konwersja Discovery III na RR ;) + nawigacja

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Yoorek

konwersja Discovery III na RR ;) + nawigacja

Post autor: Yoorek » pt wrz 07, 2012 10:20 pm

Cześć,
mam nadzieję, że nie było i się komuś przyda.
Ponieważ w innym wątku udało się ustalić, że najlepszym sposobem na fabryczny GPS w DIII jest jego wyrzucenie i wstawienie w to miejsce Garmina ewentualnie Mio, postanowiłem poszukać jednak jakiegoś uzasadnienia dla tego aby go nie wyrzucać ;)
Znalazłem ciekawy wątek:
http://www.disco3.co.uk/forum/topic74474.html
Sprawdziłem działa.
Reasumując, mając podstawową nawigację (nawet nie premium ;)), w sposób łatwy i szybki uzyskujemy:
1. możliwość obsługi telefonu podłączonego bo bluetooth z ekranu nawigacji, w tym wybieranie numerów, wybieranie z kontaktów, przeglądnie ostatnich połączeń etc. Przychodzące rozmowy wyświetlają się na ekranie. (Książka adresowa ponoć tylko w modelach 2008 i nowszych, u mnie w 2007 działa.
2. z ekranu można wybierać stacje radiowe ładnie wyświetlone z nazwami.
3. pojawia się opcja info 4x4 - z nawigacji premium (ja już wcześniej miałem odblokowane, ale ponoć to odblokowywuje)
4. nawigacja działa bez zmian
5. pojawia się ekran z komputerem podróżnym ale nie działa :)
Wady:
1. nie działa automatyczne ściemnianie ekranu, można go ściemniać ręcznie z menu lub zainstalować sobie ściemniacz :)
2. zmienia się działanie przycisków pod ekranem - "home" osiągalny jest tylko z menu
3. nie da się obsługiwać CD z ekranu.
Aby wszystkie te dobrodziejstwa osiągnąć wystarczy przeciąć jeden z kabelków łączący ekran z przyciskami przed nim, zajmuje to 10 min. Przecięte końce kabelka przedłożyłem i wyprowadziłem na pod gumę przed monitrkiem, dzięki temu łatwo można przełączać między oryginalnym menu a menu RR. Cała zabawa polega na tym, że nawigacja po ilości przycisków podłączonych do niej rozpoznaje czy jest w RR czy w DIII i przy wybudzanie ładuje odpowiedni soft.

A co do nawigacji to sobie podłączę telefon z Automapą i będę używał ekranu jako wyświetlacza.
:)
pozdr
Y

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”