IC SERIA 4x4 - Nowy Sącz

czyli rajdy ze ściganiem i próbami przejazdu

Moderator: Pasza

gorcio
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: IC SERIA 4x4 - Nowy Sącz

Post autor: gorcio » śr wrz 23, 2009 9:20 pm

fiejas pisze:Panowie i Panie - zdjęcia, zdjęcia i jeszcze raz zdjęcia... filmiki oczywiscie też :)
Podrzucajcie mailem, na forum.
kurcze ... akredytacji było chyba kilka rozdanych (widział wiele osób na odcinku z nimi) a o fotkach cisza :(
moje wrzucono już oficjalnie na www.reporters.pl i na grupa4x4.pl (dziekuję)
a linka do fotek kolegi podawałem wcześniej ... z tego co widzę jest już na stronie grupa4x4.pl :)

ps. można u Was na forum wklejać pojedyncze fotki do wątku ?

fiejas

Post autor: fiejas » śr wrz 23, 2009 10:42 pm

gorcio pisze:
ps. można u Was na forum wklejać pojedyncze fotki do wątku ?
Można :)
a zdjecia zrobiles super !!

Awatar użytkownika
aduko

Post autor: aduko » śr wrz 23, 2009 11:01 pm

gizmo pisze:[...]
Kolega holował Kolegę... ok, powinien zjechać, albo załatwić to org... ale takie przypadki świadczą o KOLEŻEŃSTWIE, a to był 1 z priorytetów off-roadu od zarania !! [...]

I tak jest, jak jedziemy z kumplami w teren, wtedy każdy patrzy czy ma tego drugiego za sobą, nie ma, to czeka na niego, pomaga innym, itp., ale wtedy kiedy jedziemy.
gizmo pisze: [...]Starty w Rajdach traktuję jako sport, [...]
No i właśnie to jest impreza sportowa, nie wyprawa, w każdym sporcie jest rywalizacja, jest ona podstawą, to, że wyprzedziliśmy was bokiem, nie świadczy o znajomości terenu tylko szybkiej obserwacji, mi się udało wybadać na szybko, że same krzaki i pokierowałem tam mego kierowce, miałem stracha, ale opłaciło się.

A to trąbienie wzięło się z tego, że rok temu startowaliśmy w maratonie na Mistrzostwach Śląska, no i tam się trąbiło jak się dojeżdżało do innej załogi, aby dać znać, że będziemy wyprzedzać.

Od organizatorów niczego nie wymagamy przecież, bo jak dla nas wszystko było ok, trasy, ludzie, sędziowie, sędzina Sylwia, wszytko ok! Tylko party w sączu jakieś nijakie :)23

Najbardziej to się nie mogę doczekać piknika w Zakliczynie, jeżeli będzie tak jak dawniej, połączony z Dniami Zakliczyna, ojojojoj :)17

A kto się kryje pod @komandor? Bo Krzyśki i Michał piszą oficjalnie :) ?
CHARIOT Rally Team 4x4

fiejas

Post autor: fiejas » śr wrz 23, 2009 11:20 pm

aduko pisze: A kto się kryje pod @komandor? Bo Krzyśki i Michał piszą oficjalnie :) ?
Wydaje mi się , ze Bielu zmienił sobie Nicka :)21
Hehe teraz będzie komandir
Co do Zakliczyna 2010 pomysł jest jeden. ponieważ nie ma tam na tyle jazdy by zrobić jedną z eliminacji Serii to będzie po prostu PIKNIK czyli to co lubisz :P :)21

Awatar użytkownika
aduko

Post autor: aduko » śr wrz 23, 2009 11:27 pm

fiejas pisze:
Wydaje mi się , ze Bielu zmienił sobie Nicka :)21
Hehe teraz będzie komandir
Ano ano, dopiero teraz zobaczyłem po e-mailu :) Uważaj Krzysiu żeby cie jaki srogi moderator nie skarcił :)21

No za piknikiem jestem jak najbardziej :)21 Czy słońce, czy deszcze, będę :)23
CHARIOT Rally Team 4x4

fiejas

Post autor: fiejas » śr wrz 23, 2009 11:31 pm

aduko pisze:
A to trąbienie wzięło się z tego, że rok temu startowaliśmy w maratonie na Mistrzostwach Śląska, no i tam się trąbiło jak się dojeżdżało do innej załogi, aby dać znać, że będziemy wyprzedzać.
Z tym trąbieniem i wyprzedzaniem muszę przyznać Ci rację. Ale prawda lezy po środku.
Ponieważ to była pierwsza eliminacja gdzie były tak długie odcinki nie wpadliśmy na pomysł by zamieścić w regulaminie info odnośnie takich sytuacji.
Na pewno to nadrobimy na kolejnych imprezach.
A powinno być tak :
Jeśli kolejna załoga dogania poprzednią i ma miejsce do wyprzedzenia) powinna dać znać załodze, którą ma zamiar wyprzedzić o swoim zamiarze. Taki manewr powinno się wykonać szybko i na tyle bezpiecznie na ile się da. Załoga wyprzedzana powinna choć nie musi ułatwiać tego manewru (zasady fair play i kultura sportowa). Załoga wyprzedzająca natomiast również nie moze przy tym spowalniać wyprzedzanych , ani w zaden sposób utrudniać im dalszej jazdy.

W przypadku awarii samochodu.
Samochód w miarę możliwości powinien być zepchnięty z trasy, a załoga (kierowca lub pilot) powinni cofnąć się kilkanaście metrów i informować nadjeżdżające załogi o zawalidrodze. Jeśli nie moze sam dalej kontynuować jazdy. Jeżeli moze, powinien tak jechać by umożliwiać wyprzedzanie konkurentom. Ściągnięcie, zjazd z trasy powinien być zgłoszony sędziemu tak by ten mógł EWENTUALNIE wstrzymać start kolejnych załóg. Ściąganie takiego pojazdu powinno następować możliwie najkrótszą drogą.
Ale się rozpisałem normalnie :P

Awatar użytkownika
anatol

Post autor: anatol » czw wrz 24, 2009 9:05 am

na tvns jest filmik z rajdu

ripperns
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ripperns » czw wrz 24, 2009 9:55 am

gizmo pisze:Miło mi Wojtek jestem :)
Może kiedyś pojedziecie na imprezę na inny teren i zrozumiecie o czym piszę...
Moze kiedys pojedziesz na takie rajdy w jakich ja bralem udzial ..., a jezeli bedziesz czekal po odcinku na usrednienie czasu to zycze Ci powodzenia. Walcze na kazdym terenie tak samo. Poza tym do Ciebie niemam nic tylko do osob ktore sie holowaly. Mi niechcialo sie jechac wezykiem za wami 20 km/h, a wyprzedzanie zawsze bedzie gdy startuje wiecej niz jedno auto na odcinku. Jak na 4 odcinku mialem awarie silnika to ostatkiem sil (na rozruszniku) zjechalem calkiem z trasy, zeby Ci ktorzy starowali 3 min za mna mogli spokojnie przejechac.

ripperns
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ripperns » czw wrz 24, 2009 9:56 am

Moze kiedys pojedziesz na takie rajdy w jakich ja bralem udzial ..., a jezeli bedziesz czekal po odcinku na usrednienie czasu to zycze Ci powodzenia. Walcze na kazdym terenie tak samo. Poza tym do Ciebie niemam nic tylko do osob ktore sie holowaly. Mi niechcialo sie jechac wezykiem za wami 20 km/h, a wyprzedzanie zawsze bedzie gdy startuje wiecej niz jedno auto na odcinku. Jak na 4 odcinku mialem awarie silnika to ostatkiem sil (na rozruszniku) zjechalem calkiem z trasy, zeby Ci ktorzy starowali 3 min za mna mogli spokojnie przejechac.

ripperns
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ripperns » czw wrz 24, 2009 9:56 am

Awatar użytkownika
aduko

Post autor: aduko » czw wrz 24, 2009 10:23 am

No i właśnie od tego jest pierwsza edycja serii, co by wyciągać wnioski :)23 Po temacie, wyprzedzania i ciśnienia zakończony, wnioski jak już czytaliśmy będą wyciągnięte, teraz kolej na inne zażalenia :)21:)21:)21
CHARIOT Rally Team 4x4

Awatar użytkownika
gizmo

Kontaktowanie:

Post autor: gizmo » czw wrz 24, 2009 10:33 am

Hostess nie było :( i piwo było daleko od strefy:(
Żabka... po prostu Żabka :-)
4X4 EXTREME TEAM i koniec...
www.dobreherbaty.pl

gorcio
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gorcio » czw wrz 24, 2009 11:03 am

gizmo pisze:Hostess nie było :(
była jedna ... ale za to profesjonalna TUTAJ ;)

Awatar użytkownika
aduko

Post autor: aduko » czw wrz 24, 2009 11:41 am

No właśnie, piwo daleko było :/ To musi być wasz priorytetowy punkt na obradach, piwo blisko bazy :)21

A na zdjęciu Wojtuś, z Rytra :lol:
CHARIOT Rally Team 4x4

Awatar użytkownika
mdeja

Post autor: mdeja » czw wrz 24, 2009 11:48 am

aduko pisze:
A na zdjęciu Wojtuś, z Rytra :lol:
Nie Wojtuś tylko ANdrzejek - harcerzyk. Wojtuś na pewno w Rytrze robił bramę po wódke weselną :) sobota to czas jego żniw....
kiedyś VITA 2.0V6, Samuraj Coil - teraz Hyundai Terracan 2.9 32 MT, 31AT

Awatar użytkownika
aduko

Post autor: aduko » czw wrz 24, 2009 11:51 am

E nieee, to jest Wojtek przecież :)

Jak ktoś chce lepiej poznać Wojtka, to niech sobie wpisze na jutubie "wojtuś z rytra" :)2

Link do filmu na TV-NS http://tv-ns.pl/w-obiektywie/material/1871/1.html
CHARIOT Rally Team 4x4

komandor

Post autor: komandor » czw wrz 24, 2009 12:02 pm

Anatol masz racje od organizatorów trzeba wymagac co roku stawiamy sobie coraz wyższa poprzeczke pamietasz jaki był kiedyś piknik , Sławek wie do czego dązymy jako GRUPA4X4
KDK MOTOSPORT

fiejas

Post autor: fiejas » czw wrz 24, 2009 12:52 pm

aduko pisze:No właśnie, piwo daleko było :/ To musi być wasz priorytetowy punkt na obradach, piwo blisko bazy :)21

Ja Ci dam piwko, Ty się ciesz, ze alkomatów nie było :) :)11

Awatar użytkownika
aduko

Post autor: aduko » czw wrz 24, 2009 12:53 pm

Nie no, w czasie rajdu piwka nie, ale jak tylko zdaję kartę drogową, to pierwszy punkt to piwko :)23 W niedziele przeważnie też jest dobrze :)21
CHARIOT Rally Team 4x4

gorcio
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gorcio » czw wrz 24, 2009 1:03 pm

znalazłem takie coś, nie wiem czy było :oops: foty

ripperns
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ripperns » czw wrz 24, 2009 3:48 pm

komandor pisze:Anatol masz racje od organizatorów trzeba wymagac co roku stawiamy sobie coraz wyższa poprzeczke pamietasz jaki był kiedyś piknik , Sławek wie do czego dązymy jako GRUPA4X4

Na rajdy tzw. zakliczynskie zaczelem jezdzic jeszcze zanim Krzysiu Biel zaczal je organizowac - dawniej odcinki mialy kilometr, czekalo sie na nie pare godzin i kazdy byl szczesliwy, ze mogl jechac. Bardzo dobrym pomyslem w starych latach byly rajdy nocne (PP i OS) - zawsze bylo ciekawie (integracyjnie). Od kiedy Krzysiu wzial sie za organizacje tych imprez widac, ze rozwijaja sie w dobra strone. Przede wszystkim organizatorzy sluchaja zawodnikow i robia rajdy pod nas, a nie jak w innych klubach najwazniejsze jest wplacenie wpisowego... Na rundzie sadeckiej te 300 zl bylo jak najbardziej sluszne. Jeden tylko postulat niechce przejsc a mianowicie META LOTNA (walczymy o to juz od dawna - moze w koncu sie uda).

W kazdym badz razie czasy smietnikow jakimi jezdzimy powoli zaczynaja przechodzic i musimy robic auta wytrzymale na dlugie osy. Od zawsze walczylismy o dlugie trasy, a teraz jak sie pojawiaja to duzo zalog nie przyjezdza albo narzeka (jaki sens jechac na rajd, zeby przejechac 5 min osowych ? lepiej zostac kolo domu i katowac do nocy)

W swoim parchu mam zamiar przez zime wlozyc w miare niezawodny silnik z duzym zapasem mocy (mam teraz duzo czasu na przemyslenia w pracy i juz praktycznie mam wybrany motor (tylko pilot bedzie musial duzo wiecej pic ze strachu - 2.5l, 3.5L, 4.0L ?? raczej ten ostatni).

Troche sie rozpisalem, Krzysiu ja jestem za tym, aby odcinki mialy po 100 albo wiecej kilometrow (takie mam zamiar zrobic swoje auto).

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
aduko

Post autor: aduko » czw wrz 24, 2009 4:15 pm

W zależności od pojemności to dzień wcześniej tyle piwa wypić trza będzie :)23 czystej to już za dużo :)21
CHARIOT Rally Team 4x4

krzycho.
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: krzycho. » czw wrz 24, 2009 4:52 pm

Tak jak napisał Ripperns "W kazdym badz razie czasy smietnikow jakimi jezdzimy powoli zaczynaja przechodzic i musimy robic auta wytrzymale na dlugie osy. Od zawsze walczylismy o dlugie trasy, a teraz jak sie pojawiaja to duzo zalog nie przyjezdza albo narzeka "

I do tego właśnie dążyliśmy od samego początku , mówię tu o organizatorach z NS, gdy dołączyliśmy do GRUPY 4x4, aby stworzyć cykl imprez pod nazwą IC SERIA 4x4 , imprez które, dadzą możliwość wyjeżdżenia się , na których można sprawdzić przygotowanie samochodu i umiejętności kierowców. :)2 Właśnie SERIA ma być takim cyklem imprez off roadowych , na których nie wystarczy rozpędzić samochód na starcie , a sam doleci do mety. :lol: :lol: :lol: Trzeba liczyć się z tym , że odcinki są długie , mają urozmaicony stopień trudności i tak naprawdę pokazują która, załoga potrafi dostosować technikę, sposób jazdy i ocenić stan przygotowanego samochody, aby w całości dojechać do mety. :)12 :)12 Mówią :)12 :)12 :)12 nie ważne jak się zaczyna , ważne jak się kończy :)2 :)2 :)2 szacunek dla tych co ukończyli .
:lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
gizmo

Kontaktowanie:

Post autor: gizmo » czw wrz 24, 2009 5:40 pm

No to wreszcie zaczynamy pisać o tym samym :)
Dla nas start Czerwoną Żabką w Zakliczynie był 1 startem tym autem, dla mnie 1 startem autem w manualu od 3 lat :) no i 1 startem w rajdach, powiedzmy "szybkich"... od tego czasu Żabka została odrobinkę naprawiona, ja też trochę lepiej czuję to autko :) Przez zimę prawdopodobnie dostanie nowe serducho, a napewno zmienię amory (mimo mojego sentymentu do Bilsteina)...
NS to już była zupełnie inna jazda... były bardzo ciekawe odcinki i faktycznie bardzo wymagające dla aut i załóg (może nie tak, jak Mistrzostwa Śląska, ale były dobre:) )
Sławek, może Ci trochę pojechałem po rajtuzach :) ale mamy po prostu troszeczkę inne założenia taktyczne :) Ja zawsze startuję z nastawieniem "dojechać do mety, wynik sam przyjdzie"
Nie mamy sponsorów, sami płacimy i sami naprawiamy... to jest spory minus, ale duży plus :)
Wyprzedzanie po 4 auta przerabiałem na MŚOR... wrażenie bezcenne, ale kosztem sprzegła i mocowania amorów... w rezultacie czego skończyliśmy w połowie stawki... a można było spokojniej jechać i dojechać conajmniej w pierwszej 5 :(
W Zakliczynie plan był dobry, tylko psycha obciążona wypadkiem no i brak hamulców... a potem wyszła taryfa, już wiemy za co :)
W Nowym Sączu... Plan był zajebisty... ale też ciśnienie poszło w złym momencie i amor plus wspomaganie kierownicy klękło :(
Generalnie cały czas się uczymy i będzie coraz lepiej :)
Żabka... po prostu Żabka :-)
4X4 EXTREME TEAM i koniec...
www.dobreherbaty.pl

hubi77
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: hubi77 » czw wrz 24, 2009 8:02 pm

gizmo pisze: Przez zimę prawdopodobnie dostanie nowe serducho,
To widze, ze wszyscy wymieniaja silniki przez zime :) Moj tez sie zupelnie nie sprawdzil i mam juz na celowniku inny ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Turystyczno-sportowe”