podwojny bak w lr90, gdzie akumulator?
Moderator: Jerry
podwojny bak w lr90, gdzie akumulator?
hej,
na miejscu komory akumulatora w lr90, bede montowal drugi bak. dokladnie klon pierwszego baku, bez powrotu z pompy, z plywakiem, nad rodzajem kranika jeszcze nie myslalem. Zastanawialem sie, gdzie moge znalesc jakies sensowne i praktyczne miejsce na akumulator. Moze macie jakis ciekawy pomysl? Dzieki.
na miejscu komory akumulatora w lr90, bede montowal drugi bak. dokladnie klon pierwszego baku, bez powrotu z pompy, z plywakiem, nad rodzajem kranika jeszcze nie myslalem. Zastanawialem sie, gdzie moge znalesc jakies sensowne i praktyczne miejsce na akumulator. Moze macie jakis ciekawy pomysl? Dzieki.
Re: podwojny bak w lr90, gdzie akumulator?
przenieś filtr paliwa na gródz, a akumulator upchnij w nadkole
SALLDVAF8VA98:)
a dupa tam ....
a dupa tam ....
sprobuje, jutro pomierze, ale nie wiem czy wejdzie, mam aku od traktora
a jakis pomysl z kranikiem, albo zaworem lewy-prawy bak, mechaniczny czy elektr.?

a jakis pomysl z kranikiem, albo zaworem lewy-prawy bak, mechaniczny czy elektr.?
- Jaaareeek !
-
jestem zwolennikiem braku elektrozaworów.dikson17 pisze:sprobuje, jutro pomierze, ale nie wiem czy wejdzie, mam aku od traktora![]()
W swoim zastosowałem zwykły zawór kulowy, musi być taki z uszczelnieniem z teflonu,
wszystkie gwinty poskręcałem na klej loctite.
Żeby mieć powrót i zupę na pompie to 2 zawory, lub elektrozawory czyli 2X więcej problemów.
Nie wchodź w elektrozawory, zimą możesz żałować. Olej powrót na rezerwowym baku, daj zawór od łaza lub koszerny od militarnej Serii, a te 40L to masz w chwile przepompowane do drugiego, wiec z bani.
Aku pod maską to słaby pomysł, lepiej pomiędzy siedzeniami jak w mojej Serii
, przecie i tak tam nigdy nikt nie siedzi, albo się cuby boxa ładuje.....no i rozkład masy na +
Nie wchodź w elektrozawory, zimą możesz żałować. Olej powrót na rezerwowym baku, daj zawór od łaza lub koszerny od militarnej Serii, a te 40L to masz w chwile przepompowane do drugiego, wiec z bani.
Aku pod maską to słaby pomysł, lepiej pomiędzy siedzeniami jak w mojej Serii

Seria IIA '62, Seria III 109 FFR ,Disco , def 110 SW
M-72 MW-750
M-72 MW-750
A któraś 130 nie miała 2 baków
jeden pod pasażerem a 2 na tyłku
mozna wykożystać już istniejące rozwiazania. Ja bym osobiście kombinował z wstawieniem jakiegoś baku między budą a sierżantem. Zawsze też możesz zdziełać ładną skrzyneczkę na akumulator zaraz za grodzią - dużo miejsca pod nogami pasażera to nie zajmie, a i kabli też nie trzeba za bardzo przedłużać 

SALLDVAF8VA98:)
a dupa tam ....
a dupa tam ....
generalnie, chce wrzucic drugi bak w miejsce akumulatora, poniewaz mam graty, wnituje wlew, uchwyt do ramy sie dorobi, powrot z pompy bedzie jak byl, tylko doplywy trojnikiem polaczyc i drugi plywak podlaczyc do deski, tez myslalem mechanicznie, tylko nie wiem gdzie owy zawor umiescic, zeby byl dostepny, nie mam pomyslu, bo nie widzialem tego w praktyce wczesniej.
jezeli chodzi o aku myslalem, zeby wrzucic w srodku tuz za scianka za fotelami, zorganizowac pewnego rodzaju zamykana skrzyneczke, miedzy fotelami odpada bo kubly i malo miejsca, cos sie wymysli.
Jak by ktos mial pod reka link do rozwiazan z wojskowych wersji itp bylbym wdzieczny,
jezeli chodzi o aku myslalem, zeby wrzucic w srodku tuz za scianka za fotelami, zorganizowac pewnego rodzaju zamykana skrzyneczke, miedzy fotelami odpada bo kubly i malo miejsca, cos sie wymysli.
Jak by ktos mial pod reka link do rozwiazan z wojskowych wersji itp bylbym wdzieczny,
o zaworze z serii zapomnij od razu, uszczelniany jest skórzaną uszczelką, robi w benzynie w dieslu bym nie ryzykował, zwłaszcza, ze jest bardzo czuły na powietrze w układzie(nawet powrót).
zawór mocowany jest zazwyczaj obok dźwigni ręcznego.
niemniej jak dla mnie pomysł z dwoma bakami w dieslu jest poroniony, już lepiej zamiast akumulatora na pace dodatkową bańkę wozić.
zawór mocowany jest zazwyczaj obok dźwigni ręcznego.
niemniej jak dla mnie pomysł z dwoma bakami w dieslu jest poroniony, już lepiej zamiast akumulatora na pace dodatkową bańkę wozić.
Land Rover made by craftsmen-driven by psychos 
always look on the bright side of life

Wężu drogi, skoro miałeś tam skórę to opinia Twa mnie nie dziwi, bo nie mogło to działać, tam stosuje się tylko korek specjalny prasowany NRC5364 ( dostępny w dwu źródłach obecnie ) , żadne substytuty nie robią.....kto ma militarkę dwu zbiornikową to wi
u siebie w ramach dziczy przejściowej zażyje dwu zbiorników z kranem oryginał, a powrót do baku po stronie pompy CAV, drugi bak tylko na pobór.....z tym ze narazie to mam inne problemy jak kran czy aku...RAMA mi potrzebna
u siebie w ramach dziczy przejściowej zażyje dwu zbiorników z kranem oryginał, a powrót do baku po stronie pompy CAV, drugi bak tylko na pobór.....z tym ze narazie to mam inne problemy jak kran czy aku...RAMA mi potrzebna

M-72 MW-750
M-72 MW-750
oh normalnie brzmisz jak ja z przed 9miesięcy
teraz brzmię, że potrzebna mi pompa wtryskowa,
ciekawe czego ty będziesz za jakiś czas potrzebował?
co do kranika to nigdy nie miałem tego w pojeździe, jeden bak dał mi wystarczająco do wiwatu
niemniej kranik wyhaczyłem na wyprzy w landserwisie i przytuliłem ze zwykłej potrzeby miecia

teraz brzmię, że potrzebna mi pompa wtryskowa,
ciekawe czego ty będziesz za jakiś czas potrzebował?

co do kranika to nigdy nie miałem tego w pojeździe, jeden bak dał mi wystarczająco do wiwatu

niemniej kranik wyhaczyłem na wyprzy w landserwisie i przytuliłem ze zwykłej potrzeby miecia

wiesz, to juz kwestia gustu lub zabawy, jest to pewnego rodzaju projekt, do jego zakonczenia potrzebuje trzy miesiace. Ale wydaje mi sie , ze mala skrzyneczka w rogu nikomu nie zawadzi, zawsze moge ja wpuscic w podloge, bo miejsce jest. W 90 bak ma tylko 45 litrow. Moglbys podeslac fotke?Wąż pisze:niemniej jak dla mnie pomysł z dwoma bakami w dieslu jest poroniony, już lepiej zamiast akumulatora na pace dodatkową bańkę wozić.
fotki czego? Bańki?
duża czarna po oleju, pojemność 20L
też mam 90tkę, ale jeszcze nigdy jej nie tankowałem(zrobiła 40km i rozebrałem ją w drobny mak) więc na razie jestem zadowolony, zarówno z spalania jak i zasięgu
duża czarna po oleju, pojemność 20L

też mam 90tkę, ale jeszcze nigdy jej nie tankowałem(zrobiła 40km i rozebrałem ją w drobny mak) więc na razie jestem zadowolony, zarówno z spalania jak i zasięgu

beczke
juz mam, ale kranika nie

http://cgi.ebay.co.uk/LandRover-ffr-2-w ... 35aaa52026
dobra cena za taka zajebistoość w genuinie
w Serii masz to mocowane w "skrzyni" siedzeń po stronie pasażera zdaje się że po środku. Poszukaj w sieci SERIA FFR, reszta nie musiała tego posiadać, i obaczysz co i jak.
dobra cena za taka zajebistoość w genuinie

M-72 MW-750
M-72 MW-750
Wąż pisze:fotki czego? Bańki?
duża czarna po oleju, pojemność 20L![]()
Tylko nie maluj jej chlorokałem, jak by co ....wyślę Ci interplusa ( w cenie zakupu

M-72 MW-750
M-72 MW-750
jest taka farba, nawet nie wiem co to jest, goście z łodzi ją sprzedają, jest tania i dobra
będzie kolejny grzyb

będzie kolejny grzyb

no elegancko, cena bardzo przyzwoita, lrseries ponad 60 funtow + vat
, dzieki 

ja mam kranik zamocowany od pasażera w zaślepce na dźwignię ręcznego, co do kranika to potrzebujesz jeszcze takie cóś z dwóch płaskowników pospawane -to jest mocowanie kranika do grodzi, i są tam otwory do zamocowania przełączników przełączających czujniki poziomu paliwa na wskaźnik - przełączenie zbiornika powoduje automatyczne przełączenie wskaźnika na właściwy zbiornik, w UAZ-ie trzeba to było zrobić ręcznie, i czasem pamięć zawodziła,
a-propos - przłącznik zbiorników z UAZ-a jest do d...,
Jeszcze jedno - jak zdecydujesz się na przełącznik seriowy - to PAMIĘTAJ - zamów se od razu taką gómową uszczelkę - a,la kapturek -koszt ok. 1,5GBP a syf nie leci przez otwór na przełącznik,
a-propos - przłącznik zbiorników z UAZ-a jest do d...,
Jeszcze jedno - jak zdecydujesz się na przełącznik seriowy - to PAMIĘTAJ - zamów se od razu taką gómową uszczelkę - a,la kapturek -koszt ok. 1,5GBP a syf nie leci przez otwór na przełącznik,
LR 109 S III 2,25>2.5>300tdi
LR Disco 3 2,7 TDI
LR Disco 3 2,7 TDI

A powiedzcie - nie jest to tak ze w 90 bak jest gdzie indziej w 300 a gdzie indziej w Td5?
Znaczy jeden z boku, drugi z tyłu, jak w dyskotece?
Od kiedy biorę prozac świat jest piękny
'94 Defender 90SW 300tdi, dużo do zrobienia
'94 Defender 90SW 300tdi, dużo do zrobienia
tyle, że bak od tydypińć jest ciut innystanderus pisze:A powiedzcie - nie jest to tak ze w 90 bak jest gdzie indziej w 300 a gdzie indziej w Td5?

Bak jest zawsze poniżej wlewu