Pompa hamulcowa i zaciśnięte zaciski Disco
Moderator: Jerry
Pompa hamulcowa i zaciśnięte zaciski Disco
Witam,
ciekła mi pompa hamulcowa więc zaprowadziłem wózek do mechaniora aby ją wymienił. Wszystko było ok tylko po przejechaniu 2km hamulce zaczeły się tak zaciskać że aby do niego wrócić musiałęm w końcowej fazie jechac z zapiętym reduktorem. Ponieważ był to piątek wieczór więc pozostało mi tylko pozostawić Dyscotekę na weekend u machera i w poniedzaiłek ma zacząć naprawiać. Wstępnie mi powiedział że wszystkie zaciski nie wytrzymały ciśnienia z nowej pompy i się włąśnie zacisneły. Ale że wszystkie? Dziwne. Może z płynem coś nie tak (za dużo go?)
Nadmienię że dysko ma rok urodzenia 1995 i w najlepszym stanie nie jest, ale tylko na razie, bo chce to wszytsko ponaprawiać.
Dziekuje z góry za sugestię i pomoc.
ciekła mi pompa hamulcowa więc zaprowadziłem wózek do mechaniora aby ją wymienił. Wszystko było ok tylko po przejechaniu 2km hamulce zaczeły się tak zaciskać że aby do niego wrócić musiałęm w końcowej fazie jechac z zapiętym reduktorem. Ponieważ był to piątek wieczór więc pozostało mi tylko pozostawić Dyscotekę na weekend u machera i w poniedzaiłek ma zacząć naprawiać. Wstępnie mi powiedział że wszystkie zaciski nie wytrzymały ciśnienia z nowej pompy i się włąśnie zacisneły. Ale że wszystkie? Dziwne. Może z płynem coś nie tak (za dużo go?)
Nadmienię że dysko ma rok urodzenia 1995 i w najlepszym stanie nie jest, ale tylko na razie, bo chce to wszytsko ponaprawiać.
Dziekuje z góry za sugestię i pomoc.
Disco 300Tdi 1995 pseudonim "Żul"
- nowicjusz127
Re: Pompa hamulcowa i zaciśnięte zaciski Disco
fajny bajkopisarz z Twojego mechanika 

W walce z głupotą nie ma wygranych,są tylko cudem ocaleni
już Polska
już Polska
Łał, ciekawe jak wyglądają klocki i tarcze po takiej "próbie"
Trudno mi uwierzyć żeby "zaciski nie wytrzymały nowej pompy" - ale ja się nie znam, za to spodziewam się, że trzeba będzie wymienić przynajmniej klocki i uszczelki tłoczków, ewentualnie jeszcze tłoczki, a w wersji "namaxa" jeszcze tarcze i zaciski.

Trudno mi uwierzyć żeby "zaciski nie wytrzymały nowej pompy" - ale ja się nie znam, za to spodziewam się, że trzeba będzie wymienić przynajmniej klocki i uszczelki tłoczków, ewentualnie jeszcze tłoczki, a w wersji "namaxa" jeszcze tarcze i zaciski.
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
Machera zmien i to w pierwszej kolejnosci ,tak jak Darek napisal. Nowy niech sprawdzi czy tloczysko w pompie albo gumki nie sa zalozone w odwrotna strone
Bo pompy chyba nie zmienial tylko "regeneracje" zrobil ,co?

Bo pompy chyba nie zmienial tylko "regeneracje" zrobil ,co?
Discovery 300tdi
http://www.thesaurus.com.pl/
ło....
a ile skasowal cie za popsucie auta ten mechanik?
a ile skasowal cie za popsucie auta ten mechanik?

Źle zalożona pompa. Nie wcelował z popychaczem od waku 

Def 110 SW 300tka i to nie jest ostatnie moje słowo
- SzczesnyLR
mechanior nie wytrzymał LRa
podobnie jest z przewodami elastycznymi
ale nie 4 na raz

podobnie jest z przewodami elastycznymi
ale nie 4 na raz

alkohol , brawura , wypadek
D1,D3...
D1,D3...
To jest pikus, tanim kosztem moze sie obejscpezet pisze:Łał, ciekawe jak wyglądają klocki i tarcze po takiej "próbie"![]()

Przypomniala mi sie sytuacja z przed miesiaca, jak Pani przyprowadzila kilkuletnie L322 na warsztat i zameldowala ze cos nie tak z hamulcami jest. Jak sie okazalo kilka dni temu maz "robil cos przy hamulcach". Po podniesieniu auta okazalo sie ze wymienil przewody na miedziane ,nawet ladnie mu to wyszlo, tylko cos dziwnie sie zachowywalo podczas hamowania. Przednie i tylne zaciski pokryte byly jakims olejem

W trakcie puzniejszych ustalen i zeznan wlascicielki auta, okazalo sie ze istotnie maz jest mechanikiem ale od koparek

Sprawa chyba zakonczy sie rozwodem bo to bylo ukochane auteczko a naprawa bedzie slono kosztowac

Naprawiajcie sami swoje auta to naprawde latwe

Ostatnio zmieniony wt cze 22, 2010 10:49 pm przez Mick, łącznie zmieniany 1 raz.
Discovery 300tdi
zmień mechanika to pewne

Za L322 sam bym go zajebałMick pisze:pezet pisze: Naprawiajcie sami swoje auta to naprawde latwe

Może i nie łatwe, ale ile stysfakcji.... o ile wyjdzie

Ja tam wolę sam. przynajmniej pewność mam, że zrobiłem tak, jak należy. Chyba, że nie bardzo wiem, co i jak. Ale to też często jest lepiej niż w niejednym "specjalistycznym".
Nie mówię tu, o prawdziwych fachowcach!
Z czystej ciekawości pytanie, bo się nie znam.Mick pisze:pezet pisze: Sprawa chyba zakonczy sie rozwodem bo to bylo ukochane auteczko a naprawa bedzie slono kosztowac![]()
Co takiego będzie słono kosztować?
Wymiana płynu to grosze. Demontaż hamulców, by odtłuścić. W kosztach, bardziej robocizna. Ale chyba nie aż tak. Czyżby płyn hydrałliczny mógł zniszczyć wszelakie uszczelki?
Skąd to "słono" ?
Flytier pisze:Mick pisze:pezet pisze:
Skąd to "słono" ?
bo to warsztat jest

Aa..., zapomniałem
.

letko sfalowanepezet pisze:Łał, ciekawe jak wyglądają klocki i tarcze po takiej "próbie"![]()

kiedyś mnie w poczciwym poldku źle wyregulowana pompa tak dopakowała że spod świateł w końcu nie ruszył

Wszystko co naprawdę lubię jest niemoralne, nielegalne lub tuczące
Disco 2 V8 4,6, Xsara 1,6
Disco 2 V8 4,6, Xsara 1,6
Flytier pisze:Aa..., zapomniałem.
zgodnie z maksyma: aby bylo tanio musi byc drogo

W zasdzie do wymiany wszystkie czesci i podzespoly ktore posiadaja elemnty gumoweFlytier pisze:
Z czystej ciekawości pytanie, bo się nie znam.
Co takiego będzie słono kosztować?
Wymiana płynu to grosze. Demontaż hamulców, by odtłuścić. W kosztach, bardziej robocizna. Ale chyba nie aż tak. Czyżby płyn hydrałliczny mógł zniszczyć wszelakie uszczelki?
Skąd to "słono" ?

"Pan" zalal nie plyn hydrauliczny a olej
Discovery 300tdi
Eno, weźcie cytujcie jakoś po ludzku, bo później ja sie musze tłumaczyć z nieswoich słówFlytier pisze:..." ?Mick pisze:pezet pisze: Sprawa chyba zakonczy sie rozwodem bo to bylo ukochane auteczko a naprawa bedzie slono kosztowac![]()

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
w kwestii nowej pompy i zaciskow
mialem lata temu taki numer w ryndzu, hamulcowanie kiepskie mial, poszla do niego nowa pompa i
zahamowal..., raz a dobrze.
powod: "zarosniete" przewody gumowe. Przephnelo a wrocic nie mialo jak.
byc moze to i Twojego auta przypadlosc
Norbert J. Zbróg
mialem lata temu taki numer w ryndzu, hamulcowanie kiepskie mial, poszla do niego nowa pompa i
zahamowal..., raz a dobrze.
powod: "zarosniete" przewody gumowe. Przephnelo a wrocic nie mialo jak.
byc moze to i Twojego auta przypadlosc
Norbert J. Zbróg
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
Z tym olejem to coś przedramatyzowane....przecie płyn jest bardziej agresywny od hydrolu , rozumiem że roboczo godziny podbijacieMick pisze: W zasdzie do wymiany wszystkie czesci i podzespoly ktore posiadaja elemnty gumowe![]()

Seria IIA '62, Seria III 109 FFR ,Disco , def 110 SW
M-72 MW-750
M-72 MW-750
Chopie no co ja Ci bede tlumaczyl z czego robiony jest plyn hamulcowy a z czego olej. Chcesz sie przekonac, to wlej sobie oleju do zbiorniczka plynu hamulcowego a po czasie przekonasz sie sam co jest 5moto pisze:
Z tym olejem to coś przedramatyzowane....przecie płyn jest bardziej agresywny od hydrolu , rozumiem że roboczo godziny podbijacie

Discovery 300tdi
- nowicjusz127
dramatyczny jest Twój poziom wiedzy technicznejmoto pisze:Z tym olejem to coś przedramatyzowane....przecie płyn jest bardziej agresywny od hydrolu , rozumiem że roboczo godziny podbijacieMick pisze: W zasdzie do wymiany wszystkie czesci i podzespoly ktore posiadaja elemnty gumowe![]()

W walce z głupotą nie ma wygranych,są tylko cudem ocaleni
już Polska
już Polska
oj , ale się nadął....nie pęknijnowicjusz127 pisze:dramatyczny jest Twój poziom wiedzy technicznejmoto pisze:Z tym olejem to coś przedramatyzowane....przecie płyn jest bardziej agresywny od hydrolu , rozumiem że roboczo godziny podbijacieMick pisze: W zasdzie do wymiany wszystkie czesci i podzespoly ktore posiadaja elemnty gumowe![]()

do hydrolu stosuje się oringi z typoszeregu , a do płynu nie.....gdzie napisałem że można go lać

Seria IIA '62, Seria III 109 FFR ,Disco , def 110 SW
M-72 MW-750
M-72 MW-750
Moto jak bys zobaczyl co robi olej z uszczelniaczmi w ukladzie hamolcowym to bys nie pieprzyl glupot 

Discovery 300tdi
Problemem okazał się brak umiejętności wyregulowania pompy. Okazało się że w pompie jest taki "boles" z nakretką tóą trzeba wyregulować na odpowiedznią odległość tak aby pompa mogła normalnie regulować ciśnienie. Niestety mechanior tego nie ogarnął i zaczął wymieniać zaciski i klocki itd. - i tak trzeba było to zrobić bo wszystko się kończyło -ale diagnoze złą postawił.
Dodatkowo opowiem że dwa razy od niego wyjżdżałem i raz po 6km się zapiekło a dzisiaj po 30km. Pedał hamulca robił się coraz twardszy aż się zapiekało. Wieczorem trochę pojeżdziłem i wydaj mi się że jast ok. Zobazcę ostatecznie przez weekend.
Dzieki wszystkim za sugestie bo dzieki Wam nakierowałem mechaniora w kierunku pompy.
Będę pewnie jeszcz podpytywał o rózne sprawy bo nowy jestem a Disco nie bardzo.
Tym czasem opony 245/75 R 16 założyłem, lifcik zrobiony i długa droga przede mną aby auto na wyprawy przystosować.
Natomiast mechaniora łukiem będę obchodził.
Koszty: cały układ hamulcowy z pompą nowymi tarczami z tyłu komplet klocków regeneracja zacisków ok. 1400zł (masakra)
Piotr
Dodatkowo opowiem że dwa razy od niego wyjżdżałem i raz po 6km się zapiekło a dzisiaj po 30km. Pedał hamulca robił się coraz twardszy aż się zapiekało. Wieczorem trochę pojeżdziłem i wydaj mi się że jast ok. Zobazcę ostatecznie przez weekend.
Dzieki wszystkim za sugestie bo dzieki Wam nakierowałem mechaniora w kierunku pompy.
Będę pewnie jeszcz podpytywał o rózne sprawy bo nowy jestem a Disco nie bardzo.

Tym czasem opony 245/75 R 16 założyłem, lifcik zrobiony i długa droga przede mną aby auto na wyprawy przystosować.
Natomiast mechaniora łukiem będę obchodził.
Koszty: cały układ hamulcowy z pompą nowymi tarczami z tyłu komplet klocków regeneracja zacisków ok. 1400zł (masakra)
Piotr
Disco 300Tdi 1995 pseudonim "Żul"