Reduktor od Defa
Moderator: Jerry
Reduktor od Defa
Zapadła decyzja , aby w moim turystycznym disco 300 zainstalować wyciągarkę mechaniczną . Kupiłem więc stosowną zabawkę , na pto czekam . Dodatkowo kupiłem również reduktor od defa 300 , aby poprawić nieco dynamikę disco , ale i po to aby montaż przeprowadzić na spokojnie . Pytanie do znawców tematu jest o plusy dodatnie i o plusy ujemne takiego rozwiązania , o czekających niespodziankach przy przekładaniu reduktora nie wspominając.
trzyseta jedna , dwa mechaniki
Re: Reduktor od Defa
z dodatnich plusow to moze to ze taniej, a z ujemnych to to ze w terenie bedzie tak samo....
lepsze sa przelozenia w dyfrach 4.11
lepsze sa przelozenia w dyfrach 4.11
Mistrzow uprasza sie o spokoj
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
bąsiu...nadajesz z brasil?

dwie liny wypasione potrzebuję nał
długie
z nadwyżek zrobisz przedłużki jak wrócisz

dwie liny wypasione potrzebuję nał
długie
z nadwyżek zrobisz przedłużki jak wrócisz
#noichuj
mam 60 metrów liny , dla mnie wystarczy ,skromny jestem.
jako że mam w disco mechanika już troche czasu
to
linia napędowa na 2 podporach
osłona pod PTO
zderzak trzeba wyrzeźbić
to
osłona pod PTO
zderzak trzeba wyrzeźbić
landwarsztat
" i tak warto żyć"
" i tak warto żyć"
chodzi mi bardziej o praktyczne pasowanie reduktora , czy przekładka wymaga jakiegoś specjalnego rzeżbienia.
nie wiesz, że wiedza kosztuje?tybero pisze:ale to w zwiazku z czym?

suzus pisze:jako że mam w disco mechanika już troche czasu
to
osłona pod PTO
zderzak trzeba wyrzeźbić
a może wałek na 2 podporach

SALLDVAF8VA98:)
a dupa tam ....
a dupa tam ....
skłaniał bym się bardziej ku jednemu wałkowi na dwóch łożyskach w obudowie.
A mam pytanie : macie założony jakiś element który jest jakoś pływajacy żeby odbierać ruchy reduktora na poduszce? Bo walcze teraz z założeniem oryginalnej wyciągarki mechanicznej do Willysa , a wały jakie dostałem są raczej nie oryginalne i wszystko na stałe.
Def 110 SW 300tka i to nie jest ostatnie moje słowo
- Namdan
-
No jeden wałek musi być teleskopowy.
A jak wygląda wyciągarka od willisa? Co tam jeszcze można wkitrać? może ramseya naślimaku?
A jak wygląda wyciągarka od willisa? Co tam jeszcze można wkitrać? może ramseya naślimaku?
Nazywam się Gordon, Gordon Shumway
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Dokładnie taka. Wg mnie nie różni się za bardzo od mechanika landowego, no może ciut mniejsza.Namdan pisze:No jeden wałek musi być teleskopowy.
Kurde chyba jest jakaś kicha z wałami. Połączone są z krzyżakami na pojedynczym klinie i do tego jest śruba kontrujaca. Nie za bardzo jest jak zrobić miejsce suwliwe.
A wyciągarka jest takiego typu
http://translate.google.pl/translate?hl ... 335b870d85
Def 110 SW 300tka i to nie jest ostatnie moje słowo
w przypadku defa lub disco
element kompensacyjny przypada na połączenie przy wyciągarce
i występuje w dwóch odmianach
ja mam sześciokąt(pręt 19) który wchodzi w ostatnie mocowanie LINI napędowej(przy samej wciągarce)
i to jest nawet logiczne by tam był ponieważ wciągarka jest na stałe zamocowana do ramy
a podpora do silnika i PTO
element kompensacyjny przypada na połączenie przy wyciągarce
i występuje w dwóch odmianach
ja mam sześciokąt(pręt 19) który wchodzi w ostatnie mocowanie LINI napędowej(przy samej wciągarce)
i to jest nawet logiczne by tam był ponieważ wciągarka jest na stałe zamocowana do ramy
a podpora do silnika i PTO
landwarsztat
" i tak warto żyć"
" i tak warto żyć"
element sówliwy jest przy wałku napędowym wyciągarki, do wałka jest mocowany krzyżakiem,Pepek pisze:Dokładnie taka. Wg mnie nie różni się za bardzo od mechanika landowego, no może ciut mniejsza.Namdan pisze:No jeden wałek musi być teleskopowy.
Kurde chyba jest jakaś kicha z wałami. Połączone są z krzyżakami na pojedynczym klinie i do tego jest śruba kontrujaca. Nie za bardzo jest jak zrobić miejsce suwliwe.
A wyciągarka jest takiego typu
http://translate.google.pl/translate?hl ... 335b870d85
napęd od PTO jest dwoma wałkami , 3 krzyżki, wałki mocowane dokładnie tak jak piszesz, dzięki temu jest możliwość
skracania/wydłużania każdego wałka, na wysokości środkowego krzyżaka jest podpora mocowana do bloku silnika(śruby miski olejowe) i tu wał przechodzi przez łożysko kierunkowe,
a ta wyciągarka jest identyko z seriową

LR 109 S III 2,25>2.5>300tdi
LR Disco 3 2,7 TDI
LR Disco 3 2,7 TDI
...że się wtrącę: czy któryś z kolegów może mi napisać odpowiedzi na kilka pytań:
1. Czy w disko(2.5TDI) zawsze był ten sam reduktor(LT230) i miał przełożenia 1.211/3.321?
2. Czy wałek wejściowy ze skrzyni do reduktora był taki sam w przypadku skrzyni manualnej jak i automatu?
2a. Znalazłem gdzieś, że z manualnej skrzyni(R380?) wychodził wałek do reduktora z 10ma wypustami
- czy to prawda?
2b. Czy w przypadku automatu ZF było tak samo? Jeśli nie to ile wypustków
miał?
1. Czy w disko(2.5TDI) zawsze był ten sam reduktor(LT230) i miał przełożenia 1.211/3.321?
2. Czy wałek wejściowy ze skrzyni do reduktora był taki sam w przypadku skrzyni manualnej jak i automatu?
2a. Znalazłem gdzieś, że z manualnej skrzyni(R380?) wychodził wałek do reduktora z 10ma wypustami

2b. Czy w przypadku automatu ZF było tak samo? Jeśli nie to ile wypustków

Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell