Defa Warm Up - ogrzewanie postojowe
Moderator: Jerry
Defa Warm Up - ogrzewanie postojowe
Witam,czy ktoś z Was ma może jakieś doświadczenia z tego typu ogrzewaniem elektrycznym?
UAZ 469B LX Limited Edition ----> 300tdi
Re: Defa Warm Up - ogrzewanie postojowe
ale jak elektrycznym farelka do srodka ? 

- Ryszard Giedrojć
-
Mam grzałkę defa w bloku silnika w td5 , defender z 99 r. Przy dużych mrozach włączam i rano silnik jest letni, fajnie odpala.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70
Masz tylko grzałkę? Ja planuje do 300tdi kupić cały zestaw - grzałka, prostownik do aku, ogrzewanie wnętrza, tylko zastanawiam się nad wyborem sterowania - pilot czy zaprogramowany zegar. Montowałeś sam czy gdzieś w serwisie??
Montaż nie jest taki skomplikowany, sam zamontowałem już sporo takich zestawów tu w Szwecji. Co do działania to sprawdza się super możesz kupić prosty zestaw bez pilota i zastosować włącznik czasowy w gniazdku chyba że masz więcej kasy to kupuj full wypas:)
- Jaaareeek !
-
mam "farelkę" z defy w defie.
fajna sprawa, steruje tym zwykłym zegarem z kaufhali.
wystarczająco nagrzewa środek, całe auto odmarza
i przynajmniej nie promieniuje zimnem.
jak odpalam auto to wyłączam dmuchawę i włączam dopiero jak się silnik nagrzeje.
do tego czasu jest naprawdę przyjemnie.
dokupiłem do tego rozgałęźnik, dodatkowy kabel i gniazdko 220v.
pod gniazdko podłączam lodówkę (jeden kabel z lodówki do gniazdka 12v, drugi do 220v).
jak na gniazdku pojawia się 220v, lodówka się automatycznie przełącza.
fajny patent jak auto stoi dłużej w garażu przygotowywane do wyjazdu albo na kempingu.
fajna sprawa, steruje tym zwykłym zegarem z kaufhali.
wystarczająco nagrzewa środek, całe auto odmarza
i przynajmniej nie promieniuje zimnem.
jak odpalam auto to wyłączam dmuchawę i włączam dopiero jak się silnik nagrzeje.
do tego czasu jest naprawdę przyjemnie.
dokupiłem do tego rozgałęźnik, dodatkowy kabel i gniazdko 220v.
pod gniazdko podłączam lodówkę (jeden kabel z lodówki do gniazdka 12v, drugi do 220v).
jak na gniazdku pojawia się 220v, lodówka się automatycznie przełącza.
fajny patent jak auto stoi dłużej w garażu przygotowywane do wyjazdu albo na kempingu.
- Ryszard Giedrojć
-
Ogrzewanie sieciowe wnętrza to przesada, bo jak mam podgrzany silnik , to szybko dmuchawa podaje ciepło. Jedyny plus to odmrozone szyby. Taki zestaw, to bedzie chyba tyle kosztował co mokre webasto, które jest praktyczniejsze. U nas nie ma gniazdek na parkingach tak jak w Szwecji. Pod blokiem też nie podepniesz, bo ci sie ktoś na kablu powiesi lub potknie. Wybrałem ten wariant, bo mieszkam na wsi i nie mam kłopotu z podpięciem. Gdyby mi sie def mieścił do garażu to bym się w to nie bawił.
Zakładałem w serwsie webasto. Z tym, że chyba grzałka do 300 jest wpinana w przewód gumowy, to robota prosta. W blok jest troche zabawy z wybiciem zaślepki, wiec wolałem nie ryzykować.
Zakładałem w serwsie webasto. Z tym, że chyba grzałka do 300 jest wpinana w przewód gumowy, to robota prosta. W blok jest troche zabawy z wybiciem zaślepki, wiec wolałem nie ryzykować.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70
Czyli ogólnie mówiąc jest to coś warte i można w to zainwestować. Auto parkuje na parkingu strzeżonym pod wiatą z dostępem do 230V, także jest gdzie się podpiąć.
Znacie może jakiś zaufany warsztat na śląsku który już to montował?? Kupię chyba kompletny zestaw i chciałbym mieć to porządnie zainstalowane.
Znacie może jakiś zaufany warsztat na śląsku który już to montował?? Kupię chyba kompletny zestaw i chciałbym mieć to porządnie zainstalowane.