Dyskoteki i nie mogę sprawdzić
Jedyna podpowiedź, jaką mogę zaoferować, to porównanie do RR. W moim przekaźnik i bezpiecznik znajduje się pod maską w skrzynce bezpiecznikowej. Przekaźnik ma oznaczenie RL 12 i prowadzi do niego 10 amperowy bezpiecznik. Pewnie w Disco jest zupełnie, co innego, ale spróbuj znaleźć jakąś analogię. Pewnie bezpiecznik będzie o takiej samej wartości. Spróbuj posprawdzać bezpieczniki i pozamieniać przekaźniki. Może tak trafisz, który jest od pompy.
Faktycznie najprościej podać 12 V, tyle, że pompa będzie cały czas pracować
.
Jedyna podpowiedź, jaką mogę zaoferować, to porównanie do RR. W moim przekaźnik i bezpiecznik znajduje się pod maską w skrzynce bezpiecznikowej. Przekaźnik ma oznaczenie RL 12 i prowadzi do niego 10 amperowy bezpiecznik. Pewnie w Disco jest zupełnie, co innego, ale spróbuj znaleźć jakąś analogię. Pewnie bezpiecznik będzie o takiej samej wartości. Spróbuj posprawdzać bezpieczniki i pozamieniać przekaźniki. Może tak trafisz, który jest od pompy.
Faktycznie najprościej podać 12 V, tyle, że pompa będzie cały czas pracować

Kto zabroni bogatemuMikado pisze:żartujesz chyba, że najpierw kupiłeś nową a potem będziesz sprawdzał co jest przyczyną...

Śmiałbym się, gdyby okazało się, że walnięty był bezpiecznik lub zaśniedziałe nóżki tegoż

Po podaniu 12V na kostke przy pompie woz odpala. Tyle ze to nie rozwiazanie, nie bede jezdzil z dodatkowym kabelkiem kuzwa przeciez przy pompie.
Bespieczniki posprawdzane, dalej nie wiem gdzie jest przekaznik do pompy
Bespieczniki posprawdzane, dalej nie wiem gdzie jest przekaznik do pompy

Spróbuj pozamieniać przekaźniki! Jeżeli są od spodu puszki, gniazda i wtyki, to spróbuj nimi poruszać (wypiąć, wpiąć)lub oczyścić, np. "Kontaktem" taki płyn do czyszczenia styków.
Posprawdzalem jeszcze raz napiecia i jest tak: kostka odpieta po przekreceniu kluczyka 12V i po chwili spada na 8.5V, na drugich wtykach caly czas 5,5 i tak chyba ma byc bo to od poziomu paliwa. Ale, jak podepne kostke to po przekreceniu kluczyka nie ma napiecia 

I takie szybkie pytanie, jak dlugo moge jechac z tym podpietym kabelkiem 12V na ostro do pompy ? Mysle ze stac sie nic nie powinno, ale wole byc pewny na 100%
Się pofatygowałem na pole
. Przekaźnik od pompy jest opisany ikoną dystrybutora paliwa. Spróbuj go podmienić na inny ze skrzynki bezpiecznikowej.
Może jest gdzieś słaby styk. Gniazdo, wtyk, zaśniedziałe nóżki bezpiecznika, przekaźnika. Zanikające napięcie, pod obciążeniem mogłoby na to wskazywać.
Jeżeli silnik będzie cały czas pracował, to pewnie spięcie na krótko nie będzie przeszkadzało.
Jednak nie wiem, co się będzie działo, gdy wyłączysz silnik bez odpięcia zasilania od pompy.

Może jest gdzieś słaby styk. Gniazdo, wtyk, zaśniedziałe nóżki bezpiecznika, przekaźnika. Zanikające napięcie, pod obciążeniem mogłoby na to wskazywać.
Jeżeli silnik będzie cały czas pracował, to pewnie spięcie na krótko nie będzie przeszkadzało.
Jednak nie wiem, co się będzie działo, gdy wyłączysz silnik bez odpięcia zasilania od pompy.
Pomerdaj wyłącznikiem zderzeniowym. Może coś tam nie łączy.Adamek pisze:Posprawdzalem jeszcze raz napiecia i jest tak: kostka odpieta po przekreceniu kluczyka 12V i po chwili spada na 8.5V, na drugich wtykach caly czas 5,5 i tak chyba ma byc bo to od poziomu paliwa. Ale, jak podepne kostke to po przekreceniu kluczyka nie ma napiecia

Musze skoczyc do roboty zaraz, podpialem pompe pod postojowke (bylo blisko) po wylaczeniu postojowek pompa tez staje, wiec powinno byc spoko. Jutro bede szukal od rana tych przekaznikow.
Ty tak powaznie, czy wala drzesz ze mnie ?N2O pisze:Pomerdaj wyłącznikiem zderzeniowym. Może coś tam nie łączy.Adamek pisze:Posprawdzalem jeszcze raz napiecia i jest tak: kostka odpieta po przekreceniu kluczyka 12V i po chwili spada na 8.5V, na drugich wtykach caly czas 5,5 i tak chyba ma byc bo to od poziomu paliwa. Ale, jak podepne kostke to po przekreceniu kluczyka nie ma napiecia
Poważnie, walczyłem z podobnym przypadkiem w RRC, pół samochodu rozbebeszone, a to taka głupota była.

A wtedy swiatła, nie powinny migać?
To było w RRC więc nie wiem, ale rozrusznik normalnie kręcił, wszystko inne działało, tylko na pompie było od 0 do 8V.

Gdzie szukac to gowno, czy to przypadkiem to cos za zbiornikiem do spryskiwaczy 

-
- jestem tu nowy...
Sprawdź masę czasami brak masy potrafi nieźle namieszać
tak, to coś ale ja bym na n20 uważał bo on tylko tym wyłącznikiem gmera jak LR nie działa

Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

ze zderzeniówką daj spokój
masz gdzieś zaśniedziały styk
sprawdź na gnieździe przekaźnika pompy gdzie jest jego zasilanie i wykoncypuj gdzie powinno pojawiać się zasilanie pompy
potem przedłuż sobie (sposób dowolny) przekaźnikowe styki tak żebyś podpiął wszystko oprócz wyjścia napompę
spróbuj czy wtedy będzie tam 12
jeśli tak to kabelek i zabierz zasilanie na pompę
na spokojnie wyelimunuj zwarcie na zasilaniu
podłącz po bożemu
jeźdz wozem
masz gdzieś zaśniedziały styk
sprawdź na gnieździe przekaźnika pompy gdzie jest jego zasilanie i wykoncypuj gdzie powinno pojawiać się zasilanie pompy
potem przedłuż sobie (sposób dowolny) przekaźnikowe styki tak żebyś podpiął wszystko oprócz wyjścia napompę
spróbuj czy wtedy będzie tam 12
jeśli tak to kabelek i zabierz zasilanie na pompę
na spokojnie wyelimunuj zwarcie na zasilaniu
podłącz po bożemu

jeźdz wozem

Przekaźnik pompy teoretycznie za osłoną słupka przedniego z przodu na dole(koło nóg).
Wyłącznik zderzeniowy prawa strona ściany grodziowej pod maską(gumowe coś?).

Wyłącznik zderzeniowy prawa strona ściany grodziowej pod maską(gumowe coś?).

Widać innych problemów nie masbb pisze:tak, to coś ale ja bym na n20 uważał bo on tylko tym wyłącznikiem gmera jak LR nie działa

Całkiem wygodny taki uniwersalny włącznik od wszystkiego

Ostatnio zmieniony wt mar 16, 2010 6:08 pm przez Flytier, łącznie zmieniany 1 raz.
Ostatnio temu co się pytał zadziałało.

Ale tam był raczej inny problem
.
Poza tym On był u specjalistów, którzy wszystko wykluczyli...., a raczej wszystko wzięli pod uwagę

Poza tym On był u specjalistów, którzy wszystko wykluczyli...., a raczej wszystko wzięli pod uwagę

Ostatnio zmieniony wt mar 16, 2010 6:12 pm przez Flytier, łącznie zmieniany 1 raz.
może teraz też sie udaN2O pisze:Ostatnio temu co się pytał zadziałało.

Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony