300 Tdi - dwa rodzaje głowic

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Jaro.
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

300 Tdi - dwa rodzaje głowic

Post autor: Jaro. » pn lip 12, 2010 11:06 am

Witam,

Nie mogłem znaleźć tematu gdzie się można przywitać więc robie to tutaj - Jarek - mieszkam w Kuklówce, pochodze z Wrocławia, od 3 miesiecy posiadacz disco 95'r 300tdi - do remontu chyba jest w nim wszystko :) - prezent urodzinowy od żony kupiony po to chyba żeby mieć chłopa z głowy :) a przy okazji zapytam o :

Podczas "rutynowej" wymiany głowicy w Disco 95'r - 300 tdi wyszedł na jaw mały problem. Kupilem głowice, w której brakuje 3 kanałów chłodniczych, w bloku są one wypełnione płynem chłodniczym więc chyba w głowicy też by się przydały. Oglądałem 5 głowic i w żadnej nie ma tych otworów tylko w mojej starej (która ma najechane 600 tkm, i była spawana 3 razy i znowy przepuszcza). Na zdjęciu widoczna głowica, którą kupiłem - pomiedzy "wypalonymi cylindrami" w górnej cześci pod popychaczami są odciśnięte odwrócone trójkąty (w sumie 3 sztuki) - w ich miejscu u mnie w głowicy są okrągłe otwory które później się rozgałęziają na mniejsze i idą w głowice. Moge założyć głowicę bez tych otworów ? boje się że nie będzie obiegu płynu. Słyszałem już teorie o jakiejś werji afrykańskiej z dodatkowym chłodzeniem ale nic takiego w necie nie wygrzebałem . Dzięki za pomoc.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Awatar użytkownika
Sejlor

Re: 300 Tdi - dwa rodzaje głowic

Post autor: Sejlor » pn lip 12, 2010 12:05 pm

Jaro. pisze: prezent urodzinowy od żony kupiony po to chyba żeby mieć chłopa z głowy :)
Hehe - to i tak masz szczescie - podobno znane sa przypadki radykalnych rozwiazan na lini On (chce LR) Ona (nie chce LR)
:)21

W kwestii zasadniczej - zadzwon se do Goscia z Katowic - sie "cos tam, cos tam" zna - pewnie pomoze bo dobry herbatnik z niego. Jest tez nowicjusz z UK/Wroclaw - tez pomoze - tez dobry herbatnik - tylko musisz ich ladnie poprosic bo to juz lordowskiemoscie :)21
PS
Wystrzegaj sie jak ognia Goscia z Wawy - chyba Gazfan - bo sprzeda Ci nowe Disco 5 - a potrzebujesz przeciez tylko porady...
Ma wjeżdżać do garażu

rafi 109

Post autor: rafi 109 » pn lip 12, 2010 1:22 pm

pierwsze słyszę o dwóch rodzajach głowic :)9
ale...
uderz do katowice C@J -szukaj
LR 109 S III 2,25>2.5>300tdi
LR Disco 3 2,7 TDI

Jaro.
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Jaro. » pn lip 12, 2010 3:33 pm

Dzięki poszukam w takim razie fachowca z Katowic, pytałem już paru mechaników to mi mówili żebym sobie dobrze dziurki policzył dopiero jak im pokazałem głowice to drapali się po głowie, pytałem z 8 osób i nikt o czymś takim nie słyszał....nie mam długo mojego Landka i nie wiem jak się te silniki zachowują, ale jedno co przykuło moją uwagę to fakt, że nawet jak stalem godzine w korku to wskazówka od temp. silnika nawet nie drgnęła...nie wiem czy tak każdy ma bo 3 dodatkowe kanały chyba by aż takiej dobrej roboty nie robiły....

Jaro.
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Jaro. » pn lip 12, 2010 3:47 pm

Kurde nie mogę tego C&J namierzyć....może jakieś bliższe namiary ktoś ma.....

Awatar użytkownika
kondziu
Kontaktowanie:

Post autor: kondziu » pn lip 12, 2010 4:04 pm

szanowny Pan czesław&jarząbek
http://www.forum4x4.pl/memberlist.php?m ... file&u=145
Sam jestem ciekaw co Czesiu powie na tą hydrozagadkę
Disco 95 300tdi
ONE LIFE. LIVE IT.
http://4x4.szczecin.pl

Jaro.
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Jaro. » pn lip 12, 2010 4:50 pm

ok już zapytałem ,wrzuce fotki mojej starej głowicy jutro... i dam znać co kolega z Katowic powiedział......

ginawa

Post autor: ginawa » pn lip 12, 2010 4:58 pm

upały nieludzkie więc daj ludziom czas do wieczora na odpowiedż , z pewnością spece się odezwą . tak czy inaczej szykuj dwa kilo lub 500 ojro po drugiej stronie na przyzwoita używaną zylinderkopf
trzyseta jedna , dwa mechaniki

Jaro.
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Jaro. » pn lip 12, 2010 5:13 pm

ginawa pisze: tak czy inaczej szykuj dwa kilo lub 500 ojro po drugiej stronie na przyzwoita używaną zylinderkopf

za 500 Euro w Polsce to już można znaleźć dobry blok z głowicą...a zanim znajdę taką z kanałami to i może pół roku minąć a nie lubie jak auto rozgrzebane pod chmurką stoi......

ginawa

Post autor: ginawa » pn lip 12, 2010 5:26 pm

optymizm to jest bardzo fajna sprawa ,jeszcze lepsza jest goła (bez osprzętu) ale dobra (czyli nie dłubana) używana głowica do czysety z dobrej ręki (znaczy się pewnej) cena 500 ojro to jest jedyna tutaj optymistyczna kwestia.
trzyseta jedna , dwa mechaniki

Jaro.
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Jaro. » pn lip 12, 2010 7:45 pm

ginawa pisze:optymizm to jest bardzo fajna sprawa ,jeszcze lepsza jest goła (bez osprzętu) ale dobra (czyli nie dłubana) używana głowica do czysety z dobrej ręki (znaczy się pewnej) cena 500 ojro to jest jedyna tutaj optymistyczna kwestia.

trzymałem w ręku nową głowicą do 300 tdi - tak jak piszesz nowa bez osprzętu tylko byłu gniazda zaworowe założone - cena 1400 PLN - ale niestety miala 3 dziurki za mało :), jak coś to mogę podać namiary...

Awatar użytkownika
Dżek

Post autor: Dżek » pn lip 12, 2010 9:41 pm

Jaro. pisze: jedno co przykuło moją uwagę to fakt, że nawet jak stalem godzine w korku to wskazówka od temp. silnika nawet nie drgnęła...nie wiem czy tak każdy ma
W 300 przy rozgrzanym silniku wskazówka zazwyczaj zatrzymuje się w połowie skali, może ciut nad kreską oznaczającą połowę. Korki nie robią na niej żadnego wrażenia.
Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi

Jaro.
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Jaro. » wt lip 13, 2010 1:42 pm

a oto zdjęcie starej głowicy, w opisywanych trójkącikach widać okrągłe otwory - ale chyba nie jest to żadna nowość bo jak chciałem kupić uszczelkę to pierwsze pytanie było czy w głowicy są dodatkowe otwory....w weekend zakładam nową bez tych otworów mam nadzieję że będzie chodzić.....
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Jaro.
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Jaro. » wt lip 20, 2010 1:11 pm

Autko poskręcane i wszystko działa nie grzeje się, nie tryska płynem więc obieg musi być...ale mały stresik był jak odpalałem.......

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”