Jak tak czasem przeglądam dział LRa, to odnoszę wrażenie, iż producent postąpił nie fair do klienta wypuszczając na rynek auta, z których obsługi trzeba mieć doktorat...
A bardziej w temacie (i pomijając, że to raczej żart noworoczny jest z ich strony, sądząc po owych procedurach, proponuję przeczytać je ze zrozumieniem

)...
Gazfan niewątpliwie trochę racji by miał (gdyby to napisał na poważnie). Wszak z tego żyje, więc się nie dziwie, iż się buntuje.
Ale (i tu już płyniemy zupełnie poza temat, tak ogólnie o podobnych problemach porozmawiajmy) poniekąd sam jest sobie winien (nie personalnie, jako Przemek, tylko jako "instytucja ogólna", if you know what I mean...). W Polsce to wszystko takie posrane jest. Z jednej strony każdy serwis (z którymi miałem do czynienia, znowu nie mówię tu o Tobie Gazfan, bo się nie znamy przecież, odnoszę się tylko do swojej próby i swoich doświadczeń) zachowuje się jak by wszystkie rozumy pozjadał a często gówno wie poza tą wiedzą tajemną z książek, których i tak do końca rozumie z racji obcego języka, hehe. Jak już mają i rozumieją wiedzę książkową, to zastosować jej nie potrafią, bo nie ogarniają podstaw mechaniki "żywej". Ale kasę za roboczo-godzinę walą kosmiczną (tak, wiem, bo mają koszta) i za swoje dumanie nad wiedzą tajemną liczą krocie tłumacząc trudnością i skomplikowaniem zagadnienia (bo przecież nie swoją niewiedzą).
Z drugiej strony klient chciałby wszystko za darmo i na wczoraj. Bo jak to tak!? Płacić np. stówkę za poradę ustną? Albo stówkę za wciśniecie trzech guzików w kabinie celem wyświetlenia czegoś tam na zegarach? ZŁODZIEJSTWO!
I koło się zamyka.
Ktoś zapłacił zylion za oprogramowanie typu ESI Tronic itp, a potem ktoś inny przekleja skany z pirata na forum...
Ja jednak uważam, że taka pojedyncza wklejka wiele złego nie zrobi. Jeżeli ktoś potrafi z niej skorzystać prywatnie czy też jako mechanik swoją działalność prowadząc to i tak do ASO nie pojedzie - prędzej tego pirata zedrze. Tak mi się zdaje. Do ASO jeżdżą ludzie, który mechaniki nie ogarniają zupełnie/sami nie mechanikują. A Gazfan co sądzi? Serio pytam.