Ciśnienie oleju na zimnym silniku 300tdi
Moderator: Jerry
Ciśnienie oleju na zimnym silniku 300tdi
Witam. Mam następującą awarie. Na zimnym silniku po odpaleniu pali sie kontrolka oleju nawet ponad 10 minut, na rozgrzanym jest ok gaśnie momentalnie (im dłuzej samochód stoi tym dłuzej pali sie kontrolka). Olej jest świeży mobil 15w 40, czujnik też ok, zresztą slychac róznice w pracy silnika po zgasnięciu kontrolki. Może miał ktos taki przypadek albo zna przyczyne ? (wiekszość mechaników kazało wymienic czujnik, mysle ze to coś z pompa oleju ale zanim rozbebesze silnik wolałbym poznac opinie specjalistów lr)
Re: Ciśnienie oleju na zimnym silniku 300tdi
siomi pisze:Witam. Mam następującą awarie. Na zimnym silniku po odpaleniu pali sie kontrolka oleju nawet ponad 10 minut, na rozgrzanym jest ok gaśnie momentalnie (im dłuzej samochód stoi tym dłuzej pali sie kontrolka). Olej jest świeży mobil 15w 40, czujnik też ok, zresztą slychac róznice w pracy silnika po zgasnięciu kontrolki. Może miał ktos taki przypadek albo zna przyczyne ? (wiekszość mechaników kazało wymienic czujnik, mysle ze to coś z pompa oleju ale zanim rozbebesze silnik wolałbym poznac opinie specjalistów lr)
zanim rozbebeszysz silnik,to wymien czujnk lub sprawdz cisnienie oleju manometrem.
Jak słychać różnicę w pracy silnika, to rzeczywiście nie ma smarowania.
Zdejm miskę zanim zatrzesz silnik i sprawdź czy smok nie jest zaklejony jakimś mazutem.

Zdejm miskę zanim zatrzesz silnik i sprawdź czy smok nie jest zaklejony jakimś mazutem.

Zdejmowałem miskę smok jest czyściutki i szczelny, zastanawiam sie czy to nie wina zaworu ciśnienia oleju ? Wykreciłem go i pracuje w miarę lużno bez oporów, tyle ze sprężyna dociskająca go powinna mieć (wg Haynes) w stanie rozprężonym 68mm, a u mnie jest 51mm ale czy to ma znaczenie
?? Olej na którym jezdze to Mobil 15w 40 High mileage, filtr oleju Mann, może filtr ch....wy i na gęstym zimnym oleju, nie przepuszcza. Myślałem o pompie ale jakby padała to na rozgrzanym oleju tez chyba nie było by smarowania
? Dodam, że nawet przy mocno nagrzanym silniku kontrolka nigdy nawet nie mrugnęła.

- adas bombowiec
Może jest nieszczelność na ssaniu pompy. A przed wymianą oleju działo się tak?
ciśnienie oblookaj manometrem
sprężyna może być trefna i zawór puszcza...
10 minut? twardziel...
sprężyna może być trefna i zawór puszcza...
10 minut? twardziel...
Disco 3.9 LPG
ciekawe jak pol miesiaca mozna sie wpatrywac w kontrolke i nic nie zrobic...
samo zaczęło świecić, może samo zgaśnieLR_Olek pisze:ciekawe jak pol miesiaca mozna sie wpatrywac w kontrolke i nic nie zrobic...

Seria IIA '62, Seria III 109 FFR ,Disco , def 110 SW
M-72 MW-750
M-72 MW-750
no i nareszcie jakaś rozsądna odpowiedz