Krzysio pisze:?
Być może trzeba będzie zrobić poprawkę do regulaminu.
Są auta które mają tarcze hamulcowe przy mechaniźmie różnicowym a nie przy kole.
Poza Hammerem znam osobówki z układem transaxle i tarczami przy skrzyni a nie przy kołach.
Oczywistym jest że takie rozwiązanie nie może ich dyskwalifikować.Jednak tam na każde koło przypada osobna tarcza i zacisk z klockami.
Zapis o hamulcach jest zapożyczony z eurotrialu i moze też wynikać z niedokładnego tłumaczenia. Ja jeśli byłbym na BT przepuszczałbym takie auta bez problemu.
Pytanie jest co zrobić z pojazdem który opisałeś wcześniej. Tzn sztywno spięte koła z jednej strony pojazdu i wspólna tarcza hamulcowa dla dwóch kół. Przy obecnym zapisie takie "auto" wypada. Czy jest to słuszny zapis jeśli hamulec jest odpowiednio skuteczny. Nie wiem.
Osobiście nie mam zdania. Generalnie regulamin w żaden sposób nie wyklucza takiego rodzaju napędu a auto nie "mieści" się z powodu hamulców.
Wersję warunków technicznych Obleśnik zamiescił jako jeszcze nie oficjalną. Do tej pory nie było na trialu takiego pojazdu i powiem szczerze nie braliśmy takiego rozwiązania wcale pod uwagę. Jesli chodzi o mnie to zmieniłbym zapis w klasie M na "hamulce dowolne" choćby po to żeby zobaczyć jak auto z takim rodzajem napędu radzi sobie na trialu.
Ale jak będzie to nie wiem. Regulamin jest konsultowany w dużym gronie i zapisy muszą być zaakceptowane przez przedstawicieli organizatorów każdej z rund.
Z hamulcami jest generalnie problem.
Na przykład hamulec pomocniczy. Jego ideą jest aby był to drugi niezależny obwód hamulcowy.
W wielu "zmotach" jest to po prostu zawór na przewodzie hamulcowym pomiędzy pompą a tylnymi kołami. Czasem jest to osobna pompa hamulcowa z dźwignią ale działająca na ten sam zacisk hamulcowy co hamulec zasadniczy.
W razie awarii tak naprawdę nie mamy drugiego alternatywnego układu hamulcowego.
No ale chcąc tego zabronić trzeba by wykluczyć połowę aut.
Generalnie to piszcie tutaj swoje uwagi do regulaminu. Jeśli większość osób które go układały uzna je za słuszne, jest jeszcze chwilka czasu aby dokonać jakichś zmian.
Jeżeli regulamin zostanie oficjalnie opublikowany żadne zmiany nie będą możliwe aż do nastepnego roku.