Domy drewniane, firma Danmar. Zna ktoś?

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Ryżak

Domy drewniane, firma Danmar. Zna ktoś?

Post autor: Ryżak » sob lip 12, 2014 9:46 pm

Czołem ludziska!

Mam zapytanie, na temat domów drewnianych wykonywanych przez firmę "Danmar".
Współpracował ktoś z nimi? Stawiali komuś z was dom? Albo ktoś zna kogoś komu stawiali? :)21 . Wszelkie informacje mile widziane.

Firma jest z Szymbarka koło Wieżycy. Dzisiaj byliśmy i rozmawialiśmy na temat domku, konkretnie takiego http://www.danmardomy.pl/img/cennik/ima ... marVIb.jpg
A teraz chcę zaczerpnąć wiedzy od ludzi postronnych, którzy mieli z nimi styczność.
Mitsu Pajero dwałosiem tedeji. Było.Vitara była. Sportage 8V był. V70 2.5tdi jest. XC90 2.4 D5 jest.

Awatar użytkownika
ernil

Re: Domy drewniane, firma Danmar. Zna ktoś?

Post autor: ernil » sob lip 12, 2014 10:01 pm

Nie miałem styczności z tą firmą, ale przy budowie domów drewnianych zalecam dalece idącą ostrożność :)21
To ma być całoroczne? Jaka wielkość? Jakie media? Jaki teren?
Możemy doradzić coś od strony projektowo-doświadczeniowej jakbyś potrzebował, ale raz jeszcze - zalecam ostrożność.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
Ryżak

Post autor: Ryżak » sob lip 12, 2014 10:26 pm

Całoroczne, wielkość okolo 9x7 metrów, Media: prąd, gaz, woda,teren płaski, łatwy w przygotowaniu podbudowy. A dlaczego twierdzisz ze musze być tak ostrożny przy drewnie?
Troche siedzę w budowlance, a i miałem stycznośc z konstrukcjami drewnianymi, domami prefabrykowanymi drewnianymi i ich wykończeniem.
Ja lubie pancerne wykonanie, więc jeśli coś można umocnić, to napewno to zrobie jesli będę mógł :)21

http://www.danmardomy.pl/img/cennik/rzuty/danmarVIb.pdf tu jest rzut pogladowy tego domu
Mitsu Pajero dwałosiem tedeji. Było.Vitara była. Sportage 8V był. V70 2.5tdi jest. XC90 2.4 D5 jest.

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » sob lip 12, 2014 10:30 pm

Nie mam nic przeciwko domom z drewna (sam mieszkam w kanadolu), chodzi mi głównie o to, że wymagają wysokiego stopnia kultury technicznej, by potem "działały" :)21
Zwłaszcza, jeżeli to jest coś szkieletowego.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob lip 12, 2014 10:33 pm

Ryżak pisze:Czołem ludziska!

Mam zapytanie, na temat domów drewnianych wykonywanych przez firmę "Danmar".
Współpracował ktoś z nimi? Stawiali komuś z was dom? Albo ktoś zna kogoś komu stawiali? :)21 . Wszelkie informacje mile widziane.

Firma jest z Szymbarka koło Wieżycy. Dzisiaj byliśmy i rozmawialiśmy na temat domku, konkretnie takiego http://www.danmardomy.pl/img/cennik/ima ... marVIb.jpg
A teraz chcę zaczerpnąć wiedzy od ludzi postronnych, którzy mieli z nimi styczność.
wzioł bym skalówkę i przemierzył ten projekt bo coś mi na oko nie gra z wymiarami , dwa to trochę zrób to sam bo między innymi bez projektu i montażu instalacji , trzy mus piwnica pod całym domem bo kotłownia i opał , pralnia , spiżarka itd. Podłogówka min. 32mm jak książki piszą a nie z boazerii . Ja osobiście szukał bym innej firmy,ale może się mylę
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Ryżak

Post autor: Ryżak » sob lip 12, 2014 10:42 pm

To jest pogladowka. Projekt mniej wiecej jest przewidziany na 8,5x6,5 metra. Rozklad domku, wymiary itp, ustala sie indywidualnie. Wiec o ta skale sie nie martwie. Ogrzewane to bedzie kominkiem + zapasowo gazem. Firma stawia do stanu zamknietego surowego, do wykonczenia wewnatrz. Piwnicy mi tam nie potrzeba, bo mam troche miejsca poza domkiem i inne budynki przeznaczenia gospodarczego.
Więc tak jak mówie, konstrukcje, komin, dach i okna stawia firma, ja sobie sam robię resztę. Domek nie jest wielki, więc nie zaszaleję z pomysłami ypu pralnia czy spiżarnia. Pralka w łazience, spiżarnia w kuchni wystarczy w zupełności.

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » sob lip 12, 2014 11:13 pm

niby tak, niby nie,
sam mam dom z drewna,7,5x10 i powtórze co powiedział klucz piwnica mus :)2 bez tego będzie mało miejsca (na prawde mało)
jeśli to ma być oczywiście do mieszkania a nie "na weekend"
jak to ma być szkieletówka a nie dom z drewna :)21 to zalecam bardzo daleko idące patrzenie na ręce co idzie i jak idzie do ocieplenia, żebyś się potem nie zdziwił :)21
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Ryżak

Post autor: Ryżak » sob lip 12, 2014 11:19 pm

Na piwnice nie ma opcji. Mam osobno stodole, wkrotce garaż z zapleczem, wiate na drewno i drugi dom obok, ze strychm, piwnica itp. Dom jak najbardziej do mieszkania. A na to co piszesz, na pewno zwroce szczególna uwage. I bede sie czepial przy tym :)21 . Ocieplenie i tak zostanie mi do zrobienia, wiec o to rownież się nie martwie :)21 .

robcio-p
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: robcio-p » sob lip 12, 2014 11:20 pm

Ja bym na nich uważał, zbudowali takie coś:
http://www.przewodnik.e-wyjazd.pl/photo ... eb2ed.jpeg
:)21
Była: Vitara 1,9TD 1997
Jest: Grand Vitara 2.0 HDI 2004

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob lip 12, 2014 11:23 pm

Ryżak pisze:To jest pogladowka. Projekt mniej wiecej jest przewidziany na 8,5x6,5 metra. Rozklad domku, wymiary itp, ustala sie indywidualnie. Wiec o ta skale sie nie martwie. Ogrzewane to bedzie kominkiem + zapasowo gazem. Firma stawia do stanu zamknietego surowego, do wykonczenia wewnatrz. Piwnicy mi tam nie potrzeba, bo mam troche miejsca poza domkiem i inne budynki przeznaczenia gospodarczego.
Więc tak jak mówie, konstrukcje, komin, dach i okna stawia firma, ja sobie sam robię resztę. Domek nie jest wielki, więc nie zaszaleję z pomysłami ypu pralnia czy spiżarnia. Pralka w łazience, spiżarnia w kuchni wystarczy w zupełności.
projekt z dupy i nie na nasze warunki , robiony bezmyślnie i po taniości dla leszczy. Pamiętaj potem odwrotu już nie ma a cena trochę za wysoka jak na taką ofertę. Ja w tym mieszkał nie będę :)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Ryżak

Post autor: Ryżak » sob lip 12, 2014 11:23 pm

Nawet byłem w srodku :)21 . Fajne wrażenia :)21 .

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob lip 12, 2014 11:25 pm

aaaaa domek nie musi być duży ale przemyślany i wygodny, ze dwa razy wejdziesz do tej chałupy przy -20 i grzejesz całą od nowa :)21

Awatar użytkownika
Ryżak

Post autor: Ryżak » sob lip 12, 2014 11:26 pm

[quote="klucz13"][/quote]

Dlaczego nie na nasze warunki?
Wszelkie pomysły mile widziane :)21 .

Awatar użytkownika
Ryżak

Post autor: Ryżak » sob lip 12, 2014 11:30 pm

klucz13 pisze:aaaaa domek nie musi być duży ale przemyślany i wygodny, ze dwa razy wejdziesz do tej chałupy przy -20 i grzejesz całą od nowa :)21
Dokladnie, wiatrołap też by był wmontowany w projekt. Podszkole sie z painta jakiegos i zademonstruje jak bym widzial dół.
Drzwi wejsciowe troche blizej lazienki i w srodku przedpokoj na rowni z łazienka, albo troche mniejszy.

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob lip 12, 2014 11:35 pm

Ryżak pisze:
klucz13 pisze:
Dlaczego nie na nasze warunki?
Wszelkie pomysły mile widziane :)21 .
post wyżej :)21 brak korytarzyka lub co najmniej wiatrołapu , wyziębisz chałupę w try miga nosząc choćby opał , gdzie se ten kominek dupniesz w kiblu czy kuchni bo w salonie brak miejsca zeby jednym zrobić wentylację i komin dymowy , błeee ogólnie chujnia nawet nie chce mi się dalej rozwazać

Awatar użytkownika
Ryżak

Post autor: Ryżak » sob lip 12, 2014 11:35 pm

Sory za spam, cos mi sie posralo w necie :)21

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob lip 12, 2014 11:37 pm

jaki certyfikat energetyczny daje kotleś i jakie gwarancje :wink:

Awatar użytkownika
Ryżak

Post autor: Ryżak » sob lip 12, 2014 11:39 pm

Wykończenie tego jest w moim zakresie, więc to już ode mnie zależy. Może mi podać pogladowe parametry wyliczone przy potencjalnej izolacji.

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob lip 12, 2014 11:39 pm

gwarancje w dniu podpisania umowy i to na piśmie a nie przy odbiorze

Awatar użytkownika
Ryżak

Post autor: Ryżak » sob lip 12, 2014 11:41 pm

Bez podkladki, już mnie zycie nauczylo, zeby nic nie robic :)21

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz lip 13, 2014 12:13 am

Ryżak pisze:Bez podkladki, już mnie zycie nauczylo, zeby nic nie robic :)21
to jeszcze ci dupę skopie jak zapłacisz za te parę kubików drewna tyle chajcu a otrzymując prawie nic w zamian

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » ndz lip 13, 2014 8:22 am

Danmar to bardzo znana firma w naszej okolicy.

Jak kazda ma dobre I zle strony:

1 Tych domow w okolicy jest pelno, ale zdecydowana wiekszosc to jednak letniskowe domy
2 Nawet caloroczne sa stawiane u nas jako letniskowe, czy tez caloroczne dzialki a nie domy.
3 Widzi sie tego bardzo duzo w okolicy I wygladaja bardzo ladnie, duzo z nich ma juz po parenascie lat I dalej wygladaja OK

Teraz wady

1 Wedlug mnie, caloroczne wykonanie jest troche za delikatne, znaczy caly czas czujesz sie jak w letniskowym domku.
2 Wlasciciel firmy jest znanym w rejonie burakiem, ktory jest malo slowny w biznesie I nawet gdzies byl temat jak to firma Danmar probowala wydymac naszego forumowego kolege. Nie bylo to nic o budowie domu, tylko o jakis uslugach.

Slowem, tych domow jest u nas duzo stawianych I ludzie nie narzekaja, ale wiekszosc tych domow jest stawiana jako weekendowe chalupy...
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
lysy76

Post autor: lysy76 » ndz lip 13, 2014 9:26 am

Kibel w salonie?
Piec gdzie?
Robić miejsce na wyjazd?
Wujek Dobra Rada 8)

Awatar użytkownika
Ryżak

Post autor: Ryżak » ndz lip 13, 2014 9:40 am

Wpadnij na bajere, bo za dużo klepania w klawisz :)21

Awatar użytkownika
Ryżak

Post autor: Ryżak » ndz lip 13, 2014 9:46 am

Misiek Cypr pisze:Danmar to ...
ciach

O własnie, no dlatego bedzie model z elewacja normalna, wewnatrz wykonczenie g-k z elementami drewna. Tzn takie jest zalozenie.
Ale taki domek, jako własność, jest lepszy niż najlepsza stancja, bo przynajmniej nikt mnie nie wywali, a na stancji gość daje wypowiedzenie i zaczynam od zera, a przez pare lat sie juz ladna sumka uzbierała za stancje, ktore mozna by przeznaczyc wlasnie na domek. Wiec zapadla taka decyzja. Ciasny, ale wlasny, słaby ale komfortowy :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ludzie ludziom”