RMF MAXXX RALLY 2013

czyli rajdy ze ściganiem i próbami przejazdu

Moderator: Pasza

Kolodziej
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: RMF MAXXX RALLY 2013

Post autor: Kolodziej » pn kwie 22, 2013 1:19 pm

witam, czym się różni klasa sport od super sport?
o mocy danego samochodu decyduje zapis w dowodzie rejestracyjnym?

pzdr
kolodziej
Patrol GR 2,8 1994.

Awatar użytkownika
Darek T1

Kontaktowanie:

Post autor: Darek T1 » pn kwie 22, 2013 4:58 pm

klasa sport to seryjne samochody super sport to modyfikowane o mocy zadecyduje stan faktyczny i sędzia techniczny

Awatar użytkownika
K-Pax

Post autor: K-Pax » pn kwie 22, 2013 8:12 pm

I bardzo fajnie, że będziecie! Bo seria to nawet jak miała być, to tylko z klatkami itp...
Jadę i ciągnę za sobą jak najwięcej aut, quadów i motocykli! Nawet zdopingowaliście mnie do zrobienia 4 biegu na reduktorze :)14
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI! :)2
Bo bez tego, to zaraz nasz kochany naród zablokuje wszystkim zabawę.
Suzi GV II 2,4 AT

Awatar użytkownika
witson
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: witson » wt kwie 23, 2013 7:42 am

Czy seryjny samochód z klatką bezpieczeństwa, kubełkami i pasami szelkowymi zalicza sie do klasy sport czy super sport ?

koko

Post autor: koko » wt kwie 23, 2013 7:54 am

Panowie przeczytałem regulamin i mam pytanie
w punkcie 7.3 Próby Sportowe jest napisane "Za każdą rozpoczętą minutę spóźnienia na PKC – 1 minuta kary" a w załączniku 1 Zestaw kar regulaminowych w punkcie 9 jest informacja "Za każdą rozpoczętą minutę spóźnienia na PKC 10 sekund kary"
wole się dowiedzieć za wcześniej, czy za minutę spóźnienia na PCK jest minuta czy 10 sek. kary?

Awatar użytkownika
Darek T1

Kontaktowanie:

Post autor: Darek T1 » wt kwie 23, 2013 7:59 am

jak przeróbki dotyczą tylko względów bezpieczeństwa to jest to sport , co do kar za spóźnienie zaraz poprawimy dzięki za sugestie

koko

Post autor: koko » ndz kwie 28, 2013 8:20 pm

Wiadomo już coś jaki mniej więcej będzie harmonogram??

Awatar użytkownika
Darek T1

Kontaktowanie:

Post autor: Darek T1 » pn kwie 29, 2013 8:29 am

zarys jest ale szczegóły po długim łikendzie na teraz objazdówka tylko w piątek w sobote start o 9 00 i trzy pętle a w niedziele od 9 00 i dwie pętle rozdanie 16 00

Awatar użytkownika
K-Pax

Post autor: K-Pax » pn kwie 29, 2013 7:02 pm

Proszę nie powtarzajcie błędu z brakiem prologu....
Bez tego robią się kwasy przy wyprzedzaniu... Nikt nie lubi byc wyprzedzany, ani nikt nie lubi czekać, aż zawodnik wcześniejszy zobaczy, że ma na plecach kogoś... Dodam, że raz zawodnik przede mną wrzucił wsteczny i mnie walnął, co nadal nie spowodowało zauważenie, że za nim jestem.... Olać objazdówkę....
Nie wiem co sadzą inni, ale pewnie zaraz sie dowiem ;-)
Suzi GV II 2,4 AT

Kolodziej
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kolodziej » pn kwie 29, 2013 8:19 pm

w sumie to masz rację, zawsze to i parę minut zabawy więcej :-)

pzdr
kolodziej
Patrol GR 2,8 1994.

Awatar użytkownika
Darek T1

Kontaktowanie:

Post autor: Darek T1 » pn kwie 29, 2013 9:04 pm

ale zdajecie sobie sprawe że cały rajd musi być gotowy w piątek o 17-18 czy jakieś inne zasady ?

koko

Post autor: koko » pn kwie 29, 2013 9:52 pm

Jak można robić taki rajd bez objazdu trasy? Też jestem za prologiem ale wole mieć objazd trasy niż prolog. Jak można jeździć w "ciemno". Technicznie i czasowo jest to trudne do pogodzenia więc zdecydowanie jestem za objazdem trasy. Jedyna uwaga super sport poście przed sportem :)

Awatar użytkownika
anatol

Post autor: anatol » wt kwie 30, 2013 7:47 am

jestem za objazdem i prologiem :)2

GinKon
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: GinKon » wt kwie 30, 2013 12:09 pm

Do zobaczyska! Może uda mi się kogoś z forum poznać. :)

Awatar użytkownika
K-Pax

Post autor: K-Pax » wt kwie 30, 2013 6:03 pm

hm... Teraz w Bałtowie był prolog dla 160 samochodów... Masakra ale dali rady... :lol:
Mały prolog taki w kółeczko, po nawet 3 minutki, załatwia dawkę adrenaliny na piątek , a zarazem, nie pozwala, zapisywać trasy podczas objazdów w GPSach. Dzięki temu w pozostałe dni, odcinki są znacznie ciekawsze, jeżeli jedzie się je wg. roadboków a nie śladów w gpsach. Piloci się bawią, i ich znaczenie jest doceniane. Już nawet mały błąd organizatorów jak rozdawanie roadbooków znaczniej wcześniej powoduje, to że załogi z kompresją na wynik, puszczają szpiegów do przejechania trasy i jej wgrania w GPSy.
Dodam, że nie robię rajdów, a mówię to z pozycji konsumenta tego owocu zakazanego :)21 Słowem moge sie nie znać.
Rajd może zaczynać się w piątek o 16tej... a ci co nie mogą dotrzeć, pojadą , jakby przegrali prolog.. i po problemie... Bez prologu i tak ktoś musi startować ostatni i przedostatni....itd..
Można wyznaczyć godziny na którą maja się stawić poszczególni zawodnicy itd...
Oczywiście, to pewnie dużo problemów itd.. o czym mogę nie mieć pojęcia, ale mnie podoba się właśnie takie rozwiązanie kolejności startu. Najbardziej nie lubię startów na zasadzie kto podejdzie, to startuje... i przepychanka jak za czasów PRLu w kolejce... :)11
Fajnie i śmiesznie, raz wylądowałem na końcu stawki aut osobowych i miałem w kolejny dzień startować jako ostatni przed ciężarówkami... a najlepsza ciężarówka była szybsza ode mnie hihih.... :lol: Kierowca powiedział tylko.. " Jak usłyszysz klakson to spierd..... "
Objazd trasy, to pozbawienie sensu posiadania pilota... Jak się ktoś chce założyć, to chętnie pokażę w GPSie funkcję jedź po trasie.... a mój pilot lubi mieć co robić i być potrzebny każdego dnia :)
Suzi GV II 2,4 AT

Awatar użytkownika
Darek T1

Kontaktowanie:

Post autor: Darek T1 » wt kwie 30, 2013 6:58 pm

Wszystko jest fajnie Ja jestem z klubu który opiera się na rajdach płaskich tam tydzień przed imprezą jest zamknięta lista zgłoszeń i nikt nie prosi zapiszcie mnie jeszcze bo decyzje czy jadę na rajd podejmowane są dużo wcześniej .W rajdach terenowych zawodnicy na złość organizatorom wysyłają zgłoszenia w ostatnich dniach albo wypełniają na miejscu co powoduje dużą dezorganizacje i niemoc zaplanowania sobie całej imprezy .Na starcie już mamy obsuwy czasowe (dodam że u nas startujemy punktualnie 18 05 o 9 00 )zapisy w sobotę są tylko 1,5 godziny .Co do prologu to intensywnie myślę ze wskazaniem na plus ,a objazd trasy musi być bo jest szybko GPS nie nadąży .Czytelników którzy wybierają się do Nas proszę o wysłanie zgłoszenia http://rajdyrmfmaxxx.pl/o-rajdzie/zawod ... oszeniowy/

Awatar użytkownika
anatol

Post autor: anatol » wt kwie 30, 2013 7:17 pm

Właśnie to miałem napisać K - pax nadąża za tobą GPS :)21 , tylko nie mów ze hołek dyktuje Ci trase :)21

Awatar użytkownika
GUTMAN
Kontaktowanie:

Post autor: GUTMAN » wt kwie 30, 2013 7:32 pm

Wszystko zależy od długości odcinków - jak są krótkie (do kilku km) to objazd trasy załatwia sprawę roadbooków - są zwyczajowo niepotrzebne, bo pilot jak chce to robi sobie szybki opis podczas objazdu newralgicznych punktów, jak nie to zdaje się na własną i kierowcy pamięć. Dłuższe trasy to już objazd nie potrzebny, bo roadbook być musi i wtedy każdy jedzie swoje wg wskazówek organizatora.
Prolog spoko - pozwala w jakiś sposób uporządkować zawodników pod względem ich szybkości (lub ciśnienia na prologu :) ) - nam szczerze powiedziawszy obojętne, bo jeździmy i w jednych i w drugich typach rajdów i jak tylko "sprawiedliwość jest po naszej stronie" to jest git :)21
Szalony Iwan EVO (kto by zliczył!)
;)

koko

Post autor: koko » wt kwie 30, 2013 7:45 pm

zgłoszenie poszło :)

Awatar użytkownika
K-Pax

Post autor: K-Pax » czw maja 02, 2013 3:38 pm

Cześć wszystkim :)21
GPS zawsze nadąża, ale głos w nim wyłączyłem... :) Chociaż chciałbym żeby miał dwa głośnie komunikaty... o przegrzaniu i o małym stanie paliwa ... ale jak na razie, nie mogę się dogadać z Hołkiem w tej kwestii. :lol:
Zgłoszenie też już poszło... bo nie należę, do tych co tylko biją pianę na różnych forach , i rozumiem tez organizatorów, że chcą wiedzieć wcześniej na czym stoją.
Czekamy na więcej informacji o długościach odcinków, wymogach klas samochodów i listę startową. Zabawa już trwa... Przygotowania aut, szukanie kasy, pilotów, usterek w autach itd...

Widziałem kiedyś fajny opis trasy po takim objechaniu...
składał się z 3 słów.. : Ujeb, wyjeb i pizd.... i zdradzono mi co oznaczają te słowa klucze hihihi

Miłego weekendu.
Suzi GV II 2,4 AT

Awatar użytkownika
JarekF
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: JarekF » czw maja 02, 2013 8:30 pm

Objazd trasy??? To ma być wyścig typu cross country czy kjs dla terenówek? Dajcie popracować pilotom :D

Awatar użytkownika
Laska

Post autor: Laska » czw maja 02, 2013 9:21 pm

Jarek, ale to jest kilka - kilkanaście km otaśmowanych...przynajmniej tak było na serii tu nie wiem, ale wydaje się że podobnie. Pilot jedynie to się trzyma i za balast robi :)21 dla mnie osobiście to objazdy są takie se jak jedzie kiladziesiąt terenówek 5 na godzinę...nie bardzo jest co wtedy notować bo to co teraz wydaje się dużą dziurą na prędkości nią już nie jest :)21

Awatar użytkownika
Laska

Post autor: Laska » czw maja 02, 2013 9:23 pm

Ale żeby nie było to też jest fajna forma rajdu. Bez tego chyba bym się nie przekonała do prędkości :)21

Awatar użytkownika
anatol

Post autor: anatol » czw maja 02, 2013 10:00 pm

ja takie właśnie lubię kilka kilometrów ale jedziesz na granicy ryzyka , na maxxa , turlanie sie po 200 km mnie nie cieszy , nie ma czasu nawet pogadać ze znajomymi , natomiast jazda na maxxa wymaga opisu :)2 :)21

Awatar użytkownika
Darek T1

Kontaktowanie:

Post autor: Darek T1 » czw maja 02, 2013 10:41 pm

Anatol co za fura na ten sezon (jak nie tajemnica )bo twoja stara suzuka do.......a jak złoto.Objazd jest konieczny by była płynność w rajdzie a nie tylko same dzwony i tempo odpowiednie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Turystyczno-sportowe”