zwarcie w instalacji
Moderator: Jerry
zwarcie w instalacji
Jako że to mój pierwszy wpis na tym forum to grzecznie wszystkich witam.
Wpadam z wizyta bo potrzebuję rady:
auto Disco 300tdi
problem:zwarcie...uwaga...na lince z hamulca ręcznego!linka po zetknięciu z rączką ręcznego sypie iskrami.Rano gdy odpialiłem wyjechałem z podwórka zaciągnąłem ręczny. wracam do auta spuszczam ręczny i auto gaśnie.o co chodzi?odpaliłem i pojechałem. po ponownym zaciagnięciu ręcznego i zluzowaniu(póżniej)to samo.radio gaśnie światła też ale po chwili wszystko ok.radio się włącza i jadę dalej. Chcę zdjąć tunel więc zaciągam ręczny. Chcę wypiąć linke jak ja tylko dotknąłem wyjąłem bolec to się iskry posypały.Uwaga teraz...nic juz nie działa.auto nie odpala świece się nia grzeją śwaitła nie świecą ogólnie kapa.tylko sie zapala kontrolka oleju i aku.Zdjąłem klemy z aku i założyłem i to samo.Skąd napięcie na lince?Ma "+" i robi zwarcie na rączce z ręcznego podłaczonej do masy?nie wiem nie znam się na drutach.ma to sens?
auto Disco 300tdi
problem:zwarcie...uwaga...na lince z hamulca ręcznego!linka po zetknięciu z rączką ręcznego sypie iskrami.Rano gdy odpialiłem wyjechałem z podwórka zaciągnąłem ręczny. wracam do auta spuszczam ręczny i auto gaśnie.o co chodzi?odpaliłem i pojechałem. po ponownym zaciagnięciu ręcznego i zluzowaniu(póżniej)to samo.radio gaśnie światła też ale po chwili wszystko ok.radio się włącza i jadę dalej. Chcę zdjąć tunel więc zaciągam ręczny. Chcę wypiąć linke jak ja tylko dotknąłem wyjąłem bolec to się iskry posypały.Uwaga teraz...nic juz nie działa.auto nie odpala świece się nia grzeją śwaitła nie świecą ogólnie kapa.tylko sie zapala kontrolka oleju i aku.Zdjąłem klemy z aku i założyłem i to samo.Skąd napięcie na lince?Ma "+" i robi zwarcie na rączce z ręcznego podłaczonej do masy?nie wiem nie znam się na drutach.ma to sens?
Re: zwarcie w instalacji
Jak na mój gust to urwał ci się jakiś przewód masowy i prąd sobie znalazł drogę poprzez linkę ręcznego.
LR Discovery 300tdi '96 - Sprzedany!
chłopie ktoś ci sprzedał disco trolejbus... 

P38A HSE 1995 V8 LPG oraz aprilia mojito 50
LRMaks pisze:Jako że to mój pierwszy wpis na tym forum to grzecznie wszystkich witam.
auto Disco 300tdi
mase se napraw
Kiedyś miałem tak w MB "kaczce".Wygnił przewód masowy akumulator-nadwozie,drugi jest akumulator-zespół napędowy.Przy włączonych odbiornikach (światła,wycieraczki,dmuchawa) "masa szła" po lince od licznika-aż się pancerz stopił.
Linek do ręcznego brak.
Linek do ręcznego brak.

L200 DI-D, Forester
http://www.ryby-raczkowski.pl
http://www.ryby-raczkowski.pl
pyatanie za 100 pkt. co się zjarało że nic nie działa w aucie?tylko pika że kluczyk w stacyjce,lampka mruga i zapala się kontrolka z oleju i aku i nic więcej.nawet tyknięcia z rozrusznika po przekręceniu kluczyka.świece też nie grzeją
SHIT!!!
SHIT!!!
LRMaks pisze:pyatanie za 100 pkt. co się zjarało że nic nie działa w aucie?tylko pika że kluczyk w stacyjce,lampka mruga i zapala się kontrolka z oleju i aku i nic więcej.nawet tyknięcia z rozrusznika po przekręceniu kluczyka.świece też nie grzeją
SHIT!!!
akumulator
zamontuj na dachu ze 4 szt tego http://www.bakista.pl/index.php?c=1032&pr=4737&p=2LRMaks pisze:pyatanie za 100 pkt. co się zjarało że nic nie działa w aucie?tylko pika że kluczyk w stacyjce,lampka mruga i zapala się kontrolka z oleju i aku i nic więcej.nawet tyknięcia z rozrusznika po przekręceniu kluczyka.świece też nie grzeją
SHIT!!!
LRMaks pisze:pyatanie za 100 pkt. co się zjarało że nic nie działa w aucie?tylko pika że kluczyk w stacyjce,lampka mruga i zapala się kontrolka z oleju i aku i nic więcej.nawet tyknięcia z rozrusznika po przekręceniu kluczyka.świece też nie grzeją
SHIT!!!
chyba to samo co wczesniej....mase sprawdz
nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
nie zamontuje bo produkt niedostępnygruszkin pisze:zamontuj na dachu ze 4 szt tego http://www.bakista.pl/index.php?c=1032&pr=4737&p=2LRMaks pisze:pyatanie za 100 pkt. co się zjarało że nic nie działa w aucie?tylko pika że kluczyk w stacyjce,lampka mruga i zapala się kontrolka z oleju i aku i nic więcej.nawet tyknięcia z rozrusznika po przekręceniu kluczyka.świece też nie grzeją
SHIT!!!

Maks - tak jak sugerują koledzy - sprawdź kable które idą z ujemnego zacisku akumulatora,czy nie odpaliło końcówki lub może straciła styk(jeden z kabli powinie się gdzieś łączyć z budą a inny z korpusem silnika czasem to jest plecionka miedziana) a jak nie masz o tym pojęcia to raczej ściągnij jakiegoś elektryka.
Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15
zgadza się, nie było masy na budzie. auto mam po kolizji naprawione i nie podłączyli kabla do nadkola.dzieki za trafne podpowiedzi.pozdrawiam serdecznie
aż się dziwię ,że na landklinice taki tam wszechwiedzący gej z tvnu ci nie podpowiedział
a tak swoja drogą to na przyszłość masz juz info , że jak coś z linką to bankowo brak masy, mnie też kiedys te czary landroverowe zaskoczyły
a od rozrusznika do ramy ładnie podłączone ?

a tak swoja drogą to na przyszłość masz juz info , że jak coś z linką to bankowo brak masy, mnie też kiedys te czary landroverowe zaskoczyły

a od rozrusznika do ramy ładnie podłączone ?
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

LRMaks pisze:zgadza się, nie było masy na budzie. auto mam po kolizji naprawione i nie podłączyli kabla do nadkola.dzieki za trafne podpowiedzi.pozdrawiam serdecznie
czuję sie bohaterem dnia

sbb pisze:aż się dziwię ,że na landklinice taki tam wszechwiedzący gej z tvnu ci nie podpowiedział![]()

no co ?LR_Olek pisze:sbb pisze:aż się dziwię ,że na landklinice taki tam wszechwiedzący gej z tvnu ci nie podpowiedział![]()

sbb pisze:no co ?LR_Olek pisze:sbb pisze:aż się dziwię ,że na landklinice taki tam wszechwiedzący gej z tvnu ci nie podpowiedział![]()
kto jest tym z tvn ?
Odreagowuje.LR_Olek pisze:sbb pisze:aż się dziwię ,że na landklinice taki tam wszechwiedzący gej z tvnu ci nie podpowiedział![]()

Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
ochłoń trochęsbb pisze:aż się dziwię ,że na landklinice taki tam wszechwiedzący gej z tvnu ci nie podpowiedział![]()

spokojny jestemMikado pisze:ochłoń trochęsbb pisze:aż się dziwię ,że na landklinice taki tam wszechwiedzący gej z tvnu ci nie podpowiedział![]()
olewam tamto miejsce
biorę przykład z załozyciela

to akurat było prosteLR_Olek pisze:LRMaks pisze:zgadza się, nie było masy na budzie. auto mam po kolizji naprawione i nie podłączyli kabla do nadkola.dzieki za trafne podpowiedzi.pozdrawiam serdecznie
czuję sie bohaterem dnia

powiedz lepiej co mi szumi w jeepie

okno se zamknijandrzej:) pisze:to akurat było prosteLR_Olek pisze:LRMaks pisze:zgadza się, nie było masy na budzie. auto mam po kolizji naprawione i nie podłączyli kabla do nadkola.dzieki za trafne podpowiedzi.pozdrawiam serdecznie
czuję sie bohaterem dnia
powiedz lepiej co mi szumi w jeepie![]()
![]()

taki sposób naprawy w jeepie nie skutkujesbb pisze:okno se zamknij

sprzedajandrzej:) pisze:taki sposób naprawy w jeepie nie skutkujesbb pisze:okno se zamknij
kup landroveru
łatwiejszy w naprawie

taaa i będzie: zamienił stryjek siekierkę na kijek 
albo bardziej ekumenicznie: z deszczu pod rynnę

albo bardziej ekumenicznie: z deszczu pod rynnę

andrzej:) pisze:
powiedz lepiej co mi szumi w jeepie![]()
![]()
nie skreciles squelcha cb i szumi