Co myslicie o nowym pojeżdzie dla polskiej armii ?
Moderator: Mroczny
- Jakub_AK77

- Kontaktowanie:
Co myslicie o nowym pojeżdzie dla polskiej armii ?
GAZ nadjechał, teraz kupa roboty. No ale mam czego chciałem. GAZ 69M 1971.
Był już gdzieś na forum wątek o TURach, większość go krytykowała o ile pamiętam (szczególnie jednostkę napędową, a właściwie jej dobór), poszperałem w temacie Tura i mnie się podoba. Byłoby miło, gdyby wygrał przetarg, bo wszystkim wyszłoby to na dobre, a wady i tak wyjdą w praniu, znaczy w boju i można będzie poprawić. Konstrukcja wydaje się dobra od Hummera na 100% lepsza.
A Rosomak się sprawdził podobno
Tomek
A Rosomak się sprawdził podobno
Tomek
Sprawdził, bardzo fajna zabaweczka...2Kółka pisze: A Rosomak się sprawdził podobno![]()
Ostatnio byłem na szkoleniu przed PKW Czad i widziałem
co to maleństwo potrafi w terenie a dotego bardzo cichutko chodzi.
A Hummery które ma nasza armia to zabytki wiec wszystko lepsze...
Mam nadzieje że ten TUR lebiej pomyślany od DZIKa,
w dzikach silniki z ramy wypadały i ogólnie był niedopracowany...
GAZ69>UAZ469>SJ413>PATHFINDER>Grand Cherokee 5.2 v8 ZJ
- czarny bielsko
-

- Kontaktowanie:
pomysly naszych inzynierow zawsze byly dobre
wystarczy przypomniec sobie przedwojenne konstrukcje - np. PZInz 303. Honkery sa jakie sa - daleko im jeszcze do idealu, ale nie ma co narzekac i bic piany, bo spelniaja swoje funkcje
co do TURa to mam nadzieje, ze w koncu nasze rodzime produkcje wojskowe zostana zauwazone w swiecie i nasz przemysl motoryzacyjny w koncu sie ruszy - szkoda tylko, ze nie bylo takiej okazji w Polsce powojennej kiedy to Ruskie wkroczyly do naszego kraju i nasza mysl techniczna utknela na wiele wiekow w martwym punkcie... jak nasze losy potoczylyby sie inaczej i nie bylibysmy przez tyle lat pod wplywem ZSRR to wtedy kto wie jak wygladalby nasz przemsyl motoryzacyjny i jak teraz wygladalby TUR. Ale i tak plus dla naszych, ze cos robia w tym kierunku 
New idea in progress...
Navara D40 - była
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Navara D40 - była
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
W celach wojskowych to mają do ideału tyle to co my na marsa...czarny bielsko pisze:Honkery sa jakie sa - daleko im jeszcze do idealu
w wersji skorpion były niby lepsze ale też kicha...
Eagle IV jest nie najgorszy był onim artykuł, dobrze wypadł
nie ma co psów wieszać na honkuKiller17 pisze:W celach wojskowych to mają do ideału tyle to co my na marsa...czarny bielsko pisze:Honkery sa jakie sa - daleko im jeszcze do idealu
w wersji skorpion były niby lepsze ale też kicha...
Eagle IV jest nie najgorszy był onim artykuł, dobrze wypadł
a co do tura to mam nadieję że się sprawdzi i będzie coś z tego pomysłu
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Wała jak to historia pokazuje kupimy u makaroniarzyKiller17 pisze:Mam nadzieje że wkońcu coś wyprodukuje ten przmysł, co bedzie sięlbl78 pisze: a pozatym armie trzeba uzbrajać produktami własnego przemysłu
do czegoś nadawać.
Może to Tur, nadzieje trzeba mieć
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- czarny bielsko
-

- Kontaktowanie:
taaa... i cala misterna konstrukcja w pizduklucz13 pisze:Wała jak to historia pokazuje kupimy u makaroniarzyKiller17 pisze:Mam nadzieje że wkońcu coś wyprodukuje ten przmysł, co bedzie sięlbl78 pisze: a pozatym armie trzeba uzbrajać produktami własnego przemysłu
do czegoś nadawać.
Może to Tur, nadzieje trzeba mieć![]()
New idea in progress...
Navara D40 - była
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Navara D40 - była
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Z tym się zgodze to jest polski prodókt który w swoich latach byłZiołek pisze:Cóż, wystarczy przypomnieć sobie takie konstrukcje jak Star 660 czy 266, bardzo dobre i ponoć cenione auta terenowo ciężarowe, więc nie zawsze spier*olimy![]()
badzo udany
Miałem w plutonie 660 i dawała rady, nawet armi Holenderskiej
wstydu narobiła, oni się manami pokopali a 660 zrobiła taś-taś i
pojechała dalej...
266 też daje rade...
Ostatnio zmieniony ndz kwie 06, 2008 9:28 pm przez Killer17, łącznie zmieniany 1 raz.
- czarny bielsko
-

- Kontaktowanie:
-
lesio XJ
TURY, DZIKI to pojazdy tworzone z myślą o konkretnych wymaganiach, tzn. ochrona załogi. Zmieniaja się wymagania i potrzeby wojskowe i nie ma co porównywać ich z innymi autami.
Własności jezdne, wygląd, układ napedowy, itp. są sprawą marginalną. Nie można porównywać ich z Honkiem, HMMV i np. Panhardem. To wszystko zupełnie inne pojazdy.
TUR i DZIK to pojazdy typu skorupa opancerzona na podwoziu cywilnej ciężarówki, czyli historia lubi się powtarzać
To trochę jak rozmawiać o wyższości Willysa MB nad HMMV i odwrotnie
Własności jezdne, wygląd, układ napedowy, itp. są sprawą marginalną. Nie można porównywać ich z Honkiem, HMMV i np. Panhardem. To wszystko zupełnie inne pojazdy.
TUR i DZIK to pojazdy typu skorupa opancerzona na podwoziu cywilnej ciężarówki, czyli historia lubi się powtarzać
To trochę jak rozmawiać o wyższości Willysa MB nad HMMV i odwrotnie
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
- czarny bielsko
-

- Kontaktowanie:
TUR
hmm pewnie że fajny i napewno lepszy jako samochód patrolowy niż "skorpion" ( zmutowany honker )
i tu się zgodze z przedmówcami że tur jest zkonstruowany aby służyć do konkretnych zadań, jednak czy napewno bedzie dobrym wyborem jako pojazd patrolowy
wątpie niestety.
A jeśli chodzi o hummera - to niech ktos mi napisze czemu jest takim złym pojazdem
bo widując je ostatnimi czasy codziennie mam troche odmienne zdanie... woęc proszę powiedzcie czemu on jest niby taki zły??
A jeśli chodzi o hummera - to niech ktos mi napisze czemu jest takim złym pojazdem
low range 4x4 team na prawym
-= GAZIOR =- - robi się
-= GAZIOR =- - robi się