Lift DIII na sprężynie
Moderator: Jerry
Lift DIII na sprężynie
Czy są jakieś zestawy do liftu DIII "S", bez miechów, na staromodnej sprężynie?
Linka bym prosił.....
Podziękował.
Linka bym prosił.....
Podziękował.
LR2 - jej
LR3 - jego
LR3 - jego
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Re: Lift DIII na sprężynie
Masz jakiegoś linka, bo nic nie wyszukałem? Jaką gumę można włożyć do wozu +2''?
LR2 - jej
LR3 - jego
LR3 - jego
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Dla Kyrona przerabiałem temat większych niż 30 cali a mniejszych niż 32" terenowych opon na felgę 18" i niezwłocznie kupiłem 16". AT 255/60R18 dostaniesz (miałem grabbery), jest wybór 265/60R18, mogą być też 265/65R18 ale dla mnie już za duże i pewnie do disco też... ale są takie BFG AT ale z indeksem nośności dla ciężarówek (122)
Co jest niekoszernego w 17"? szczególnie, jeśli auto jest szykowane pod teren, po pod lans, to poniżej 22" nie zrobisz wrażenia. z 245/70R17 to są produkowane MTRy, Grabbery AT, Duratracki, BFG MT i wiele innych. i Są inne rozmiary 17" z ciekawym wyborem...
Swoją drogą - jaki prześwit ma DIII na fabrycznych sprężynach - jeśli taki jak na miechach w położeniu szosowym, to rzeczywiście potrzebny jest lift.
Co jest niekoszernego w 17"? szczególnie, jeśli auto jest szykowane pod teren, po pod lans, to poniżej 22" nie zrobisz wrażenia. z 245/70R17 to są produkowane MTRy, Grabbery AT, Duratracki, BFG MT i wiele innych. i Są inne rozmiary 17" z ciekawym wyborem...
Swoją drogą - jaki prześwit ma DIII na fabrycznych sprężynach - jeśli taki jak na miechach w położeniu szosowym, to rzeczywiście potrzebny jest lift.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
G4 jest na 18'' dlatego są koszerne
17'' oczywiście też będą dobre, niestety 16'' się nie wciśnie - za duży hamulec. Do Freda włożyłem 31'' i weszły bez bólu, było jeszcze tyle luzu w nadkolu, że może weszłoby 235/85R16. DIII jeszcze nie mam, na razie teoretyzuję, ale niepoprawnie sprzęt wygląda na oponie w oryginalnym rozmiarze.

17'' oczywiście też będą dobre, niestety 16'' się nie wciśnie - za duży hamulec. Do Freda włożyłem 31'' i weszły bez bólu, było jeszcze tyle luzu w nadkolu, że może weszłoby 235/85R16. DIII jeszcze nie mam, na razie teoretyzuję, ale niepoprawnie sprzęt wygląda na oponie w oryginalnym rozmiarze.
LR2 - jej
LR3 - jego
LR3 - jego
Maq pisze: , ale niepoprawnie sprzęt wygląda na oponie w oryginalnym rozmiarze.

Maq, tu masz fotkę LR3 z 235/85/16 http://www.finder.pl/Gallery/RajdDrezno ... 010/24.jpg
Słabo widać ale widać, że się da

Masz pewność, że nie są to 245/75R17 - podobna średnica zewnętrzna, też bądą wyglądać wąsko a jednak 17". 235/85R16 ma tę cechę, że promień felgi to blisko pół promienia całego koła - na oko na zdjęciu felga jest większa... Ale to tylko gdybanie. Zaś wygląd jest OK 

- Damian
-
- Kontaktowanie:
poinformuj tylko jeszcze kolegów co trzeba zrobić z piastami, żeby 16" wlizłoSalata123 pisze:Maq, tu masz fotkę LR3 z 235/85/16 http://www.finder.pl/Gallery/RajdDrezno ... 010/24.jpg

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
Może Ty poinformujesz, bo widocznie masz inne informacje niż ja
Z moich informacji wynika, że z piastami nie trzeba robić nic... ale wiesz, mogę się nie znać
Zresztą to nie ma znaczenia co trzeba, z czym i jak, ważne, że można, da się i działa
.

Z moich informacji wynika, że z piastami nie trzeba robić nic... ale wiesz, mogę się nie znać

Zresztą to nie ma znaczenia co trzeba, z czym i jak, ważne, że można, da się i działa

- Damian
-
- Kontaktowanie:
nie wiem dokładnie jak Wy robiliście, ale z tego co wiem to Gryszczuk dał piasty od D2Salata123 pisze:Może Ty poinformujesz, bo widocznie masz inne informacje niż ja![]()
Z moich informacji wynika, że z piastami nie trzeba robić nic... ale wiesz, mogę się nie znać![]()
Zresztą to nie ma znaczenia co trzeba, z czym i jak, ważne, że można, da się i działa.
LR
LR
szkoda, że nie wsadził mostów od patrola

- Damian
-
- Kontaktowanie:
no w sumie na piasty parcha też wchodzą 16" 

LR
LR
a tak przy okazji, co ma piasta do rozmiaru felgi? 

- Damian
-
- Kontaktowanie:
razem z piastami szły nowe tarcze i zaciski
ja się nie znam, pytałem kiedyś Moliego jak weszły 16-tki, to mi powiedział że poszły piasty od D2
ja się nie znam, pytałem kiedyś Moliego jak weszły 16-tki, to mi powiedział że poszły piasty od D2
LR
LR
ja też się nie znam... dlatego pytam
ale rozjaśniłeś mi problem piasty i felgi, dziękuję Ci

ale rozjaśniłeś mi problem piasty i felgi, dziękuję Ci

Ad Maq - swego czasu ARB robiło duży test produkowanego przez siebie wyposażenia na różnych autach, wśród których było też D3 ale na miechach. Poza zderzakiem i uchwytem koła mieli właśnie inne kapcie i były to 265/65/18 BFG AT - są takie wciąż produkowane i pewnie bez większych trudności dostaniesz. Odpowiada to 32 calom i bez problemu wejdzie.
Co do koszerności, to G4 nie było na 18 lecz na 19 i było tam wrzucone 255/55/19 Good Year MTR i są oczywiście w tym rozmiarze wciąż dostępne, ale to na nasze dziury chyba lekka przesada.
Ja mam na miechach i zostałem przy rozmiarze oryginalnym, na zimę mam bardzo fajne zimówki o mocnym bieżniku Yokohama Geolandar IT 72 czy jakoś tak oraz od dwóch tygodni na wiosnę-jesień Generall Grabber AT2 - obie wersje w rozmiarze fabrycznym czyli 255/60/18 i jest dobrze - nie narzekam. D3 w moim wydaniu nie jest przeznaczone do katowania, lecz do lekkiego off roadu, wypraw oraz codziennego użytku - jeździ nim moja Żona. Z tych powodów pozostałem przy fabrycznym rozmiarze, a dodatkowo przekonało mnie to, że gdyby coś się stało z zawieszeniem (pneumatyka) to na fabrycznym rozmiarze do domu jakoś się doczołgam a na większym by już tarło. Ty przy sprężynach nie będziesz miał tego problemu.
Poza wymienionym przez Czesława KS jest jeszcze zestaw sprężyn TJM o dwóch wersjach obciążenia - max przód to chyba +50kg i max tył to chyba +150kg, lift 2 cale. Ponadto słyszałem również, że Iron Man też coś robi.
Jedyny problem to dobranie amortyzatorów. Polecane jest dobranie w jakimś Blisteinie czy cuś
A tak przy okazji to polecam Ci stronę angielską disco3.co.uk gdzie chłopaki mają rozkminiony doszczętnie temat i sprężyn i większych opon wraz ze wskazaniem modeli w danych rozmiarach.
Pozdrawiam, Karolek
Co do koszerności, to G4 nie było na 18 lecz na 19 i było tam wrzucone 255/55/19 Good Year MTR i są oczywiście w tym rozmiarze wciąż dostępne, ale to na nasze dziury chyba lekka przesada.
Ja mam na miechach i zostałem przy rozmiarze oryginalnym, na zimę mam bardzo fajne zimówki o mocnym bieżniku Yokohama Geolandar IT 72 czy jakoś tak oraz od dwóch tygodni na wiosnę-jesień Generall Grabber AT2 - obie wersje w rozmiarze fabrycznym czyli 255/60/18 i jest dobrze - nie narzekam. D3 w moim wydaniu nie jest przeznaczone do katowania, lecz do lekkiego off roadu, wypraw oraz codziennego użytku - jeździ nim moja Żona. Z tych powodów pozostałem przy fabrycznym rozmiarze, a dodatkowo przekonało mnie to, że gdyby coś się stało z zawieszeniem (pneumatyka) to na fabrycznym rozmiarze do domu jakoś się doczołgam a na większym by już tarło. Ty przy sprężynach nie będziesz miał tego problemu.
Poza wymienionym przez Czesława KS jest jeszcze zestaw sprężyn TJM o dwóch wersjach obciążenia - max przód to chyba +50kg i max tył to chyba +150kg, lift 2 cale. Ponadto słyszałem również, że Iron Man też coś robi.
Jedyny problem to dobranie amortyzatorów. Polecane jest dobranie w jakimś Blisteinie czy cuś

A tak przy okazji to polecam Ci stronę angielską disco3.co.uk gdzie chłopaki mają rozkminiony doszczętnie temat i sprężyn i większych opon wraz ze wskazaniem modeli w danych rozmiarach.
Pozdrawiam, Karolek
-------------
Disco II było, Disco III było, Terrano II było, teraz Freelander 2 2.2 automat
-
-
- Kontaktowanie:
Ano da się założyć 16'' nie korzystając z D2 co suzus i sałata udowodnili tym zdjęciem.
zawsze rodzi się po prostu pytanie kto to robi. i jaką ma wiedzę i umiejętności.
zawsze rodzi się po prostu pytanie kto to robi. i jaką ma wiedzę i umiejętności.
Stajnia: RR 99 RRC i GAZ 69 

Co do 16-stek można też skorzystać z "forumowego sklepu" http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/20/10660.html
Notabene w PL chyba pierwsze na 16-stkach DIII były najprawdopodobniej Alberta G. pod hasłem "projekt dakar" szykowane na ten Dakar co do skutku nie doszedł.
Karolek
Notabene w PL chyba pierwsze na 16-stkach DIII były najprawdopodobniej Alberta G. pod hasłem "projekt dakar" szykowane na ten Dakar co do skutku nie doszedł.
Karolek
-------------
Jednak....Karolek_C pisze:Co do 16-stek można też skorzystać z "forumowego sklepu" http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/20/10660.html
Ale ta felga, taki mały koszmarek, do samurai'a to bym może założył, do DIII bym się wstydził

P.S. Masz jakąś specyfikację G4, bo nasze wersje się różnią. Nie twierdzę, że moja jest lepsza, bo pewnie nie jest, ale chętnie bym pooglądał....
LR2 - jej
LR3 - jego
LR3 - jego
To na obrazku to jest 16'' + 235/85R16? Rzeczywiście na aucie wygląda lepiej niż w katalogu...Salata123 pisze:Obrazek
e tam... tak źle nie wygląda...ale nie robi
Karolek_C - nawet wyżej było o tym pisane
A czemu nie robi?
LR2 - jej
LR3 - jego
LR3 - jego