Dużo pali i wolno się rusza :)
Moderator: Jerry
Dużo pali i wolno się rusza :)
Sprawa się tyczy Disco 300 w automacie, jakiś czas temu jeździło dosyć szybko nawet chyba do 160km/h (już nie pamiętam:) i paliło w granicach 9-10L/100km. Jak nie mógł przekroczyć 120km/h i zaczął palić średnio ok 15L/100km (czasami i więcej) zdecydowałem się na wizytę u znawcy silników diesla, po 4 dniach ostrej walki powstała diagnoza taka ze wszystko jest OK oprócz wszystkich 4 wtrysków w których są drożne 3 z 5 otworów. Znawca twierdzi że wina może leżeć po stronie wtrysków, ale nie daje pewności, że po wymianie końcówek na nowe problem zniknie.
I tu jest pytanie, czy w niepełni drożne wtryski mają wpływ na nadmiernie duże spalanie ? Została zwiększona dawka paliwa na pompie i auto buja się do 130km/h i wydaje mi się że chyba jeszcze więcej pali.
Zastanawiam się czy po wymianie tych końcówek będzie poprawa ze spalaniem czy przyczyna leży gdzieś indziej, np w skrzyni auto ?
Co polecacie dalej zrobić, wymiana końcówek wtryskiwaczy pomoże ?
I tu jest pytanie, czy w niepełni drożne wtryski mają wpływ na nadmiernie duże spalanie ? Została zwiększona dawka paliwa na pompie i auto buja się do 130km/h i wydaje mi się że chyba jeszcze więcej pali.
Zastanawiam się czy po wymianie tych końcówek będzie poprawa ze spalaniem czy przyczyna leży gdzieś indziej, np w skrzyni auto ?
Ostatnio zmieniony pt mar 30, 2012 10:49 pm przez adrianzwa, łącznie zmieniany 1 raz.
HDJ80 z 1992r.
Re: Dużo pali i wolno się rusza :)
jechać do serwisu
przeca juz byl...... aaa w warsztacie był
no prosze, to forum ewoluuje
teraz trzeba jechac do SERWISU 
p.s.> a na forumie jeszcze czas zimowy

D2 TD5 Było
na to też wpadłemgruszkin pisze:jechać do serwisu

HDJ80 z 1992r.
w serwisie diesla a nazwałem warsztatem,herflikd pisze:przeca juz byl...... aaa w warsztacie byłno prosze, to forum ewoluuje
teraz trzeba jechac do SERWISU
to teraz teraz muszę do serwisu LR jechać

HDJ80 z 1992r.
tylko do normalnego, a nie do pana mietka
Ten był normalny, przynajmniej miał taką opinię od innych osób.
HDJ80 z 1992r.
- flintstone
mam podobny problem 

Wystarczająco stary, by się nie znać na wszystkim...
ja wtrysio sa niedrożne to nalej takiego szuwaksu do czyszczenia wtrysków - może nie bedzie trzeba do serwisu 

a EDC jest?
Land Rover made by craftsmen-driven by psychos 
always look on the bright side of life

always look on the bright side of life

-
- jestem tu nowy...
moj parch 2.8 ostatnio zaczal zrec 20l na trasie nie dotykajac prawie pedalu gazu,w miescie 30 i wiecej,nie kopcil ,chodzil normalnie ,odpalal zajebiscie,dalem wtryski do sprawdzenia..
wynik, wszystkie wyj*bane,nie trzymaly cisnienia ,nawet na wolnych laly na maxa
wynik, wszystkie wyj*bane,nie trzymaly cisnienia ,nawet na wolnych laly na maxa
Czasem na drodze spotykam istnych szaleńców,
Pędzą na złamanie karku,aż ciężko...jest ich wyprzedzić
wyjechane wtryski będą lały za dużo ONego a to wcale nie przełoży się na zwiększenie mocy ani szybkości, wręcz odwrotnie
-
- jestem tu nowy...
dokladnie...Mikado pisze:wyjechane wtryski będą lały za dużo ONego a to wcale nie przełoży się na zwiększenie mocy ani szybkości, wręcz odwrotnie
Czasem na drodze spotykam istnych szaleńców,
zmien znawceadrianzwa pisze:Sprawa się tyczy Disco 300 w automacie, jakiś czas temu jeździło dosyć szybko nawet chyba do 160km/h (już nie pamiętam:) i paliło w granicach 9-10L/100km. Jak nie mógł przekroczyć 120km/h i zaczął palić średnio ok 15L/100km (czasami i więcej) zdecydowałem się na wizytę u znawcy silników diesla, po 4 dniach ostrej walki powstała diagnoza taka ze wszystko jest OK oprócz wszystkich 4 wtrysków w których są drożne 3 z 5 otworów. Znawca twierdzi że wina może leżeć po stronie wtrysków, ale nie daje pewności, że po wymianie końcówek na nowe problem zniknie.
tak też zrobię, jak dla mnie jego dobra reputacja poległa ...LR_Olek pisze: zmien znawce
HDJ80 z 1992r.
a prędkość obrotowa motóra aby nie wzrosła przy spadku prędkości przelotowej?
bo może trza by się skłonić w kierunku skrzyni...?
dlatego ponieważ:LR_Olek pisze:
zmien znawce
1. znawca się nie zna na tym co robi
2. znawca się zna ale tym razem się pomylił
3. sam nie wiesz dlaczego, ale zmiana znawcy nie zaszkodzi
4. mtv

obroty na stałym poziomieStudent pisze:a prędkość obrotowa motóra aby nie wzrosła przy spadku prędkości przelotowej?
HDJ80 z 1992r.
- flintstone
Ja dostałem podpowiedź od mojego "znawcy", że jeżeli nie 1/ wtryski, 2/ pompa wtryskowa to 3/ turbina.
Wystarczająco stary, by się nie znać na wszystkim...
Filtr powietrza w jakim stanie?
Najpierw napraw wtryskiwacze - bezpośredni wtrysk jest bardzo wrażliwy w tym temacie.
To nie wtryskiwacz w silniku z komorą wirową, gdzie jest jeden duży otwór, który praktycznie nie może się zatkać.

To nie wtryskiwacz w silniku z komorą wirową, gdzie jest jeden duży otwór, który praktycznie nie może się zatkać.

Wymiana końcówek wtryskiwaczy na nowe i niestety problem pozostał, dalej spalanie nie spadło i prędkość max. 130km/h
Już brakuje mi natchnienia co jest przyczyną i co dalej działać ...
HDJ80 z 1992r.
a jakie masz kola?adrianzwa pisze:Wymiana końcówek wtryskiwaczy na nowe i niestety problem pozostał, dalej spalanie nie spadło i prędkość max. 130km/h
testuję cały czas na fabrycznych 205/80 r16
może być wina skrzyni auto, by trzymała ?
a może reduktor ?
co prawda auto się luźno kula po wrzuceniu na luz ...
może być wina skrzyni auto, by trzymała ?
a może reduktor ?
co prawda auto się luźno kula po wrzuceniu na luz ...
HDJ80 z 1992r.