Lek potrzebny jest tu ktoś z aptekarskiej branży
Moderator: Marcin-Kraków
Lek potrzebny jest tu ktoś z aptekarskiej branży
Hej,
Potrzebny jest lek METEX(methotrexate) 10mg roztwór do wstrzyknięć.
Niby lek dość powszechny, wpisany na listę leków refundowanych ale okazuje się totalnie niedostępny.
Zwiedziłem wszystkie apteki w Krakowie i wszędzie to samo: "nie ma i nie ma w hurtowniach"
Dopóki nie znajdował się na jakiejś tam liście stworzonej przez NFZ nie było problemów z kupnem.
[cenzura] mać!
Może jest tu ktoś kto coś podpowie jak to naruchać...
Recepta oczywiście jest.
Potrzebny jest lek METEX(methotrexate) 10mg roztwór do wstrzyknięć.
Niby lek dość powszechny, wpisany na listę leków refundowanych ale okazuje się totalnie niedostępny.
Zwiedziłem wszystkie apteki w Krakowie i wszędzie to samo: "nie ma i nie ma w hurtowniach"
Dopóki nie znajdował się na jakiejś tam liście stworzonej przez NFZ nie było problemów z kupnem.
[cenzura] mać!
Może jest tu ktoś kto coś podpowie jak to naruchać...
Recepta oczywiście jest.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
Re: Lek potrzebny jest tu ktoś z aptekarskiej branży
jutro Ci to sprawdzę w Rzeszowie..
gra?
gra?
A zamiennik? popatrz tutaj, jest dużo roztworów http://zamienniki.sprawdzlek.pl/metex/
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
Z zamiennikami niestety taki sam problem. W hurtowniach od tygodni - brak. Jedyna opcja to dorwanie pozostałości z jakiejś apteki.
Więc jak ktoś ma pod ręką jakąś apteke to jak zaglądnie będę wdzięczny. Jakby był odpowiednik to się receptę skołuje odpowiednią bo niestety tego się nie da od tak zamienić w aptece gdyż lek jest drogi i chcąc mieć refund to musi być recepta dokładnie na to co ma być sprzedane.
Teraz pytanie. Wiecie dlaczego nie ma go dostępnego w PL? Bo go z większym zyskiem sprzedają za granicę
Niby spoko no ale kurcze coś tu nie gra...
Więc jak ktoś ma pod ręką jakąś apteke to jak zaglądnie będę wdzięczny. Jakby był odpowiednik to się receptę skołuje odpowiednią bo niestety tego się nie da od tak zamienić w aptece gdyż lek jest drogi i chcąc mieć refund to musi być recepta dokładnie na to co ma być sprzedane.
Teraz pytanie. Wiecie dlaczego nie ma go dostępnego w PL? Bo go z większym zyskiem sprzedają za granicę

grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
wolny rynek w tej branży się nie sprawdza?
No coś jakby...Mroczny pisze:wolny rynek w tej branży się nie sprawdza?
Nie znam na tyle problemu, żeby coś więcej napisać ale po dzisiejszych rozmowach w kilkudziesięciu aptekach obraz jest przykry. Jest cała masa leków bardzo ważnych które wymiotło z PL. I to że są na liście leków refundowanych albo bezpłatnych nie ma nic do rzeczy.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
tu coś wygrzebałem http://aptekawaw.pl/-p-71166.html
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
to jest jeszcze pikuś. Pan Pikuś.
Moja Babcia choruje na wszystkie choroby świata. Pośród całego asortymentu bierze jakiś lek zmniejszający krzepliwość. Lek ten kosztuje od 90 do 450 złotych. Tak, nie ma pomyłki. Takie jest bicie na sztuce, tak postepują apteki. I teraz wyobraź sobie babcię w wieku 80+, chorą na wszystkie choroby świata i z emeryturą typową dla polskich emerytur jak robi badanie rynku i casting na dostawcę leków..
Moja Babcia choruje na wszystkie choroby świata. Pośród całego asortymentu bierze jakiś lek zmniejszający krzepliwość. Lek ten kosztuje od 90 do 450 złotych. Tak, nie ma pomyłki. Takie jest bicie na sztuce, tak postepują apteki. I teraz wyobraź sobie babcię w wieku 80+, chorą na wszystkie choroby świata i z emeryturą typową dla polskich emerytur jak robi badanie rynku i casting na dostawcę leków..
apteki z neta obdzownione - nie ma
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
No co, wolny rynek...Mroczny pisze:to jest jeszcze pikuś. Pan Pikuś.
Babcia widać znać reguły gry skoro ten casting urządza

grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
Popytam u nas w mieścinie jutro jak coś .
Zdjęcia , zdjęcia , zdjęcia
Ok.
Po trzech dniach poszukiwań udało się zdobyć zamiennik. Ostatnie 12 dawek w jakiejś tam maleńkiej hurtowni leków.
Wszystkim, którzy zaangażowali się w pomoc w imieniu małżonki serdecznie dziękuję.
Po trzech dniach poszukiwań udało się zdobyć zamiennik. Ostatnie 12 dawek w jakiejś tam maleńkiej hurtowni leków.
Wszystkim, którzy zaangażowali się w pomoc w imieniu małżonki serdecznie dziękuję.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
Ja właśnie wróciłem z objazdu i w jednej aptece bez szans na Metex i bardzo małymi szansami na Ebetrexat. W drugiej całkiem lipa.
W trzeciej Metexu brak i bez szans na zamówienie ale Ebetrexat niby jest na magazynie w hurtowni jak coś. Jakby było trzeba to dawaj znać. Tylko dokładne dawki bo były lekkie rozbieżności.
Pozdrowienia i zdrówka dla rodzinki.
W trzeciej Metexu brak i bez szans na zamówienie ale Ebetrexat niby jest na magazynie w hurtowni jak coś. Jakby było trzeba to dawaj znać. Tylko dokładne dawki bo były lekkie rozbieżności.
Pozdrowienia i zdrówka dla rodzinki.
moja córka brała metrotreksat podskórnie,ale miała totalne odjazdy i zmienili jej na tabletki.
dowiedz się czy chora osoba może stosować metrotreksat w tabletkach, bo jest on dostępny.
co prawda córka bierze tabletki 2.5 mg,ale może są o większej dawce.
dowiedz się czy chora osoba może stosować metrotreksat w tabletkach, bo jest on dostępny.
co prawda córka bierze tabletki 2.5 mg,ale może są o większej dawce.
Musi być w zastrzykach niestety.
Z tabletkami istotnie nie ma problemów z zakupem.
Z tabletkami istotnie nie ma problemów z zakupem.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
moim zdaniem są nikłe szanse na ten lek w stanie płynnym... już kilka lat temu w Sz-nie dostępny był on jedynie na zamówienie i to tylko w jednej aptece. Córcia moja bierze 25mg co łykend w tabletkach... jest ich dużo do zjedzenia,ale daje radę. Takie... śniadanie kosmonauty 

Udało się zorganizować jakieś resztki ampułek. Dwie kuracje już są w drodze.
Oczywiście Ebetrexat bo Metex nie osiągalny.
Oczywiście Ebetrexat bo Metex nie osiągalny.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
To mam próbować jutro zamówić? Czy na razie odpuścić?
Na razie odpuść dziękuję! Tak jak pisałem lek już mamy.Mieciu1 pisze:To mam próbować jutro zamówić? Czy na razie odpuścić?
Forum jak zawsze nie zawodne w tych kwestiach.

grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
Spoko koko
.Jak coś to dawaj znać to będziemy coś działać 

Mroczny pisze:to jest jeszcze pikuś. Pan Pikuś.
Pradaxa?
Moja Babcia też takie cuś bierze, co to od stówki do czech kosztuje. W jednym mieście, w jednej dzielnicy w sumie.
...
- mercg280ge
- Kontaktowanie:
to jest bardzo proste , apteki ktore biorą udział w przestępczym , tzw" odwróconym łancuchu dystrybucji " vide - http://www.rynekaptek.pl/prawo/hurtowni ... ,8812.html itp artykuły , w ramach bonusów, dostaje od " łańuchowej " hurtowni , okreslone leki w cenie dumpingowej i w ten sposób, nie dosc ze zarabia kilkaset procent na " łańcuchu ... " to jeszcze przy okazji nieuczciwie kosi okoliczną konkurencje .and_y pisze:..............
Moja Babcia też takie cuś bierze, co to od stówki do czech kosztuje. W jednym mieście, w jednej dzielnicy w sumie.
Nie pamiętacie leków za złotowke ? tam bylo podobnie . REASUMUJĄC , apteki w których cena leku znacząco jest niższa , to całą odpowiedzialnoscią za słowa , moge powiedziec, że ich WŁASCICIELE ( zgodnie z obowiazujacym prawem ) TO PRZESTĘPCY i mam nadzieje, ze w koncu, za to , w niedalekiej przyszłosci , zostaną odpowiednio rozliczeni .
edyta 23.06 http://biznes.interia.pl/wiadomosci/new ... 33512,4199
Ostatnio zmieniony wt cze 23, 2015 6:44 pm przez mercg280ge, łącznie zmieniany 1 raz.
770k
apteka w Gerlitz, mówią po polsku i wysyłają bez problemu
Demiani Apotheke
Demianipl. 8
02826 Görlitz
demianiapotheke.de
+49 3581 412080
Demiani Apotheke
Demianipl. 8
02826 Görlitz
demianiapotheke.de
+49 3581 412080
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
No ale polskich recept "na ryczałt" to raczej nie respektują.
Ale dobrze wiedzieć
Ale dobrze wiedzieć

grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć