Defender - pomysły na wyprawowe zagospodarowanie kabiny

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

AMi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Defender - pomysły na wyprawowe zagospodarowanie kabiny

Post autor: AMi » czw wrz 01, 2011 2:30 pm

Cześć, macie może dostęp do jakichś zdjęć z przykładowymi rozwiązaniami zabudowy wyprawowej w Defenderze 110 2.5 TDI? Udało mi się znaleźć kilkanaście różnych fotek i mniej więcej mam już wizję, ale wiadomo że im więcej tym lepiej. Jeśli ktoś szykował sobie Defendera samodzielnie, to też będę wdzięczny za wskazówki. Z góry dzięki
Ostatnio zmieniony czw wrz 01, 2011 6:29 pm przez AMi, łącznie zmieniany 1 raz.

sgt_raffie

Re: Defender - pomysły na wyprawowe zagospodarowanie kabiny

Post autor: sgt_raffie » czw wrz 01, 2011 7:21 pm

Hmm
Raczej poszukaj na forach z UK. Jest tego trochę.
Patrol Y60 TD42
Land Rover 101 Forward Control 300tdi

Rafal

Awatar użytkownika
pamejudd

Post autor: pamejudd » pn wrz 05, 2011 5:23 pm

To jednak nie Honker tylko Defender?

Roznica fakt, kosmetyczna...
130 300Tdi '97, Ghost RS 5700 '05
wolvesahead.org

Awatar użytkownika
cordoba_2004

Post autor: cordoba_2004 » pn wrz 05, 2011 8:41 pm

bardzo ciekawe tego typu pomysły masz na offroad.de
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało

AMi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: AMi » ndz wrz 11, 2011 8:51 pm

Dzięki bardzo, o to mi chodziło. Pozdro

Jac

Post autor: Jac » ndz wrz 11, 2011 11:19 pm

Jak już będziesz miał coś na szkicowane to wrzuć tutaj, chętnie popatrzę. Ten Def to jest z Enei kupiony z przetargu ?

AMi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: AMi » śr wrz 14, 2011 4:35 pm

Jac pisze:Jak już będziesz miał coś na szkicowane to wrzuć tutaj, chętnie popatrzę. Ten Def to jest z Enei kupiony z przetargu ?
Nie wiem czy Enei konkretnie, bo nie wiem jaką tam mają firmę w Rzeszowie. Ale energetyka i przetarg - tak. Jak już coś wymyślę to wrzucę do konsultacji. Pzdr

AMi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: AMi » sob lut 16, 2013 11:14 pm

Zamykam temat - ostatecznie zrobiliśmy to tak: http://jaknajdalej.pl/content/view/284/29/

Zdjęcia przeplatane tekstem mojej żony, jakby ktoś chciał więcej to zapraszam na priva.

Po ostatnim wyjeździe mam sporo praktycznego doświadczenia i już wiem, co trzeba by zrobić inaczej. Ale generalnie jestem dumny z mojej koncepcji, bo jak na nasze potrzeby prawie w 100% się sprawdziła.

Jac

Post autor: Jac » ndz lut 17, 2013 1:14 am

AMi pisze:Zamykam temat - ostatecznie zrobiliśmy to tak: http://jaknajdalej.pl/content/view/284/29/

Zdjęcia przeplatane tekstem mojej żony, jakby ktoś chciał więcej to zapraszam na priva.

Po ostatnim wyjeździe mam sporo praktycznego doświadczenia i już wiem, co trzeba by zrobić inaczej. Ale generalnie jestem dumny z mojej koncepcji, bo jak na nasze potrzeby prawie w 100% się sprawdziła.
No i super, że zabudowa została przetestowana w bojowych warunkach i jesteś z niej ogólnie zadowolony. Nie da się zrobić w 100% czegoś, bez testów i poprawek. Ja bym tam trochę pozmieniał jak tak pobieżnie patrzę. Ale ogólnie jest fajnie.

AMi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: AMi » wt lut 19, 2013 1:58 pm

Jac pisze:
AMi pisze:Zamykam temat - ostatecznie zrobiliśmy to tak: http://jaknajdalej.pl/content/view/284/29/

No i super, że zabudowa została przetestowana w bojowych warunkach i jesteś z niej ogólnie zadowolony. Nie da się zrobić w 100% czegoś, bez testów i poprawek. Ja bym tam trochę pozmieniał jak tak pobieżnie patrzę. Ale ogólnie jest fajnie.
A co na przykład byś zmienił? Ja przymierzam się do teraz oferty firmy auto-meble (www.http://auto-meble.com.pl/), bo doszedłem do wniosku, że nie jestem w stanie zrobić tego tak dobrze, a kolejny wyjazd będzie z paromiesięcznym dzieckiem.

Ma ktoś może jakieś doświadczenia ze współpracy z nimi?

Jac

Post autor: Jac » wt lut 19, 2013 9:11 pm

np to rozkładane spanie i ta część z lewej na nogach.. jak to się chowa czy rozłożone nie podskakuje podczas jazdy itp...
Obrazek

poza tym ja mam zabudowę robioną do wysokości grodzi a w środku wstawiony fotel z C8 z 3 punktowym pasem, montowany w 10 sek dowolnie do kierunku jazdy a w razie W można go wyrzucić... podobnie z zabudową, trzyma się na 4 śrubach na zasadzie zaklinowania wyjęcie jej to max 20 minut w pojedynkę
W chwili obecnej spanie jest na jedną osobę, a jak jadę gdzieś z synkiem to dokładam 2 dechy i już jest spanie 144 x 180-200 cm w zależności od potrzeb ;)

taki był wstępny projekt na jedną stronę
Obrazek

ale ostatecznie jest wykonane ciut inaczej, choć w tej samej bryle się mieści... górą ma ~70 cm szerokości. trochę już przejechałem z tą zabudową i jak się zrobi cieplej to będą modyfikacje :)21, wzmocnienia i ulepszenia.

Podjedź na jakiś "zlot" to sobie ludziom do samochodów popatrzysz bez problemu ;) co najmniej jedną zabudowę widziałem z auto-meble... mam mieszane uczucia ;), nie mówię że źle... ale ja bym zrobił inaczej :)21

Awatar użytkownika
Igor V8

Post autor: Igor V8 » wt lut 19, 2013 9:52 pm

AMi pisze:Cześć, macie może dostęp do jakichś zdjęć z przykładowymi rozwiązaniami zabudowy wyprawowej w Defenderze 110 2.5 TDI? Udało mi się znaleźć kilkanaście różnych fotek i mniej więcej mam już wizję, ale wiadomo że im więcej tym lepiej. Jeśli ktoś szykował sobie Defendera samodzielnie, to też będę wdzięczny za wskazówki. Z góry dzięki
www.auto-meble.pl ... mają fajne rozwiązania
Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... :)21

AMi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: AMi » śr lut 20, 2013 8:25 pm

Jac pisze:np to rozkładane spanie i ta część z lewej na nogach.. jak to się chowa czy rozłożone nie podskakuje podczas jazdy itp...
Obrazek

poza tym ja mam zabudowę robioną do wysokości grodzi a w środku wstawiony fotel z C8 z 3 punktowym pasem, montowany w 10 sek dowolnie do kierunku jazdy a w razie W można go wyrzucić... podobnie z zabudową, trzyma się na 4 śrubach na zasadzie zaklinowania wyjęcie jej to max 20 minut w pojedynkę
W chwili obecnej spanie jest na jedną osobę, a jak jadę gdzieś z synkiem to dokładam 2 dechy i już jest spanie 144 x 180-200 cm w zależności od potrzeb ;)

taki był wstępny projekt na jedną stronę
Obrazek

ale ostatecznie jest wykonane ciut inaczej, choć w tej samej bryle się mieści... górą ma ~70 cm szerokości. trochę już przejechałem z tą zabudową i jak się zrobi cieplej to będą modyfikacje :)21, wzmocnienia i ulepszenia.

Podjedź na jakiś "zlot" to sobie ludziom do samochodów popatrzysz bez problemu ;) co najmniej jedną zabudowę widziałem z auto-meble... mam mieszane uczucia ;), nie mówię że źle... ale ja bym zrobił inaczej :)21
Dzięki za odp i ciekawą wizualizację.

Odpowiadam: ta część po lewej jest mocowana na sztywno, to był nasz stolik do przygotowywania jedzenia. Przy takim ustawieniu jak na zdjęciu za siedzenia robiły ruchome skrzynie. Całość była sztywna i nie luzowała się nawet na największych wertepach. Teraz też bym to zrobił inaczej - póki co kombinuję na sucho, a za robotę wezmę się jak będzie cieplej, bo nie mam garażu.

Gość z auto-mebli zrobił mi kalkulację, facet jest profesjonalistą i bardzo go polecam, ale niestety za jakość jego pracy i materiałów trzeba sporo zapłacić. Zabudowa podobna w projekcie do mojej, z łóżkiem rozkładanym na położone tylne fotele (nie trzeba by ich demontować, a to by było przydatne, bo teraz będziemy jechać z małym dzieckiem), ze zbiornikiem na wodę 45 l (+ pompa) i miejscem na butlę z szybkozłączką, wyniosła by 10-11 tys. Cena jest na pewno adekwatna, ale myślę że sam zrobię to za połowę tej ceny, pod warunkiem że upoluję gdzieś używany zbiornik. Albo zostanę przy naszym zwykłym plastikowym, 60-litrowym baniaku.

Szkoda tylko, że nie będzie to tak ładnie i profesjonalnie wyglądać... No, ale co robić.

Pzdr

Jac

Post autor: Jac » śr lut 20, 2013 10:49 pm

cena bardzo wysoka, imho nie warto...

Ja za materiały na tą moją zabudowę zapłaciłem 440 zł... (ceny warszawskie) fakt, jest to prototyp (sama decha) bez okuć (zawiasów, zamków itp) ALE... zrobiłem ją w jeden dzień, a sprawdziłem na kilku wyjazdach i wiem ... "jak to działa", jakie są słabe punkty pod względem ergonomicznym i konstrukcyjnym, oraz co jest dobrze zrobione i nie wymaga poprawek.

Na wiosnę, albo raczej lato (bo na majówkę na ukrainę jadę jeszcze z tą zabudową) dorabiam okucia, zawiasy zatrzaski, zmieniam rozstaw przegródek o kilka cm itd..., maluje, tapiceruje .. i robię parapetówkę :)21

sądzę, że te dodatkowe modyfikacje będą kosztować 1000-1500 zł max... razem z tapicerowaniem sufitu i paskiem ledowego oświetlenia we wnętrzu :)21

Awatar użytkownika
sbst

Post autor: sbst » czw lut 21, 2013 7:44 am

co krytykujesz faceta, skoro robi to jak widze po wielu zdjeciach naprawde profesjonalnie.
nie kazdy umie, chce robić samemu.
pokaz najpierw efekt u siebie i potem zobaczymy jak wygląda to identycznie.
to jak wieczna dysputa o zderzakach i ich liczenie z metrów kątownika.... bo henio w warsztacie po godzinach taniej wyspawa... tylko spawarka, drut i reszta nie jego...
PATROLnięty ;)

~----oo----/ LAWETA (przyczepa) - 2x4,5m, 1800/2500kg -moge sie podzielic :)21

Awatar użytkownika
wojo02

Post autor: wojo02 » czw lut 21, 2013 8:02 am

na jakimś forum o karawaningu czytałem o gościu który motał kampera z iveco chyba, kupił jakąś wypasioną roztrzaskaną przyczepę gdzieś na weście, przełożył wnętrze i mu po piniądzach wyszło :)21

AMi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: AMi » czw lut 21, 2013 8:50 pm

@Jac, a swoją drogą w czym robiłeś projekt?

Stu

Post autor: Stu » czw lut 21, 2013 10:35 pm

gotowa zabudowa z przyczepy jest za słaba do zaadoptowania w wyprawówce - tam liczą się kilogramy. za to można zastosować gotowe podzespoły - zbiorniki, enrgobloki itp.

Jac

Post autor: Jac » czw lut 21, 2013 11:51 pm

sbst pisze:co krytykujesz faceta, skoro robi to jak widze po wielu zdjeciach naprawde profesjonalnie.
nie kazdy umie, chce robić samemu.
pokaz najpierw efekt u siebie i potem zobaczymy jak wygląda to identycznie.
to jak wieczna dysputa o zderzakach i ich liczenie z metrów kątownika.... bo henio w warsztacie po godzinach taniej wyspawa... tylko spawarka, drut i reszta nie jego...
piszę jedynie, że 10k za zabudowę to są dobrze zarobione pieniądze :)21 , czyli jak to liczą płyciarze od kuchni/szaf/zabudów cena materiałów razy 3... minimum przyzwoitości jest x2... dlatego szafę w domu robiłem sam zgadnij za ile ;)

oczywiście, jak zakończę robotę to na pewno każdy zainteresowany będzie mógł sobie zobaczyć, na pewno nie będzie tak samo bo wcale nie ma tak być, nigdzie nie pisałem że, będzie identycznie. Każdy robi sobie zabudowę pod swoje widzimisie a żeby gdzieś pojechać nie trzeba wydawać 10k na zabudowę, bo to jest co najmniej 8 tygodni jazdy na wyprawie, lub kilku mniejszych ... wystarczy "katafalk" z rzeczami na którym się śpi za 4 stówki i w drogę... :)21

AMi pisze:@Jac, a swoją drogą w czym robiłeś projekt?
sketchup, tam się dobrze w 3D rysuje i dość intuicyjnie, w dodatku za free jak nie potrzeba eksportu do cada itp rzeczy ;)

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz sie 25, 2013 9:41 pm

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » pn wrz 09, 2013 9:28 am

Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
pamejudd

Post autor: pamejudd » pn paź 14, 2013 8:55 pm

Nie bawi was, że pieczątki są głównie z krajów typowych dla turystyki samolotowej? :)21
wolvesahead.org

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » pn paź 14, 2013 9:05 pm

Jac pisze:cena bardzo wysoka, imho nie warto...

Ja za materiały na tą moją zabudowę zapłaciłem 440 zł... (ceny warszawskie) fakt, jest to prototyp (sama decha) bez okuć (zawiasów, zamków itp) ALE... zrobiłem ją w jeden dzień, a sprawdziłem na kilku wyjazdach i wiem ... "jak to działa", jakie są słabe punkty pod względem ergonomicznym i konstrukcyjnym, oraz co jest dobrze zrobione i nie wymaga poprawek.

Na wiosnę, albo raczej lato (bo na majówkę na ukrainę jadę jeszcze z tą zabudową) dorabiam okucia, zawiasy zatrzaski, zmieniam rozstaw przegródek o kilka cm itd..., maluje, tapiceruje .. i robię parapetówkę :)21

sądzę, że te dodatkowe modyfikacje będą kosztować 1000-1500 zł max... razem z tapicerowaniem sufitu i paskiem ledowego oświetlenia we wnętrzu :)21

bez urazy , ale Twoja zabudowa ma tak się do zabudowy Auto-Meble ( a widziałem ich kilkanaście wykonań )
jak tirfor do mechanika z stara 660 - jedno i drugie wyciągnie z błota
:)21
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
pamejudd

Post autor: pamejudd » pn paź 14, 2013 9:13 pm

Nie wiecie gdzie można dostać takie ładne wpuszczane zamknięcia, jakie mają w auto-meble?
wolvesahead.org

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”