Czy ktoś ma Volvo C303 (TGB11)?
Moderator: Mroczny
Re: Czy ktoś ma Volvo C303 (TGB11)?
No właśnie z dnia na dzień polubiam
go coraz bardziej - przynajmniej wizualnie bo nie miałem jeszcze okazji jechać czymś takim. Przejrzałem wszystkie filmiki na tubie, obczytałem
wszystkie stronki i mnie się podoba. Byle nadawał sie do czegoś więcej niż jedna przejażdżka w roku.
Parch+2+35+117xtrem ---->
- animaldziobak

Się nieśmiało w temacie wypowiem.
Mam takowe i jestem z niego zawodolony.
Byłem nim w Grecji z Miśkiem Maramureszem. Cóż o nim powiedzieć? Wolne toto, hałaśliwe wewnątrz, pali dużo
, się nie psuje - jak pamiętasz o obsłudze bieżącej, daje sobie radę
Moje dzieci go lubią.
Mam takowe i jestem z niego zawodolony.
Byłem nim w Grecji z Miśkiem Maramureszem. Cóż o nim powiedzieć? Wolne toto, hałaśliwe wewnątrz, pali dużo
Pojarka 3.0 v6 89 r long, KUMHO KL-71 33x12,5x15 i Escape 12000lbs
Volvo TGB 11
tel. 606-301-656
Volvo TGB 11
tel. 606-301-656
Wynalazłem w sieci niechcący jakiś swap na dizloka to spalanie se można ograniczyć w jakimś stopniu. A nie jest to trochę wywrotne? A no i jeszcze ważna rzecz : części do tego to się u tokarza robi czy trzeba się z jakimś szwedem zakolegować?
- biorąc pod uwagę że ma zwolnice 85 km/h jako prędkość podróżna jest zdecydowanie OK (Vmax lekko ponad 100km/h)
- hałaśliwość da się skutecznie wyeleiminować
- 7os na pokładzie i pełny bagażnik czyli jakieś 3400kg ze zużyciem 17,5l/100km na trasie - żaden Jeep tego nie umie
- sam się łatwo nie zepsuje a jak mu pomożesz to wszystkie części są dostępne
- hałaśliwość da się skutecznie wyeleiminować
- 7os na pokładzie i pełny bagażnik czyli jakieś 3400kg ze zużyciem 17,5l/100km na trasie - żaden Jeep tego nie umie
- sam się łatwo nie zepsuje a jak mu pomożesz to wszystkie części są dostępne
Głodny przez wioskę przejdziesz, goły - nie.
To zwolnice jakoś ograniczają prędkość? Myślałem że jakby se człowiek wstawił jakiegos dizla to podróżną ok. 100 by utrzymał.
- Duży kloss

Volvo TGB11,GAZ67b, T24 weasel, GM-578m1(KUB-M) a to już inna bajka...osobówka JEEP WJ
I ni ma komu takiej kobyły wyciągnąćDuży kloss pisze: volvo też się zakopuje![]()
tylko później niż inni
- Duży kloss

z tą kobyłom to bym nie demonizował waży tylko 2400kg(a ile długi parchol?) ale masz rację ni ma komu wyciągnąć bo wszyscy zakopali się 2km wcześniej

Volvo TGB11,GAZ67b, T24 weasel, GM-578m1(KUB-M) a to już inna bajka...osobówka JEEP WJ
GU1-4(y61) prawie, tyle samo, 2454kgDuży kloss pisze:z tą kobyłom to bym nie demonizował waży tylko 2400kg(a ile długi parchol?)
Chevissan@33"(Y61) V8 Diesel
Disco2 TD5
Disco2 TD5
Tak zapytam jeszcze, czy są jakieś oryginalne pięciobiegowe skrzynie do c 303, albo coś co by w miarę łatwo spasowało?
a na co Tobie 5 biegów skoro nie wiesz jak z czterema sobie radzi

Najwyraźniej kolega chce jeździć szybciej niż 65km/h 
Ale czy to możliwe, jadąc np na Bałkany
I jakie trzeba mieć chłodzenie... ale nie silnika, tylko kabiny żeby to wytrzymac w lecie
Ale czy to możliwe, jadąc np na Bałkany
I jakie trzeba mieć chłodzenie... ale nie silnika, tylko kabiny żeby to wytrzymac w lecie
Disco2 TD5
Disco2 TD5
na Bałkany jedzie się z prędkością 75-85 km/h w zależności od ilości osi
a temperatura w dzień nigdy nie przekroczyła 48st.C

a temperatura w dzień nigdy nie przekroczyła 48st.C

No właśnie o te prędkości przelotowe trochę mi chodzi. Nawet osobówką ciężko dymać na 4 w okolicach setki a co tu mówić o takiej kolumbrynie. Pytanie jest też pod kątem zapakowania jakiegoś dizla. 90 przelotowa + jakies przyspieszenie do 110 byłoby fajniesze niż 80 w porywie do 100.
48 stopni przeżyłem w srebrenicy. Kompletny odjazd.
48 stopni przeżyłem w srebrenicy. Kompletny odjazd.
Ostatnio zmieniony wt lis 23, 2010 8:45 am przez raulf, łącznie zmieniany 1 raz.
- flintstone

Są skrzynie 5 biegowe. Były oryginalnie montowane w Tgb 20, tzn 3 osiówce z paką przeznaczona do transportu żołnierzy.
Jednak zmiana skrzyni nic nie przyspieszy, w obu skrzyniach przełożenie na najwyższym biegu jest 1:1. W pięciobiegowej jedynka jest trochę niższa...
Rożnica w prędkościach między modelami wynika przede wszystkim z przełożeń w dyfrach.
Wszystkie 2 osiówki mają 1:2,91, Tgb 13, tzn 3 osiówki = długie lodówki lub z kontenerem mają 1:3,44 a Tgb 20 mają 1:3,67 ale za to z czterosatelitowym mechanizmem różnicowym.
Jednak zmiana skrzyni nic nie przyspieszy, w obu skrzyniach przełożenie na najwyższym biegu jest 1:1. W pięciobiegowej jedynka jest trochę niższa...
Rożnica w prędkościach między modelami wynika przede wszystkim z przełożeń w dyfrach.
Wszystkie 2 osiówki mają 1:2,91, Tgb 13, tzn 3 osiówki = długie lodówki lub z kontenerem mają 1:3,44 a Tgb 20 mają 1:3,67 ale za to z czterosatelitowym mechanizmem różnicowym.
Wystarczająco stary, by się nie znać na wszystkim...
przy okazji, 5 biegowa jest dłuższa i do TGB11 ani 13 nie wchodzi
Czyli co, dupa -80 to wszystko na co go stać
. Trzeba by se zatem dłuższe urlopy organizować 
albo mieć świadomość że caravaning to NIE Formuła 1 
albo zapodać benzynioka co się wyżej kręci niż diesel 
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban
- flintstone

Zanim zaczniesz kombinować, przejedź się takim sprzętem, po asfalcie szybciej niż konstruktor planował.
Mogę zagwarantować, że te 90-95 co zdrowa lodówka powinna wyciągnąć jest absolutnie wystarczające byś jako kierowca lekko się spocił.
Nie bez powodu wojsko szwedzkie wprowadziło po kilku latach użytkowania tego sprzętu ograniczenie do 80 km/h.
Z własnego doświadczenia wiem, że za starych czasów, gdy moje białe tgb 11 (stąd ksywa lodówka
) było katowane na imprezach typu Pomerka czy Żelazna nie miałem problemu jechać na pełnym gazie w terenie, po szutrach itp...
Ale jak już się wyjechało na czarne...
to 80 było zupełnie wystarczające, by dróżka zrobiła się wąziutka, bardzo wąziutka,
a droga hamowania... stąd w nieskończoność
Mogę zagwarantować, że te 90-95 co zdrowa lodówka powinna wyciągnąć jest absolutnie wystarczające byś jako kierowca lekko się spocił.
Nie bez powodu wojsko szwedzkie wprowadziło po kilku latach użytkowania tego sprzętu ograniczenie do 80 km/h.
Z własnego doświadczenia wiem, że za starych czasów, gdy moje białe tgb 11 (stąd ksywa lodówka
Ale jak już się wyjechało na czarne...
a droga hamowania... stąd w nieskończoność
- animaldziobak

Może nie mam za dużego doświadczenia z tym pojazdem, ale jedno mogę stwierdzić: hamowanie na oryginalnych oponach goodyeara daje niezapomniane wrażenia, a szczególnie jeśli to jest awaryjne zatrzymanie 
Uczucie jak tył zaczyna wyjazd ze swojego pasa jest bezcenne
Niestety na nowych BFG KM 2 jest podobnie. Hamulce działają najpierw jako spowalniacz, a potem 0-1. Kilka razy w warunkach kontrolowanych oderwałem tył od podłoża 
Nabywając wynalazka, należy z góry założyć turystyczne prędkości przelotowe, więc na autostradach zaoszczędzisz
Uczucie jak tył zaczyna wyjazd ze swojego pasa jest bezcenne
Nabywając wynalazka, należy z góry założyć turystyczne prędkości przelotowe, więc na autostradach zaoszczędzisz
Volvo TGB 11
tel. 606-301-656
Volvo TGB 11
tel. 606-301-656
Jedno Wam mogę powierdzieć, na 100%, TGB nigdy nie dogonicie w terenie 
Patrole, Dyskoteki, wszystko zostawało w tyle - wiem, bo w tym roku próbowałem jeździć za Andrzejem (@animaldziobak) w BG/GR...
Przewagę można jedynie odzyskać na asfalcie
Patrole, Dyskoteki, wszystko zostawało w tyle - wiem, bo w tym roku próbowałem jeździć za Andrzejem (@animaldziobak) w BG/GR...
Przewagę można jedynie odzyskać na asfalcie
Disco2 TD5
Disco2 TD5
Ja jako żem "You tube-teoretyk", jakoś strasznie polemizował nie będęmephi pisze:Jedno Wam mogę powierdzieć, na 100%, TGB nigdy nie dogonicie w terenie
Patrole, Dyskoteki, wszystko zostawało w tyle ... 21
- flintstone

A ja, jako skromny
nie teoretyk, twierdzę że dla mnie starczy zerknąć na półkę z pucharami z czasów lodówki, by wiedzieć lepiej i nie zgadzać się z poprzednim postem 
- animaldziobak

Teoretycznie wykrzyż może nie jest boski jak w pajączkach, ale ma w standardzie dwie takie tajemnicze klameczki, które dają tyle ze hohohoho.raulf pisze:Ja jako żem "You tube-teoretyk", jakoś strasznie polemizował nie będęmephi pisze:Jedno Wam mogę powierdzieć, na 100%, TGB nigdy nie dogonicie w terenie
Patrole, Dyskoteki, wszystko zostawało w tyle ... 21, ale na filmikach to poza głębokim błotem (z racji prześwitu) to na jakiegoś strasznego kozaka raczej nie wygląda. Wszystkie trawersy, podjazdy, dziurki gdzie wykrzyżu by się trochę przydało to raczej słabawo na moje oko. Ale jako pojazd wakacyjno- wycieczkowy chyba super.
Volvo TGB 11
tel. 606-301-656
Volvo TGB 11
tel. 606-301-656