Czy pasuje...
Moderator: Jerry
Czy pasuje...
Witam szyderców,
Czy takie felgi jak na linkach poniżej będą pasować do LR3?
http://moto.allegro.pl/goodyear-wrangle ... 12870.html
http://moto.allegro.pl/oryginalne-felgi ... 08594.html
Teoretycznie parametry się zgadzają (8J18, śruby 5x120), ale gdzieś wyczytałem, że takie same parametry mają felgi Disco II i chyba RR P38, a mimo to felgi do LR3 się nie nadają.
O co kaman? Podziękował.
Czy takie felgi jak na linkach poniżej będą pasować do LR3?
http://moto.allegro.pl/goodyear-wrangle ... 12870.html
http://moto.allegro.pl/oryginalne-felgi ... 08594.html
Teoretycznie parametry się zgadzają (8J18, śruby 5x120), ale gdzieś wyczytałem, że takie same parametry mają felgi Disco II i chyba RR P38, a mimo to felgi do LR3 się nie nadają.
O co kaman? Podziękował.
LR2 - jej
LR3 - jego
LR3 - jego
-
-
- Kontaktowanie:
Re: Czy pasuje...
Pamiętam próbę włożenia felg compositiva (nie wiem jak się to pisze) które były od DII do DIII.
Rozstawy się zgadzają i w ogóle... ino zaciski nie współpracują bo są za duże.
Rozstawy się zgadzają i w ogóle... ino zaciski nie współpracują bo są za duże.
Stajnia: RR 99 RRC i GAZ 69 

Myślisz, że problem zacisków przy średnicy 18'' jest jeszcze istotny?
Czy wielkość zacisku to jedyny problem między felgami DII i DIII?

Czy wielkość zacisku to jedyny problem między felgami DII i DIII?
LR2 - jej
LR3 - jego
LR3 - jego
-
-
- Kontaktowanie:
myślę że mieliśmy problem z odsadzenie.... dystanse dopiero pozwalały założyć felgę z DII na piastę DIII.
Choć była to DIII 4.4 V8 więc musiałbym sprawdzić czy nie ma większych zacisków i tarczy hamulcowej.
Choć była to DIII 4.4 V8 więc musiałbym sprawdzić czy nie ma większych zacisków i tarczy hamulcowej.
Stajnia: RR 99 RRC i GAZ 69 

Jeśli jest problem z wielkością zacisku to dystans rzeczywiście mógł być konieczny.
Jeśli jednak zmierzę średnicę wewnętrzną tej 18'' z DII i będzie ona conajmniej równa średnicy wewnętrznej 17'' z DIII to teoretycznie będzie pasować? Czy coś jeszcze może się skomplikować?
Jeśli jednak zmierzę średnicę wewnętrzną tej 18'' z DII i będzie ona conajmniej równa średnicy wewnętrznej 17'' z DIII to teoretycznie będzie pasować? Czy coś jeszcze może się skomplikować?
LR2 - jej
LR3 - jego
LR3 - jego
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
nie ryzykuj.
własnie mnie przeczołgały felgi z l322 z identycznymi parametrami łącznie z et które mają kolizję w d3 z zaciskami.
felga do disco jest felgą do disco. kropka.
18"
własnie mnie przeczołgały felgi z l322 z identycznymi parametrami łącznie z et które mają kolizję w d3 z zaciskami.
felga do disco jest felgą do disco. kropka.
18"
#noichuj
d3 4.4 ma większe tylko tarcze i inne jarzma. Zaciski są te same co w 2.7.
Jeśli mimo opinii poprzednika, zdecydował byś się zaryzykować i przymierzyć to pamiętaj, że na tył!, jak tam się zmieszczą to i z przodu wejdą
.
ps. jak mnie pamięć nie zawodzi to problemem z felgach p38/d2 -> d3 był otwór centrujący. (minimalnie mniejszy w p38/d2)
Jeśli mimo opinii poprzednika, zdecydował byś się zaryzykować i przymierzyć to pamiętaj, że na tył!, jak tam się zmieszczą to i z przodu wejdą

ps. jak mnie pamięć nie zawodzi to problemem z felgach p38/d2 -> d3 był otwór centrujący. (minimalnie mniejszy w p38/d2)
nawet przy pomocy dystansów nie dało by rady założyć 16 calowych felg od d2/p38 do d3.GAZFAN pisze:myślę że mieliśmy problem z odsadzenie.... dystanse dopiero pozwalały założyć felgę z DII na piastę DIII.
Chyba, że robiąc na zamówienie dystanse po milion centymetrów szerokości... albo łącząc kilka ogólnodostępnych.
Czyli druciarstwo.
felgi są różne, a parametry takie jak szerokość, rozstaw, otwór centralny, odsadzenie i rozmiar... to nie wszystkie, opisujące felgę i możliwości jej zastosowania

Słyszałem gdzies że firma Racer robi felgi do DIII
ale nie pamiętam kto mi to mówił...
ale nie pamiętam kto mi to mówił...

czujnym trza by c jak wazkaSalata123 pisze:Korek, nie podsłuchuj![]()

Poszedłem butami do niedalekiego gumiarza, handlującego także felgami. Głównie chińskimi oczywiście, ale na temat. We wszystkich katalogach producentów nieoryginalnych felg DII i DIII są zaznaczane jako takie same. W odpowiednich średnicach oczywiście, tzn. 16'' zaznaczone są tylko do DII. Czyli teoretycznie gdybym chciał sobie nową felgę chińską sprawić a ta by nie pasowała mógłbym odzyskać pieniądze. Ale że nie chcę chińskiej, nawet nowej to mam problem.
Chyba będę dalej opony co sezon wymieniał i tyle
Dzięki za niezkasztanienie aż do merytorycznych odpowiedzi, wzruszyłem się
Chyba będę dalej opony co sezon wymieniał i tyle

Dzięki za niezkasztanienie aż do merytorycznych odpowiedzi, wzruszyłem się

LR2 - jej
LR3 - jego
LR3 - jego
chciałbyś dedykowane do DIII 17' ( Racery własnie) to daj znak 

Nie wiem jak jest w D3 ale w D2 to nakrętki są odpowiedzialne za centrowanie felgi , są nakręcane na szpilki o grubosci.14mm. a długość szpilek to. 35mm.
LR Discovery 2_ V8 4,0L.
Kiedyś tak było we wszystkich samochodach terenowych. Tylko kto wie czy DIII to jeszcze samochód terenowy....
LR2 - jej
LR3 - jego
LR3 - jego