Problem- rozrząd w Disco, perypetie z mechanikiem w Krakowie
Moderator: Jerry
Problem- rozrząd w Disco, perypetie z mechanikiem w Krakowie
Ze względu na zaistniałe okoliczności muszę edytować posta, ale aby bardzo nie był stracony to mogę napisać, że:
W skrócie mechanik kilka razy z rzędu (4) robi rozrząd i za każdym razem coś spier..la lub o czymś zapomina w rezultacie od ostatniej naprawy rozrząd strzela
1700 km od domu (po przebiegu 4tys.km), mechanik nie widzi problem dlatego też sprawą zajmują się odpowiednie instytucje.
Szanowny mechanik prowadzi usługi przy ulicy o nazwie takiej jak miejscowość w której jest krakowskie lotnisko.
Może za jakiś czas będę mógł przywrócić pełną treść posta teraz nie.
W skrócie mechanik kilka razy z rzędu (4) robi rozrząd i za każdym razem coś spier..la lub o czymś zapomina w rezultacie od ostatniej naprawy rozrząd strzela
1700 km od domu (po przebiegu 4tys.km), mechanik nie widzi problem dlatego też sprawą zajmują się odpowiednie instytucje.
Szanowny mechanik prowadzi usługi przy ulicy o nazwie takiej jak miejscowość w której jest krakowskie lotnisko.
Może za jakiś czas będę mógł przywrócić pełną treść posta teraz nie.
Ostatnio zmieniony czw wrz 23, 2010 6:26 am przez przemmko, łącznie zmieniany 1 raz.
Disco 300 2,5tdi
- brodafidela
-
Re: Problem- rozrząd w Disco, perypetie z mechanikiem w Krakowie
A gdzie ten michał przyjmuje pacjentów jeśli można wiedzieć ?
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.
wczesna trzysetaprzemmko pisze:LR Disco 300tdi z 1994
tam były ponoć jakieś wymagania dot. modernizacji rozrządu, dekla, coś tam, coś tam
może tu jest pies pogrzebany, że takie niemiłe historie się dzieją?
LR Rendzi stajla 

Ostatnio zmieniony czw wrz 23, 2010 6:27 am przez przemmko, łącznie zmieniany 1 raz.
Disco 300 2,5tdi
o to toTRAWOLT pisze: wczesna trzyseta
tam były ponoć jakieś wymagania dot. modernizacji rozrządu, dekla, coś tam, coś tam
może tu jest pies pogrzebany, że takie niemiłe historie się dzieją?

ale i tak długo wytrzymał na rozrządzie dla późniejszych roczników

Ty chyba mówisz o nowej rolce z odlanymi rantami, a nie starej z przymocowanymi blaszkami które potrafiły odpaśćKarson pisze:o to toinna jest rolka i napinacz.

ja o nieco czym innym, z tego co mówiono (nawet tu na forum) to stara 300 wymagała pełnej modernizacji rozrządu
łącznie z deklem, bo cięło pasek (koła nie w osi, coś tam) - nie wiem dokładnie, rozrządów się nie tykam swoimi paluszkami

są tu tacy co wiedzą o co biega - może przemówią ludzkim głosem

LR Rendzi stajla 

Ja u siebie już dekiel zmieniałem, ( miałem cichszy na półce ), ale oglądałem oba i są identyczne.Pierwszy z 94r. drugi 97r.
Nie wiem, jak mogło się zdupcyć koło na wale. Przecież to kawał żelaza jest. Prędzej pasek zerwie...
Na nowym, niemodernizowanym rozrządzie zrobiłem 10tyś km. Pasek był zjedzony w 1/4 szerokości. Nie polecam.
...oring pod kołem na wale ?
Nic tam takiego nie ma. Jest simer i wszystko. Bez niego olej dość sprawnie by się wypompował.

Nie wiem, jak mogło się zdupcyć koło na wale. Przecież to kawał żelaza jest. Prędzej pasek zerwie...

Na nowym, niemodernizowanym rozrządzie zrobiłem 10tyś km. Pasek był zjedzony w 1/4 szerokości. Nie polecam.

...oring pod kołem na wale ?

Nic tam takiego nie ma. Jest simer i wszystko. Bez niego olej dość sprawnie by się wypompował.

łoś też człowiek
jak założył koło od nowszego rozrządu to on był m.in. sprawcą zamieszania 

nie koniecznie
w starym silniku, miałem kółko wału po modernizacji ( czyli z rantami ) i napinacz starego typu, czyli też z rantami.
Na takim zestawie przelatałem ponad 20tyś i przy rozbiórce wszystko wyglądało bardzo dobrze. Rozrząd HD.

w starym silniku, miałem kółko wału po modernizacji ( czyli z rantami ) i napinacz starego typu, czyli też z rantami.
Na takim zestawie przelatałem ponad 20tyś i przy rozbiórce wszystko wyglądało bardzo dobrze. Rozrząd HD.

łoś też człowiek
Ja też dekiel porównywałem i był taki sam jak stary więc nie tu problem, a oring na pewno jest i jeśli dobrze znalazłem to jest to ERR4710.
Ostatnio zmieniony czw wrz 23, 2010 6:27 am przez przemmko, łącznie zmieniany 1 raz.
Disco 300 2,5tdi
farta miałeśWiechu pisze:nie koniecznie![]()

kuźwa o tym mówię:
from: http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 1&start=25czesław&jarząbek pisze:misiu...
bo to jest tak...wiesz...trzeba się douczyć...
jest lista vinów od do w których robi się modernizację tylko układu prowadzenia paska
i jest lista vinów od do w których robi się modernizację rozrządu razem z obudową czyli deklem zawierającym min pompę oleju
jeśli w motórze który wymagał modernizacji dużej jest zrobiona modernizacja mała, albo zapodany stary typ rozrządu to pasek będzie ścinało...
w tym miejscu kończą się dla ciebie dobre wiadomości gdyż albowiem jestem absolutnie siur iż twój cudowny range rover cysta tdi jako pra-cysetka wymaga modernizacji dużej.
co w linii prostej przekłada się na fakt iż całe dotychczasowe nakłady które poniosłeś na rozrząd są...psu w dupę
i wszystko trza robić od nowa...
ale jak mawiają...nauka kosztuje
LR Rendzi stajla 

ja dokładnie o tym samymTRAWOLT pisze:kuźwa o tym mówię:from: http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 1&start=25czesław&jarząbek pisze:misiu...
bo to jest tak...wiesz...trzeba się douczyć...
jest lista vinów od do w których robi się modernizację tylko układu prowadzenia paska
i jest lista vinów od do w których robi się modernizację rozrządu razem z obudową czyli deklem zawierającym min pompę oleju
jeśli w motórze który wymagał modernizacji dużej jest zrobiona modernizacja mała, albo zapodany stary typ rozrządu to pasek będzie ścinało...
w tym miejscu kończą się dla ciebie dobre wiadomości gdyż albowiem jestem absolutnie siur iż twój cudowny range rover cysta tdi jako pra-cysetka wymaga modernizacji dużej.
co w linii prostej przekłada się na fakt iż całe dotychczasowe nakłady które poniosłeś na rozrząd są...psu w dupę
i wszystko trza robić od nowa...
ale jak mawiają...nauka kosztuje

no to kto zna te przełomowe viny ? Obadamy sobie.

łoś też człowiek
niktWiechu pisze:no to kto zna te przełomowe viny ? Obadamy sobie.
btw. ciekawe w jakim stanie mam pasek

LR Rendzi stajla 

wiem tylko, że mam stary typ rozrządu. i rozrząd zakupiony dokładnie do modelu
przeleciał ponad 3kkm i nie ma problemów 

może ktoś wie czy była jakaś akcja serwisowa na 200tdi? 

Land Rover made by craftsmen-driven by psychos 
always look on the bright side of life

takie atrakcje mają tylko właściciele 3-setekWąż pisze:może ktoś wie czy była jakaś akcja serwisowa na 200tdi?

akcja trwa już od kilku lat. Prowadzi ją Złomrex.Wąż pisze:może ktoś wie czy była jakaś akcja serwisowa na 200tdi?

łoś też człowiek
dobrze, że pozostałem wierny sprawdzonej konstrukcjiKarson pisze:takie atrakcje mają tylko właściciele 3-setekWąż pisze:może ktoś wie czy była jakaś akcja serwisowa na 200tdi?

swoją drogą ilość fantów sprzedawanych do dwusetek jest marginalna... do cysety idzie więcej niż do tydypińć

wiechu złomuje się samochody, silniki zostawia

tak, akcja poprawnego przykręcenia nakrętki na wale, by nie roz..ło w kosmos nowego rozrząduWąż pisze:może ktoś wie czy była jakaś akcja serwisowa na 200tdi?

mi też się tak obiło o uszy - stare trzysetkiKarson pisze:takie atrakcje mają tylko właściciele 3-setek
LR Rendzi stajla 

aha,Wąż pisze:
wiechu złomuje się samochody, silniki zostawia
to ile już tam silników od serii nazbierałeś ?

...telefon się odbiera jak dzwoni

łoś też człowiek
może zmienił na wibrację i pławi się w rozkoszyWiechu pisze:...telefon się odbiera jak dzwoni

a fuuu....
obślizgły wąż...

obślizgły wąż...

łoś też człowiek
kurde, ja w robocie zalatany jestem
czyli siedzę i nosie dłubie
silniki do serii... nie wiem mam już parę w proszku, ale tylko dwa bloki więc nie wiem jak liczyć

czyli siedzę i nosie dłubie

silniki do serii... nie wiem mam już parę w proszku, ale tylko dwa bloki więc nie wiem jak liczyć