dziwne stukanie Disco 300 tdi automat '94
Moderator: Jerry
dziwne stukanie Disco 300 tdi automat '94
Witam
Po odpaleniu silnika spod maski (jakby z silnika - trudno na sluch ustaliic skad) slychac glosne stukanie jakby cos walilo w jakas blache. Czestotliwosc stukow jest proporcjonalna do obrotow silnika i nie zalezy od tego czy auto stoi czy jedzie. Po paru minutach stuki znikaja i w trakcie jazdy wszystko niby ok. Stuki nie zaleza od temperatury silnika, bo rozgrzane auto po niedlugim postoju zachowuje sie tak samo - czyli po odpaleniu stuki przez kilka minut. Moze wiec zaleza od jakiegos cisnienia (oleju w skrzyni/silniku??? - poziom oleju w normie). Panowie, co to moze byc? Moze sie ktos z takim zjawiskiem spotkal?
Wiem, wiem, do warsztatu - lecz akurat w tym momencie jestem w glebokiej dupie z kasa i nie chce zlecac roboty, za ktora nie bede mogl od razu zaplacic, a troche strach jezdzic. Moze to jakas pierdola...
(jakies pol roku temu byla wymieniana skrzynia biegow, oczywiscie na uzywana, przy okazji wszystkie pierdoly poogladane, posmarowane, wymienione, sprawdzone i do tej pory Dyskoteka nie stroila najmniejszych fochow)
Po odpaleniu silnika spod maski (jakby z silnika - trudno na sluch ustaliic skad) slychac glosne stukanie jakby cos walilo w jakas blache. Czestotliwosc stukow jest proporcjonalna do obrotow silnika i nie zalezy od tego czy auto stoi czy jedzie. Po paru minutach stuki znikaja i w trakcie jazdy wszystko niby ok. Stuki nie zaleza od temperatury silnika, bo rozgrzane auto po niedlugim postoju zachowuje sie tak samo - czyli po odpaleniu stuki przez kilka minut. Moze wiec zaleza od jakiegos cisnienia (oleju w skrzyni/silniku??? - poziom oleju w normie). Panowie, co to moze byc? Moze sie ktos z takim zjawiskiem spotkal?
Wiem, wiem, do warsztatu - lecz akurat w tym momencie jestem w glebokiej dupie z kasa i nie chce zlecac roboty, za ktora nie bede mogl od razu zaplacic, a troche strach jezdzic. Moze to jakas pierdola...
(jakies pol roku temu byla wymieniana skrzynia biegow, oczywiscie na uzywana, przy okazji wszystkie pierdoly poogladane, posmarowane, wymienione, sprawdzone i do tej pory Dyskoteka nie stroila najmniejszych fochow)
Marek
Discovery 300 Tdi '94 automat 5d
Discovery 300 Tdi '97 manual 3d
- adas bombowiec
Re: dziwne stukanie Disco 300 tdi automat '94
To jeszcze raz wymien skrzynie.
- adas bombowiec
A, jeszcze nie wymieniaj, dopiero teraz przeczytalem, ze to awtomat 

Ojtam, ojtam. Moze lepiej sie przyzwyczaic? Ale powaznie, to co to to byc moze?
Marek
przez forum się nie da 

Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Nie, nie, nie! Wierze w forum! Dwa dni szyderstwa i bedzie diagnoza! 

Marek
- adas bombowiec
Pewnie cos wali o jakas blachemwojcik pisze:Ojtam, ojtam. Moze lepiej sie przyzwyczaic? Ale powaznie, to co to to byc moze?

Pewnie tak, ale dlaczego tylko przez pare minut?
Marek
- adas bombowiec
Widocznie po paru minutach sie meczy i przestaje. To cos.mwojcik pisze:Pewnie tak, ale dlaczego tylko przez pare minut?
moze dopiero rozgrzewke robi zeby przypierdaczyc porzadnie 

a może silnik odkręca się od skrzyni ,, sprzęgła" 

300tdi
Panowie... jak uslyszycie o kolesiu, ktory wlazl pod disko a potem strzelil sobie w leb to bede ja.
Matka moich dzieci dzis zameldowala ze to stukanie co to przestawalo stukac to caly czas juz stuka (od paru dni, co tam...), ale to nic, bo i tak cos czarnego sie wylalo spod auta. Podobno zagladnela i zauwazyla otwor ktory wyglada jakby byl tam kiedys (niedawno) wkrecony korek.
Boje sie jechac i na to patrzec....
Ale przyszlo mi do glowy - czy jest taka mozliwosc ze to strzelila ktoras z "poduszeK" skrzyni/silnika i se on tak walil o cos czasem bez amortyzacji, w zwiazku z czym mogl sie od tego walenia korek wykrecic? Zaznaczam ze to disko widzialo raczej tylko asfalt.
Pochwale sie co dalej, jak ustale... ale sie boje ustalac
Matka moich dzieci dzis zameldowala ze to stukanie co to przestawalo stukac to caly czas juz stuka (od paru dni, co tam...), ale to nic, bo i tak cos czarnego sie wylalo spod auta. Podobno zagladnela i zauwazyla otwor ktory wyglada jakby byl tam kiedys (niedawno) wkrecony korek.
Boje sie jechac i na to patrzec....
Ale przyszlo mi do glowy - czy jest taka mozliwosc ze to strzelila ktoras z "poduszeK" skrzyni/silnika i se on tak walil o cos czasem bez amortyzacji, w zwiazku z czym mogl sie od tego walenia korek wykrecic? Zaznaczam ze to disko widzialo raczej tylko asfalt.
Pochwale sie co dalej, jak ustale... ale sie boje ustalac

Marek
...ale Ty tak poważnie ? 

adhd.. LR.. teraz 110 300Tdi
..trucizna moja i wiara..
Jezeli o strzelanie w leb chodzi to... cytujac wieszcza: "jestem za stary, wiesz, nie potnę się"Saphira pisze:...ale Ty tak poważnie ?

Tak czy inaczej czuje ze dobre slowo to temu Disku nie pomoze...
Marek
mala twoja wiara jestmwojcik pisze:Jezeli o strzelanie w leb chodzi to... cytujac wieszcza: "jestem za stary, wiesz, nie potnę się"Saphira pisze:...ale Ty tak poważnie ?![]()
Tak czy inaczej czuje ze dobre slowo to temu Disku nie pomoze...
nie mówiłam o pomyśle strzelania...
o korku odkreconym wibracjami? bo czym jak nie nimi? wystrzelil?Saphira pisze:nie mówiłam o pomyśle strzelania...

Marek
- Damian
-
- Kontaktowanie:
znaczy w sensie że nadkompresja była już tak wysoka, że aż korek spustowy oleju wystrzeliło?mwojcik pisze:o korku odkreconym wibracjami? bo czym jak nie nimi? wystrzelil?Saphira pisze:nie mówiłam o pomyśle strzelania...
czad

korek mógł mieć upierdaczony gwint po ostatniej wymianie oleum...albo niedokręcony został
i się wziął i wykręcił samoistnie, silnik sam w sobie wystarczająco wibruje
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
-
-
Trzeba było słuchać Gruszkinagruszkin pisze:moze dopiero rozgrzewke robi zeby przypierdaczyc porzadnie

który na pewno chciał Ci pomócmwojcik pisze:Wiem, wiem, do warsztatu....

Płacić nie musiałeś za robotę, ale wiedział byś, że dalsze powożenie grozi katastrofą.
No a teraz no cóż Ci można powiedzieć....?
"Jedź do warsztatu"

Chamstwo należy zwalczać napalmem
http://www.free-clinic.org/
http://www.free-clinic.org/
Nie chcę być smutnym posłańcem ale ostatnio miałem przypadek pękniętej blachy do której dokręca się konwerter i objawiało to się stukaniem aż do urwania jej i niemożności odpalenia.Wał stał a wieniec się kręcił. A korek to pewnie zaślepka od spustu z obudowy sprzęgła
Def 110 SW 300tka i to nie jest ostatnie moje słowo
ja o tym korku zawsze pamietam jak juz z wody wyjade 

SALLDVAF8VA98:)
a dupa tam ....
a dupa tam ....
Ech, w poniedzialek planuje akcje holowanie, tylko musze znalezc wolnego kierowce. Zamelduje po badaniu co sie stalo - moze ktos bedzie madrzejszy i zareaguje lepiej i szybciej niz ja dzieki temu.
A mialo byc tak pieknie, nawet podloge zrobilem, skoro mechanicznie mial byc juz taki dopieszczony i przymierzalem sie do startu reanimacji jego mlodszego brata powoli... Dupa, dupa, dupa. Jak tak dalej pojdzie to sobie Cinquecento sprawie (ale w wersji VAN
) i bede sie cieszyl ze na glowe nie pada, a o Legendach bede legendy wnukom opowiadal kiedys... 
A mialo byc tak pieknie, nawet podloge zrobilem, skoro mechanicznie mial byc juz taki dopieszczony i przymierzalem sie do startu reanimacji jego mlodszego brata powoli... Dupa, dupa, dupa. Jak tak dalej pojdzie to sobie Cinquecento sprawie (ale w wersji VAN

Marek
nie martw się.. będzie ok.. te LRy wcale nie są takie złośliwemwojcik pisze: Dupa, dupa, dupa.
Dobra dobra ale jak ten otwór jest centralnie na dole w obudowie skrzyni biegów to szukaj dalej ok?
r
r
ex RRC '94 300tdi