Range Rower - boczne wibracje
Moderator: Jerry
Range Rower - boczne wibracje
Witam, jestem "szczęśliwym" posiadaczem od niedawna P38 2,5 TDS. Całe zawieszenie jest wymienione na nowe wraz z amortyzatorami(polimery). Powyżej 80 km/h przejerzdżając przez poprzeczne nierówności na drodze samochód wpada w straszne wibracje - wrażenie odpadających kół i rozpadającej się karoserii. Może ktoś miał coś podobnego, proszę o pomoc co może być przyczyną.
Pozdrawiam,Yogi.
Pozdrawiam,Yogi.
Re: Range Rower - boczne wibracje
Przyjrzyj się drążkom kierowniczym i ich końcówkom.
Do tego sprawdź czy wałek pomiędzy kierownica a przekładnią nie ma luzów.
A tuleje w zawieszeniu najlepiej mieć oryginalne.

Drążki kierownicy są ok jeden wymieniony sprawdzałem auto na szarpakach deka luzu nie ma sprawdzałem w trzech warsztatach co robią goście z land roverami i nikt nie jest w stanie powiedzieć o co chodzi . Sprawdzone przekątne na ramie i odległości przód tył , ustawiona zbierzność . Auto fpada w wibracje i trzęsie się na boki (mechanicy porównali to do płyty wibrującej na której robiło się dawniej pustaki (chasiaki) mam nadzieję że wieszo co chodzi . Pytanie czy może to być elektronika (czujniki wysokości od pnełmatyki lub coś podobnego ) . dzięki za jakie kolwiek rady . Acha drążek (pakcharda )mam nadzieje że dobze napisałem terz jest wporządku
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Się wtrącę bo znam sprawę ze słyszenia. Kolega nie napisał, że te wibracje zaczynają się od tylnej części samochodu i momentalnie narastają na całą budę, do tego stopnia, że trzeba zwolnić bo robi się niebezpiecznie. Samochód wpada w takie drżenie, że trudno nad nim zapanować przy 80km/h. Dzieje się to w okolicy 80 km/h i po przejechaniu przez poprzeczną niewielką nierówność w jezdni, np. dylatację na wiadukcie.N2O pisze:Przyjrzyj się drążkom kierowniczym i ich końcówkom.
Parch+2+35+117xtrem ---->
niech se nowe opony kupi albo koła wyważy
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

No właśnie to nie za bardzo jest kwestia niewyważonych kół, ponieważ: 1- wibracje są tak zajebiste, że nie ściągnąwszy nogi z gazu strach, że się auto rozpadnie, 2- pojawia się to nagle po przejechaniu poprzecznej nierówności.
opony są okej bo wibracje były by przy mniejszych prędkościach sprawa jest poważna i nie są to kiepskie opony i źle wyważone felgi
w mylnym jesteś błedzieyogi78 pisze:opony są okej bo wibracje były by przy mniejszych prędkościach
disco stary zawias, stare gumy w wahaczach, stare silenbloki stare kapcie
wszystko oki , nawet przy 120, mięciutko
potem wymiana wszystkiego i stare papcie, no i wibracje dopiero właśnie przy 80
zmiana papci i wyważenie i ideolo
Ostatnio zmieniony sob lis 05, 2011 8:57 pm przez sbb, łącznie zmieniany 1 raz.

krzyżaki wału? łozyska wału od strony skrzynki rozdzielczej lub mostu? łozysko jakiejs podpory wału, jeśli jest? poduszka tej podpory? poduszka skrzynki rozdzielczej lub innego podzespołu układu napędowego?
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
o tym pomyślałem jako pierwszym ale skoro trzy warsztaty..., niemożliwePiRoman pisze:krzyżaki wału

Nie masz w sobie wiary ni krzty...sbb pisze:... ale skoro trzy warsztaty..., niemożliwe

erpe_roman
erpe_roman
sbb pisze:o tym pomyślałem jako pierwszym ale skoro trzy warsztaty..., niemożliwePiRoman pisze:krzyżaki wału

no to w takim razie poprosze o zdjęcia tych warsztatów

luzy na krzyżakach sprawdzane dzisiaj normalnie z archiwum X wał bez luzu ogólnie auto ma przejechane 150 tyś km zawieszenie nowe reszta sprawdzana pare razy mechanicy jak ich przewiozłem to mieli oczy jak 5 pln i każdy mówi ja pier.......... o co chodzi . moze ktoś się spotkał z czymś podobnym . pomocy rozpaczliwe opony z 2009 rok dood yer wrangler mysle że dobre
Albo ogólnie jest skręcony przy wspawywaniu cwiartki. Mialem takiego poloneza kiedyś. Przy ruszaniu robiło JEB! I to niezaleznie czy delikatnie na półsprzegle, czy szybko z zerwaniem przyczepności. Po prostu robiło jeb i tyle. W rodzinie dojeździł chyba 12 lat i został pocięty na podwórku. Wtedy wyszło, że podłoga była gdzieś źle zgrzana i któraś blacha preżyła jak przy takich klikadelkach na palec. Przez wszystkie te lata było JEB i nikt nie potrafił stwierdzic co to. Ale było widać ewidentnie co pręży i dlaczego pręży przy szatkowaniu zwłok.
Ja bym obstawiał poduchy i luzy lozyskowania wału. Mam to samo teraz w pajero, juz czeka nowa tuleja do skrzynki rozdzielczej na wyjście tylnego wału. nie wiem jak to jest zrobione w tak szacownych, królewskich wozach... ale pewnie podobnie...
Ja bym obstawiał poduchy i luzy lozyskowania wału. Mam to samo teraz w pajero, juz czeka nowa tuleja do skrzynki rozdzielczej na wyjście tylnego wału. nie wiem jak to jest zrobione w tak szacownych, królewskich wozach... ale pewnie podobnie...
erpe_roman
erpe_roman
to wiele wyjaśniayogi78 pisze: opony z 2009 rok dood yer wrangler mysle że dobre
te 150 to też

męczy mnie sprawa tych warsztatów, w jakim mieście akcja się dzieje ?
ps
a tak w ogóle to jakis dziwny ten watek:
zero kasztanów, pomimo wybitnie wyrażnego upośledzenia musku autora, jakieś dyslekcje, dysortografie czy inne cuda

ps2
ło karwa, piwo sie skończyło, a sklep za pare minut zamknięty spadam na chwile
ps3
ach karwa zdążyłem

Ostatnio zmieniony sob lis 05, 2011 9:41 pm przez sbb, łącznie zmieniany 1 raz.

Mam kaca i ogólnie słaby dzień...sbb pisze:...
ps
a tak w ogóle to jakis dziwny ten watek:
zero kasztanów...

erpe_roman
erpe_roman
sprawa się dzieje w Krakowie to co piszesz jest sprawdzone poduchy pod skrzynią są ok podpory wały nie ma ten królewski wóz ogólnie piwo jest bo świat na trzeźwo jest nie do przyjęcia a Range Rover mnie wykańcza pytałem czy może to być sprawa elektroniki i czujników od pnełmatyki bo reszta wydaje się ok . twoje zdrowie
i jeszcze jedno nie czepiaj się dyslekcji itp ważne że wiadomo o co chodzi
i jeszcze jedno nie czepiaj się dyslekcji itp ważne że wiadomo o co chodzi
se kupiłeś landroveru to teraz cierpyogi78 pisze:Range Rover mnie wykańcza

dla mnie to albo drążek panharda
albo niewyważone koła
albo krzyżaki
pneumatyka ? watpie ale ...wywal poduchy zapodaj spręzynki ( sie by jakoś usztywniało po wstrząsie ? , jakby zamrugało awaryjkami to jeszcze)

sie ciesz , że na luzik jakiś trafiłeś bo normalnie dostałbyś odpowiedź:yogi78 pisze:i jeszcze jedno nie czepiaj się dyslekcji itp ważne że wiadomo o co chodzi
kup słownik ortograficzny
a potem byłoby jeszcze smutniej

mam gdzieś słownik ortograficzny ważne co się dzieje z autem
To nie jest dobry kierunek...yogi78 pisze:mam gdzieś słownik ortograficzny ...

sprawdź jeszcze amortyzatory, ale organoleptycznie, nie na przyrządach. Zakładam, ze są tam jakieś amortyzatory...

erpe_roman
erpe_roman
amory wymieniłem na nowe