cykanie w pompie
Moderator: Jerry
cykanie w pompie
dziś jadąc do pracy, jak gdyby nigdy nic nagle silnik zgasł, mógł przynajmniej dać wcześniej znać, prychać zdychać kaszleć, a tu nagle jebb, Disco z 96r. 3seta, automat i od tamtej pory nie chce zagadać, silnik kręci ale nawet dymka nie puści, sprawdziłem elektrozawór w pompie ale jest wporzo, pompa na wtrysku z jakimś elektronicznym sterowaniem, objaw który się pojawił a wcześniej go nie było to przy włączonym zapłonie z pompy wydobywa się bardzo szybkie cykanie, czy pompa do regeneracji czy może tylko sterownik albo jakaś pierdoła, miał ktoś coś takiego??? pomóżcie bo auto potrzebne ....
FJ40
LJ70
LR seria III
T3 syncro
LJ70
LR seria III
T3 syncro
Re: cykanie w pompie
lato się zbliża. świerszcze się zalęgły
jest przy pompie taki mały kabelek, który lubi spadać. widoczny od góry. sprawdziłeś go?
Pompa z EDC by Bosch. Rzeczy które mogą się zwalić jest niestety bardzo wiele, od wtrysku sterującego,przez pompę, aż do komunikacji z komputerem i wreszcie sam komputer.
Miałem taki objaw jak padła pompa paliwa - ta na bloku! wywaliło błąd na desce i auto kaput - w czasie jazdy:) To bym sprawdził na początku. Ta pompa się zużywa, i jeżeli dawno jej nie wymieniałeś, to możesz wymienić ją z marszu. A potem sugeruje jakiś warsztat specjalizujący się w silnikach diesla, systemy Boscha są tam znane.
Miałeś wcześniej problemy z odpalaniem na zimno lub na ciepło przy wiosennych temperaturach?
Miałem taki objaw jak padła pompa paliwa - ta na bloku! wywaliło błąd na desce i auto kaput - w czasie jazdy:) To bym sprawdził na początku. Ta pompa się zużywa, i jeżeli dawno jej nie wymieniałeś, to możesz wymienić ją z marszu. A potem sugeruje jakiś warsztat specjalizujący się w silnikach diesla, systemy Boscha są tam znane.
Miałeś wcześniej problemy z odpalaniem na zimno lub na ciepło przy wiosennych temperaturach?
jest LR DISCO 1996 byl Swift 1.3 powered by 500W RMS - dorastam? 

problemów jako tako nie było, jedynie nie łapał od razu, silnik zrobił parę obrotów zanim złapał
FJ40
LJ70
LR seria III
T3 syncro
LJ70
LR seria III
T3 syncro
a kabelki wszystkie podpięte prawidłowo, sprawdzone
FJ40
LJ70
LR seria III
T3 syncro
LJ70
LR seria III
T3 syncro
pompa paliwowa w porządku, a czy w tym aucie jest coś ala hebel który w przypadku wstrząsu rozpina prąd w aucie, wiem że od 1996r montowali coś takiego w elektronicznie sterowanych pompach??, albo może coś z alarmem się dzieje, immobilizerem??
FJ40
LJ70
LR seria III
T3 syncro
LJ70
LR seria III
T3 syncro
Może być czujnik wstrząsowy, ale on chyba nie był montowany we wszystkich autach. W wersji podstawowej otwiera się centralny zamek i włączają awaryjne, które możesz wyłączyć dopiero po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu silnika. W wersji bardziej wypasionej dodatkowo odcina paliwo - musisz chwilę odczekać, aby uruchomić auto. To tak mniej więcej - ja tego czujnika nie mam, ale rozkminialiśmy kiedyś temat u kolegi i tyle pamiętam.
Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi
na razie zamówiłem nową pompę paliwową aby ją definitywnie wykluczyć i zawiozłem rozrusznik do regeneracji bo już słabo kręcił mimo że mocna bateria,
FJ40
LJ70
LR seria III
T3 syncro
LJ70
LR seria III
T3 syncro
Pompa edc jest bardo wrażliwa na spadki napięcia w instalacji podczas rozruchu.
jest LR DISCO 1996 byl Swift 1.3 powered by 500W RMS - dorastam? 

na razie czekam na rozrusznik ale zastanawiałem się czy jak by okazało się coś poważniejszego to może się nie pier.... i wrzucić do niego normalną pompę mechaniczną, robił to ktoś, podpasuje??
FJ40
LJ70
LR seria III
T3 syncro
LJ70
LR seria III
T3 syncro
są fabryczne pompy mechaniczne do 3-sety
zakładane były do defów i disco z początku produkcji.

to to wiem ale czy dużo trzeba przerabiać aby fabryczna podpasywała 

FJ40
LJ70
LR seria III
T3 syncro
LJ70
LR seria III
T3 syncro
chyba tylko pierwszy wtrysk trza zmienić. ale ja się nie znam. zapytaj Czesława 

Też się do tej operacji przymierzam i z tego co się dowiedziałem, to trzeba zmienić pompę i pedał gazu.
Wtrysk sterujący też dobrze, ale ponoć niekoniecznie. I zakupić linkę
Wtrysk sterujący też dobrze, ale ponoć niekoniecznie. I zakupić linkę

przyczyna okazała się bajecznie prosta, puścił pasek rozrządu a ponieważ to automat to nie narobiło sieczki i z silnika nie wydobywały się żadne stuki puki, podpiąłem nową pompkę i ręcznie pompowała a na rozruszniku nie, sprawdzony wałek rozrządu i pompa i nic się nie kręciło, jutro biorę się za rozbieranie całości, dzięki wszystkim za konsultacje
FJ40
LJ70
LR seria III
T3 syncro
LJ70
LR seria III
T3 syncro