ZLOT- kto był i wie....

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
JA'JACEK

ZLOT- kto był i wie....

Post autor: JA'JACEK » wt lut 12, 2008 12:24 pm

Na zaprzyjaźnionym forum dostałem zaproszenie na taką imprezę -> http://www.zlotwolsztynie.pl/
Czy ktoś z was wybiera się tam, a może był na poprzednich i chciałby się podzielić wrażeniami.

Ciekawe jak to się ma wobec innych już istniejących spotkań.
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

Awatar użytkownika
MartensGd

Post autor: MartensGd » wt lut 12, 2008 12:30 pm

nie byłem wprawdzie ale wrażenia są bardzo skrajne - od zachwytów do bluzgania na wszystko i wszystkich :D
Przyjedź na zimowe Darłowo :)23

Awatar użytkownika
MartensGd

Post autor: MartensGd » wt lut 12, 2008 12:32 pm

http://www.zlot.darlowo.info/galeria.php

znajdziesz tu foty z zimowego 2007....

Awatar użytkownika
strazak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: strazak » pn mar 10, 2008 8:38 pm

MartensGd pisze:nie byłem wprawdzie ale wrażenia są bardzo skrajne - od zachwytów do bluzgania na wszystko i wszystkich :D
Przyjedź na zimowe Darłowo :)23
Witam! i zgadzam sie z panem! a szczególnie z tym ostatnim! mali! chorzy! ludzie! nie polecam tego miejsca :evil: pozdrawiam wojtek olsztyn
strazak MW 750, UAZ, STAR 660,BRDM 2

Awatar użytkownika
Fergie

Post autor: Fergie » śr kwie 23, 2008 6:59 am

Byłam z kamerą :D Efekty możecie zobaczyć tu: http://ww6.tvp.pl/View?Cat=7244&id=492790 - ostatni materiał (na 17'32''). Fajna impreza dla dzieciaków, dla dorosłych chyba mniej ciekawa :-?

daniel88uaz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: daniel88uaz » pt wrz 12, 2008 8:34 pm

bylismy cala ekipa na trzecim zlocie w olsztynie pozniej darlowo a dalej borne i powiem tak..darlowo-straszna komercha wszystko nastawione na zarobek gasiennice sa panami poligonu i maja w dupie to czy rozjezdzaja samochod czy bloto(i tlumaczenie "chlopie to jest zlot")a organizator im nic nie powie bo przyciagaja ludzi..borne-niby ok ale maly i nudny teren i "pan w okularach"z komisji rewizyjnej ktory w jednych uazach czy gazach poprzez kangura i halogeny widzi offroad a u innych(podejzewam ze znajomych) powycinane budy orurowanie chromy itp to w pelni militarny pojazd..olsztyn-najwiekszy i najciekawszy teren organizatorzy zawsze sluzyli pomoca jak jeden czy drugi sie "utopil" ochrona zlotu na wysokim poziomie i organizacja zlotu nastawiona na dobra rodzinna zabawe a nie zarobek !! a ze malo ciezkiego sprzetu to lipa tak?to byl dopiero trzeci zlot i sie rozkreci..dajcie im szanse.ja nie opuszcze zadnego zlotu w olsztynie a w pazdzierniku wybieramy sie na rajd szlakiem umocnien prus wschodnich..
PIRACI GDYNIA

Awatar użytkownika
p69k

Post autor: p69k » ndz wrz 14, 2008 2:09 pm

..borne-niby ok ale maly i nudny teren i "pan w okularach"z komisji rewizyjnej ktory w jednych uazach czy gazach poprzez kangura i halogeny widzi offroad a u innych(podejzewam ze znajomych) powycinane budy orurowanie chromy itp to w pelni militarny pojazd..

:)2 :)2 :)2
to ja
67,69, m-72, bmw r35,willys

Bosman

Post autor: Bosman » pn wrz 15, 2008 8:07 am

Ten "pan w okularach" to ja.
Nikt nie otrzymał plakietki pojazdu militarnego mając kangura i inne wymienione "dodatki".
Regulamin, co dyskwalifikuje pojazd na miano pojazdu wojskowego był podany pod dyskusje na tym forum.
Jest to zlot pojazdów wojskowych i tyle.
Jeśli Organizatorzy dopuszczą na swój zlot pojazdy offrodowe to czeka ich marginalizacja przez środowisko właścicieli pojazdów militarnych.Dotyczy to wszystkich organizatorów tego typu imprez.
Następną plagą są pijani kierowcy.W tym roku na terenie zlotowiska w Bornem Sulinowie prawo jazdy straciło 16 kierowców.
Możecie narzekać na te obostrzenia, ale tak będzie na następnych zlotach w B.S..
Pozdrawiam

daniel88uaz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: daniel88uaz » pn wrz 15, 2008 9:09 am

co do organizacji nie mam zastrzerzen bylo ok..ale nikt mi nie powie ze dwudrzwiowy uaz lub czarny samurj z mojego miasta na aluminiowych felgach jest militarny a moj przez kangura off roadowy to troszke nie fair.poza tym selekcjonowaniem samochodow wszystko bylo ok.a co do policji i alkomatow to wasza postawa jest godna pochwaly tym bardziej ze zdazaly sie nie przyjemne sytuacje z udzialem "zagazowanych".pozdrawiam
PIRACI GDYNIA

Bosman

Post autor: Bosman » pn wrz 15, 2008 9:24 am

Naszym błędem było to iż naklejki "militarne" dawaliśmy do ręki nie kontrolując na jaki pojazd zostanie przyklejona.Ponadto w piątek koś sprzedawał podrobione z zielonym klejem.Po tym odkryciu, pytani kierowcy takich pojazdów tłumaczyli że znaleźli na ziemi i sobie przykleili.
Polacy na wszystko znajdą sposób.
Mam nadzieję że w następnym roku będzie mniej zlotowiczów nieprzystosowanych i łatwiej będzie zaprowadzić porządek.

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » pn wrz 15, 2008 11:48 am

Bosman pisze:(...)
Jeśli Organizatorzy dopuszczą na swój zlot pojazdy offrodowe to czeka ich marginalizacja przez środowisko właścicieli pojazdów militarnych.(...)
:o Ja pierdzu..... co za surowa kara, prawie jak pokiwanie palcem.
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

daniel88uaz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: daniel88uaz » pn wrz 15, 2008 2:29 pm

polak jak chce to potrafi :lol: ale skoro jestescie w bornym az tak skrupulatni i chcecie tepic wszelkie przejawy offroadu(chociaz niewiem jaki z tym zwazek maja halogeny ktore u was dyskwalifikuja pojazd jako wojskowy) to na 10 pojazdow ktore jezdzily po poligonie 8 powinno dostac naklejki niebieskie a nie zolte bo kola nie takie to lakier inny czy nie orginalne fotele.jezeli to maja byc pojazdy wojskowe to w pelni a nie tylko po trochu bo wynikaja z tego spiecia..pozdrawiam
PIRACI GDYNIA

Bosman

Post autor: Bosman » pn wrz 15, 2008 3:29 pm

Gdyby to były halogeny przeciwmgielne zamontowane jak to robili w C.A. to bez problemu wjeżdża taki pojazd jako militarny.Jeśli natomiast są to dalekosiężne reflektory jeszcze często zamontowane na do tego celu wyspawanej platformie lub na grilu, to zonk.
Nikt nie czepiał sie kół które znacznie rozmiarem nie odbiegały od oryginału.
Wnętrza pojazdu jak i zespołu napędowego nie brano pod uwagę ale lakier "jedynie słuszny".
Choć idąc Twoim tokiem rozumowania należałoby wprowadzić mat,półmat itd.
Nie dajmy się zwariować.
Każdy zlot na początku musi troszeczkę poluzować.Zlot w Olsztynie ma przed sobą szansę aby dołączyć do grona najlepszych, ale takie podpowiedzi organizatorom nie pomagają.
Pozdrawiam

daniel88uaz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: daniel88uaz » pn wrz 15, 2008 8:15 pm

no kazdy ma swoje racje my uczestnicy jak i wy organizatorzy.to jednak nie zmienia faktu ze podchodzicie do tego najbardziej rygoystycznie ze wszyskich zlotow na jakich bylem rozumiem ze pelen offroad dyskfalifikuje pojazd jako militarny czy tez wojskowy ale troszke zrozumienia bo nie jestem chyba jedyna osoba ktora uzywa swojego uaza jako jedyne auto na codzien i nie da sie ukryc ze halogeny to duze udogodnienie o ile nie sa zamontowane w kazdym wolnym miejscu..i takie pytanie czy to ze chlopaki z olsztyna wpuszczaja do siebie lekko zmodyfikowne pojazdy(oczywiscie w granicach rozsadku) uwlacza atrakcyjnosci ich zlotu?uwazam ze nie.a drugie pytanie czy to ze poszerzam blotniki w uazie orginalnymi dokladkami oznacza ze w pszyszlym roku nie wjade na poligon ?? pozdrawiam
PIRACI GDYNIA

Awatar użytkownika
Jogi4x4

Post autor: Jogi4x4 » pt wrz 19, 2008 9:16 pm

Daniel88uaz :)2 :)2 :)2 :)2
Ja byłem na wszystkich zlotach w Bornym od samego początku tej imprezy...Przyjeżdżałem terenówką, i fajnie się na autodromie bawiłem... Miałem pełny mundur z dodatkowymi gratami, tylko że pojazd 4x4 i odniosłem wrażenie że to miły zlot gdzie aż tak to nie przeszkadza organizatorom...ale z roku na rok to zaczęło być coraz bardziej rygorystyczne i w tym roku terenówka została w domu... 60zł za auto nie militarne czasami tylko po to żeby graty i cenne rzeczy nie mokły w namiotach albo żeby nie zostały rozkradzione to przesada... Lepiej widzieć terenówkę przykrytą siatką czy niezliczoną ilość kolorowych, nie wojskowych namiotów?
Moim zdaniem organizatorzy powinni też pomyśleć nad rozbudowaniem sztabu, gdyż 50 minut w kolejce do rejestracji to trochę długo...

Co do policji, to dobry pomysł i chwała organizatorom za to, bez alkoholu też można się bawić i trudniej komuś krzywdę zrobić...

Pozdrawiam :D
Galloper LWB - turysta

daniel88uaz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: daniel88uaz » sob wrz 20, 2008 9:50 am

Jogi ja mam uaza i zeby wjechac musialem odkrecic cos co przypomina kangura..a kiedys bylo inaczej bo chodzilo tylko o to zeby ludzie widzieli ze cos sie dzieje i zeby jak najwiecej sprzetu bylo a teraz przyjezdzaja wojskowe i nie militarnych maja w nosie.to wyglada tak jakby zlot nie byl dla uczestnikow tylko organizatorow bo chyba nikomu z uczestnikow nie przeszkadzalo by ze jezdza nie tylko w 100 procentach militarne.nie wiem dlaczego w darlowie z tego nierobia problemu mimo tego ze byl juz 10 zlot.rejstrujesz sie i jezdzisz do bolu patrole vitary wranglery czy pajero tam to nikomu nie przeszkadza i wszyscy sie dogaduja jeden drugiemu pomorze itd.ja w zadnym razie nie atakuje organizatorow poprostu wypowiadam swoje zdanie.moze ktos jeszcze mysli tak jak ja ?? pozdrawiam
PIRACI GDYNIA

Awatar użytkownika
Jogi4x4

Post autor: Jogi4x4 » sob wrz 20, 2008 11:59 am

Daniel88uaz zgadzam się w 100% z Tobą... :)2
Galloper LWB - turysta

Awatar użytkownika
Kuba68

Post autor: Kuba68 » ndz wrz 21, 2008 1:19 pm

Witam,
przygotowania trwają cały rok, potem jadę na zlot swoim Gazem w odpowiednim stroju z odpowiednim sprzętem i odpowiednim nastawieniu, dlaczego? Dlatego, że jest to Zlot Pojazdów Militarnych. Miejsce i czas, gdzie mężczyźni bawią się w najbardziej męską z zabaw, czyli wojsko.
Pzdr,
K-68
Jak by co, to leżę pod nim... czasami nawet na nim

Awatar użytkownika
Jogi4x4

Post autor: Jogi4x4 » wt wrz 23, 2008 7:17 am

Kuba68 pisze:Witam,
przygotowania trwają cały rok, potem jadę na zlot swoim Gazem w odpowiednim stroju z odpowiednim sprzętem i odpowiednim nastawieniu, dlaczego? Dlatego, że jest to Zlot Pojazdów Militarnych. Miejsce i czas, gdzie mężczyźni bawią się w najbardziej męską z zabaw, czyli wojsko.
Pzdr,
K-68
No ależ czy pojazdy wojskowe nie są pojazdami terenowymi?
Dla mnie to dziwne... Np. Jeśli przyjadę Pajero w kolorze khaki to mnie nie wpuścicie, a później armia holenderska zamówi Pajero jako lekki pojazd 4x4 dla swojej armii i już mnie wpuścicie jako militarnego bo pojazd służy w wojsku?
Galloper LWB - turysta

daniel88uaz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: daniel88uaz » wt wrz 23, 2008 8:13 am

moim zdaniem wszystkie pojazdy terenowe maja korzenie militarne bo jakby nie patrzec ten rodzaj napedu powstał na potrzeby wojska.zastanawiam sie jak ludzie sprawdzaja czy dany pojazd nie sluzy armii.z tego co wiem to np patrole w malych ilsciach sluza w hiszpanii.
PIRACI GDYNIA

Awatar użytkownika
Kuba68

Post autor: Kuba68 » wt wrz 23, 2008 9:55 am

Witam,
wydaje się, że wszyscy tak naprawdę wiedzą o co chodzi z pojazdami militarnymi na zlotach.
Skoro Pajero i Patrol, lub inne służą w armiach w jakichkolwiek ilościach, to jadąc na Zlot trzeba je tak właśnie przygotować. Odpowiedni kolor, oznakowanie takie jak w danej armii kraju w jakim służą. Do tego może i nawet właściwe umundurowanie. Będą z całą pewnością atrakcją Zlotu i ambasadorem armii i kraju pochodzenia. Organizator nie powinien mieć w takim przypadku żadnych zastrzeżeń.

Pozdro,
K-68
Jak by co, to leżę pod nim... czasami nawet na nim

Awatar użytkownika
Marek

Post autor: Marek » wt wrz 23, 2008 2:24 pm

daniel88uaz pisze:moim zdaniem wszystkie pojazdy terenowe maja korzenie militarne bo jakby nie patrzec ten rodzaj napedu powstał na potrzeby wojska.zastanawiam sie jak ludzie sprawdzaja czy dany pojazd nie sluzy armii.z tego co wiem to np patrole w malych ilsciach sluza w hiszpanii.
No więc właśnie. Mój Patrol (K-160 nominalnie) jest w istocie wojskowym ML-6 z demobilu hiszpańskiego (po przejściach :)21 ) i jako taki służy jako pojazd sztabowy Zlotu od samego początku. Fotka jest gdzieś na początki topicu "nasze Patrole" w dziale Nissana. Ponadto: w tym roku przyjechał jeden z kolegów samurajem w kamo i barwiach armii pakistańskiej i też został stosownie zaklasyfikowany.
pzdr. :)21
Marek (Argus)
W-160 3,3TD + Czapajew

daniel88uaz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: daniel88uaz » śr wrz 24, 2008 5:48 pm

jak sami widzicie nie da sie jednoznacznie zdefiniowac co jest militarne co nie..wszystko sprowadza sie do barw pojazdu i subiektywnej oceny "komisji rewizyjnej".takze pozostaje nam liczyc na wyrozumialosc organizatorow :lol: pozdrawiam wszystkich !!
PIRACI GDYNIA

Bosman

Post autor: Bosman » czw wrz 25, 2008 7:33 am

Ależ Danielu , Kuba to powiedział najprościej i najtrafniej.
Da to się zdefiniować i dalej będziemy postępowali tak jak napisaliśmy w regulaminie.

Awatar użytkownika
wiking

Post autor: wiking » czw wrz 25, 2008 6:20 pm

Kuba68 pisze:Witam,
wydaje się, że wszyscy tak naprawdę wiedzą o co chodzi z pojazdami militarnymi na zlotach.
Skoro Pajero i Patrol, lub inne służą w armiach w jakichkolwiek ilościach, to jadąc na Zlot trzeba je tak właśnie przygotować. Odpowiedni kolor, oznakowanie takie jak w danej armii kraju w jakim służą. Do tego może i nawet właściwe umundurowanie. Będą z całą pewnością atrakcją Zlotu i ambasadorem armii i kraju pochodzenia. Organizator nie powinien mieć w takim przypadku żadnych zastrzeżeń.

Pozdro,
K-68
:)2 Zgadzam się !! To jest właśnie prawidłowe podejście do sprawy !!
ostatni wiking w RzeczpospolitejObrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pojazdy militarne”