Rajdy do lat 15

czyli rajdy ze ściganiem i próbami przejazdu

Moderator: Pasza

Awatar użytkownika
Janusz2000

Kontaktowanie:

Re: Rajdy do lat 15

Post autor: Janusz2000 » czw lis 15, 2012 4:53 pm

A mnie dziwią i wku...ją bo tak to zazwyczaj się kończy jak ktoś nowy zada pytanie na tym forum - chyba niektórzy nie zrozumieli o co chłopak pyta, albo tradycyjnie 'po polsku' są zazdrośni że ojciec mu umożliwił taką zabawę w tym wieku. :)3

Sam zacząłem jeździć samochodem terenowym jak miałem 13 lat, na pierwszym rajdzie zlocie byłem jak miałem 17 (bo wtedy tak mogłem zrobić prawo jazdy) i też się wtedy czułem jak mistrz nad mistrzami - myślałem sobie "dajcie mi trochę lepszy samochód a objadę wszystkich" - taki ma prawa ten wiek i tyle!

@samurai99 - niestety musisz zaczekać na oficjalne ściganie się w rajdach - bo w off-rodzie u nas nie ma takiej formuły jak np w gokartach - imprez które odbywały by się na zamkniętych torach, obiektach dla określonych grup wiekowych. Większość rajdów nawet na poligonach wykorzystuje drogi publiczne jako drogi dojazdowe - także zawsze, nawet na rajdach amatorskich wymagane jest prawko.

Tak więc zostaje Ci poligon. Chyba tez jest jakiś przepis, że do jakiejś wagi (600kg czy jakoś tak - dokładnie nie pamietam) można mieć prawo jazdy od 16-ki - tylko nie wiem czy uda Ci się aż tak odchudzić samuraja :)21
Albo znajdź taki mały lokalny rajd, zapisz się tam z ojcem, a na samym rajdzie niech ojciec Ci posadzi za kółkiem, będzie robił za pilota i weźmie odpowiedzialność jakby coś się stało i tyle. Nic lepszego na razie nie wymyślisz.
RaceCars

Tacoma->Hilux 4.0 V6 TRD Supercharged
HDJ100
Touareg V8

parad
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: parad » pt lis 16, 2012 9:11 pm

Oczywiście że niektóre komentarze cechuje albo zazdrość, albo "zapomniał wół, jak cielęciem był"
przecież to normalne 25 lat temu były motorynki,a super wypas Simson, teraz mamy łatwiej osiągalne Samuraje i Patrole.
Chodzi o to samo normalny chłopak lubi poszaleć na czymś co ma silnik. I im wcześniej to zacznie robić i co najlepsze za zgoda i pod kontrolą dorosłych, tym lepszym i bezpieczniejszym kierowcom będzie w przyszłości. (Przetestowane na trzech pokoleniach). Jak 15-latek wyszaleję sie w błocie, to nie bedzie kręciło go w wieku 18 lat bezmyslne kręcenie bączków przed dyskoteką.
Przy okazji tej dyskusji zauważyłem, że brak jest czegoś dla młodych fanów offroadu, jak np wsomniane gokarty dla adeptów wyścigów torowych.
myślę że samochody to może za wiele, ale z powodzeniem odpowiednikiem gokartów mogłyby być quady.
Obecnie sam się przesiadłem z Jeepa na quada, żeby móc jeździć razem z synem 9 lat ( ja na grizzly 700, on 125)
moim zdaniem jest to lepsze niż szaleństwo pokomunijne młodych "quadowców" po normalnych ulicach, dające tylko pożywkę mediom przeciwnikom quadów i offroadu. Wprowadzając pewne zasady bezpieczeństwa jazda z małym quadem
nie stwarza dużego zagrożenia, chociaż czsasami musimy poruszać sie też po drogach publicznych.
Można pomyslec o organizacji imprezy dla nieletnich. Czy są jacyś zainteresowani?

Detektyw4x4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Detektyw4x4 » czw lis 22, 2012 8:03 pm

Witam.
Jak jeździsz z tatą to myślę że nie będzie to wielkim problemem jak na dojazdówkach On siada za kółko i jedzie a na "pieczątkach" które zazwyczaj są na odludziach to jeździsz ty. Często na okolicznych rajdach, które odbywają się niedaleko mnie przyjeżdża załoga jak się nie mylę to z Gdańska jest to tata z swoją córką w wieku na oko 11-14 lat potężnie zmotanym patrolem. Jak widziałem ich za pierwszym razem byłem w szoku co ta dziewczynka potrafi już nie powiem jak śmiga na OS-ach...
Wcale się chłopakowi nie dziwię że ciągnie go do off-roadu bo wiem jak "błoto wciąga" mimo mojego młodego wieku :)

A z drugiej beczki jak mieszkasz blisko pomorskiego masz gruby portfel i interesuje cię też jazda typu "WRC" to bardzo polecam Rallyland Junior Cup które wystartuje od przyszłego roku. Będą to zawody na naprawdę dużą skale. Fajna zabawa jak lubisz spore prędkości na asfalcie, szutrze i śniegu :)17 Miałem zaszczyt wziąć udział w VI rundzie MOTUL RallyLand Cup 2012 samochód mimo swych "małych" rozmiarów potrafi wcisnąć w fotel :D
Więcej możesz sobie poczytać tutaj http://www.korycki.pl/rajdy/index.php?a ... d=334&type

Awatar użytkownika
kubus1143
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kubus1143 » śr gru 12, 2012 12:58 pm

Ja miałem ten sam problem.. Tata zaczął przygodę z off-road kiedy miałem 14 lat i niestety zawsze siedziałem na miejscu pilota.. Ale na swój pierwszy rajd pojechałem rok temu w wieku 17 lat bez prawka oczywiście.. Wyglądało to w ten sposób że jako kierowce zapisałem Tatę a za pilota kolegę który faktycznie ze mną był, No i udało mi się wystartować bez problemów.. Na imprezach zamkniętych sprawa Policji jest zazwyczaj załatwiona i starają się unikać Terenówek :)

Awatar użytkownika
Wowos

Kontaktowanie:

Post autor: Wowos » czw gru 13, 2012 12:04 am

kubus1143 pisze:Ja miałem ten sam problem.. Tata zaczął przygodę z off-road kiedy miałem 14 lat i niestety zawsze siedziałem na miejscu pilota.. Ale na swój pierwszy rajd pojechałem rok temu w wieku 17 lat bez prawka oczywiście.. Wyglądało to w ten sposób że jako kierowce zapisałem Tatę a za pilota kolegę który faktycznie ze mną był, No i udało mi się wystartować bez problemów.. Na imprezach zamkniętych sprawa Policji jest zazwyczaj załatwiona i starają się unikać Terenówek :)
Gorzej jakbyś sobie, albo komuś zrobił kuku... :roll:
y60 autobus, czerwony.

Awatar użytkownika
Janusz2000

Kontaktowanie:

Post autor: Janusz2000 » czw gru 13, 2012 3:15 pm

haha właśnie przez przypadek odkryłem że w USA są terenowe gokarty - dla dzieciaków i młodzierzy - cała liga, klasy, tory itd - śmiesznie to wyglada, ale fajnie :)2
Szkoda że u nas czegoś takiego nie ma - mój mały ma 3 latka ale bym go już zapisał :)21
RaceCars

Tacoma->Hilux 4.0 V6 TRD Supercharged
HDJ100
Touareg V8

Awatar użytkownika
rafale_23

Kontaktowanie:

Post autor: rafale_23 » wt kwie 09, 2013 12:32 pm

A mi sie wydaje ze to chodzi o to ze zazdrośników wkurza fakt ze ich synkowie w chacie przy kompie w ujowe gry graja...zamiast brac sie za auta i dziewczyny...czyli maja zadatki na dupków...i to wpienia tatusiów ktorzy maja cos przeciwko pietnastolatkowi...
masz kase i samuraia to cwicz narazie ...przyjdzie czas na rajdy...
pozdro
Nissan Patrol Y61 2,8 Long Off Road
Nissan Patrol Y60 ZMOTA
Dopóki walczysz Jesteś zwycięzca!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Turystyczno-sportowe”