odkręcenie śrub pompy wody
Moderator: Jerry
odkręcenie śrub pompy wody
Powitać!
Wymieniam (po raz pierwszy i stąd pytania) pompę wody, bo padła. Auto to Discovery I, 1997 oczywiście 300 Tdi. Wszystko niby gra, ale jak u licha odkręcić dwie najniżej położone śruby mocujące, a szczególnie tą jedną, która jest blokowana przez rant koła pasowego. Czy mogę prosić o wsparcie w tej materii, bo chyba nie jest to tak pokomplikowane, że trzeba to koło demontować?
Kajtek.
Wymieniam (po raz pierwszy i stąd pytania) pompę wody, bo padła. Auto to Discovery I, 1997 oczywiście 300 Tdi. Wszystko niby gra, ale jak u licha odkręcić dwie najniżej położone śruby mocujące, a szczególnie tą jedną, która jest blokowana przez rant koła pasowego. Czy mogę prosić o wsparcie w tej materii, bo chyba nie jest to tak pokomplikowane, że trzeba to koło demontować?
Kajtek.
Re: odkręcenie śrub pompy wody
no wlasnie trzeba
ale są i inne zagadki

ale są i inne zagadki

Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Oj są, są.
Natrafiłem na kolejne:
- jak odkręcić wentylator,
- jak założyć na powrót pasek wielorowkowy.
Co do paska to czy mogę prosić o podpowiedź, jaką powinien mieć właściwą długość - jakich używacie. U mnie było 1580 i wnioskując po tym, jak udało mi się to zdemontować, to sądzę, że był ciut przyciasny, co mogło spowodować uszkodzenie ułożyskowania pompy wody (która została zmieniona 8 m-cy temu). Może zapytam tak, czy w LR Discovery pasek wielorowkowy zmienia się "niemal gołymi rękami", czy też potrzeba wsparcia niebios i artylerii?
Kajtek.
Natrafiłem na kolejne:
Co do paska to czy mogę prosić o podpowiedź, jaką powinien mieć właściwą długość - jakich używacie. U mnie było 1580 i wnioskując po tym, jak udało mi się to zdemontować, to sądzę, że był ciut przyciasny, co mogło spowodować uszkodzenie ułożyskowania pompy wody (która została zmieniona 8 m-cy temu). Może zapytam tak, czy w LR Discovery pasek wielorowkowy zmienia się "niemal gołymi rękami", czy też potrzeba wsparcia niebios i artylerii?
Kajtek.
Lubisz się bawić - kup Haynes'a. 

From all the things I've lost,
I miss my mind the most...
Wentylator powiadasz... Coś mi się o jakichś pocienkowanych 13tkach obiło... 
Ale nie mam jak sprawdzić w tej chwili...

Ale nie mam jak sprawdzić w tej chwili...
Litości. A to centralne, pocienkowane 32? To odpada... pewnie. Przecież to jest Land Rover, tu wszystko powinno być prosto i elegancko? Wczoraj zmieniałem tarcze oraz łożyska w tylnych kołach - normalnie rewelacja, jak klocki lego, a dzisiaj przy pompie - rozpacz ludzka.
Kajtek.
Kajtek.
I jest prosto. Tylko trzeba być przygotowanym. Taki inglisz dżołk.
Nie jedyny zresztą w tym aucie.
Kup haynes'a. Jest na alledrogo. Zaoszczędzi Ci nerwów, rozpaczy, i szukania pocienkowanych kluczy w sobotę.
http://allegro.pl/item1165511449_land_r ... _nowa.html

Nie jedyny zresztą w tym aucie.

Kup haynes'a. Jest na alledrogo. Zaoszczędzi Ci nerwów, rozpaczy, i szukania pocienkowanych kluczy w sobotę.

http://allegro.pl/item1165511449_land_r ... _nowa.html
- wentylatora nie trzeba odkręcać by wymienić pompę wodykajtexik pisze:Oj są, są.
Natrafiłem na kolejne:
Kajtek.
- pasek założyć tak samo jak się go ściągało "tylko odwrotnie"

pasek pewnie nie jest za krótki, te pompy się po prostu jebio, i od czasu do czasu trzeba wymienić na nową
pompa nie jest łożyskowana - w sensie nie ma w niej łożysk
pasek zmienia się gołymi rękami - potrzebny jest tylko klucz do odciągnięcia napinacza, no chyba, że masz imadło w łapie

a tak w ogóle jedź do warsztatu, bo jak samą pompę zmienisz, to i tak Ci pewnie będzie ubywało płynu za chwilę

LR Rendzi stajla 

kajtexik pisze:Litości. A to centralne, pocienkowane 32? To odpada... pewnie. Przecież to jest Land Rover, tu wszystko powinno być prosto i elegancko? Wczoraj zmieniałem tarcze oraz łożyska w tylnych kołach - normalnie rewelacja, jak klocki lego, a dzisiaj przy pompie - rozpacz ludzka.
Kajtek.
jaka rozpacz

zresztą obstawiam , że niedługo znów będziesz musiał tam zaglądać
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
w sensie zamiennik czy blok?gri74 pisze:zresztą obstawiam , że niedługo znów będziesz musiał tam zaglądać

LR Rendzi stajla 

no miałem dokładnie te rzeczy na myśli 

Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
przestańcie siać defektyzm
ile jest pomp w disco ?

ile jest pomp w disco ?
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

kilka, a łącznie z kierownikiem to kilka + 1sbb pisze:przestańcie siać defektyzm![]()
ile jest pomp w disco ?

LR Rendzi stajla 

no, kilkaTRAWOLT pisze:kilka, a łącznie z kierownikiem to kilka + 1sbb pisze:przestańcie siać defektyzm![]()
ile jest pomp w disco ?![]()
a ile się zepsuło ?

no jedna, a za chwilę druga (kierownika) jak będzie musiał poprawiaćsbb pisze:no, kilka
a ile się zepsuło ?

bo ... (patrz kilka postów wyżej)
LR Rendzi stajla 

noTRAWOLT pisze:no jedna,sbb pisze:no, kilka
a ile się zepsuło ?
to ile jest dobrych ?

kilka - 1sbb pisze:to ile jest dobrych ?
a za chwilę klika - 2

LR Rendzi stajla 

zleży od kryteriów 

Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
noTRAWOLT pisze:kilkasbb pisze:to ile jest dobrych ?
to nie mozna tak powiedzieć ?,
że kilka jest dobrych ?

no, ale może być kilka -1, może być kilka -2, a jak ma żonę to może nawet być kilka -3sbb pisze:no
to nie mozna tak powiedzieć ?,
że kilka jest dobrych ?

LR Rendzi stajla 

ooooooooooTRAWOLT pisze: a jak ma żonę to może nawet być kilka -3![]()
a to mnie zaintrygowało mocno

mogę prosic o rozwinięcie ?

przeczytaj uważnie od początku, bo liczyć do trzech to już chyba w zerówce ucząsbb pisze:ooooooooooTRAWOLT pisze: a jak ma żonę to może nawet być kilka -3![]()
a to mnie zaintrygowało mocno![]()
mogę prosic o rozwinięcie ?

LR Rendzi stajla 

mam już za dużo pesicoli we krwi, żeby rachunki były poprawne

to co nam testy z matematyki urządzasz?sbb pisze:mam już za dużo pesicoli we krwi, żeby rachunki były poprawne

chcesz quiz z matematyki?
właśnie wypiłem 1,5 piwa z trzech
z czego dwa są 0,66 i jedno 0,5
i za chwilę wychodzę na następne
pytanie ile wypiję piw?

LR Rendzi stajla 

zostało ci jeszcze 1,5 do wypicia a potem to juz se musisz kupićTRAWOLT pisze:to co nam testy z matematyki urządzasz?sbb pisze:mam już za dużo pesicoli we krwi, żeby rachunki były poprawne
![]()
![]()
chcesz quiz z matematyki?
właśnie wypiłem 1,5 piwa z trzech
z czego dwa są 0,66 i jedno 0,5
i za chwilę wychodzę na następne
pytanie ile wypiję piw?![]()