Nie hamuje lewy przód.
Moderator: Jerry
Nie hamuje lewy przód.
Witam, potrzebuję pomocy. Wymieniłem ostatnio tarcze z klockami przód/tył i zaczęły się problemy jak w tytule, niestety lewe przednie koło nie hamuje. Rozebrałem wszystko jeszcze raz i okazało się że dwa z czterech tłoczków ledwo się ruszają. Dziś wymieniłem wszystkie cztery tłoczki i odpowietrzyłem cały układ. Niestety nic to nie dało, lewe przednie koło w dalszym ciągu nie hamuje. Może wiecie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Z góry dzięki za pomoc.
Disco I 300 3D
Re: Nie hamuje lewy przód.
Spróbuj zamienić lewe koło z prawym i sprawdź czy będzie ten sam efekt! Często spotykana przypadłość.
dobrze Salata mówi, też od tego bym zaczął..
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
Zrobiłem tak jak mówisz i jest tak jak było, czyli lewy przód nie hamuje.Salata123 pisze:Spróbuj zamienić lewe koło z prawym i sprawdź czy będzie ten sam efekt! Często spotykana przypadłość.
Disco I 300 3D
A w czym to,w Tico? Bo ja w RR z przodu mam zaledwie dwa tłoczki. Może za dużo tłoczków wymieniłeś.
Czyli to nie wina startej opony!ciastek83 pisze:Zrobiłem tak jak mówisz i jest tak jak było, czyli lewy przód nie hamuje.Salata123 pisze:Spróbuj zamienić lewe koło z prawym i sprawdź czy będzie ten sam efekt! Często spotykana przypadłość.
Trzeba szukać dalej!
co sie cieszysz ?Damian pisze:

na LK dostał odpowiedź ale widać nie uwierzył, więc jednak opony, z tym , że ja bym zamienił tył na przód a nie lewą na prawą
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

a którą nogą hamujesz 

to Ci ktoś dwa najwyraźniej zajumałFlytier pisze:A w czym to,w Tico? Bo ja w RR z przodu mam zaledwie dwa tłoczki. Może za dużo tłoczków wymieniłeś.
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
zakładam, że tłoczki i uszczelniacze...ciastek83 pisze:Witam, potrzebuję pomocy. Wymieniłem ostatnio tarcze z klockami przód/tył i zaczęły się problemy jak w tytule, niestety lewe przednie koło nie hamuje. Rozebrałem wszystko jeszcze raz i okazało się że dwa z czterech tłoczków ledwo się ruszają. Dziś wymieniłem wszystkie cztery tłoczki i odpowietrzyłem cały układ. Niestety nic to nie dało, lewe przednie koło w dalszym ciągu nie hamuje. Może wiecie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Z góry dzięki za pomoc.
sprawdź wobec tego drożność "kabla" gumowego, pewnie stary i spuchnięty.
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
Przykro mi że masz tylko dwa ;( ja mam cztery.Flytier pisze:A w czym to,w Tico? Bo ja w RR z przodu mam zaledwie dwa tłoczki. Może za dużo tłoczków wymieniłeś.
Disco I 300 3D
Hamuje prawą, a ty którą?perkoz34 pisze:a którą nogą hamujesz
Disco I 300 3D
Zamieniłem przewody na rozdzielaczu i też nic się nie zmieniło. kolejne odpowietrzanie całego układu, przelane z dwa litry płynu i nic. Zmieniłem przewody elastyczne i du....a, dalej nie hamuje. Z czystej ciekawości zatkałem kulką metalową przewód od prawego hamującego koła i oczywiście lewe zadziałało. Po wyjęciu kulki przez może 3,4 hamowania wszystko było git i przy piątym znów nie zadziałało i dalej nie działa. Oczyściłem tłoczki z prawego hamującego i ku mojemu zdziwieniu teraz lewe koło hamuje a prawe nie. Nie kumam tego.
Disco I 300 3D
Uwierzyłem i sprawdziłem. Nie pomogło.sbb pisze:co sie cieszysz ?Damian pisze:![]()
na LK dostał odpowiedź ale widać nie uwierzył, więc jednak opony, z tym , że ja bym zamienił tył na przód a nie lewą na prawą
Disco I 300 3D
- adas bombowiec
A tak na marginesie; jak sprawdzasz, ktore kolo hamuje?
Po pierwsze czuje jak ściąga, po drugie znajomy patrzył czy oba koła się blokują, po trzecie widzę po śladach opon na asfalcie.adas bombowiec pisze:A tak na marginesie; jak sprawdzasz, ktore kolo hamuje?
Disco I 300 3D
- adas bombowiec
Eee, to jak drzesz gume na asfalcie, to masz dobre halulce. Mnie to sie raz tylko udalo, nie liczac sliskiej nawierzchni.

Gumę drę, ale z jednego koła.adas bombowiec pisze:Eee, to jak drzesz gume na asfalcie, to masz dobre halulce. Mnie to sie raz tylko udalo, nie liczac sliskiej nawierzchni.
Disco I 300 3D
W hamulcu jednego koła są dwa. Z tyłu jeden. Nikt niczego nie zajumałbert pisze:to Ci ktoś dwa najwyraźniej zajumałFlytier pisze:A w czym to,w Tico? Bo ja w RR z przodu mam zaledwie dwa tłoczki. Może za dużo tłoczków wymieniłeś.

Skompikowane to Disco. Cztery tłoczki na jednym kole. Dobrze, że go nie mam, bo też bym sobie nie radziłciastek83 pisze:Przykro mi że masz tylko dwa ;( ja mam cztery.Flytier pisze:A w czym to,w Tico? Bo ja w RR z przodu mam zaledwie dwa tłoczki. Może za dużo tłoczków wymieniłeś.

Flytier pisze:Skompikowane to Disco. Cztery tłoczki na jednym kole. Dobrze, że go nie mam, bo też bym sobie nie radziłciastek83 pisze:Przykro mi że masz tylko dwa ;( ja mam cztery.Flytier pisze:A w czym to,w Tico? Bo ja w RR z przodu mam zaledwie dwa tłoczki. Może za dużo tłoczków wymieniłeś..

Disco I 300 3D