Classic skrzynia biegów/sprzęgło pobrzękuje
Moderator: Jerry
Classic skrzynia biegów/sprzęgło pobrzękuje
Mam pytanie o sugestie co to może być bo sam pomysłów już nie mam.
Jadąc na dowolnym biegu w pewnym zakresie obrotów pojawia się czasami ciche dźwięczenie w okolicach skrzyni jakby się szklanki o siebie obijały, zanika po przyciśnięciu sprzęgła.
Patrząc od spodu luźnych elementów, blach itp nie znalazłem, oleje mają stan.
Biegi wchodzą precyzyjnie ale ciężko, czasami wsteczny zazgrzyta , sprzęgło chodzi lekko i działa bez zarzutu, nie szarpie, nie ślizga.
Może ktoś sie spotkał z podobnym objawem lub dysponuje doświadczeniem pozwalającym coś podpowiedzieć.
Dane: RRC 1996, 3.5EFI, skrzynia manual 5-biegowa.
Jadąc na dowolnym biegu w pewnym zakresie obrotów pojawia się czasami ciche dźwięczenie w okolicach skrzyni jakby się szklanki o siebie obijały, zanika po przyciśnięciu sprzęgła.
Patrząc od spodu luźnych elementów, blach itp nie znalazłem, oleje mają stan.
Biegi wchodzą precyzyjnie ale ciężko, czasami wsteczny zazgrzyta , sprzęgło chodzi lekko i działa bez zarzutu, nie szarpie, nie ślizga.
Może ktoś sie spotkał z podobnym objawem lub dysponuje doświadczeniem pozwalającym coś podpowiedzieć.
Dane: RRC 1996, 3.5EFI, skrzynia manual 5-biegowa.
Re: Classic skrzynia biegów/sprzęgło pobrzękuje
wkrótce się okaże co
ja bym szybko sprzedawał
ja bym szybko sprzedawał

landwarsztat
" i tak warto żyć"
" i tak warto żyć"
ehh kolega powinien zalozyc temat moje przygody z classic;iem ...
a nie zakladac do kazdego problemu temat osobny ..
w innych dzialach tak porobili i mniejszy burdel jest .. w disco 3 yoorek ma tema
w y60 @garasz tez ma swoj topic .. inny znow z gaznikowym l28 tez ..
po co wiec plakac publicznie co chwila ze cos sie zesralo

w innych dzialach tak porobili i mniejszy burdel jest .. w disco 3 yoorek ma tema
po co wiec plakac publicznie co chwila ze cos sie zesralo

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
a ten "pewny zakres obrotów" to jaki dokładnie jest?
#noichuj
miedzy 0 a 8 tysczesław&jarząbek pisze:a ten "pewny zakres obrotów" to jaki dokładnie jest?

ok 2500czesław&jarząbek pisze:a ten "pewny zakres obrotów" to jaki dokładnie jest?
mając dzisiaj lekko rozleciane sprzęgło w rękach stawiam na sprzęgło i pobrzękujące sprężyny ...hmmm
jednak czeka mnie wyciągnięcie skrzyni.
Kwestia forum jest chyba taka aby moje przygody i ich rozwiązania stały się także pomocą dla innych.ramzes pisze:ehh kolega powinien zalozyc temat moje przygody z classic;iem ...![]()
po co wiec plakac publicznie co chwila ze cos sie zesralo![]()
Jesłi forum nie jest podzielone technicznie lub szcegółowiej nawet tylko jest dział LR to szanowny kolega gdzie proponuje zamieszczać posty, pytania, opinie ?
Chyba o konkurencji bo tam jakoś czytelnie i bvezproblemowo się odnajduje, kwestia tylko że podobno tutaj jest więcej ludzi dobrej woli z olejem w głowie..
msg90a1 pisze:kwestia tylko że podobno tutaj jest więcej ludzi dobrej woli
Zdecydowanie zbyt optymistyczne stwierdzenie

msg90a1 pisze:Kwestia forum jest chyba taka aby moje przygody i ich rozwiązania stały się także pomocą dla innych.ramzes pisze:ehh kolega powinien zalozyc temat moje przygody z classic;iem ...![]()
Jesłi forum nie jest podzielone technicznie lub szcegółowiej nawet tylko jest dział LR to szanowny kolega gdzie proponuje zamieszczać posty, pytania, opinie ?
Chyba o konkurencji bo tam jakoś czytelnie i bvezproblemowo się odnajduje, kwestia tylko że podobno tutaj jest więcej ludzi dobrej woli z olejem w głowie..

to forum ma konkurencje?

stryju włącz ggLR_Olek pisze:msg90a1 pisze:Kwestia forum jest chyba taka aby moje przygody i ich rozwiązania stały się także pomocą dla innych.ramzes pisze:ehh kolega powinien zalozyc temat moje przygody z classic;iem ...![]()
![]()
to forum ma konkurencje?