Pomoc dla Tarsusa!

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Troy

Re: Pomoc dla Tarsusa!

Post autor: Troy » wt cze 05, 2012 3:49 pm

Baghdad :)21
Land Rover:One Wife... Livid !
Immobilised LandRover is a moral defeat for the driver!

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt cze 05, 2012 3:54 pm

a nie możesz zarejestrować na kogoś w tym tanim rejonie? Albo siebie tam zameldować?

Awatar użytkownika
Troy

Post autor: Troy » wt cze 05, 2012 4:21 pm

Nie ma takiej mozliwosci.
Po pierwsze, nie ma na kogo. Jakby bylo, caly ten topik bylby o polowe krótszy.
Po drugie, kierowca prowadzacy dany pojazd musi miec wykupione na swoje nazwisko ubezpieczenie na dokladnie ten pojazd.
Tyle.
Wyjatkami sa rozne ubezpieczenia grupowe dla handlarzy samochodami, mechaników etc. Ale tam tez ciasno, musisz byc zatrudniony u nich i takie tam. Wtedy mozesz sobie prowadzic rozne wozy na jednym firmowym ubezpieczeniu. Dokladnie nie wiem jak to dziala, ale mniej wiecej tak jak opisalem.
Ubezpieczasz auto XXX, na nazwisko YYY, a jesli pan ZZZ wsiadzie do auta XXX nie majac na nie ubezpieczenia na swoja osobe, podlega wyzej opisanym sankcjom.

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » wt cze 05, 2012 4:27 pm

czyli jak mazz 3 auta i powiedzmy 2 kierowców w domu, to 6 polis sobie życzą?
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Troy

Post autor: Troy » wt cze 05, 2012 8:04 pm

Kabal pisze:czyli jak mazz 3 auta i powiedzmy 2 kierowców w domu, to 6 polis sobie życzą?
Jesli kazdy z kierowców ma miec mozliwosc jezdzenia wszystkim trzema autami to dwie polisy, kazda na trzy samochody.
Albo jedna polisa na glownego kierowce, z dopisanym kierowca dodatkowym na na trzy samochody - co w zaleznosci od drugiego kierowcy czesto moze wyjsc lacznie taniej.
Musi byc powiazanie kierowcy i samochodu na polisie w taki czy inny sposób.

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » śr cze 06, 2012 11:19 am

Cholernie to komplikuje np. chwilowe użyczenie samochodu, np. po imprezie, do dupy te wyspy :)21
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Troy

Post autor: Troy » śr cze 06, 2012 12:13 pm

No z tego i z kilku innych powodów tak.
Przedewszystkim nagorsza jest dla mnie inwigila. Te kamery co mamy i cayly system rozpoznawania twarzy z kamer publicznych w miastach, cuda wianki.
Teoretycznie jak nie nagrabiles to masz spokój. Ale popelnisz maly blad, niechcacy... zapomnisz oplacic podatku za auto - kamera cie capnie. Nie wazne ze to z rozproszenia poprostu ucieklo z glowy, na drugi dzien bys poszedl. Leciutko przekroczysz predkosc, bo oderwales oczy od predkosciomierza - blysk. Przegladu nie zrobiles, ale jedziesz wlasnie zrobic - kamera na autrostradzie - cyk. I w centrali wyskakujesz jako wóz bez przegladu i w 30sekund masz radiowóz na dupie. Nie mowie tu o celowym walkarstwie, tylko o sytuacjach jakie kazdemu sie zdazaja z codziennego zabiegania, roztargnienia czy zwyklej zapominalskosci.
A kary karw surowe, wysokie czuc je na dupie dluuuuuugo. Psa wyprowadzisz na spacer, kupe zrobi na trawie. Nie masz woreczków ze soba. 1000£ kary - kamery obczajaja parki. :roll:

Awatar użytkownika
Troy

Post autor: Troy » śr cze 06, 2012 1:40 pm

Wszystko fajnie bo jak jojczysz na Wyspy to zara wszyscy: "oooo ale chujowe te wyspy"
A sprobuj powiedziedziec ze cos jest fajnego, zajebistego lepszego niz w Kraju Rad, to natychmiast bluzgi, ze tepe emigranty, ze cwaniaki dorobkiewicze i ze w kraju im smierdzi, slabousze co pouciekali bo nie mieli jaj. Prawdziwy Polak ma swiety obowiazek meczennictwa, jak ktos nie potrafi zaakceptowac tego faktu to cienias i idacy na latwizne leszcz.
Dlatego juz oduczylem sie pisac o pozytywach w UK.

Awatar użytkownika
decc
Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"

Post autor: decc » śr cze 06, 2012 2:26 pm

Kurna, nie chrzań tylko napisz coś pozytywnego o ju-kej, bo nie wiem czy mnie sytuacja życiowa nie zmusi do wyjazdu na wyspy. :-?
"Nic od Was nie można się dowiedzieć (każdy dla siebie, zakłamane chamy)"

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » śr cze 06, 2012 2:30 pm

Ja zawsze mowie tak: Nie wszystko jest tutaj fajne, ale zyje sie spokojnie i duzo, ale to duzo latwiej niz w pl. :)21
Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji

Awatar użytkownika
Troy

Post autor: Troy » śr cze 06, 2012 3:17 pm

Amen :)2

A cos pozytywnego?
Prosze bardzo:

Obrazek

Obrazek

Kolo bedize na masce wiec dokladnie jak z mojego avatara.
Sprobuj tylko powiedziec ze to nie jest cos pozytywnego :)21

Awatar użytkownika
decc
Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"

Post autor: decc » śr cze 06, 2012 3:24 pm

Śliczności! :)21

Jaki prajs jeśli to nie tajemnica?

Awatar użytkownika
Mieciu1

Kontaktowanie:

Post autor: Mieciu1 » śr cze 06, 2012 3:35 pm

No to jeszcze raz gratulacje i szczęścia z nowego nabytku :)2 :)21
Zdjęcia , zdjęcia , zdjęcia

Awatar użytkownika
Troy

Post autor: Troy » śr cze 06, 2012 3:58 pm

dwa a pol kafla królowych.
W sumie mega fuks. Koles tez po przejsciach wiec sie dogadalismy bo wiecej chcial.
:)21

Awatar użytkownika
jarekstryszawa

Kontaktowanie:

Post autor: jarekstryszawa » śr cze 06, 2012 3:58 pm

Piękny :)2
Jak mawiają bracia Rosjanie- go hard or go home!

https://www.facebook.com/jarekstryszawa

Awatar użytkownika
Troy

Post autor: Troy » śr cze 06, 2012 4:28 pm

No, w poniedzialek ma dotrzec do mnie bo 700km dalej stoi. Juz firme transportowa mam ustawiona. W srodeczku, zero rdzy, suchy, czysty, lekko kapie z silnika.
Nie wiem jak z ubezpieczeniem bedzie w sumie, ale juz lache w to wbijam. Jak sie nie ulozy, bede se w nim siedzial na ogródku w najgorszym wypadku.

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » śr cze 06, 2012 5:06 pm

Hmmmm. No ładne cacko, Ci powiem. :)21
Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji

Miland

Post autor: Miland » śr cze 06, 2012 5:32 pm

Ładniusia II -ka :D
Nissan Safari 4.2d
Nissan Laurel 2.8d

Awatar użytkownika
decc

Post autor: decc » śr cze 06, 2012 10:31 pm

Troy pisze:700km dalej stoi. Juz firme transportowa mam ustawiona. W srodeczku, zero rdzy, suchy, czysty, lekko kapie z silnika.
Ktoś Ci go znajomy oglądał na miejscu, czy wierzysz właścicielowi bezgranicznie? :wink:

Awatar użytkownika
Troy

Post autor: Troy » śr cze 06, 2012 10:44 pm

Mam wyjscie?
Plus dlugo gadalem z wlascicielem. Podobna sytuacja jak moja, no... znaczaco lepsza powiedzialbym.
Facet zrobil mi foty wszystkiego czego chcialem, pogadalim o chorobach, jego zona tez brzmiala na zatroskana jak moja.
Samochód przeszedl wlasnie przeglad w salonie LR - a tam nie ma lipy raczej.
Jakbym mial czas i pieniadze - pewnie ze bym obejrzal, kogos wyslal takie tam
Jakby gdyby rosly grzyby :)21

Awatar użytkownika
decc

Post autor: decc » śr cze 06, 2012 11:08 pm

Pytam z ciekawości, nie żeby się czepić :wink: Zapodaj zdjęcia jak przyjedzie - lubię takie klasyczne pyrdki :)21

Awatar użytkownika
Troy

Post autor: Troy » czw cze 07, 2012 12:21 am

Wiesz, ja juz tak z przyzwyczajeina odpowiadam... jakby kto za bardzo zgryzliwy byl, zeby z wszystkich argumentów od razu. Tak na wszelki wypadek.
Kurna to forum uczy :)20

Pewno ze foty zapodam, tylko niech najpierw dojedzie, niech sie do niego dogramole i mam nadzieje ze mam jeszcze tyle pary zeby bez wspomagania zakrecic.
Ale kolo mowi ze na tych oponkach kreci sie mietko.
Fajnie bo w tym kraju, mimo ze to pierdziel z 69' to tak naprawde nadal nadaje sie do jazdy na codzien. Czesci sa, tanie, ino lac i dbac.
Jak mialem LR90 z 86go roku, to dojezdzalem nim codzien do pracy 15 mil w jedna strone, zabierajac chlopaków na "pake". Paliwko sie zwracalo i jeszcze na fajki staczalo bo wiara sie dorzucala do podrózy.
Kocham te samochody poprostu.

Wiem ze czasem sam dla jaj smieje sie z rzekomej awaryjnosci landków, ale jak jezdze nimi od siedmiu lat, w roznych warunkach, nigdy mnie nie zawiodly. Jak cos sie zdupcylo, bo czasem sie zdupcylo, zawsze dojechalem do domu, bez generowania dodaktowych kosztów. Proste to to jak konstrukcja cepa, wszystko latwe do wymiany w trasie, wiadomo co sie zazwyczaj moze zepsuc... Wystarczy obdazyc ten woz jakims nalezytym traktowaniem, zeby nie powiedziec "uzcuciem" i mozna jechac na koniec swiata. A w kolo komina nie jezdze. Szkocje zaliczalem co roku, i to nie po szosach i autrostradach jak coniektórzy moga potwierdzic, tylko jechalo sie najdziczej jak sie dalo czasami. Daleko od cywilizacji, bardzo daleko. Nie znam innych marek, nie mam porównania. Ale wiem jedno. Takie stare wozy moga czlowieka puscic z torbami gdzies na wypizdowiu, ze tylko helikopter wolac. A ja zawsze wrócilem. Landek to nie tylko narzedzie dla mnie. Narzedzie to jakas astra czy ulubiony przez Mroka citroen. Lanek to symbiotyczna relacja pomiedzy maszyna a czlowiekiem, w sytuacjach gdzie matka natura nie do konca zyczy sobie obecnosci ani jednego ani drugiego. Landek to symbol podróznictwa, eksploracji, piekna w prostocie i tak naprawde wytrzymalosci i solidnosci.
I wiem ze ktos mi tutaj zara wyskoczy ze karmie siebie i probuje innych "Camelowa" komercha. Wali mnie to w sumie bo wiem po latach jak to funkcjonuje w rzeczywistosci. Moze nowe sie dupca, moze i tak. Nie mialem nowego, mialem tylko stare i te mnie nigdy nie zawiodly.
Wiec jakby mi dawali nowa tujote na cyfrowych dyfrach i autopilocie, i tak bralbym starego gniota spod zielonego jajca.
Tak mam co poradze. :)21

A teraz pytanie do jednego zgreda:
Ty, zgred, ta zabytkowa pozólka instrukcje serwisowa z 60tych lat do serii 2 co ci wyslalem w prezencie, ti uzywasz jakos, czy jebles w kat szafy?
Bo jak nie uzywasz, to bardzo chetnie mozesz mi ja odeslac jako prezent równiez, bedzie z niej przynajmniej uzytek :)21
Tyle do zgreda, reszcie zycze dobrej nocy

Awatar użytkownika
decc

Post autor: decc » czw cze 07, 2012 12:44 pm

Doskonale Cię rozumiem, bo i ja jestem fanem starych "analogowych" pyrkawek (i to nie tylko terenowych) i boleję bardzo nad tym, że za jakiś czas zardzewieją ostatnie mechaniczne terenówki i wtedy nie wiem czym będziemy jeździć, bo to całe elektroniczne badziewie całkowicie mnie odtrąca. Zastanawiam się czemu Nissan nie produkuje już Y60-tek - szłyby, przysięgam, jak woda.

Awatar użytkownika
Troy

Post autor: Troy » czw cze 07, 2012 1:18 pm

Mysle ze nie produkuje bo wlasnie by nie szly. Cala linia produkcjyjna dla kilku pasjonatów?
Swiatem rzadza pokemony i fejsbuk. Dlatego mamy Land Rovera Evoque, a Def jakiego znamy idzie do kosza.
Plus potrzeba posiadania samochodu terenowego zanikla. Wszedzie sa drogi.
Pozostaje nam tylko, dbac o te swoje, latac, lepic, naprawiac przez lata, niech jezdza. Pasje przekazac latoroslom.

Awatar użytkownika
decc

Post autor: decc » czw cze 07, 2012 1:37 pm

Czy ja wiem czy kilku? Na całym świecie są jeszcze miliony tych staroci i ich właściciele marzą o możliwości zakupu takiego nowego. Ale fakt, że ten rynek mniejszy i że o wszystkim decydują kolesie w gajerkach, którzy opinię czerpią z prasy "offroadowej" typu Autoświat4x4, gdzie 99% aut to SUVy.

Martwię się co przekażemy tym naszym latoroślom, bo za parę lat nie będzie czym jeździć. Pozostaje nadzieja, że w miarę terenowe terenówki będą jeszcze produkowane jakiś czas dla wojska i służb wszelakich.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ludzie ludziom”