grejt eskejp 2012

czyli rajdy ze ściganiem i próbami przejazdu

Moderator: Pasza

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Re: grejt eskejp 2012

Post autor: Drako » ndz mar 04, 2012 8:47 pm

PIORUN pisze:Witam.
Nie pisałem na tym forum dobrych kilka lat, ale to co było na GER 2012 to żenada.
Miał być szybki rajd z jedną trasą dla wszystkich , a trasy przejechane miały być seryjnym L200 . ;-)
Auta jakoś dawały radę, ale quadowcy! jak zobaczyłem Quada w sobotę zatopionego tak ze tylko kierownica wystawała to nóż mi się w kieszeni otwierał. Ciekawe jak ta trasę miały pokonać T1 i T2?
Całkowity brak szacunku do nas offrodowców.
gorzej
Brak szacunku dla "klientow"
Kazdy z nas zostawil w bazie pare zl ...a zapewnie wiekszosc juz nie zostawi

Mnie najbardziej wkurzyla nocka. ( opisze dla niestartujacych)

Pokazuje ignorancje lub wrecz zlosliwosc organizatora.
Po 150metrach od startu byla seria blotnych kaluz -
ogolnie nic strasznego dla normalnego 4x4 (oska czy motorem bylo trudniej ale do przjechania)

Nie chodzi o trudnosc przeszkody - bo wszyscy przez to przejechali -ale samo jej umieszczenie
Po tych paru dolach ze szlamem wszyscy bylismy mokrzy, brudni, zalani blotem, woda w butach,uwalone gogle, kaski itd - w autach brudne szyby, chłodnice, szlam w krzyzakach , lancuchach , hamulcach itd
po czym 35...... km prostej po lesnej drodze ( z chyba 4 zakretami) , bez trudnosci terenowych.
Prosta i nawet fajna trasa
Po czym na mecie zenujaca scena z lista waypointow do wpisania
Wydrukowana lista byla z bledami( kartki dostalismy na mecie) wiec trzeba bylo sobie.... spisac z auta ( 80 zawodnikow musialo sie zmiescic przy llr discovery i spisac 10 waypointow napisanych na kartce dlugopisem- jakbysmy nie mogli miec tych waypointow w roadbooku zeby na spokojnie w bazie wprowadzic)
I powrot pod prad ta sama trasa ...o przepraszam ostatnich pare kratek bylo innych... ale w gratisie z bledem ( ja tam krazylem z 45 min bo byla na dodatek juz mgla wiec nie dalo sie "wypatrzec" mety)

Ale wracajac do "poczatku " oesu
Jak juz koniecznie chcial nas organizator wladowac do tego szlamu, to trzeba bylo to zrobic tuz przed meta( mniej sie bezsensownie "zuzywaja " samochody a i dla zawodnikow jest przyjemniej)
No i bezpieczniej ( np dzieki czystym szyba)

U mnie przez ten szlam zepsulo sie sterowanie roadbookiem i do konca rajdu musialem przewijac recznie . Jechalem bezsensownie mokry itd

Zapytalem sie alberta jaki jest sens puszczac przed 30 kilometrowa prosta szutrowka ludzi przez pare metrow bagna odpowiedzial patrzac z gory jak na jakiegos leszcza ( a nie goscia/klienta , ktory mu zaplacil wpisowe) niby na luzie zujac gume
"bo taki jest off-road"

W takim samym tonie odpowiadal na odprawie jak mu bledy wytykali (wlasnie min piorun)itd
zero pokory

Nigdy nie bylem szybki i pewnie nie bede(zwlaszcza na pizdziku ).
Jezdze dla zabawy bez napinania , ale jadac na cos co ma byc "profi" nie chce zeby bylo totalna amatorka

Awatar użytkownika
siojo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: siojo » ndz mar 04, 2012 9:06 pm

Byłem jako gość i z tej pozycji bawiłem się świetnie.
Moje fotki:
https://picasaweb.google.com/1161681149 ... ESCAPE2012

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » ndz mar 04, 2012 10:11 pm

To był nasz 3 i zarazem ostatni GER.
Dzięki za towarzystwo.
Zdrapek i poharatka

Awatar użytkownika
margod

Kontaktowanie:

Post autor: margod » ndz mar 04, 2012 10:23 pm

Ja byłem tylko na jednym i też mi się nie podobało. Poza imprezą w hotelu, która sami sobie urządziliśmy :)21

jarząbek

Post autor: jarząbek » ndz mar 04, 2012 10:52 pm

A nie mówiłem...? :roll:

Awatar użytkownika
zeus81
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: zeus81 » ndz mar 04, 2012 11:27 pm

zeus81 napisał(a):
.... szkoda że odcinki przeprawowe nie były punktowane ....

jak to zwykle bywa na rajdach szybkosciowych :wink:
to po co w ogóle wprowadzać odcinki o takim stopniu trudności, że auta, quady i inne pojazdy przygotowane do imprez szybkościowych nie radziły sobie zatopione we wodzie?
Mi te zamknięte w czasie rajdu odcinki przeprawowe podobały się najbardziej, ale jechałem autem do tego typu trasy przygotowanym.
Grat I
Silnik OM603 TD
Coilover Bilstein
36" Simex
Pajero III 2002 3.2 DID

Awatar użytkownika
9mm

Post autor: 9mm » ndz mar 04, 2012 11:49 pm

tyle niechęci :)21 a przecież org informował , że bierzemy udział w kultowym rajdzie , więc o co chodzi :)21
Szanowne koleżanki i koledzyDużymi krokami zbliża się IV edycja kultowego już rajdu Great Escape Rally
kult to kult , nie ma lekko. :)21
Drako słusznie zauważył , że widok ścigaczek za pół banki utopionych na bagienkach końca oesu , nadawał nowego wymiaru określeniu rajd szybkościowy :)21 szkoda , że tak mało zawodników klasy profesional przyjechało powalczyć :)21 utworzyli by most na miarę wielkiej ucieczki :)21

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » pn mar 05, 2012 9:32 am

daniła pisze: tu masz parę fotek z tej żenującej imprezy. więcej nie będę komentował bo mnie admin wypika
Nie wypika...
Dawaj :)21
Stajnia: RR 99 RRC i GAZ 69 :)

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » pn mar 05, 2012 9:50 am

Drako pisze: poza tym organizator bez pokory( cos czuje ze gazfan opluje monitor ze smiechu....)
I rację masz bo żart zacny :)21 :)21 :)21 :)21

Choć w sumie współczucia uczestnictwa.

Awatar użytkownika
henry

Kontaktowanie:

Post autor: henry » pn mar 05, 2012 4:57 pm

hmm... ja GER zapamiętałem tak - pół godziny zapierdalania z narażeniem zdrowia, a może i życia, a na koniec qwa meta schowana w krzakach i dziurze z błędnym azymutem - oj czerwień z wqrwienia jeszcze mi nie zeszła....

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » pn mar 05, 2012 4:59 pm

Oj głupio byłoby chyba napisać... wiedziałem.

:)21

Awatar użytkownika
henry

Kontaktowanie:

Post autor: henry » pn mar 05, 2012 5:03 pm

mądruś :)

Awatar użytkownika
stopiw

Post autor: stopiw » pn mar 05, 2012 6:59 pm

kol kilka fot mobilnej loży szyderców http://www.fotosik.pl/u/stopiw/album/1121541 i na prawdę kilka bo nie było co focic :)15
WJ 2004 special edition 4,0 QD,Lift +6"+przeł 3,91
Klub KAJMAN

Awatar użytkownika
gkozi

Post autor: gkozi » pn mar 05, 2012 7:23 pm

Taki trochę off-topic - nie znalazł ktoś może pierścienia z wcięciami zakładanego na półoś z oryginalnego sprzęgiełka patrola Y60 ? (boję się, że wykulał mi się w nocy z auta, (tak między jadalnią a toitoiami jeśli mam być precyzyjny])
Długi LC90 do jazdy, krótki GRat do zabawy

Awatar użytkownika
daniła
Kontaktowanie:

Post autor: daniła » pn mar 05, 2012 8:06 pm

GAZFAN pisze:
daniła pisze: tu masz parę fotek z tej żenującej imprezy. więcej nie będę komentował bo mnie admin wypika
Nie wypika...
no to w skrócie:
dwa lata hamowałem się o wypowiadaniem na temat tej imprezy ale w ten weekend miarka się przebrała:
prolog
startowaliśmy chyba ostatni, w miejscu gdzie miał stać sędzia z CP nie było nikogo (szukaliśmy go chyba z 20min) potem słyszę od innej załogi ze ktoś powiedział ze sędzia jest półtora km dalej. Jedziemy paręnaście km no i meta. więc się na siebie wqr.... ze dupa nie pilot i twardo robimy prolog jeszcze raz, żeby zobaczyć gdzie błąd popełniłem (i zrozumieć autora itenera) - i dupa - nikogo niema.
wyniki - kara 240min - ide do chłopaków zapytać dlaczego za brak CP zamiast 60min mam 240, a to dlatego ze za brak startu jest 60, brak cp jest 60 i brak mety jest 60 czyli w sumie 180 a dostaliśmy więcej. Ale że chłopaki są normalni , posprawdzali i uznali tylko 60min za brak cp. wiec odwracam się do stojącej obok Agnieszki i mówię ze nie było sędziego na CP, dostaję taką odpowiedź "ale na prologu nie było żadnego CP" no więc moja pozycja do dalszej dyskusji była z góry spalona :). ale to był tylko prolog wiec trudno... nie ostatni raz startowało się z ostatniej pozycji a kończyło dobrze....

start do nocki. nie będę się rozpisywał, wystarczą dwa słowa "BURDEL NA KÓŁKACH!!!!"
etap nocny OS1: trasa około 40km, parę krzyżówek i ogólnie pycenie na maxa, przy tych prędkościach nawet nie przeszkadzają mi małe błędy w metrach (trasa bardzo prosta - na innych rajdach uznałbym to za dojazdówke). dolatujemy do mety. Idę po koordynaty - 10-15 pozycji niestety wszystkie do przepisania i znowu BURDEL (bo ktoś spierd.. wszystkie!!! nie jeden!!! WSZYSTKIE!!!)
ale co tam, siadamy wklepujemy do garmina i tu zdziwienie, wszystko jest idealnie ustawione na naszym tracklogu z oesu który właśnie ukończyliśmy - sobię myślę "nie nie org nie robi z nas debili i nie puszcza tą sama trasa, przecież to poważny rajd...". ale co tam, wracamy jak po sznurku. na końcu całej trasy malutka zmiana , zamiast wracać na start oesu pierwszego mamy azymut 18!!!! czyli tak na oko trzeba wrócić - no ale po co - jak by tam była meta to byśmy ją przed chwilą mijali - tylko głupi przypadek spowodował ze znaleźliśmy metę - była ona na azymucie 180 !!!
pomyłki się każdemu mogą zdarzyć - ale jakieś "małe przepraszam" "sorry chłopaki", nie bo po co (Dominik jak próbował to wyjaśnić to dostał ignora i głupawy uśmieszek) idealnie pasuje tu text mojego brata "zamknięty w dobie pier.....y indywidualista"
Finał tego azymutu był taki że Ci co jechali dokładnie z nawigacją błądzili a Ci co lecieli po śladach nawet nie zorientowali się że był taki karygodny błąd

no to teraz dzień.
odprawa: mamy 3 oesy (oczywiście nie jestem zdziwiony że te same bo to w końcu GER) po około 50km
Albert mówi że jest pewien odcinek z mini błotkiem ale on to robił cywilnym L200
a wiec startujemy pierwszy oes, lecimy lecimy :), ja tu patrze a my mamy pętle w pętli (no ale w końcu to GER)
no i dolatujemy do tych kałuż. a tam wtopiony Martin, Piorun, Patrol i widać kilka wystających menetek quadów.
przelatujemy bo mamy auto przeprawowe, wyciągamy Pioruna, lecimy dalej i tu przychodzi do głowy taka myśl "KUR....A!!! nowy patrol z 4xd do rajdów CC tam przyjedzie i wpier.... się po klamki to będzie masakra!!!" no i tak też się stało (piszę tu tylko o swoich a byli też inni).
część odcinka oczywiście zostaje zamknięta (co dokładnie przewidział Dominik) ale to nie pomogło bo kawałek dalej zrobiła się jeszcze większa masakra.
mnie się tam (czyli w tych bagnach) podobało bo jestem z tzw. "nurtu przeprawowego" :P ale co mają powiedzieć ludzie którzy przejechali na rajd szybkościowy na MT'kach bez wind? a miała być też klasa Professional (jak by te auta się tam utopiły to by chyba w wiadomościach to pokazali)

no wiec tak:
bywałem na rajdach organizowanych przez wiejskie kluby miłośników aut terenowych i nigdy nie widziałem takiej żenady pod względem organizacyjnym, olewania uczestników, odj.... nędznej trasy (i itenera zrobionego przez jakiegoś taxidrivera) itd. i na dodatek trzeba jeszcze za to zapłacić.

oczywiście pewnie ktoś powie że przesadzam, wymieniam tylko wady a nie zalety, a że może się komuś podobało. na forum quadowców jest kilka podstron samej jechanki na GER i tylko jeden post w stylu "byłem pierwszy raz i mi się bardzo podobało" - no więc odpowiem tym co by tak chcieli napisać - pojedź na jakikolwiek inny rajd i dopiero się wypowiadaj

aaaa mam i plusy - medialnie to wygląda fajnie: balony, flesze aparatów, jakaś telewizja, kibice, kolorowe namioty...

no to tyle o mnie "to mówiłem ja Jażabek Wacław" ... dobrze że można się wygadać do takiej szafy jak forum :)

Awatar użytkownika
jezus

Post autor: jezus » pn mar 05, 2012 8:37 pm

Od dłuższego czasu zastanawiam się czy Albert G. jest na tym forum...a jak nie, to czy czyta posty ?? ... bo po Dakarze .....może się na Polski off Road z pod znaku rajdy4x4 obraził i .............zrobił dla ( właśnie ..Was czy Nich )GER 2012
bądz twardy ........ i odpuść sobie!!!!!

Awatar użytkownika
kedek
Kontaktowanie:

Post autor: kedek » pn mar 05, 2012 8:56 pm

https://picasaweb.google.com/1144289062 ... eRally2012

pierwszy ger był przemega... szkoda.
uazopatroloroburofordostar do błota
KTM EXC do łamania nóg
gazior do wycieczkowania

Awatar użytkownika
Igor V8

Post autor: Igor V8 » pn mar 05, 2012 11:06 pm

jarząbek pisze:A nie mówiłem...? :roll:
Mówiłeś ... przyznaję Ci rację
My też odpadamy ... miedzy innym dlatego nasz Team wrócił w sobotę :roll:
Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... :)21

Awatar użytkownika
suzus

Post autor: suzus » wt mar 06, 2012 12:00 am

bo wam się piździki rozleciały? :)21 :)21 :)21
landwarsztat
" i tak warto żyć"

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » wt mar 06, 2012 8:02 am

tak to czytam...nie żebym wielkiego stratega chciał bronić. jaki ma styl pracy wiadomo nie od dziś. widziały gały do kogo jechały. pewnie wych.ujka z trasą i regulaminem była jak piszecie. i organizacją.
ale pretensje o błoto i wodę na rajdzie terenowym?
na poligonie?
w marcu?
gdy trzy tygodnie wcześniej nakurwiało głębokim mrożeniem, potem pół metra śniegu w dwa dni, potem roztopy i trzy dni deszczu?
i wy jesteście zdziwieni warunkami?
że błoto i woda?
a gdzie karwa ta woda miała se iść, na boisko bobry żagań czy do gryszczukowej kuchni?
czy może swoim seryjnym l200 miał ją wywieźć do senegalu...
od kiedy jest przymus przez poligon jechać gęsiego jak moherowe lemingi od jamy do jamy? dała bozia rozum i regulamin to trza kombinować. pojazd terenowy służy do omijania przeszkód terenowych, nie do wdupcania się w każdą.
no chyba, że bozia poskąpiła.
tego rozumu w sensie. liniowo niebawem wszystko trzeba bedzie rozrysowywać. jak instrukcje z ikei.
jak jednemu z drugim woda w butach przeszkadza to niech na quada nie siada tylko się dmuchaną piłeczką i siatkówką plażową zajmie.
jakoś nie słyszałem żeby czachor, dąbrowski albo sonik mieli pretensje do organizatorów dakaru, że im piach łańcuchy niszczy.
ani skarg, że w malezji jest monsun i pijawy a na ladodze bagno i komary.
dżizasss...jakie roszczenia...tu im osuszuszyć a tam nawilżyć. to karwa rajd, nie gabinet tajskiego masażu. podupcyło się od nadmiaru swobód obywatelskich...jak temu zajączku na wiosnę...
#noichuj

Awatar użytkownika
zeus81
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: zeus81 » wt mar 06, 2012 8:27 am

Ja nie będę komentował czy impreza była zorganizowana dobrze i profesjonalnie czy nie. Impreza "Turystyczno-sportowa - czyli rajdy ze ściganiem i próbami przejazdu" - każdy zna znaczenie tego zdania, woda, błoto i przeszkody to chyba normalka w tym sporcie, ale ja jestem przecież laikiem. Nam się podobało choć miejsce mieliśmy 20, ale dojechaliśmy mimo awarii, z którą walczyliśmy przez dwa dni - udało się!!! I to jest sukces naszego malutkiego zespołu.
Teraz szykujemy się na następny wyjazd tym razem przeprawowy i również chwielibyśmy go ukończyć bez destrukcji pojazdu. Moim zdaniem w uczestnictwie nie liczy się tylko "pudło", ale dobra zabawa i "zdrowe" współzawodnictwo, a na GER było widać, że "ciśnieniowców" nie brakowało i zapewne stąd taka ocena.

Dajmy już spokój tym dywagacjom i wrzucajcie zdjęcie i filmiki z GER aby każda z załóg mogła złożyć sobie jakąś pamiątkę z tej imprezy w postaci albumu.
Pozdrawiam
Grat I
Silnik OM603 TD
Coilover Bilstein
36" Simex
Pajero III 2002 3.2 DID

Awatar użytkownika
Igor V8

Post autor: Igor V8 » wt mar 06, 2012 8:34 am

suzus pisze:bo wam się piździki rozleciały? :)21 :)21 :)21
jeden Suzus jeden ... drugi mógł śmigać :wink:
Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... :)21

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » wt mar 06, 2012 9:02 am

henry pisze:mądruś :)
Jak mogę wybierać to wolę określenie znawca :)21 :)21

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » wt mar 06, 2012 9:07 am

daniła pisze:
GAZFAN pisze:
Nie wypika...
no to w skrócie:
.....
Przeczytałem.. nie wycieli.. dziękuję :)2

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » wt mar 06, 2012 9:08 am

daniła pisze:medialnie to wygląda fajnie: balony, flesze aparatów, jakaś telewizja, kibice, kolorowe namioty...
WOW !! !!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Turystyczno-sportowe”